×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Експерт по недвижими имоти обясни какво ще се случи с цените на жилищата у нас през 2024 г.


25 Ноември 2023, Събота, 17:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Средносрочните прогнози на банкерите показват потенциално предстоящо повишение на средната лихва с 0.5%, както и по-стриктната оценка на платежоспособността на клиентите

Брокерът на недвижими имоти от Пловдив Мирослав Язов изказа своята прогноза в своя видео канал в Youtube за това какъв ще е пазарът на недвижими имоти в страната през 2024 година.

Финансови Перспективи: В момента, средната лихва по ипотечните кредити стабилно се задържа на 2.8%. Дори една банка изпъква с промоционална лихва от 2.18%, като подчертава възможността за по-ниските разходи за жилищно кредитиране. Средносрочните прогнози на банкерите показват потенциално предстоящо повишение на средната лихва с 0.5%, както и по-стриктната оценка на платежоспособността на клиентите.

Важно е да се отбележи, че клиенти с високи доходи продължават да бъдат в предимство при одобрението на ипотечни кредити. Наблюдава се сериозно забавяне в темпа на растеж на цените. Вече не се очакват двуцифрени темпове. По-скоро ръстът на цените ще е между 2% и 4%.

Екологични Тенденции: В предстоящите години, енергийната трансформация в сектора на строителството се превръща в задължителна част от бранша, а не просто в модерна тенденция. Вече не е изненада, че от 2030 г., новите сгради ще трябва задължително да се представят с нулеви въглеродни емисии. Това несъмнено ще оказва влияние върху цената на строителството, като инвеститорите и купувачите се адаптират към новите стандарти за устойчивост. От друга страна сериозно ще се повиши качеството на крайния продукт и потребителите ще се радват на изключителни сгради за обитаване.

Професионална Екологична Инфраструктура: Сградите, разглеждани като "зелени", вече не са само изключителен лукс, ами стандарт, особено за купувачите, родени след 1995 г., които активно подкрепят каузата за опазване на планетата. Изисквания, като инсталация на термопомпи, централно отопление, подготовка за SMART къщи и соларни панели, вече не се считат за допълнителни "екстри", а се очакват като минимални стандарти за всяко жилище. Водните съоръжения в сградите също се превръщат във важен фактор за намаляване на въглеродните емисии, като допълнителен елемент за устойчивост.

Енергийни Сертификати: Има много нови изисквания към новото строителство. Много нови норми влизат в сила. Така например, от 2030 г. сградите трябва да бъдат въглеродно неутрални. Новите изисквания ще повишат качеството на сградите, услугите. Цените на новите сгради няма как да останат същите, защото новите изисквания ще струват повече“, обяснява Язов.

Сертифицирането на сгради като енергийно ефективни става ключова практика. Сега съществуват три вида сертификати, които удостоверяват енергийната ефективност на сградите. Някои банки предоставят преференциални лихви за ипотечни кредити, ако имотът притежава такъв сертификат. В бъдеще, това може дори да се превърне в стандартна практика, където липсата на енергиен сертификат може да доведе до отказ за кредит.

Всички тези фактори подчертават не просто модерните тенденции в строителството, а по-скоро неотложната необходимост от промяна в стандартите и практиките в индустрията. Такива иновации не само подобряват ежедневния комфорт на обитателите, но и имат дългосрочни ползи за околната среда и устойчивостта на градските среди.

Търговия с Имоти: В текущия момент, продавачите не изразяват активно желание за продажба на своите имоти, особено тези, закупени с инвестиционна цел за бъдеща препродажба. Въпреки това, заявленията за възбрани в Агенцията по Вписванията са нараснали с 50%. Този бърз нарастващ тренд подчертава промяната в динамиката на пазара, където се появяват първите признаци на потенциален натиск и предизвикателства за хора, които се изправят пред затруднения при изплащането на ипотечни кредити.

С появата на увеличен брой заявления за възбрани, налице е нарастващ интерес и тревога за финансовата устойчивост на някои продавачи. Изглежда, че има продавачи, които са надценили своите възможности и сега срещат трудности в управлението на задълженията си по ипотечни кредити. Този обрат в динамиката на пазара може да създаде нова динамика и възможности за купувачите, готови да предприемат действия в подходящия момент.

Растящо Влияние на Споделените Офиси: Flex офисите, познати също като споделени офиси, стават все по-голям фактор в бизнеса. Всеки бизнес център се очаква да предостави подобни работни пространства, като ги прави важен елемент за бъдещата работна среда и възможност за нови инвестиции в сектора на административните недвижими имоти. Очаква се новите ползватели на офиси да очакват преживяване "като вкъщи", тоест новите офиси ще се превърнат все повече в място за забавление и срещи, отколкото просто място за работа.

Въздействие на Цените на Строителните Материали и Труда: Въпреки задържането на цените на строителните материали на стабилни нива, предизвикателства възникват от нарастващите разходи за труда. Очаква се този фактор да повлияе на крайната цена на новостроящите се сгради, което може да засегне достъпността на жилищата за потребителите.

Продължаващо Търсене на Жилища и Урбанизация: Стабилният ръст в търсенето на жилища допълнително се подчертава от нарастващите нива на урбанизация, като се очаква броят на градските жители да нарасне от текущите 60% на 70% до 2030 г. Този процес създава нови възможности и предизвикателства за развитието на градските среди.

Влияние на Инфлацията върху Пазара на Имоти: На макроикономическо ниво, инфлацията оказва значително влияние върху пазара на имоти, превъзхождайки дори влиянието на лихвите. Развитията в икономическата политика и стратегии за контрол на инфлацията имат потенциал да променят динамиката на имотния пазар.

Данъчни Промени и Инвестиции: Широко обсъжданата тема за възможно увеличение на данъците довежда до предположение, че методологията за тяхното оценяване ще претърпи съществени промени. Според исторически данни, последният път когато това се случило беше през 2009 г. Променянето на методологията на всяки 15 години става фокусна точка, подчертавайки възможността за нови данъчни оценки и, съответно, увеличение на данъците и таксите за прехвърляне. Този аспект на дебата за данъчните промени предлага изглед върху еволюцията на данъчната политика и влиянието й върху имотния пазар.

Международни Инвестиции и България като Целева Дестинация: България продължава да се явява като високорискова дестинация в очите на институционалните инвеститори. Въпреки това, влизането в Шенген и Еврозоната може да промени динамиката и да привлече нови играчи, особено в пазара на недвижими имоти с цел buy-to-rent на цели сгради.

Визия за Бъдещето: В заключение, бъдещето на пазара на недвижими имоти в България се формира от иновации, устойчивост и реакция на глобалните тенденции. Секторът продължава да предоставя възможности за разнообразие и растеж, като един от ключовите стълбове на икономиката на страната


В категории: Животът


6
Коментара
От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
6
Коментара по темата
6.
До 4
26.11.2023 01:26:38
0
1
и кво сигурно вече олиото е 1.50 нали лек? Не не се вдига изобщо само намаля и то вече не е ли олио а слънчогледово масло ;) Айде купи си истинско олио за 1.50 и ела ми се обади
5.
Гергана Иванова
26.11.2023 00:13:21
3
0
ЩЕ настъпят много промени и то много бързо. ЩЕ СЕ строят къщи от стъкло, Ще стане всичко по достъпно за хората. От 2026 година нещата ще тръгнат напред.
4.
Abc
26.11.2023 00:11:09
0
6
Филма с имотите ще е нещо като филма с олиото и тоалетната хартия по време на ковида .
3.
Шейха
25.11.2023 20:54:49
1
8
Пълни глупости, намаляне на цените на жилищата и увеличение на лихвите!
2.
Bai yu
25.11.2023 20:07:44
1
10
Уникално тъпа "статия". Щели да се вдигат цените. Колкото уя на "експерта".
1.
Marinero
25.11.2023 17:57:24
0
20
Този тесен специалист наясно ли е с реалността, а именно че 80% от жилищата у БеГето са панеляци и дърти тулли.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Геро ще е водещ на шоуто, което започва веднага след Капките  Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Наказанията нито са променени, нито има изгледи да се променят по-рано от есента, ако не и догодина
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори