×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Все по-модерна става схемата "купувам имот-отдавам го под наем-живея под наем"


Все по-модерна става схемата "купувам имот-отдавам го под наем-живея под наем"
Ключови думи: имоти, новини, флагман
28 Ноември 2023, Вторник, 15:41 ч.
Автор: Флагман

Цените на качествените имоти продължават да растат

Имотният бранш с неговите експерти представиха какви са новите предизвикателства пред пазара на имоти по време на финалния за годината форум на утвърдената медия за недвижими имоти Imoti.net. На фокус в дискусиите бяха ниската безработица, повишаването на доходите и тяхното влияние върху жилищния пазар в България.

Какво е състоянието на пазара коментира д-р Свилен Колев, заместник-председател на Национален статистически институт, представяйки данни на БНБ, според които ръстът на депозитите през октомври е с над 10% на годишна база, а ипотечните кредити нарастват с 19,2% спрямо октомври миналата година. Чрез данните стана ясно и че въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради и жилища са най-много в София (182 сгради с 1 413 жилища), Пловдив (174 сгради с 548 жилища) и Бургас (136 сгради с 1 073 жилища). В допълнение Колев информира, че най-висок дял от новопостроените жилища имат тези с две стаи (37%).

"Цените на качествените имоти продължават да растат, лек спад има при неатрактивните жилища, които са с по-трудна реализация. Все по-модерна става схемата "купувам имот-отдавам го под наем-живея под наем“. Причината е, че заради високите цени на жилищата в столицата купувачите невинаги могат да се сдобият с имот на желаното от тях място“, това коментира Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на Адрес недвижими имоти. Според нея купувачите са готови да намалят квадратурата, от която имат нужда, за да могат да си позволят покупката на имот.

Високият сегмент в имотния пазар беше представен от Невена Стоянова - управляващ директор на LUXIMMO Finest Estates. По време на форума на Imoti.net тя съобщи, че през последното тримесечие сред купувачите в луксозния сегмент на пазара се наблюдава тенденция за нарастване на търсенето на къщи, като допълни, че те вече са с дял от 38% при запитванията от клиенти на LUXIMMO. Причината за това според нея е изравняването на цените на луксозните апартаменти в големите градове с цените на къщите и недостатъчното предлагане на апартаменти във високия сегмент.

Според д-р Мирослав Владимиров, преподавател в Икономическия университет във Варна, през 2023 г. жилищният пазар в България е достигнал нова равновесна точка след бурното развитие в предходната година и половина. Пред аудиторията Владимиров сподели, че очаква лихвите по жилищните заеми да останат на ниски нива и през следващата година, като посочи четири фактора за това – тенденцията домакинствата да спестяват по-бързо, отколкото заемат средства, слабата инвестиционна активност на домакинствата и на бизнеса, свръхликвидността на банковата система и конкуренцията между банките.

Даниела Иванова, началник на "Ключови партньорства и пейрол бизнес“ в Пощенска банка, също подкрепи твърдението на Мирослав Владимиров, че не се очаква ръст на жилищните заеми. "Жилищните кредити в България са в лева, депозитите също са в лева и лихвите по жилищните заеми се влияят пряко от лихвите по депозитите. Лихви по депозитите няма, банковата система е свръхликвидна, постигаме рекорд след рекорд и това на този етап не дава основание за повишаване на лихвите по ипотечните кредити“, отбеляза тя.

Д-р Николай Лазаров, началник управление “Продажби Индивидуални клиенти" в Пощенска банка, посочи, че достигнатите високи нива на цените отказват спекулантите от стратегията да купят имот сега и да го продадат след две години с 20% възвръщаемост. "Този тип играчи изчезнаха от пазара“, отбеляза той.

"През последните две години строителната себестойност се е увеличила с 32%. 24% от стойността на строителния продукт се формира от цената на труда, а през последните три месеца възнагражденията в строителния бранш са се повишили с 15%“, това съобщи по време на дискусията Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Теодора Димитрова, основател на ЕРА България, коментира, че купувачите на пазара на ново строителство могат да избират между различни проекти и качество на жилищата, които са на конкурентни цени. В същото време обаче предлагането на готови жилища е изключително ограничено и това според нея е причината за "ненормалните“ ръстове на цените им. "В София всяка година на пазара излизат около 10 хил. нови жилища, като една трета от новото строителство в страната е съсредоточено в столицата“, допълни Димитрова.

Ценка Божилова, управляващ партньор в "Адванс експертни оценки“, призова в обявите поне за нови жилища да се включва информация дали имат сертификат за енергийна ефективност, какъв клас е той и какво е енергийното потребление на дома. Тя напомни, че тези изисквания са заложени още през 2016 г. в приетия Закон за енергийната ефективност, но и досега не се изпълняват. В същото време в останалите страни в Европа тази информация е включена в обявите за имоти.

В дискусията участник беше и Георги Илиев, кмет на район "Слатина“, който заяви, че подкрепя предложението на правителството за актуализиране на данъчните оценки на имотите и допълни, че увеличените по този начин средства на общините следва да се използват за предоставяне на по-добра инфраструктура, вместо да се налага на предприемачите да им помагат да облагородяват града, както е към момента. Кметът съобщи, че годишният бюджет на района му, в който живеят официално 75 хил. души, възлиза на 350 хил. лв. "Това е цената на два апартамента“, допълни той.


В категории: Бизнес


3
Коментара
Над 20 градуса през уикенда
Над 20 градуса през уикенда 24/02/2024, Събота 08:40 0
Алекс Раева пак се ошишка
Алекс Раева пак се ошишка 23/02/2024, Петък 21:47 2
Флагман.БГ Това са 7-те чудеса на комунизма Това са 7-те чудеса на комунизма 23/02/2024, Петък 21:37 16
3
Коментара по темата
3.
До икономиста
29.11.2023 17:19:56
0
2
Май не си икономист ами си ляв розов травестит.
2.
Чичо
28.11.2023 19:01:23
0
8
Кмета да намали броя на администрацията, а не да вдига данъците.
1.
Икономист
28.11.2023 17:40:33
4
7
Ако получим потвърждение, че ще ни приемат в еврозоната много бързо лихвите по кредитите ще се повишат!
На запад очакват най-рано 2025 евентуално да се говори за някакви намаления по лихвените проценти, едва ли ще е много. По вероятно е да се запазят на тези стойности поне 5г.
Цените на имотите ще се задържат на тези стойности в Европа. Заплатите се вдигат. Заемите увеличават своята продължителност до 80г възраст. Така че по-високите лихви няма да са толкова проблемни и няма да има голям напъни от банките да ги свалят. Защото и инфлацията скоро няма да стигне нужните 2 процента. Войни, климат, емиграция и т. н.
България ще остане като един остров ако с останем с валутният борд. Имотите ще прължат да повишават цените си! В София вече заминават много от европейските градове защото търсенето е голямо. И не само там. С малки промени в закона можем наистина да извлечен големи ползи в следващите 5 години но без еврото!!!
Много чуждестранни инвеститори започнаха да гледат към имотният пазар на България но бума ще започне не по рано от 2г. Но без еврозона нищо че цените се обявяват в Евро.
Сега инфлацията изяде парите на хората но до 2 год ако не дойдат пак ГЕРБ на власт заплатите би трябвало да са близо до средните за ЕС ако има воля правителството да го направи било то и с цената на заем на подходящи лихви.
Така че без еврозона и без ГЕРБ - ДПС, България би трябвало най накрая да си заеме мястото.
Но едва ли ще стане така ако продължаваме да си мълчим.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Помните ли бизнесмена Иван Нончев, който разора дюните на „Каваци“ Помните ли бизнесмена Иван Нончев, който разора дюните на „Каваци“ Наказанието му е незначително – 3 хил.лева глоба и освобождаване от наказателна отговорност Това са 7-те чудеса на комунизма Това са 7-те чудеса на комунизма Най-голямото чудо на социализма беше, че всички крадяха от държавата, а тя се развиваше все по-добре и всички бяха спокойни и щастливи Какво се случи с този известен българин Какво се случи с този известен българин Пак се поболя  Малката Амая се нуждае от ново сърце, за да живее - помогнете Малката Амая се нуждае от ново сърце, за да живее - помогнете Ако всеки в Бургас дари само по 4 лв., нужните за сложната трансплантация средства - 750 000 лв., ще се съберат само за ден ДТ "Адриана Будевска" в Бургас има нов директор - Богдан Петканин ДТ "Адриана Будевска" в Бургас има нов директор - Богдан Петканин Богдан Петканин е режисьор с добър опит „Възраждане“ защити Кремъл след остър демарш на България по повод репресиите в Русия „Възраждане“ защити Кремъл след остър демарш на България по повод репресиите в Русия Външно министерство привика руския посланик и призова за незабавното и безусловно освобождаване на всички политически затворници Няма да подкрепим перки в Черно море, обяви Бойко Борисов Няма да подкрепим перки в Черно море, обяви Бойко Борисов Според законопроектът, зони в морето ще се дават на концесия за изграждане на вятърни централи за 30 години Той отиде на екзотична почивка с гаджето си, но преживя истински кошмар Той отиде на екзотична почивка с гаджето си, но преживя истински кошмар Двойката посети екзотичния остров Занзибар заедно с още няколко техни приятели, сред които и първият ерген -Виктор Стоянов Вярно ли е? Мъжете с тези имена никога не изневерявали Вярно ли е? Мъжете с тези имена никога не изневерявали Много мъже са примерни и добри съпрузи, които ценят семействата си и дават всичко за съпругата и детето си Иска ли „Фрапорт“ да унищожи летище „Бургас“, за да го превърне в карготерминал Иска ли „Фрапорт“ да унищожи летище „Бургас“, за да го превърне в карготерминал Пасажерските полети намаляват, а тези с товари се увеличават
Това меме от "Ергенът" ще ви накара да плачете от смях Това меме от "Ергенът" ще ви накара да плачете от смях Александър Младенов наистина е магнетичен, но има лошият навик да се смее твърде изкуствено Алекс Раева пак се ошишка Алекс Раева пак се ошишка Роклята не можеше да прикрие ханша, корема и ръцете на екранната половинка на Краси Радков Хелс Китчън е шоу за тъпаци, смята този известен шеф Хелс Китчън е шоу за тъпаци, смята този известен шеф Единственото реално нещо в предаването е нарцисизъма на Виктор и Тризъбеца като лого на Ада, смята Борис Петров Тя отпадна от "Денсинг старс" и нападна шоуто Тя отпадна от "Денсинг старс" и нападна шоуто Предстои да се разбере дали обидените и разправиите ще се увеличават, а заедно с тях и напрежението в шоуто Сериалът за Александър Велики, който вбеси както историците, така и гърците Сериалът за Александър Велики, който вбеси както историците, така и гърците Един от водещите проблеми е, че сюжетът се фокусира много повече върху личната драма, отколкото върху реалните военни достижения Тя е на 78 и изглежда перфектно Тя е на 78 и изглежда перфектно Вижте каква е тайната на Доли Партън Мъж уби съпругата и дъщерите си в Турция Мъж уби съпругата и дъщерите си в Турция Нападателят е избягал от местопрестъплението. Полицията е предприела широкомащабна акция за залавянето му Ако направите шкембе чорба по тази рецепта всички ще ахнат Ако направите шкембе чорба по тази рецепта всички ще ахнат Винаги се получава ненадминато вкусна Всички градинари трябва да знаят този номер Всички градинари трябва да знаят този номер Съдържащата се в хляба мая стимулира растежа на растенията Почина голяма легенда Почина голяма легенда Уилсън Фитипалди е по-големият брат на двукратния световен шампион във Формула 1 Емерсон Фитипалди
Владислава Цариградска, съдия Владислава Цариградска, съдия Тази мафиотска структура се случва и с много сериозно политическо влияние Виц на деня Виц на деня - Как се прибра снощи?
- Като светкавица.
- Толкова бързо?!
- Не, на зиг-заг.
Виц на деня Виц на деня - Госпожице, позволете да ви помогна!
- Благодаря, но чантата не е тежка.
- Аз не за чантата. Аз съм пластичен хирург.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като малък Чък Норис карал баба си да си изяжда всичко...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори