×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Близо 1 тон контрабанден чай и подправки задържаха митническите служители на МП Лесово
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Отпадналият Константин Кацаров изригна срещу лъжи в "Гласът на България"


27 Ноември 2023, Понеделник, 12:18 ч.
Автор: Флагман.Бг

Похарчих време и средства, а за благодарност получих манипулации и откровена измама, равносилни на гавра…, пише музикантът

Гласът на лъжата - така с алюзия към "Гласът на България" започва дългото си откровение рокаджията  Константин Кацаров. Той беше в отбора на Иван Лечев, но в нокаутите мастърът предпочете да се раздели с него. На личната си страница във ФБ Кацаров подложи на унищожителна критика реалити формата най-вече с това, че изпълнителите почти не могат да пеят български песни. За сметка на това английските са в изобилие. Ето неговия разказ:

"Гласът на Лъжата.Тихо…
Пиша този текст, защото не умея да губя!
Така е!
Не мога да допусна да загубя доверието, което истината ми е гласувала. Трябва да го оправдая. Жертвите, които ще дам са косвени. Те не са важни.
Ако сега премълча или прикрия фактите, значи съм станал съюзник на лъжата. Няма как да стане.
Някои от вас ще са напълно прави и с основание, презрително ще отсекат, че поводът ми да редя думи в момента е незначителен, дребнав, несериозен.
Незначителна е обаче и нечия чужда смърт. Чужда загуба. Чуждо унижение. Чужд компромис със съвестта. Нечие чуждо страдание.
Сборът от всяко едно безразличие е равен на това дали една маса от хора са общество или сбирщина.
Лъжата е тумор. Не бъде ли диагностициран навреме, последствията са фатални.Днес издигам на пиедестал истината. Чистата, неподправена и директна правда, до която да ти е драго да си легнеш след душ. Изкъпах се и много ми се спи…

Започвам:
Първата ми среща с екипа на „Гласът на България“ се състоя в един столичен хотел. За прослушването трябваше да подготвя две песни. Една на български език и една на английски. Не се съобразих с условието. Пея само на български. Исках брат ми Момчил да бъде щастлив и се отзовах на молбата му да участвам във формата, но имам задължение и към собствената си чистоплътност. Недолюбвам масовата истерия по пеенето на английски. Направо ми е противна. В България дори и тези групи и изпълнители, които пеят на български е модерно да изписват имената си на латиница. Вярват, че така някой по-лесно ще ги забележи.

Едно момиче се беше притеснило и аз му помогнах като влязох преди него. Всъщност се оказах първият участник минал през интервюто. Помолих организаторите да ме приемат рано, защото същия ден с операта бяхме в НДК с „Исус Христос суперзвезда“. Там текстът ми е на английски…
Поканиха ме в стаята и запях. Комисията срещу мен беше мила. Приключих с едното изпълнение и получих сигнал да започна другото. Онова – на английски. Първото беше на български език. Отвърнах им, че и в двете песни текстът е на кирилица. Контрираха ме, че ще бъда безинтересен участник, ако пея само на родния си език. Казах им, че участието ми при тях не е на всяка цена. Все пак изслушаха фрагменти от втората ми българска песен. Сетне се сбогувахме.

 

Мина известно време. Получих обаждане от предаването и започнахме да си говорим чрез видеовръзка. Обясниха ми, че изборът им е бил много труден и се е случил в последния момент. Не с мнозинство. Главният проблем идвал от претенциите ми да бъда езиково неразнообразен. Въпреки това искали да участвам във формата. Благодарих им. Дори се зарадвах. Момчил щеше да бъде щастлив.
До мен стигна изчерпателен мейл от екипа на „Гласът на България“. В него имаше списък с песни. Трябваше да си избера някои от тях и да върна в друго писмо имената им. Ако пък между редовете на техния каталог не намерех своите фаворити, предлагаха да създам свой списък. Направих второто. На последно място сложих песента „Черната овца“. За цвят. На първите позиции бяха „Високо“ на ФСБ, „Безсъние“ на Чочо от Тангра, „Не умирай“ на Щурците, Диана Експрес, „Светът е за двама“ на Орлин Горанов и така нататък. До десет.
Обади ми се дама от екипа на „Гласът на България“ и сподели, че са се спрели на последния ми избор – „Черната овца“. Казах и, че не искам да пея тази песен. Отвърна ми, че я има в списъка ми. Беше права. Моя грешка. Поясних ѝ, че е на последно място. Попитах я за другите ми избори. Какво става с титулярите? Нямали права за тези песни. Помоли да ѝ изпратя други предложения.
Предоставих няколко списъка с по десет песни. В рамките на един ден. Всички ми бяха отказани. Не разполагаха с правата им. Предложиха ми да пея на английски. Щяло да е лесно. Защо? Все пак  е „Гласът на България“. В който права за български песни трудно се намират…

Взех да се чудя дали изобщо да продължавам с агонията. Ще се съглася да изпея последния си избор, а после…
Прегледах техния списък. Онзи – от мейла. Песните на български. Направих го и избрах. Обадих се и споделих. Отказаха ми и тях. Нямали правата. Нали списъкът е ваш, защо? Защото той бил с изтекъл срок. Бил за предната година. Защо ми пращате нещо с изтекъл срок на годност? Не получих отговор…
Разбрахме се да се видим в София и там с вокалните педагози да вземем съвместно окончателно решение.
Вече съм в родното си село. Нови Хан. Разговарям с вокалните педагози. Преди това изпуших една зелена ябълка, защото на среща винаги отивам по-рано.
Стана ми неудобно от моите претенции да пея на български. На път съм да се съглася да изпълня „Черната овца“. Нямат против да променя аранжимента. Изпявам им как искам да звучи. Приемат офертата и аз съм леко въодушевен…

Първият кръг мина. На хората май им хареса изпълнението...
Изпращам нов списък с песни. На български. Питат ме дали ще пея на английски. Казвам им, че имам заболяване на мозъка и не мога да уча чужди езици. Отхвърлят моите нови няколко редици с български песни. Нямат правата. Вече стават около стотина. В „Гласът на България“ е трудно да се намерят права за българските песни. На английските са в изобилие. Само, че на американски е лесно, а аз искам да ми е трудно…
В една делнична вечер телефонът ми звъни. Търсят ме от формата. Решили са да пея „Кучето от крайния квартал“. Е, не! Защо поет с китара?! Казват, че ще обсъдим притесненията ми в София.
В Нови Хан не обсъждаме нищо. Дават ми текста и ме карат да пея Васко Кръпката. Мен и момчето, с което ще излизам на „дуел“. Александър. Правим го. Почвам да се чувствам неловко. Черна овца, куче от краен квартал, а накрая ще е луда жаба…

Победата си на елиминациите Кацаров определи като пирова

Хванах се на хорото и излязох във втори кръг. Пирова победа. Вече всичко започна да ми се изяснява. Отпадна едно от най-гласовитите момчета в нашата група. Сашо. Вярвах, че ще ни спасят и двамата. Струваше ми се логично, понеже сме с най-висок зрителски вот сред изпълнителите в отбора ни.
Лечев си скри в ръкава двама трудно забележими, които свирят на китари. Няма да ме бъде дълго. Просто не съм атрактивен с този български. Така да бъде. Дано поне напусна с чест.
Нещата се повтарят. Нови списъци и нови откази. И за тях нямат права. Накрая ми изравят „Рок в минало време“. Не я искам. Категорично. Дори не съм  я слушал цялата. Да, но била хубава. Пейте си я вие! Отново ме викат в София, за да се разберем. Преди това склонявам да изпея „Плача под дъжда“ на Уайтснейк. Компромис, след който сам да напусна шоуто. Обещават да помислят.

Този път наистина съм в София. В кабинета на едната вокална педагожка. Тя ми показва диск на най-добрата българска певица. Странно. Как се изчислява коя е най-добрата?!? Това не ми прави добро впечатление. Как ще преподаваш на някой, като вече си го осъдил, че има по-добър от него…
Започва да ми обяснява, че тя и екипът на предаването са ми избрали точно тази песен на Щурците - „Рок в минало време“. Нямало възможност за реформи. Предлагам ѝ да изпея избора си на английски. Не ставало. Настоявам да изпълня „Не умирай“ на Щурците. Само с глас и гайда. Да ми дадат „Грами“ и сам да си тръгна. Пеци Гюзелев лично ми я подари. Ще се чуя с Валди Тотев и ще се разберем за правата. Отвръща ми, че тази песен не е известна. Ти сериозна ли си?! В същото време, едно от протежетата на Лечев ще свири на китара песен от последния албум на американска група, която тя самата не си я знае. Имам компромисен вариант. „Земя на слепци“ на Ахат. Не искат! Ясно…

Решавам да не плача като момиче, а да изпея този речитатив и да си ходя. То мачът е свирен. Просто не знам с кой ще си мерим песните. Убеден съм, че ще бъде жена. Поне да променя малко аранжимента ги моля. И това не дават. Вече не може. Направили компромис с „Черната овца“. Но за останалите изпълнители не е проблем...
Започва трети кръг. Изумен съм! Участниците гледаме телевизия в едно помещение и ни викат един по един на сцената. Вече знам, че съм Нострадамус. Ще пея срещу жена. Кирил Маричков срещу Уитни Хюстън. Мъдро! Аранжиментът ѝ е удобно пипнат. Така е редно. При нея явно се е получило.
Обаче...
Значи…
Чувам водещия да казва, че в този кръг участниците сами са избрали своите песни. Потвърждават го и менторите. На мен ми призлява! Ядосвам се! Това е нагло! Нищо не съм избирал! Мога да се закълна! А те ще се закълнат ли, че аз сам си посочих песен на пеещ басист?!
Всичко бих преглътнал, но не и лъжата. Аз сбъркан ли съм та да дойда във вокално състезание с песни на Маричков и Кръпката!?!
Отпаднах…
Каква изненада…

В крайна сметка, към живите концерти отиват четири човека от нашия отбор. „Двамата китаристи“ на Лечев и две жени. До този момент те изпяха общо дванадесет песни. Само една от тях беше на български. Значи единадесет към едно в полза на неграмотността…
Някои ще кажат, че не умея да губя. И ще са прави. В музикален план няма какво да ми се сбъдва. Не пея, а пиша. Не правя кариера с музика. Нищо, че ме изкараха охранител и не спряха да говорят за Ренегат, която болшинството от хората не я знаят. Думите за книгите ми ги изрязаха от видеото. Сценарият е по-важен от истината…
Това предаване се издържа благодарение на хора като мен. И то се храни добре. Аз дойдох в него, не за да забогатея или за да стана известен, а за да се забавлявам и направя брат си щастлив. Похарчих време и средства и в замяна поисках единствено уважение. За благодарност – получих манипулации и откровена измама, равносилни на гавра….
Пред цяла България обявиха, че съм глупак, който си е избрал сам песен, която дори не е слушал!
Няма да коментирам натискането на бутони с крака. Та нали копчето олицетворява участника?! Значи ти го настъпваш с мръсната си обувка като фас. Къде са го гледали това нашите „звезди“? В другите формати подобна екстравагантност не съм забелязал. А там треньорите са от лъв нагоре. Пренебрегвам и това, че един от менторите ни защити правото на една безличност да кара автомобил пияна…

 

В „България търси гласа на Америка“ нямат права за българските песни. Достъпът до английските е в изобилие.
Това са причините хората да шушукат, че всичко е нагласено, по сценарий и да таят в себе си неприязън и подозрения.
Вероятно ще стигнем и до косвените жертви. Нека. Предпочитам да правя любов с истината, отколкото да ме изнасилва лъжата…
После се чудим, защо не можем да настигнем останалия цивилизован свят. Защото те ходят на краката си, а ние вървим на главите си.

Послепис:
За капак, ме поканиха да участвам в концерт. Точно след финала на „Гласът на България“. Още същата вечер. На сцената ще се качим тридесет певци от предаването. Избраните…
Направили го и миналата година. Било фурор. Добре. Разговарям с някакво екзалтирано момиче. Член на организационния екип. Не го познавам. Доста говори, но аз съм Старото куче от Нови Хан. Тя ми прилича на посредствен търговец на валута пред „Магурата“. Опитва се да ме надъха да участвам. Изтъква идеалистични подбуди. Казва ми, че нямат спонсори и разчитат на вход. Интересът бил голям.
Значи посетителите ще си платят, за да ни видят…
Това променя нещата!
Лъвският пай щял да го прибере кръчмата. Защо? Нали ще е пълно и ще спечелят от консумация? Ми така се правело. После по веригата всеки щял да вземе по нещо. Стигаме до певците. За тях едва ли щяло да остане нещо. Нито за хонорар, нито за пътни, нито за хотел…
Аха…
Разбирам. Всички ще облажат, но тези, заради които ще се случи концертът – нищо. Казвам ѝ, че няма да участвам. Тя отново многословно почва да ме успива, че идеята е важна. Щели да ми ръкопляскат триста човека…
Детето вероятно си мисли, че разговаря с някой непълнолетен свой връстник.
Всяка година ми ръкопляскат хиляди, така че не страдам от дефицит на аплодисменти.
Предлагам ѝ да махнат входа и всички замесени в спектакъла да участваме в него по идеалистични подбуди. Искам хората да ни се радват без да плащат. Не можело. Само певците от „Гласът на България“ трябвало да сме идеалисти.
Във формата бях идеалист и им помогнах да изкарат малко пари. Вече не съм на тази вълна. Искам да се разгранича от предаването. Казвам ѝ да изтрие името ми от списъка в събитието. С това приключваме.
Не става въпрос за пари, а за чест!
Омръзна ми да гледам как хитрите се възползват от труда на талантливите…
Ваш верен до гроб Нострадамус К. И. К.
„Достойният човек знае кое е справедливо, простият знае кое е изгодно. В делата, достойният се ръководи от справедливостта, а простият – от изгодата!“
Конфуций


В категории: Лайфстайл


6
Коментара
Флагман.БГ 6 нелепи мита за женската сексуалност 6 нелепи мита за женската сексуалност 26/02/2024, Понеделник 22:00 0
Флагман.БГ 13 причини дa приемете с гордост малките си гърди 13 причини дa приемете с гордост малките си гърди 26/02/2024, Понеделник 20:40 4
6
Коментара по темата
6.
ехв
27.11.2023 14:59:25
7
1
Естетвено ще пееш на Английски. Аман с тая черна овца. Стига мрънка .
5.
липсва ми
27.11.2023 14:38:45
1
5
онова време, когато талантливите сами пробиваха с песни, стилове, харизма. Ние подочувахме и разпространявахме абе, чу ли това парче, онова парче, албум. Талантливите обикаляха къде със спонсори, къде без, свиреха по театри, стадиони, кефихме се и което беше стойностно оцеляваше. А сега, таланта се губи в помията на пиара и сродните му права.
4.
Ники
27.11.2023 14:22:41
2
4
Пич не си прав че журито в другите страни не натискат бутона с крак.Виждал съм го много пъти ,дори и с чело съм виждал.Относно Лечев ,дори и баба ми да излезе и запее рок ,той ще натисне.Не ми харесва това негово разперване на ръцете и дежурния му лаф ,ЕЕЕЕ не мога.Отделно от това не харесвам избора му ,особенно в дуелите и ще ви дам пример.На дуел излизат Георги Костадинов таксиметровия шофьор срещу Борис Христов.Лечката избира Борис ,и някой от журито забравих кой,открадна Георги .Накрая Георги стигна до 4 или 3 место с новия си ментор,а Борис отпадна веднага след това.
3.
Немо
27.11.2023 13:55:27
1
9
Мисля че просто не си разбрал в какво ще участваш....
"Гласът на....което и да е"...е глобален формат, със силен маркетинг и по същество е машина за пари.Това не е формат който търси "таланти" и зад който стои продуцентска компания, която би им осигурила договори впоследствие.То и като цяло в контекста на българския музикален пазар е напълно безмислено.Тук такъв няма.Нашите "звезди" се издържат от участия в десетки подобни формати и риалитита, току станат актьори и се появят в някой слабоумен сериал, участват като гости в разни "лайфстайл" предавания или са водещи на някой концерт платен от държавата или някоя община.Ако трябваше да се издържат от концерти и продажби на албуми, щяха да работят допълнително нещо....те и певачките на Пайнер...май си "доработват" доколкото гласи мълвата.Без да съм сигурен, бас държа че четирите "звезди" които са в журито (някои от тях уважам дълбоко в интерес на истината), общо за последните 10 години, не са издали 10 нови песни!
А изпълнители с десетилетни кариери, на по 70 години, издават албуми, правят околосветски турнета и концертните им календари са заети две години напред!
Това обаче по Света, не у нас.
Колкото до магарешкия инат, че ще пееш на български....при цялото ми уважение към родния ми език и култура, светът отдавна е глобален, а в музикалния бизнес, това е валидно с още по-голяма сила.Музиката на роден език е за местна консумация, за международната сцена - английският е норма (за добро или лошо), е....има и изключения но са малко.
Както вече поясних, това е глобален формат, който посредством отличния си маркетинг, се монетаризира доста добре от огранизаторите и собствениците на марката.За тях, пеейки на английски, ти си продаваем в цял свят, без значение дали си го изпял тук в България, Унгария,Хаити,Монголия,Замбия.... или къде и да е.
Така, че аз лично не разбирам от какво толкова се жалваш, по-скоро си останал с грешни впечатления, къде точно те канят да участваш.
Ако целта ти е била, да се забавляваш, както и да покажеш таланта и "моженето" си, събери си група и се пусни по клубовете,Там ще бъдеш оценен, макар и от малобройна, но вярна публика и ще имаш възможността да пееш каквото искаш, на какъвто език искаш и за каквото си искаш.Дори може и да получиш ангажимент за някой местен фестивал или дори за подгряваща група на нечий концерт.
Пари едва ли ще изкараш (в българските условия), но ще си щастлив и доволен от себе си.И няма да се налага да си причиняваш подобни душевни терзания...
И един съвет като за накрая....ако вземе да ти се случи това което ти предложих и музикалната ти кариера потръгне - мини на английски....с българския си до Калотина (с френския, немския, финския,шведския или примерно руския, положението е същото.Ако това те кара да се чувстваш по-добре).
2.
Hah
27.11.2023 13:23:16
1
12
Ами тези формати в България са пълен б*клук. Разтягат локуми, като турските филми. От самото начало са отврат. Като започнат да ги представят, а пък сега на един родителите му разведени друг майка му го изоставила и като започне една тъга. Човек не знае дали музикален формат гледа или някое друго предаване. И като сложили една награда от 50 000. лв. Ами то победителят най-много две песни да запише и един клип да направи. От там нататък почти никой не ги чува повечето. А едва ли някой помни останалите победители от предишните сезони. Същите са им и останалите формати, пр*стотия, т*потия и пълна п*мия. Нищо ново няма внесено, като интелиген формат и предаване по българската телевизия.
1.
ПРАВ СИ ПИЧ
27.11.2023 12:56:54
1
22
Ама у тоя кенеф БГ-ето,на никой не му пука ,за никой и за нищо.....и твоя глас е глас в пустиня,това е положението.....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 нелепи мита за женската сексуалност 6 нелепи мита за женската сексуалност Ето кои са те  20 начина, по които мъжете изразяват любовта си без думи 20 начина, по които мъжете изразяват любовта си без думи Той влага мисъл и послание в подаръците, които ви прави Илко Илчев е новият управител на „МБАЛ Поморие“ Илко Илчев е новият управител на „МБАЛ Поморие“ Той ще управлява МБАЛ Поморие считано от 01.03.2024 г. до провеждането на конкурс, но не повече от шест месеца Мъжете от тези зодии умеят да четат мисли - внимавайте Мъжете от тези зодии умеят да четат мисли - внимавайте Ето кои са те  Рецепта за свинско в сладко-кисел сос Рецепта за свинско в сладко-кисел сос Искате да превърнете вечерята си в истинско кулинарно изживяване? Опитайте нашето вкусно предложение 13 причини дa приемете с гордост малките си гърди 13 причини дa приемете с гордост малките си гърди Разберете колко много предимства имате Травъл влогъри и инфлуенсъри идват в Бургас за уникален фестивал Травъл влогъри и инфлуенсъри идват в Бургас за уникален фестивал Първият по рода си фестивал събира на едно място всички, за които домът на колела и почивката на открито са начин на живот Софка пропя опера на френски и италиански Софка пропя опера на френски и италиански Дирижира я маестро Йордан Камджалов Започна луда седмица - жега от плюс 22°С и слънце, но и студ и валежи от дъжд Започна луда седмица - жега от плюс 22°С и слънце, но и студ и валежи от дъжд В четвъртък и петък ни очаква чудесно време за разходки и туризъм Регистрираха най-мощното слънчево изригване от 2017 г. насам Регистрираха най-мощното слънчево изригване от 2017 г. насам За по-малко от 24 часа Слънцето е изхвърлило три вълни от X-клас
Рязане на пенис, уши и нос - от Балканите ли са най-бруталните екзекутори Рязане на пенис, уши и нос - от Балканите ли са най-бруталните екзекутори Зловещо убийство разтърси Виена, разследващите разпознаха "стила на балканската мафия" Лукашенко спечели нови избори в Беларус, явно ще управлява до края на живота си Лукашенко спечели нови избори в Беларус, явно ще управлява до края на живота си Гражданите на Беларус вчера избраха 110 депутати от Камарата на представителите на Народното събрание Интервюто на Тъкър Карлсън с Путин влиза в учебната програма в Русия Интервюто на Тъкър Карлсън с Путин влиза в учебната програма в Русия То ще учи децата да идентифицират надеждни източници на информация Какво се случи с този изпълнител в любим български град Какво се случи с този изпълнител в любим български град Очаквано под видеото на Устата коментарите започват да валят като из ведро, като според някои той си е изкарал доста добре в компанията на младите купонджии Навални е убит точно преди да бъде разменен Навални е убит точно преди да бъде разменен Преговорите за обмен на руски шпиони срещу политически затворници са били на финалната права Човек загина при пожар в център за бежанци в Германия Човек загина при пожар в център за бежанци в Германия Огънят вероятно е бил предизвикан от дете Почина главата на еврейската банкерска династия Ротшилд - лорд Джейкъб Ротшилд Почина главата на еврейската банкерска династия Ротшилд - лорд Джейкъб Ротшилд Той издъхна на 87-годишна възраст Изхвърлиха 160 тона украинска царевица от влак в Полша Изхвърлиха 160 тона украинска царевица от влак в Полша Фермерите протестират срещу вноса на евтини украински продукти Руската армия е овладяла по-добри позиции в близост до Авдеевка и Донецк Руската армия е овладяла по-добри позиции в близост до Авдеевка и Донецк  Окупаторите са изтласкали назад украинските сили близо до Клешчеевка, Дилеевка и Курдюмивка в Донецка област Американски летец се самозапали във Вашингтон заради войната в Газа Американски летец се самозапали във Вашингтон заради войната в Газа  Мъжът е бил отведен в болница в района, след като огънят бил угасен и състоянието му е критично
Бойко СТАНКУШЕВ, АКФ Бойко СТАНКУШЕВ, АКФ Пепи Еврото и Нотариуса вероятно са станали опасни за покровителите си Виц на деня Виц на деня - Ангелино, защо всички викат на малкия ти внук диплома? Няма ли си име?
- Има си, как да си няма, ама майка му, като отиде да следва в София, вместо с диплома, се върна с него!
Виц на деня Виц на деня
Бай Ганьо прави с*кс с французойка на плажа. Разгорещили се много, жената пъшка и вика на родния си език:
- Жули! Жули! Жули!
Бай Ганьо възмутено:
- Е как нема да жули като целио е у песък, ма...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моля, не обиждайте участничките в "Ергенът". Все пак една е чичо на един мой познат!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори