×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Денков предупреди, че ще разтурят "сглобката", ако ГЕРБ продължи да кадрува с ДПС и „Възраждане“


Денков предупреди, че ще разтурят "сглобката", ако ГЕРБ продължи да кадрува с ДПС и „Възраждане“
ГЕРБ се опитва от самото начало да работи на квотен принцип, ние с Мария Габриел сме казали, че това няма да стане, обяви премиерът
01 Декември 2023, Петък, 09:44 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Случаят с избора на подуправител на НЗОК вчера бил изключително опасен прецедент

Премиерът Николай Денков намекна на брифинг в парламента, че ще подаде оставката на правителството. Повод за думите му е случилото се вчера в Народното събрание (НС).

Според него прецедентът с избора на Момчил Мавров за подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е изключително опасен. С него ГЕРБ показали, че могат да нарушат предварително разбирателство всички подобни назначения да се правят при общо съгласие с ПП-ДБ. В случая Мавров получи позицията с гласовете на ДПС и с помощта на „Възраждане“, които не гласуваха, за да може изборът да мине.

"Нека да бъде ясно, че с избора на този подуправител бяха нарушени два принципа. Първият е, че не позволяваме да бъдат назначени на ключови места хора, които имат проблеми. Този човек има проблем. Аз лично съм виждал сигнал от ДАНС към прокуратурата за това, че той е лобирал по начин, който изисква проверка от прокуратурата. Така че назначаването на този човек на позиция, която е свързана с разпределението на 8 млрд. лева годишно, е проблем. И ГЕРБ и ДПС това нещо го знаят", каза Николай Денков. Той лично наредил миналата седмица да бъде изпратен до председателя на Народното събрание Росен Желязков съответния доклад (от ДАНС за Мавров), за да бъдат информирани и да знаят за кого става дума. 

"Второ, договорките с ГЕРБ винаги са били едни и същи и аз съм го казвал много пъти - че ние трябва да имаме съгласие хората, които се назначават да бъдат приемливи и от двете страни, в смисъл че няма проблеми с тях; проблеми от този тип. Но вчера абсолютно силово, със съдействието на "Възраждане", ГЕРБ и ДПС избраха този човек", каза Николай Денков. 

Това било изключително опасно не само заради самото назначение, а и заради демонстрацията как може да бъдат правени следващи кадрови избори в НС. Това дори можело да е фатално за България, ако същият подход бъде приложен в следващите седмици, когато предстояло гласуване на промените в Конституцията, на състав на Антикорупционната комисия, както и на регулаторите. 

Освен това, ГЕРБ бавели вече две седмици и приемането на правила за избор на ръководство на Антикорупционната комисия. Тръгнало се в грешната посока. 

След въпрос колко ще му издържат нервите, Николай Денков каза, че е добре с нервите и не се интересува от дребните заяждания. 

"Това, което ме интересува, е дали вървим в правилната посока. Вчера много ясно се видя, че има опасност да тръгнем в грешната посока и тук сме абсолютно единодушни, вчера говорихме с ръководителите на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), че ние трябва да се върнем обратно в правилната посока. Ако това не стане, това правителство няма смисъл. Нека да повторя отново: правителство има, защото има парламент, разбира се, но и обратното е вярно - този парламент го има, защото има правителство, което бута нещата в правилната посока и трябва да работи координирано с парламента", обясни още акад. Денков.

След питане дали ако ГЕРБ не започне да изпълнява това, за което са се разбрали, премиерът ще подаде оставка, той заяви: "Аз много пъти съм казвал, че единственият смисъл това правителство да работи е, ако България се движи в правилната посока. Ние сме на една ръка разстояние от Шенген, ние обаче трябва да продължим да работим за българските граждани. Какво означава, например, Антикорупционната комисия да бъде напълнена с хора като този, който гласувахме вчера? Това означава ние да превъртим играта отново и да се окаже, че хора със съмнителна репутация, със съмнителни качества се опитват да управляват България. Ние в това няма да участваме."

Денков призова ГЕРБ да оттеглят Момчил Мавров като подуправител на НЗОК.

"Нека обясня нещо, което много пъти съм казвал. Това, което ГЕРБ се опитва от самото начало, е да работи на квотен принцип - "тези бройки на нас, тези бройки на вас и да назначаваме, който искате". Това, което от самото начало сме казали с Мария Габриел, е, че това няма да стане и че начинът да се реализира това сътрудничество в управлението е като лицата, които се избират, бъдат приемливи и за мен, и за нея, така че ние да знаем, че няма да има лица със съмнителна репутация и които могат да тръгнат да правят неправилни дейности - айде така да го кажа. Така че вчера това беше нарушено", каза министър-председателят.

След въпрос не трябва ли да се формализират отношенията между ПП-ДБ и ГЕРБ с някакво споразумение Денков обясни, че имат управленска и законодателна програми.

"И обикновено това са важни елементи от управлението. Това, което нямаме, е механизъм за вземане на решения и това, което се случи вчера, беше тест какво става, когато няма механизъм за вземане на решения. Така че - да, прави сте, ние очакваме от ГЕРБ най-сетне, след като сме изпратили документа през юни или през юли, най-сетне да се появят на масата на преговорите и да подпишем документ как се вземат решения в този случай", добави министър-председателят, излъчен от ПП-ДБ. 

Той определи нападките на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски като "глупости", на които не смята да отговаря. 

Гледайте тук:

 


В категории: Политика


24
Коментара
24
Коментара по темата
24.
Котора
01.12.2023 19:49:47
0
4
Айде стига само плаши с оставка бе калмук. Подавай я и влизай в пандиза нещастник.
23.
ТБС
01.12.2023 19:11:44
1
1
До тъпата,л, който не харесва плъхове и предпочита да ти нарича премиери и доценти. Плъхът се е плъх, независимо какъв етикет му слагаш. ПП/дб/ГерП и Дуписе да уродлива коалиция, която първа ще посегне на твоето, колкото е да си го обичаш и пазиш. И най- хубавото накрая е, че ти ще си плащаш за нова удоволствие, а ние ще ти гледаме сеира. Това важи за всички, които за едни жалки грантове са денонощно на амбразурата. Нинова е гадна, но послушай съвета и стани мъж, не клавирен боец.
22.
Muhlqri
01.12.2023 13:25:19
4
5
Егати и смешниците са тази сглобка и всички политици извън нея .
Какво ги интересува хората Шенген, Антикорупционната комисия, съдебната реформа. Кога ще има инвестиции, заводи , икономиката да се развива, получават си големи заплати, комисионни, правят си далаверите, обръчи от фирми.
Балъците дето са гласували за политическите боклуци да се радват на атмосферния въздух.
В Бургас и на чист въздух не случихме не стига че им дишаме гадните отрови и ни продават скъпи горива.
21.
До 19
01.12.2023 13:23:03
2
5
Бегай с тва изхождане ве копейка малоумна.
Марш в Карлуково!
20.
Сандо
01.12.2023 13:20:25
2
5
Явно възраждане несе притеснява да подкрепя хора на ДПС и ГЕРБ минаха изборите и пак същата .Коце войводо ти май си от другите-а кои са другите ами шкембетата и да не чувам нищо за езика на омразата и етнически партии щото те отдавна неса такива
19.
До 17
01.12.2023 13:15:14
9
3
Патерица е баба ти. Гласовете на Възраждане не играят.те всичко сами си избират. Но ги е страх народът да не гласува за Възраждане и искат да ги клеветят. Народе- застани зад Възраждане! Ясно се вижда, че всички други не стават!!!
18.
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!
01.12.2023 12:30:04
3
7
До 2 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЗАЩО ТИ ПРЕДПОЧИТАШ ДА ПРИЛИЧА НА МУТРА ЛИ АААААААААААААААААААБЕ ИДИОТ??????????????????
17.
Иван
01.12.2023 12:11:18
6
8
Не за първи път Възраждане са патерица на герб и дпс
16.
Поморие
01.12.2023 12:09:26
5
8
Браво. Сериозен човек е Денков
15.
Atanas
01.12.2023 12:02:36
7
8
Подавай, мишка! Подавай, че да си отдъхнем най-после от шибаната сглобка!
14.
gradski
01.12.2023 11:38:42
8
9
Да я подава веднага. По-вредно и некомпетентно управление сме нямали.
13.
я
01.12.2023 11:25:24
9
10
Премиер който няма никакъв авторитет и не може да застане като стабилен ръководител а само мрън мрън подавам оставка Е как да го възприеме народа само подигравки даже и мишок не е да не кажа нищо по обидно жалко за нашата държава да ни управляват такива самоизбрали се академици
12.
Гербаджийски олигофрен
01.12.2023 11:14:08
9
11
До насран Димо и Петко-Когато идиоти и олигофрени наричат български Академик и Министър Председател "мишок",вече е опасно,изтърван му е краят и са необходими спешни мерки в държавата за усмиряване на такива нисши същества .
11.
33
01.12.2023 10:59:29
6
11
Оставка ! Октавка !!!
10.
Браво Денков
01.12.2023 10:39:04
2
16
В Бургас е същата тенденция
Герб,дпс и патерици -възоди,кодове и др.
9.
Димо
01.12.2023 10:33:32
8
23
К'во ще разтуряш бе, мишок!
Ще изпълнявате нарежданията на Посолството и ще мълчите за някой подхвърлен долар. Народът да му мисли...
8.
Кенет Мертен
01.12.2023 10:09:21
3
31
Няма страшно, галя от посолствоТО ще коригира посоката на ОПГ-то на чекмеджето.
7.
Петко
01.12.2023 10:07:02
10
33
Айде да я развалят тази сглобка, стига са ни плашели. Днес едно, утре друго, омръзна ми да го гледам този мишок. Кого плаши?
Самопровъзгласил се за академи, смешко. От сутрин до вечер мръ, мрън, мрън
6.
Методиев Магнитски
01.12.2023 10:06:28
6
34
Браво! Разтуряй сглобката и да си влиза при магнитски оня банкянски кенеф.
Никога повече гр0б!
5.
Ами
01.12.2023 10:06:10
7
26
Ади де, разтури я. Преди плъшоците на Ембъсито да сте успели да доразтурите България.
4.
Даа
01.12.2023 10:05:37
10
25
Не харесвам Денков. НО, започна да ми става симпатичен и то главно заради арогантността на самоповярвалия си Пеевски и предателството на Борисов и патерицата му Възраждане.
3.
XX
01.12.2023 09:59:55
10
19
"В случая Мавров получил позицията с гласовете на ДПС и с помощта на „Възраждане“, които не гласуваха..." - тоя е болен.
2.
Ox
01.12.2023 09:59:11
14
31
Наистина този прилича на малка плаха мишка.
1.
а
01.12.2023 09:52:48
15
25
Браво Денков.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Ето как да използвате репелент Стана ясно какво е състоянието на детето, блъснато до "Родевата къща" в центъра на Бургас Стана ясно какво е състоянието на детето, блъснато до "Родевата къща" в центъра на Бургас Вчера момиченцето бе пометено от товарен автомобил на ул. "Славянска" Рекет пред КАТ: Дай пари или ти съсипвам колата Рекет пред КАТ: Дай пари или ти съсипвам колата Който откаже да плати - си пати жестоко   Защо някои домакини не мият суровото месо преди готвене Защо някои домакини не мият суровото месо преди готвене Всъщност измиването може само да увеличи риска от разпръскването на бактериите в месните сокове по други храни, прибори и повърхности в кухнята Фермерите искат да се създаде гаранционен фонд при щети в земеделието Фермерите искат да се създаде гаранционен фонд при щети в земеделието Те призовават служебния кабинет за навременна помощ и съдействие Жена пострада на паркинг, удари я кола на заден ход Жена пострада на паркинг, удари я кола на заден ход Пострадалата е с фрактура на прешлен, без опасност за живота Роден фермер проговори за огромна далавера с млякото у нас Роден фермер проговори за огромна далавера с млякото у нас Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечните продукти да са с такива надути цени по магазините Битката за националния вот започна. Вижте къде ще има челен сблъсък на лидери Битката за националния вот започна. Вижте къде ще има челен сблъсък на лидери Експремиерът Николай Денков ще води в Бургас на мястото на Константин Бачийски, Пеевски с голяма вероятност ще води и в Кърджали, тъй като вече е партиен лидер, под въпрос като цяло е Лена Бориславова
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори