×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Премиерът Денков подава оставка в сряда
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

10 храни, които могат да отслабят имунната ви система


25 Ноември 2023, Събота, 20:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Вашата диета влияе върху това как се чувствате и колко добре функционира тялото ви

Докато богатата на хранителни вещества диета може да поддържа имунната ви система в перфектна форма, храненето с ниско съдържание на хранителни вещества и високо съдържание на ултрапреработени храни уврежда имунната функция на тялото.

В тази статия ще ви изброим 10 храни, които могат да отслабят имунната ви система и които точно този сезон е препоръчително да избягвате.

А ето и кои са тези храни:

1. Захар
Няма съмнение, че ограничаването на количеството добавена захар, която консумирате, подобрява цялостното ви здраве и имунната функция. Храни, които значително повишават кръвната захар, като тези с високо съдържание на добавени захари, увеличават производството на възпалителни протеини като туморна некроза алфа, С-реактивен протеин и интерлевкин-6, всички от които влияят негативно на имунната функция.

Това е особено уместно при хора с диабет, тъй като те могат да имат повишени нива на кръвната захар за по-дълго време от хората с добре регулирани нива.

Нещо повече, наличието на високи нива на кръвната захар може да потисне реакцията на неутрофилите и фагоцитите, два вида имунни клетки, които помагат за защита срещу инфекция.

Освен това е доказано, че високите нива на кръвната захар могат да навредят на чревната бариерна функция и да предизвикат дисбаланс на чревните бактерии, което може да промени имунния ви отговор и да направи тялото ви по-податливо на инфекции.

Освен това храненето с високо съдържание на добавена захар може да увеличи чувствителността към определени автоимунни заболявания, включително ревматоиден артрит.

Ограничаването на приема на храни и напитки с високо съдържание на добавена захар, включително сладолед, торта, бонбони и сладки напитки, може да подобри цялостното ви здраве и да насърчи здравата имунна функция.

2. Солени храни
Солените храни като чипс, замразени продукти за пържене, бързи храни и др. могат да нарушат имунния отговор на тялото ви, тъй като диетите с високо съдържание на сол могат да предизвикат възпаление на тъканите и да увеличат риска от автоимунни заболявания.

Солта може също да инхибира нормалната имунна функция, да потисне противовъзпалителния отговор, да промени чревните бактерии и да насърчи генерирането на имунни клетки, които са замесени в патогенезата на автоимунни заболявания. Всъщност много изследователи смятат, че прекомерният прием на сол е свързан с увеличаването на автоимунните заболявания в западните страни. Освен това е доказано, че консумацията на твърде много сол влошава съществуващи автоимунни заболявания като колит, ревматоиден артрит и лупус.

Следователно намаляването на приема на готварска сол и храни с високо съдържание на сол може да е от полза за имунната ви функция.

3. Храни с високо съдържание на омега-6 мазнини
Нашето тяло се нуждае както от омега-6, така и от омега-3 мазнини, за да функционира. Западното общество обикновено се придържа към диета с високо съдържание на омега-6 мазнини и ниско на омега-3. Този дисбаланс се свързва с повишен риск от заболявания и вероятно имунна дисфункция.

Диетите с високо съдържание на омега-6 мазнини изглежда насърчават експресията на провъзпалителни протеини, които могат да отслабят имунния отговор, докато диетите с по-високо съдържание на омега-3 мазнини намаляват производството на тези протеини и подобряват имунната функция.

Нещо повече, проучвания при хора със затлъстяване показват, че високият хранителен прием на омега-6 мазнини може да доведе до имунна дисфункция и да увеличи риска от определени състояния като астма и алергичен ринит. Връзката между омега-6 мазнините и имунния отговор обаче е сложна и са необходими повече изследвания. Независимо от това, изследователите препоръчват да поддържате здравословен баланс на омега-6 към омега-3 мазнини, който се счита за около 1:1 до 4:1, за насърчаване на цялостното здраве. Това означава да ядете повече храни с високо съдържание на омега-3 – като сьомга, скумрия, сардини, орехи и семена от чиа – и по-малко храни с високо съдържание на омега-6, като слънчогледово олио, царевично масло и соево масло.

4. Пържени храни
Пържените храни са с високо съдържание на група молекули, наречени крайни продукти на напреднало гликиране (AGE). Те се образуват, когато захарите реагират с протеини или мазнини по време на готвене при висока температура, като например по време на пържене. Ако нивата в тялото ви станат твърде високи, AGE могат да допринесат за възпаление и клетъчно увреждане.

Смята се, че AGE отслабват имунната система по няколко начина, включително чрез насърчаване на възпаление, изчерпване на антиоксидантните механизми на тялото ви, предизвикване на клетъчна дисфункция и отрицателно въздействие върху чревните бактерии.

Като такива, изследователите смятат, че диета с високо съдържание на AGEs може да повиши податливостта към заболявания като малария и риска от медицински състояния като метаболитен синдром, някои видове рак и сърдечни заболявания.

5. Преработени и овъглени меса
Подобно на пържените храни, преработените и овъглените меса са с високо съдържание на AGE. Например проучване, което анализира съдържанието на AGE в 549 храни, установи, че пържения бекон, пилето на грил и пържолите и кюфтетата на скара имат най-високо съдържание на AGE.

Преработените меса (колбаси) също са с високо съдържание на наситени мазнини. Някои изследвания показват, че диети с високо съдържание на наситени мазнини и ниско съдържание на ненаситени мазнини могат да допринесат за дисфункция на имунната система.

6. Бързо хранене
Бързото хранене е свързано с много негативни последици за здравето. Прекалено честото ядене също може да повлияе на имунната ви система. Диетите с високо съдържание на бързи, силно преработени храни могат да предизвикат възпаление, да увеличат чревната пропускливост и да причинят бактериален дисбаланс в червата, като всичко това може да повлияе отрицателно на имунното ви здраве.

Бързите храни могат също да съдържат химикалите бис (2-етилхексил) фталат и диизононил фталат, които са два вида фталати. Фталатите могат да проникнат в ястията за бързо хранене, например чрез опаковки или пластмасови ръкавици, носени по време на приготвяне на храна.

Известно е, че фталатите нарушават ендокринната система на тялото ви, произвеждаща хормони. Те могат също да увеличат производството на възпалителни протеини, които могат да отслабят имунния ви отговор към патогени и да причинят имунна дисрегулация.

7. Храни, които съдържат определени добавки
Много хранителни продукти, особено ултрапреработени храни, съдържат добавки за подобряване на срока на годност, текстурата и вкуса. Някои от тях могат да повлияят отрицателно на вашия имунен отговор.

Някои емулгатори например, които се добавят към преработените храни за подобряване на текстурата и срока на годност, могат да променят чревните бактерии, да увредят лигавицата на червата и да предизвикат възпаление, като всички те могат да причинят имунна дисфункция.

Карбоксиметилцелулозата (CMC) и полисорбат-80 (P80) са често използвани емулгатори, които са свързани с имунна дисфункция. По същия начин, проучвания показват, че обичайната добавка карагенан може да предизвика чревно възпаление и да потисне имунния отговор. И накрая, царевичният сироп, солта, изкуствените подсладители и естествената хранителна добавка цитрат също могат да повлияят отрицателно на имунната ви система.

8. Силно рафинирани въглехидрати
Консумирането на силно рафинирани въглехидрати като бял хляб и сладки печени изделия твърде често може да навреди на имунната ви система. Това са видове храни с висок гликемичен индекс, които причиняват скок на кръвната ви захар и нивата на инсулин, потенциално водещи до повишено производство на свободни радикали и възпалителни протеини като CRP.

Плюс това, диета, богата на рафинирани въглехидрати, може да промени чревните бактерии, което може да повлияе негативно на имунната ви система.

Избирането на питателни източници на въглехидрати с високо съдържание на фибри като нишестени зеленчуци, овесени ядки, плодове и бобови растения пред рафинирани въглехидрати е разумно за поддържане на имунното здраве.

9. Някои храни с високо съдържание на мазнини
Диета с високо съдържание на наситени мазнини и ниско съдържание на ненаситени мазнини се свързва с имунна дисфункция.

Високият прием на наситени мазнини може да активира определени сигнални пътища, които предизвикват възпаление, като по този начин инхибират имунната функция. Диетите с високо съдържание на мазнини могат също така да повишат податливостта ви към инфекции чрез потискане на имунната система и функцията на белите кръвни клетки.

10. Изкуствено подсладени храни и напитки
Някои изкуствени подсладители са свързани с променен състав на чревните бактерии, повишено възпаление в червата и притъпен имунен отговор. Все повече доказателства сочат, че изкуствените подсладители, включително сукралоза и захарин, могат да предизвикат дисбаланс на чревните бактерии. Някои изследователи смятат, че прекомерната употреба на изкуствени подсладители може да бъде вредна за имунното здраве и да допринесе за прогресирането на автоимунни заболявания. 

За да подкрепите имунната си система, най-добре е да следвате балансирана диета, богата на цели, сурови храни, които съдържат полезни хранителни вещества и да ограничите приема на ултрапреработени храни, доколкото е възможно. Също така избягвайте твърде солените и сладките храни, както и пърженето и скарата като методи на готвене.

Източник: Tialoto.bg


В категории: Здраве


Коментари
Флагман.БГ Хейли с първа победа срещу Тръмп Хейли с първа победа срещу Тръмп 04/03/2024, Понеделник 07:39 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Прокуратурата поиска 18 г. затвор за мъж, застрелял жена си и заровил тялото ѝ Прокуратурата поиска 18 г. затвор за мъж, застрелял жена си и заровил тялото ѝ Близките на жертвата настояват за справедливо наказание Олигархичен кръг ли назначава министри Олигархичен кръг ли назначава министри Шипка се превърнала в място за ултраси и агресия, коментира политологът Румяна Коларова Имен ден: Черпят 6 уникални имена за светец, чиято история е разтърсваща Имен ден: Черпят 6 уникални имена за светец, чиято история е разтърсваща На 4-ти март православната църква почита паметта на преподобния Свети Герасим Йордански Пети ден издирват 45-годишна жена! Излязла от дома си, за да купи икона Пети ден издирват 45-годишна жена! Излязла от дома си, за да купи икона Силвия Балабанова живее от години в Германия Готови за Шенген: разделен трафик и нови пунктове Готови за Шенген: разделен трафик и нови пунктове Над 2 хиляди камери ще следят в реално време преминаването на коли и камиони през границите ни Денят започва със слънце, до вечерта ще се заоблачи Денят започва със слънце, до вечерта ще се заоблачи Прогноза за времето - понеделник, 4 март 2024 г. Ще има ли успешна ротация във властта? Ще има ли успешна ротация във властта? От ГЕРБ-СДС не отстъпват и настояват за пропорционалност при министерските кресла спрямо електоралната тежест България плаща за своето Освобождение на руснаците 32 тона злато България плаща за своето Освобождение на руснаците 32 тона злато Документите са публикувани в архива на Руския окупационен фонд Банките отпускат много лесно кредити, в бъдеще едва ли ще е така Банките отпускат много лесно кредити, в бъдеще едва ли ще е така Сега е моментът за покупка на жилище Той е блестящ поет, но живее като неудачник - стана на 53 години, а още е в детската си стая в бащиния дом Той е блестящ поет, но живее като неудачник - стана на 53 години, а още е в детската си стая в бащиния дом Калин Терзийски е дипломиран психиатър и до 30-та си годишнина работи именно като такъв. После обаче зарязва професията си, за да стане писател на свободна практика
Мъск: Винаги съм се чудил защо НАТО продължава да съществува Мъск: Винаги съм се чудил защо НАТО продължава да съществува Американският милиардер постави под съмнение целесъобразността от съществуването на НАТО Хейли с първа победа срещу Тръмп Хейли с първа победа срещу Тръмп Това е знак, че тя ще остане в надпреварата поне до "супервторника", когато гласуват 15 щата и една територия В Ню Йорк слагат край на "24-часовия бюфет за плъхове", ще имат контейнери за боклук В Ню Йорк слагат край на "24-часовия бюфет за плъхове", ще имат контейнери за боклук Премахването на купчините боклук, трупани пред по-големите жилищни сгради,  все още е в процес на изпълнение В Литва започва конфискация на автомобили с руски номера В Литва започва конфискация на автомобили с руски номера Според съобщенията на територията на Литва все още има хора, управляващи автомобили, регистрирани в Русия В Кърджали пиха третомартенско кафе на толерантността В Кърджали пиха третомартенско кафе на толерантността Днес своето първо третомартенско кафе изпиха кметът Ерол Мюмюн, областният управител Никола Чанев, районният мюфтия Басри Еминефенди, енорийският свещеник отец Петър Гарена Доналд Тръмп изглежда сигурен президент в САЩ, показа проучване Доналд Тръмп изглежда сигурен президент в САЩ, показа проучване Тръмп е обединил базата си до забележителна степен - 97 % от гласувалите за него през 2020 г. са заявили, че ще го направят отново - само 83 % от избирателите на Байдън през 2020 г. са обещали да останат с него, а цели 10 % сега подкрепят Тръмп Загиналото бебе в прегръдките на майка си в Одеса е българче Загиналото бебе в прегръдките на майка си в Одеса е българче Загиналата жена, намерена с бебе в прегръдките си, се казва Ана Гайдаржи, съпруга на наш сънародник, бесарабският българин Сергей Гайдаржи Диамантена прогоба тегнела над крал Чарлз III Диамантена прогоба тегнела над крал Чарлз III Диамантът Кохинор, който е вграден в една от кралските корони, има дълга история Той жени сина си, иска Риана да му пее, чака на трапезата Гейтс и Зукърбърг Бизнес империята на Мукеш Амбани прави 100 милиарда долара годишни приходи Тази руса секс бомба е преспала с 300 мъже за година, сега вдигна летвата - ляга всеки ден с поне един Тази руса секс бомба е преспала с 300 мъже за година, сега вдигна летвата - ляга всеки ден с поне един 26-годишната Ани Найт очаква да изпълни плана си още на полугодието
Бойко Борисов Бойко Борисов ГЕРБ иска 50% от МС, в Банкя не се огъваме

Виц на деня Виц на деня - Маро, защо наричаш мъжа си Иди? Не се ли казва Пешо?
- Защото ми е неудобно да го наричам с цялата дума: "Идиот".
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, вярно ли е, че това е последният модел айфон за селфи?
- Да.
- А защо прилича на пистолет?
- Стига си питала! Усмихни се и щракни!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените са като катаджиите, изприказват ти куп глупости, вземат ти парите и накрая пак изпаднеш крив.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори