×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес ще се подпише договор за дарение за 300 000 лв. между „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и Община Бургас
  • Гледат на второ четене забраната на рекламиране на хазарт
  • Велики вторник е! Трябва да бъдем смирени
  • Турция задържа 7 души за подготовка на терористичен акт в Истанбул
  • Слагат и електронен подпис в личните карти
  • 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен
  • Рядко природно явление причинило голямата градушка в Южна България
  • Подозират индийското разузнаване в заговори за убийства в САЩ и Канада
  • МВФ одобри финансиране за Пакистан в размер на 1,1 млрд. долара
  • 22 години затвор получи бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, опитал да шпионира
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Милиони са източени от държавна фирма, министър зове депутати да притиснат прокуратурата


Милиони са източени от държавна фирма, министър зове депутати да притиснат прокуратурата
Единственото, което можем да направим, е и ние, и вие да сме достатъчно активни, за да очакваме резултати от прокуратурата, обърна се Богданов към депутатите
30 Ноември 2023, Четвъртък, 17:30 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

ДКК платила на частно дружество 25 млн. лв. за бъдещи вземания, които няма да получи, щетите са за 97 млн. лв., посочи Богдан Богданов в парламентарна комисия

Министър поиска помощ от депутатите с цел притискане на прокуратурата да си свърши работата във връзка с колосални щети за държавата. Това се случи на заседание на парламентарната Комисия по икономическа политика и иновации в сряда, когато бе обсъден държавният бюджет за 2024 г. На него народни представители използваха случая да зададат актуални въпроси към министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

Михал Камбарев от ПП-ДБ посочи, че бюджетът на съответното министерство е близо 92,5 млн. лв.

„Също така виждам, че преди по-малко от десет дена Вие, г-н министър, сте споделили за щети за държавата за над 97 милиона, които казвате, че са за цесия между ДКК и „Малаз“ ЕООД“, заяви Камбарев и попита „кой ще ги плаща“ и „кой е отговорен“ за тях.

Богдан Богданов посочи, че въпросните щети няма да повлияят на бюджета на министерството.

„А въпросните 97 млн. лв. - те са нанесени основно като щета на Държавната консолидационна компания (ДКК). Става въпрос за едни цесии, които са придобити в рамките на два работни дни през 2018 г. Общата сума, платена от страна на ДКК, за да придобие тези бъдещи вземания, е близо 25 милиона. Ние плащаме 25 милиона на два транша 2018 г. Придобиваме това вземане за 97 (милиона) и ние всъщност изгубихме дело преди две седмици. ДКК изгуби дело, в което съдията казва, че всъщност документите, на база на които ние сме си купили възможното бъдещо вземане тогава, не са породили правно основание, тъй като те нямат подпис на единия от управителите на фирмите. И самият документ – договорът за цесията, няма подпис. Сега ние направихме анализ оттук нататък какво да правим, за да не бъде допълнително ощетена ДКК с тези пари. Шансовете ни, да бъда откровен, са малки. От една страна, дружеството, към което претендираме, е вече в несъстоятелност. Така че ние дори да спечелим това дело, вероятността е много малка ние да можем в бъдеще да си вземем парите, но все пак я има. Затова и ние ще обжалваме. Но другата основна причина е, че на базата на документите, които са дадени, ние всъщност се оказа, че нямаме оригиналите на тези документи. Тези оригинали са изчезнали, за което аз съм сезирал и прокуратура, и ДАНС. Същите органи са сезирани през лятото. Имаме и доклад на АДФИ (Агенция за държавна финансова инспекция). Така че, от една страна, ние сме в ситуация, в която едно бързо решение за около два дни ни е довело до ситуация, в която ние трябва да търсим вариант как тези бъдещи вземания да се получат, но вероятността това да се случи е много малка, което ще значи, че ДКК ще генерира загуба от 97 млн. лв.“

Но това щяло да е поредната такава „с оглед на другите, които са констатирани до момента“.

„Нашата работа смятаме, че е свършена, но прокуратура, ДАНС, следствие трябва да си свършат работата и да се види има ли нарушения, кой ги е направил и да си поемат отговорността“, добави министър Богданов.

Михал Камбарев изрази притеснения и попита какво може да направят депутатите, така че да се намали щетата и повече никога да не се случва подобно нещо.

Богдан Богданов отговори: „Това, което трябва да се направи чисто и законово, е оттук нататък процедурите по превъзлагане да бъдат значително ограничени и да има ясен механизъм, по който проекти, когато се възлагат от държавата, да бъдат на обективен принцип, първо. В момента е дадена една възможност да се превъзлагат определени поръчки и т.н. Тук случаят е различен. Тук с тези цесии случаят е различен. Те се взимат на решение в случая – борд на ДКК, и след това принципалът – министърът на икономиката. Тук и министерството не може пряко да се намесва в оперативната дейност, но при определени сделки министърът дава санкция. В този случай с тези 97 млн. лв. такава санкция е дадена. И за мен проблемът е, че едно такова решение на база доклад от една страничка е довело до тази щета. И тук единственото, което можем да направим, е и ние, и вие да сме достатъчно активни, за да очакваме резултати от прокуратурата и който не си е свършил работата, да го направи.“

Още преди две седмици на брифинг министър Богданов обясни, че незабавно ще бъдат сезирани ДАНС и прокуратурата по повод решението на съда заради липсата на документи, от една страна, и как документ без подпис е породил правно основание, от друга.

Цесията между ДКК и „Малаз“ ЕООД била за вземания от „Кемира“ ЕООД.

На 8 януари 2018 г. министерството на икономиката получило доклад от ДКК. Той бил страница и половина. В него се казвало, че ДКК иска да започне преговори с потенциален продавач на въпросните задължения. Един ден след това ДКК взема решение да придобие задълженията и в нов доклад до министъра се иска разрешение да подпишат договора за цесията, обясни хронологията министърът. Разрешението е получено в края на деня – на 10 януари.

Припомняме, че по това време министър на икономиката беше Емил Караниколов в правителството „Борисов 3“.

През 2020 г. Караниколов бе отстранен заедно с вътрешния министър Младен Маринов и финансовия Владислав Горанов. Целта, както обявиха от ГЕРБ тогава, бе „опровергаване на внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски“.


В категории: Политика , Бизнес


Флагман.БГ Капките не струват 5 пари без тези двамата Капките не струват 5 пари без тези двамата 30/04/2024, Вторник 09:28 0
Флагман.БГ Чалгата се тресе от този скандал Чалгата се тресе от този скандал 30/04/2024, Вторник 09:23 0
9
Коментара по темата
9.
Марш!
01.12.2023 09:22:10
0
2
Бахти плюнката , министър. Да го питам за какво взема заплата!
8.
Абориген Балкански
01.12.2023 06:54:25
0
3
Куче влачи диря няма и това е дисекцията на този прословут 33/100 годишен преход с главен герой глутницата
7.
Безсъница, с главно Ч
01.12.2023 06:23:52
0
3
Бактън от форумни прокурори. В правовата държава присъди се издават само от 1 място. Писнало ми е от клеветници. Ако знаеш , че е крадено , подаваш сигнал и документи по компетентност и да видим, кой зет, кой сват, кой на булката-брат. За клевета / публична лъжа/ и за бездействие също се носи наказателна отговорност.
6.
Ние глупавите платци на държавни крадци
01.12.2023 00:06:57
0
7
Ами до колкото ни е известно сме уж правова държава и тогава следва, че тези, които са присвоили моите и нашите пари с врътки и тарикатлъци просто трябва да влезнат в затвора. Как мислите, дали този случай още веднъж ме кара да не искам да плащам всякакви удръжки и данъци в полза на държавата.
5.
Байрактаров
30.11.2023 19:52:50
0
10
Караниколов докара и фурми от Арабия, какво обаче имаше в самолета за на там.
4.
Evstati
30.11.2023 19:49:34
0
7
И какво му е феноминалното на едно прасе, освен да грухти и лапа.
3.
Хахах
30.11.2023 18:28:35
3
27
Евала на градовете които се освободиха от гербафжииския октопод. За жалост ние нямахме този късмет
2.
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!
30.11.2023 18:03:21
3
22
2018 година КОИ БЯХА ЛАПАЧИТЕ ОТ ГЕРБ ААААААААААААААААААААААА??????????МАЙ ТОГАВА ЗА ДА ПРИКРИЕ СЛЕДИТЕ ТОЛУПА СЕ РАЗДЕЛИ С КАРАНИКОЛОВ И ГОРАНОВ ХАХА !!!!!!!!!!!В ИНТЕРВЮ ГОРАНОВ НАПАДНА БЮДЖЕТА И ВАСИЛЕВ /явно по поръчка на ТОЛУПА /// А ТОЙ МАЙ ПЪК КАЗА ЧЕ НЕ ГО Е ПОЗНАВАЛ ХАХАХА ПЪК ГОРАНКАТА ТВЪРДЕШЕ ЧЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА Е ЧЛЕН НА ГЕПИ ХАХАХА!!!!!!!ЕЙ ОВЦИИИИИИИИИИ НА МАЙМУНИ ВИ НАПРАИХА БЕ ИДИОТИ ХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!
1.
Дааа
30.11.2023 17:51:11
2
27
Познай къде са паричките ? Такова овчедушие няма никъде ! Прост народ ама много прост ! И няма никой на улицата ! Хак ни е ! Пак да ги изберем !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Чалгата се тресе от този скандал Чалгата се тресе от този скандал Бони проговори за конфликта си със Софи Маринова Ето защо хипермаркетите не спират да ни мамят Ето защо хипермаркетите не спират да ни мамят Търговците не само не спират със злоупотребите в надпреварата си да удрят клиентите с измислени промоции и разлики между цифрите на етикета и сумите Посрещаме Възкресение Христово без чадър, а на Гергьовден не празнувате на поляната! Посрещаме Възкресение Христово без чадър, а на Гергьовден не празнувате на поляната! До 13-14 май времето ще е с много динамика, каза климатологът проф. Георги Рачев Тя има номер като на Васил Божков и често приема негови обаждания Тя има номер като на Васил Божков и често приема негови обаждания „Имате грешка!“, отвръщала всеки път блондинката, когато по неволя приемала обаждания за Васил Божков Митничари спипаха цигари за 18 000 лева, скрити в хлябове Митничари спипаха цигари за 18 000 лева, скрити в хлябове Печалбата на контрабандиста щеше да е 100 %, ако го бяхме пуснали да мине границата, каза шефът отдела за борба с наркотрафика при Митница Русе Иво Поаков Щангите ни аут от Олимпиадата, ако не платим днес, Коджабашев на крачка от голям провал Щангите ни аут от Олимпиадата, ако не платим днес, Коджабашев на крачка от голям провал Новият президент на федерацията не успява да намери решение на кризата  Тази вечер имаше силно изригване, очаква ни нова магнитна буря до часове Тази вечер имаше силно изригване, очаква ни нова магнитна буря до часове Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Има бизнесмени от туризма, които плачат - ще фалират, защото нямат работници Има бизнесмени от туризма, които плачат - ще фалират, защото нямат работници Сезонът на хотелиери и ресторантьори на път да се опропасти, твърди Веселин Халачев, председател на организацията „Обединени Бизнес Клубове” Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Мъжът е задържан за срок до 24 часа
Ислямисти скандират "Аллах Акбар" по улиците на Хамбург, искат Халифат в Европа Ислямисти скандират "Аллах Акбар" по улиците на Хамбург, искат Халифат в Европа Според германските власти събитието е организирано от човек на име Рахим Боатенг, който е свързан с „утвърдена екстремистка група“ "Мюслим Интерактив" Арестуваха кандидат-президент в САЩ Арестуваха кандидат-президент в САЩ Каналът „Фокс нюз“ съобщи, че Стайн е задържана заедно с около сто души по време на протест Забравете всичко, което знаете - 37 градуса вече се счита за висока температура Забравете всичко, което знаете - 37 градуса вече се счита за висока температура Преди близо 150 години немски лекар анализира температурата на 25 000 пациенти и заключва, че нормалните стойности са 37 градуса Украйна губи и Работино, Русия се кани да превземе Харков през май Украйна губи и Работино, Русия се кани да превземе Харков през май Четирима загинали при удара по замъка на Хари Потър в Одеса Съветски гаубици на Саддам Хюсеин ще спасяват Украйна Съветски гаубици на Саддам Хюсеин ще спасяват Украйна Британска компания доставя в Украйна съветските самоходни оръдия “Гвоздика” и “Акация Тази статистика е шокираща - всеки четвърти в България е над 65 години, парите за пенсии... Тази статистика е шокираща - всеки четвърти в България е над 65 години, парите за пенсии... Близо половината от средствата за изплащане на пенсиите вече не идват от осигуровки, а от данъци 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен Според учените по тази разломна линия от дълго време не са ставали земетресения и няма регистрирани данни за такива в миналото, но... Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Мъж със сериозни наранявания в спешното отделение:
- Женен ли сте?
- Не, блъсна ме кола!
Виц на деня Виц на деня Алкохолик играе в "Стани богат":
- Остана ви жокер 50 на 50, ще го използвате ли?
- Да, 50 мастика и 50 МЕНТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените винаги имат по три възрасти: на която изглеждат, на която са в действителност и която им се приписва
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори