×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Премиерът Денков подава оставка в сряда
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Едва след 7-ия побой жертвите на домашно насилие подават сигнал, 41% от тях после оттеглят жалбите си


Едва след 7-ия побой жертвите на домашно насилие подават сигнал, 41% от тях после оттеглят жалбите си
Институциите в Бургас дадоха съвместен брифинг по повод „16 световни дни срещу насилието“
30 Ноември 2023, Четвъртък, 14:29 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Първата причина за това била отношенията между пострадалата и насилника, а втората - ревността

Едва след 7-ия побой жертвите на домашно насилие са склонни да подадат сигнал за терора, които изживяват. Сред причините били отношенията между жертвата и насилника, след което се нарежда ревността, следвани от алкохола и наркотиците. През тази година са се увеличили случаите, в които пострадалите са подали молби за закрила и жалби в полицията и прокуратурата. Отчита се и ръст на осъдените лица за домашно насилие.

Това стана ясно на пресконференция под надслов „Добри практики на институциите в отговор на домашното насилие“, която се организира в рамките на „16 световни дни срещу насилието“. В нея участие взеха областният управител Пламен Янев, директорът на Охранителна полиция комисар Марин Димитров, председателят на Районния съд в Бургас Евгени Узунов, прокурор Гинка Чинева от Районната прокуратура в Бургас и Дияна Видева от Сдружение асоциация „Деметра“.

Данните обаче са стряскащи. За 2022 г. и 2023 г. има 272 дела за домашно насилие, като 41 % от тях са приключили с с оттегляне на молбите на пострадалите и нежелание да се постановят мерки от съда.

Насилието е една от язвите на обществото и с нея никой не може да се справи сам. Аз съм благодарен на всички неправителствени организации за това, че се опитват да вкарат това в дневния ред на обществото, защото само когато ние си признаем, че имаме проблем, можем да тръгнем да го решаваме. Дълги години, не само в България, а и в много страни, за това се е говорело тихомълком или пък изобщо не се е говорело. Жертвите се страхуват да се обърнат за защита – нещо, за което сме направили вече доста големи крачки. Вчера имаше младежка конференция от ученици и студенти, които говорят открито за насилието,с термини и без притеснение, правят дори психологически портрет на насилника, което показва, че и с тези хора трябва да се работи превантивно. Надежда има и тук е мястото да се включим ние – институциите, които по ясен и категоричен начин да даден нашето становище, че насилието не е отговор, дори то не е част от диалога, това е недопустима. Всеки, който си позволи да прибегне към подобна постъпка, ще бъде санкциониран съответно от строгостта на закона. Надявам се тази тенденция да продължи, защото едно общество, в което вирее страхът, не може да е пълноценно“, посочи областният управител Пламен Янев.

Ролята на полицията в разрешаване на проблема „домашно насилие“ е повече от ключова, тъй като това е държавният орган, който първоначално на терен се търси съдействие за получаване на незабавна защита и прекратяване на поведението на насилника. Наблюдава се увеличаване на броя на случаите на домашно насилие, жертвите все по-често търсят помощ и да се изправят срещу проблема. Общият брой на образуваните досъдебни производства потвърждава тези думи – за 2023 г. са образувани общо 87 досъдебни производства, за първите 6 месеца на настоящата година за 60. За периода от началото на годината до октомври месец на територията на ОДМВР-Бургас са регистрирани и се осъществява контрол по общо 282 заповеди за защита. За сравнение през 2022 г. техният брой е бил 272, а през 2021 г.- 249 заповеди.

За причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие през 2021 г. са образувани 30 досъдебни производства, при 33 за 2022 г. и за първите 10 месеца на 2023 г. броят е 107. За случаите на неизпълнение на заповедите на защита през 2021 са били 38, за 2022 г. - 36, а за първите 10 месеца на 2023 г. са 47. Принудителното извеждане на насилника от домашното жилище при изпълнение на съдебно решение случаите са: за 2020 г. - 15, за 2021 г. - 21, за 2022 г. - 70 и за първите 10 месеца на 2023 г. - 81 случая. За периода 1 януари до 19 септември 2022 г. образуваните досъдебни производства за неизпълнение на заповеди за защита са били 21, а за същия период на годината образуваните досъдебни производства са 40. Образуваните досъдебни производства за причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие през 2021 г. са били 22, а през 2023г. 79. Налага се изводът, че високата обществена гласност приканва жертвите да съберат смелост, търсят помощ от ангажираните институции и изсветляват домашните проблеми, крити с години“, заяви директорът на Охранителна полиция комисар Марин Димитров.

В съда се образуват два типа дела – едните са по закона за защита срещу домашното насилие, която е гражданско административна процедура, и специалните текстове по НК, по които се образуват наказателни дела от общ характер. Може да има дублиране между двата вида дела, когато касае едно и също деяние. Правим разликата изначално, че имаме по-голям дял на молби за защита от домашно насилие по гражданско-административен ред, които разглеждаме в съда, от тези дела, които са образувани по общ характер. Разликата в статистиката идва от това, че в съда се заключава работата само на Районния съд в Бургас, докато при МВР и Прокуратурата данните за цялата територия. За 2022 г. имаме 13 наказателни дела по общ характер, а за 2023 г. са вече 19. И това е вследствие на изменението в Закона, които предвиди специална наказуемост за деяния, извършени под формата на домашно насилие. От сега започваме да водим такава статистика, тъй като домашното насилие е само една част от общото насилие, което минава през съда като дела. Гражданските дела през 2022 г. са 129, а от началото на 2023 г. до момента са 143 или общият брой към момента е 272 на такива постъпили дела. Акцентирам обаче по отношение на приключването на тези дела, тъй като 111 дела от тези (или 41 % от тях) по този закон са приключили с оттегляне на молбата и нежелание да се постановят мерки от съда. Това е изключително сериозен проблем, но ние като институция нямаме механизъм да се намесим във вътрешната сфера на жертвите. Скритата форма на продължаващото домашно насилие е латентно и съществува в много по-голям обем от този, които достига до съда. Идеята е да обединим усилията и да извадим на показ по-голям процент случаи, дотам, че дори да променим мисленето на жертвите, да направим обществото по-нетърпимо и да реагираме по-адекватно“, заяви председателят на Районния съд в Бургас Евгени Узунов.

Значително е нараснал броят на образуваните досъдебни производства за тези престъпление, както и броят на задържаните лица и на лицата с повдигнати обвинение, и броя на внесените в съда обвинителни актове срещу такива лица. В сравнение броят на осъдените лица през двете години назад е 2,5 пъти повече в сравнение с 2022 г. За 2023 г. са задържани 17 лица, а през 2022 г. са били 5. Причината за това е първо изменението в Закона от 8 август т.г., другата е широкото отразяване на няколко фрапантни случая в медиите, при които се видя, че институциите взеха много адекватни мерки. По този начин жертвите придобиха смелост и доверие в институциите. До преди това ръцете ни бяха вързани. Например, при вчерашния случай (с 25-годишната Мария, която бе пребита от приятеля си -б.а.), незабавно бе образувано досъдебно производство. Още на деня се обработват всички производства и преписки, ако се налага проверка – най-дългият срок е 15 дни. Опитваме се да приключим бързите досъдебни производства до седмица. Всичко това отчита доверие и имаме много по-голям брой на жертвите, които се осмеляват да се обърнат към институциите и вярват, че ще им бъде помогнато“, каза прокурор Гинка Чинева от Районната прокуратура в Бургас.

Имаме програми за промяна на нагласите в посока на неагресивно поведение, за промяна на ценностите. Към настоящия момент домашното насилие се нормализира в обществото. Тези програми дават възможността за разграничаването, противопоставянето, за стартирането на неговото разпознаване. Европейска социологическа агенция посочва, че едва на 7-ия път пострадалите лица решават да подадат сигнал или да предприемат мерки и действия. При всички останали случаи жертвите са склонни да оттеглят молба и да спрат производството. Много са причините, предимно психологически. Една от тях е отношенията между насилника и пострадалото лице. Много е трудно на жертвата сама измине пътя до финала и до получаване на справедливост и защита. Другата причина е ревността. Алкохолът и наркотици също са причини, но не са сред основните, според данните. Домашното насилие е системен процес, то е циклично във времето и не е само еднократен акт. За да предприеме стъпки на пострадалото лице са му нужни смелост и кураж. Доказателства са медицински удостоверения и становища на психолози“, посочи Дияна Видева от Сдружение асоциация „Деметра“. Вижте във видеото какви програми предлагат от Асоциацията.


В категории: Бургас


Флагман.БГ Тази актриса се изруси, за да си хване любовник Тази актриса се изруси, за да си хване любовник 04/03/2024, Понеделник 11:40 0
Цената на зехтина скочи с 50% в ЕС
Цената на зехтина скочи с 50% в ЕС 04/03/2024, Понеделник 10:40 0
Флагман.БГ Тази певица отказва участия заради годеника си Тази певица отказва участия заради годеника си 04/03/2024, Понеделник 10:00 0
8
Коментара по темата
8.
Чепка банани
01.12.2023 01:11:13
0
3
Жадуват дамите които подават фалшиви сигнали
7.
ТБС
30.11.2023 21:57:36
0
0
А умните някога, просто поръчват ритуал и раздават жито.
6.
Маняк
30.11.2023 19:40:37
0
1
Сега чакаме иво йовов да пребие дани с от поморие и да я изхфърли на улицата
5.
колю
30.11.2023 16:02:24
4
6
жените обичат да бъдат бити, ако един мъж не си бие жената и постоянно огажда на прищявките и, рамо или късно ще се отекчи и ще отиде при друг истински мъж, който ще я бие редовно и ще остане при него
4.
До 1
30.11.2023 15:45:25
0
9
Напълно съм съгласен с вас.
На България и трябва Закон срещу насилието изобщо,а не да се фокусират само върху част от насилието,наречено "домашно насилие"
3.
Ха ха
30.11.2023 15:42:17
0
7
Видяла жабата,че подкопават коня,та и тя подала крачета.
И домораслите кифла пос влияние на Истанбулската конвенция надигнаха вой!
2.
Съсед
30.11.2023 15:32:45
0
4
Съседа ми редовно е бит от жена си, но като повдигна въпроса да спре да го бие и започват да се сърдят.
1.
Сандо
30.11.2023 14:58:59
3
7
Ама моляви кога държавата и съда липсват ,кога корупцията и монополизма е обзел най визшите етажи на власта-насилието е форма на протест срещу формата на управление на по горните.Пресен случай на един "Насилник" де си направи сандвич в енергото.Скоро насилието ще превземе улиците първо на София а по късно и в Бургас на вас това нали ви е ясно.мен например ме избива на насилия като видя отбора на шкембетата ама си трая до кога
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Проф. Кантарджиев: Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват Проф. Кантарджиев: Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват Лекарят препоръча да не се провежда самолечение Участниците в "Един за друг" се оказаха доста прости, втрещиха зрителите с незнание Участниците в "Един за друг" се оказаха доста прости, втрещиха зрителите с незнание Според участниците, първият човек, стъпил на Луната, е руският космонавт Юрий Гагарин Кюфтетата на Шипка удариха 5 лв. на 3 март Кюфтетата на Шипка удариха 5 лв. на 3 март Търговците предлагаха храни и напитки с доста високи надценки в подножието на Паметника на свободата Проучване: Над 90% от мастилата за татуировки съдържат химикали, които увреждат органите Проучване: Над 90% от мастилата за татуировки съдържат химикали, които увреждат органите Тестове на 54 проби показват, че 45 от тях съдържат съединения, които не са посочени на етикета Жена и дете са пострадали при тежка катастрофа в Силистренско Жена и дете са пострадали при тежка катастрофа в Силистренско Водач на джип им отнел предимството  Пенсиите на жените са с 242 лв. по-малко от мъжките, вземат ги обаче 6 години по-дълго Пенсиите на жените са с 242 лв. по-малко от мъжките, вземат ги обаче 6 години по-дълго Причинана - дамите работят за по-ниски заплати Цената на зехтина скочи с 50% в ЕС Цената на зехтина скочи с 50% в ЕС Най-голямото годишно увеличение на цените е регистрирано в Португалия - 69%. Тя е следвана от Гърция с 67% и Испания с 63% Тази певица отказва участия заради годеника си Тази певица отказва участия заради годеника си Анелия се оправдава, че не искала да оставя Любомир Захаринов вечер сам Психично болна заплашва да убие детето на инфлуенсърка, институциите нехаят Психично болна заплашва да убие детето на инфлуенсърка, институциите нехаят Тя сподели, че ще дойде да застреля детето ми на рождения му ден, обясни Ясмин Кирилова Ето какво може да стане, ако използвате пластмасови дъски при приготвяне на храна Ето какво може да стане, ако използвате пластмасови дъски при приготвяне на храна Лекар предупреди за опасностите
Бум на венерически болести в една от любимите туристически дестинации на българите Бум на венерически болести в една от любимите туристически дестинации на българите Преобладаващата част (93%) от случаите на сифилис са открити при мъже, които са предимно на възраст основно между 25 и 64 години Неочакван бум на имотния пазар в... Украйна Неочакван бум на имотния пазар в... Украйна He ce тъpcят и виcoĸи eтaжи. Hиĸoй вeчe нe иcĸa пaнopaмнa глeдĸa, сочат данните Тази актриса се изруси, за да си хване любовник Тази актриса се изруси, за да си хване любовник Актрисата Анджелина Джоли изглежда зашеметяващо 5 месеца след нападенията на Хамас децата се връщат на училище 5 месеца след нападенията на Хамас децата се връщат на училище От 7 октомври насам 30 000 жители на Сдерот бяха евакуирани в хотели в цялата страна. Приблизително 30% от населението се е завърнало вече у дома Мъск: Винаги съм се чудил защо НАТО продължава да съществува Мъск: Винаги съм се чудил защо НАТО продължава да съществува Американският милиардер постави под съмнение целесъобразността от съществуването на НАТО Хейли с първа победа срещу Тръмп Хейли с първа победа срещу Тръмп Това е знак, че тя ще остане в надпреварата поне до "супервторника", когато гласуват 15 щата и една територия В Ню Йорк слагат край на "24-часовия бюфет за плъхове", ще имат контейнери за боклук В Ню Йорк слагат край на "24-часовия бюфет за плъхове", ще имат контейнери за боклук Премахването на купчините боклук, трупани пред по-големите жилищни сгради,  все още е в процес на изпълнение В Литва започва конфискация на автомобили с руски номера В Литва започва конфискация на автомобили с руски номера Според съобщенията на територията на Литва все още има хора, управляващи автомобили, регистрирани в Русия В Кърджали пиха третомартенско кафе на толерантността В Кърджали пиха третомартенско кафе на толерантността Днес своето първо третомартенско кафе изпиха кметът Ерол Мюмюн, областният управител Никола Чанев, районният мюфтия Басри Еминефенди, енорийският свещеник отец Петър Гарена Доналд Тръмп изглежда сигурен президент в САЩ, показа проучване Доналд Тръмп изглежда сигурен президент в САЩ, показа проучване Тръмп е обединил базата си до забележителна степен - 97 % от гласувалите за него през 2020 г. са заявили, че ще го направят отново - само 83 % от избирателите на Байдън през 2020 г. са обещали да останат с него, а цели 10 % сега подкрепят Тръмп
Бойко Борисов Бойко Борисов ГЕРБ иска 50% от МС, в Банкя не се огъваме

Виц на деня Виц на деня - Маро, защо наричаш мъжа си Иди? Не се ли казва Пешо?
- Защото ми е неудобно да го наричам с цялата дума: "Идиот".
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, вярно ли е, че това е последният модел айфон за селфи?
- Да.
- А защо прилича на пистолет?
- Стига си питала! Усмихни се и щракни!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените са като катаджиите, изприказват ти куп глупости, вземат ти парите и накрая пак изпаднеш крив.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори