×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как се приема шокиращото завръщане на Дейвид Камерън в политиката


Как се приема шокиращото завръщане на Дейвид Камерън в политиката
Дейвид Камерън влезе в Камарата на лордовете, облечен в тежка роба от ермин
28 Ноември 2023, Вторник, 21:00 ч.
Автор: Флагман

Премиерът Руши Сунак го назначи за министър на външните работа 

С високо вдигната глава Дейвид Камерън - министър-председател на Великобритания в периода между 2010 г. и 2016 г. - влезе в Камарата на лордовете, облечен в тежка роба от ермин. Миналия понеделник той встъпи в новата си роля на лорд, като се закле във вярност на британския крал, съобщи френският в. "Монд".

Камерън, който вече бе смятан за представител на британския елит заради аристократичния си тон и привилегирования си произход (той е възпитаник на частното училище "Итън колидж" и Оксфордския университет), получи титлата барон. Броени дни преди това той изненадващо се върна в политиката, след като премиерът Риши Сунак го назначи за министър на външните работи на страната.

Бившият премиер едва ли е получил тези почести заради съмнителното си политическо наследство. Той е човекът, който, за да успокои дясното крило на торите, организира референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз през 2016 г, в който британците гласуваха за излизане от блока, въпреки че Камерън подкрепяше другата страна и това доведе до безславното му оттегляне от политиката.

Джордж Озбърн и други близки до Камерън хора казват, че завръщането му в политиката е мотивирано единствено от изгарящ копнеж отново да "служи на обществото", посочва в. "Гардиън". Според тях той бил "отегчен до сълзи" от политическото си изгнание и иска да направи "нещо по-интересно с живота си".

От гледна точка на Камерън оглавяването на външното министерство очевидно е привлекателно, тъй като му дава възможност да възстанови накърнената си репутация след референдума за Брекзит и на фона на стряскащите критики към лобистката му дейност в годините след това.

Наблюдателите обаче се питат какви са били мотивите на Сунак.

Мнозина в Уестминстър инстинктивно разбират защо британският премиер е предприел смелия ход да назначи Камерън, коментира американското издание "Хил". Без значение колко зле завършва премиерският им мандат, бившите министър-председатели имат остатъчен звезден блясък, който другите политици намират за хипнотичен. Сунак може и да е стигнал до най-високия пост в страната, но го направи по безпрецедентен начин, след като овакантеното за пореден път лидерско място в Консервативната партия му бе предоставено от съпартийците му. Камерън, от друга страна, победи на предварителни избори трима сериозни съперници, за да оглави партията си през 2005 г., пое властта след парламентарните избори през 2010 г. и спечели отново през 2015 г. (годината, в която Сунак за първи път влезе в парламента).

Има и по-прагматични съображения. Външната политика отнема сериозна част от времето на премиера и е изключително важна, особено на фона на настоящата геополитическа обстановка в света. Камерън притежава натрупан в продължение на шест години опит в тази сфера и навиците, които си е изградил, вероятно ще му помагат и сега, въпреки променената международна обстановка.

Отношенията със световните лидери и външни министри също са важни. По-голямата част от актьорския състав се е променил, откакто Камерън напусна поста през 2016 г., но все пак световни лидери като Джъстин Трюдо, Абдел Фатах ас Сиси, Нарендра Моди, Виктор Орбан, Бенямин Нетаняху, Реджеп Тайип Ердоган, Пол Кагаме, както и Владимир Путин, ще му бъдат познати. По принцип Камерън умее да работи с хора. Той притежава изтънчен чар и самоувереност, които впечатлиха бившия президент на САЩ Барак Обама и въпреки някои противоречия му спечелиха приятелски отношения с бившия германски канцлер Ангела Меркел и бившия френски президент Никола Саркози.

Завръщането на Камерън в управлението обаче вече предизвика разделения в Консервативната партия, отбелязва сп. "Политико".

Депутати и министри от лявото и от центристкото крило на консерваторите приветстваха завръщането на бившия премиер. Като лидер на Консервативната партия Камерън помогна за нейното възраждане след години на политическа немощ. Той модернизира имиджа на партията, разнообрази състава на парламентарните ѝ представители и през 2010 г. договори някога смятана за неправдоподобна коалиция с левоцентристките либерални демократи, за да сложи край на дългогодишното управление на лейбъристите. Освен това той се пребори с референдума за независимост в Шотландия през 2014 г., а след това спечели значителна изборна победа през 2015 г., когато много анализатори предричаха патова ситуация в парламента.

Ричард Греъм, депутат от Глостър и търговски пратеник в Източна Азия, заяви, че Камерън е силно назначение заради "дългия му опит и естествения му темперамент". Бивш министър от кабинета също смята така и заяви, че този ход ще "увери партията и обществеността, че консерваторите имат сериозни намерения да управляват и да печелят".

Междувременно депутати тори в южните части на Англия се надяват, че завръщането на Камерън ще се окаже популярно сред техните избиратели на следващите избори. В много от тези райони партията е изправена пред силно предизвикателство от страна на либералдемократите.

Назначението обаче вече разбуни някои депутати от дясното крило на партията, които подозират, че правителството на Сунак се подготвя за ляв завой в политиките си. Депутат от торите, който е съюзник на Сюела Бравърман, заяви, че те са обезпокоени от това "какво означава това за посоката [на] движение" на партията.

Камерън също така носи значителен политически багаж. Някои наблюдатели в Уестминстър твърдят, че предизвикалите противоречия негови дейности след напускането на премиерския пост могат да накарат Сунак да съжалява, че го е върнал на фронтовата линия. Бившият министър-председател беше в центъра на скандала "Грийнсил" - един от най-големите лобистки скандали в най-новата британска политическа история. През 2021 г. парламентарна комисия установи, че Камерън е проявил "значителна липса на преценка" при лобирането пред британското правителство от името на финансовата компания "Грийнсил кепитъл" (Greensill Capital), която го нае като платен съветник, преди да се срине на фона на въпроси за начина, по който е била управлявана.

Депутати тори, които са били санкционирани от Пекин, тъй като са отправяли критики срещу китайското правителство във връзка със зачитането на човешките права, също са обезпокоени от това какво означава назначението на Камерън за подхода на Великобритания към Китай. През своя мандат бившият премиер обяви "златна ера" в отношенията с Пекин - и дори прие президента Си Цзинпин на държавно посещение. След като напусна поста си, Камерън стана заместник-председател на британско-китайски инвестиционен фонд. Според сп. "Политико" през септември той е пътувал до Шри Ланка, за да привлече инвестиции в спорен китайски проект за строеж на пристанище в град Коломбо.

"Тези от нас, които са подложени на санкции от страна на Китай и са подложени на всекидневни онлайн атаки, са изумени от сигнала, който това изпраща. То подсказва, че Сунак възнамерява да прави бизнес с Китай на всяка цена и че ужасяващото убийствено поведение на режима ще бъде изтласкано на заден план", смята бившият лидер на торите Иън Дънкан Смит.


В категории: Политика


Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 0
5
Коментара по темата
5.
до (1) и (2)
30.11.2023 22:14:03
0
1
Коментарът на (1) е абсолютно точен. Това е пояснение от еврея Хенри Маков:
„Еврейски“ ли е Новият световен ред?
https://cutt.ly/ewOSyghc
ОТГОВОРНИ ЛИ СА "ЕВРЕИТЕ"?
Новият световен ред е чудовище с глава на хидра. Банкерите работят на много фронтове като комунизъм, социализъм, либерализъм, феминизъм, ционизъм, неоконсерватизъм и масонство.
Те жертват още хиляди еврейски, американски и мюсюлмански животи в Близкия изток в тяхната оруелска „вечна война за вечен мир“.
Банкерите също работят чрез държави. Те до голяма степен са отговорни за британския и американския империализъм, чиято цел е да монополизират световното богатство. В книгата си "Евреите" (1922) британският социален критик Хилер Белок пише, че Британската империя представлява партньорство между еврейските финанси и британската аристокрация.
„След Ватерло [1815 г.] Лондон се превърна в паричния пазар и клиринговата къща на света. Интересите на евреина като финансов дилър и интересите на тази велика търговска политика се сближаваха все повече и повече. Може да се каже, че до последната трета от през деветнадесети век те са станали почти идентични."
Сливането на еврейския и британския интерес се простира до брака.
„Браковете започнаха да се сключват на едро между някогашните аристократични териториални семейства на тази страна и еврейските търговски богатства. След две поколения от това, с началото на двадесети век, тези на големите териториални английски семейства, в които нямаше еврейска кръв беше изключение.
Ако Белок е прав, можете да кажете, че Новият световен ред е продължение на Британската империя, в която елитните британски, американски и еврейски интереси са неразличими.
4.
до 2
29.11.2023 01:32:37
3
7
Модерния ми телефон е с малка клавиатура а пръстите ми са дебели все пак съм от с.Труд и вместо една буква уцелвям съседната гражданино грамотник догодина като ТЕ сменят с Chat GP AI и БАНКЕРА Хампарцумян ти вземе всичко ще искаш да си селянин с 100 дка земя,да гледаш жито да береш грозде да доиш крави и да яздиш кон/кобила
3.
Вова
29.11.2023 00:44:23
0
0
Елате повече!
2.
До село Труд
28.11.2023 22:51:12
7
3
Вие у ваше село Буквари нЕмате ли бе неграмотнико конспиративен. Научи се да пишеш и тогава пускай конспирации
1.
с.Труд
28.11.2023 22:14:54
2
8
Давид Камерон ВНУК на бавкер от еврейски произход
Дядато еврей банкер е известен като един от главните венавнеце за 1-та Световна война в която са убити над 5 милиани дущи
Дядото банкер ДАВАЛ щедри големи заеми и на 2те враждуващи страни (тоес няливал масло в АДския огън) за да си купуват оръжия и амуници за да се избиват взаимно
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори