×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Все по-модерна става схемата "купувам имот-отдавам го под наем-живея под наем"


Все по-модерна става схемата "купувам имот-отдавам го под наем-живея под наем"
Ключови думи: имоти, новини, флагман
28 Ноември 2023, Вторник, 15:41 ч.
Автор: Флагман

Цените на качествените имоти продължават да растат

Имотният бранш с неговите експерти представиха какви са новите предизвикателства пред пазара на имоти по време на финалния за годината форум на утвърдената медия за недвижими имоти Imoti.net. На фокус в дискусиите бяха ниската безработица, повишаването на доходите и тяхното влияние върху жилищния пазар в България.

Какво е състоянието на пазара коментира д-р Свилен Колев, заместник-председател на Национален статистически институт, представяйки данни на БНБ, според които ръстът на депозитите през октомври е с над 10% на годишна база, а ипотечните кредити нарастват с 19,2% спрямо октомври миналата година. Чрез данните стана ясно и че въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради и жилища са най-много в София (182 сгради с 1 413 жилища), Пловдив (174 сгради с 548 жилища) и Бургас (136 сгради с 1 073 жилища). В допълнение Колев информира, че най-висок дял от новопостроените жилища имат тези с две стаи (37%).

"Цените на качествените имоти продължават да растат, лек спад има при неатрактивните жилища, които са с по-трудна реализация. Все по-модерна става схемата "купувам имот-отдавам го под наем-живея под наем“. Причината е, че заради високите цени на жилищата в столицата купувачите невинаги могат да се сдобият с имот на желаното от тях място“, това коментира Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на Адрес недвижими имоти. Според нея купувачите са готови да намалят квадратурата, от която имат нужда, за да могат да си позволят покупката на имот.

Високият сегмент в имотния пазар беше представен от Невена Стоянова - управляващ директор на LUXIMMO Finest Estates. По време на форума на Imoti.net тя съобщи, че през последното тримесечие сред купувачите в луксозния сегмент на пазара се наблюдава тенденция за нарастване на търсенето на къщи, като допълни, че те вече са с дял от 38% при запитванията от клиенти на LUXIMMO. Причината за това според нея е изравняването на цените на луксозните апартаменти в големите градове с цените на къщите и недостатъчното предлагане на апартаменти във високия сегмент.

Според д-р Мирослав Владимиров, преподавател в Икономическия университет във Варна, през 2023 г. жилищният пазар в България е достигнал нова равновесна точка след бурното развитие в предходната година и половина. Пред аудиторията Владимиров сподели, че очаква лихвите по жилищните заеми да останат на ниски нива и през следващата година, като посочи четири фактора за това – тенденцията домакинствата да спестяват по-бързо, отколкото заемат средства, слабата инвестиционна активност на домакинствата и на бизнеса, свръхликвидността на банковата система и конкуренцията между банките.

Даниела Иванова, началник на "Ключови партньорства и пейрол бизнес“ в Пощенска банка, също подкрепи твърдението на Мирослав Владимиров, че не се очаква ръст на жилищните заеми. "Жилищните кредити в България са в лева, депозитите също са в лева и лихвите по жилищните заеми се влияят пряко от лихвите по депозитите. Лихви по депозитите няма, банковата система е свръхликвидна, постигаме рекорд след рекорд и това на този етап не дава основание за повишаване на лихвите по ипотечните кредити“, отбеляза тя.

Д-р Николай Лазаров, началник управление “Продажби Индивидуални клиенти" в Пощенска банка, посочи, че достигнатите високи нива на цените отказват спекулантите от стратегията да купят имот сега и да го продадат след две години с 20% възвръщаемост. "Този тип играчи изчезнаха от пазара“, отбеляза той.

"През последните две години строителната себестойност се е увеличила с 32%. 24% от стойността на строителния продукт се формира от цената на труда, а през последните три месеца възнагражденията в строителния бранш са се повишили с 15%“, това съобщи по време на дискусията Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Теодора Димитрова, основател на ЕРА България, коментира, че купувачите на пазара на ново строителство могат да избират между различни проекти и качество на жилищата, които са на конкурентни цени. В същото време обаче предлагането на готови жилища е изключително ограничено и това според нея е причината за "ненормалните“ ръстове на цените им. "В София всяка година на пазара излизат около 10 хил. нови жилища, като една трета от новото строителство в страната е съсредоточено в столицата“, допълни Димитрова.

Ценка Божилова, управляващ партньор в "Адванс експертни оценки“, призова в обявите поне за нови жилища да се включва информация дали имат сертификат за енергийна ефективност, какъв клас е той и какво е енергийното потребление на дома. Тя напомни, че тези изисквания са заложени още през 2016 г. в приетия Закон за енергийната ефективност, но и досега не се изпълняват. В същото време в останалите страни в Европа тази информация е включена в обявите за имоти.

В дискусията участник беше и Георги Илиев, кмет на район "Слатина“, който заяви, че подкрепя предложението на правителството за актуализиране на данъчните оценки на имотите и допълни, че увеличените по този начин средства на общините следва да се използват за предоставяне на по-добра инфраструктура, вместо да се налага на предприемачите да им помагат да облагородяват града, както е към момента. Кметът съобщи, че годишният бюджет на района му, в който живеят официално 75 хил. души, възлиза на 350 хил. лв. "Това е цената на два апартамента“, допълни той.


В категории: Бизнес


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
До икономиста
29.11.2023 17:19:56
0
2
Май не си икономист ами си ляв розов травестит.
2.
Чичо
28.11.2023 19:01:23
0
8
Кмета да намали броя на администрацията, а не да вдига данъците.
1.
Икономист
28.11.2023 17:40:33
4
7
Ако получим потвърждение, че ще ни приемат в еврозоната много бързо лихвите по кредитите ще се повишат!
На запад очакват най-рано 2025 евентуално да се говори за някакви намаления по лихвените проценти, едва ли ще е много. По вероятно е да се запазят на тези стойности поне 5г.
Цените на имотите ще се задържат на тези стойности в Европа. Заплатите се вдигат. Заемите увеличават своята продължителност до 80г възраст. Така че по-високите лихви няма да са толкова проблемни и няма да има голям напъни от банките да ги свалят. Защото и инфлацията скоро няма да стигне нужните 2 процента. Войни, климат, емиграция и т. н.
България ще остане като един остров ако с останем с валутният борд. Имотите ще прължат да повишават цените си! В София вече заминават много от европейските градове защото търсенето е голямо. И не само там. С малки промени в закона можем наистина да извлечен големи ползи в следващите 5 години но без еврото!!!
Много чуждестранни инвеститори започнаха да гледат към имотният пазар на България но бума ще започне не по рано от 2г. Но без еврозона нищо че цените се обявяват в Евро.
Сега инфлацията изяде парите на хората но до 2 год ако не дойдат пак ГЕРБ на власт заплатите би трябвало да са близо до средните за ЕС ако има воля правителството да го направи било то и с цената на заем на подходящи лихви.
Така че без еврозона и без ГЕРБ - ДПС, България би трябвало най накрая да си заеме мястото.
Но едва ли ще стане така ако продължаваме да си мълчим.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори