Червеното цвекло - пренебрегваният зеленчук, който лекува много болести
То може да ви предпази от опустошителния ефект, който свободните радикали оказват върху организма
Цвеклото не е най-популярният зеленчук, но въпреки това с право е наричан от някои суперхрана. Ползите от приема на червено цвекло са познати още на хората в древността. Той е един наистина от най-здравословните зеленчуци, за които можем да се сетим.
Свойствата на червеното цвекло се дължат на изключително богатия му състав. Червеното цвекло е пълно с витамини от група В, а освен това съдържа желязо, мед, магнезий, калций, фибрите са в отлични дози и така зеленчукът осигурява истински прилив на полезни вещества на тялото.
Може да се приема под различни форми - варено, изцедено на сок или нарязано сурово на салата, и във всичките си форми е безценни източник на здраве и сила.
Вижте какви са уникалните свойства на червеното цвекло и за какво помага то:
Понижава кръвното налягане - Цвеклото съдържа нитрати от естествен произход, които в процеса на храносмилане се превръщат в нитрична киселина. Тя отпуска кръвоносните съдове, благоприятства кръвния поток и така понижава кръвното налягане. Сокът от червено цвекло традиционно се препоръчва на намаляване на високо кръвно.
Спомага за унищожаването на раковите клетки - Този зеленчук се отличава с ярък червено-лилав цвят. Той се дължи на съдържанието на беталаин в него - фитонутриент с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Той изпълнява превантивна роля срещу рак на панкреаса, гърдата и простатата.
Увеличава антиоксидантите - Червеното цвекло може да ви предпази от опустошителния ефект, който свободните радикали оказват върху организма. Те биват предизвикани от различни неблагоприятни външни фактори, с които се сблъскваме всеки ден, като стрес, диети, тревожност, както и от замърсители на околната среда като цигарен дим и промишлени химикали. Всички биха могли да допринесат за отключването на сериозни заболявания артрит, рак, Алцхаймер. Цвеклото се бори със свободните радикали благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти.
Съдейства за притока на енергия - Естествените нитрати в цвеклото засилват издръжливостта на тялото и затова зеленчукът е подходящ за активно трениращите. Тъй като във вид на зеленчук са нужни големи количества, за тази цел е подходящ сокът от цвекло.
Грижа за очите - Сред ползите на червеното цвекло се грижи и за здравето на очите, тъй като съдържа много повече желязо от спанака, както и лутеин и бета каротен. Коктейлът от полезни съставки работи в полза на зрението, намалява опасността от дегенерация на макулата и заболявания на ретината в напреднала възраст.
Подобрява мозъчната дейност - Червеното цвекло насърчава мозъчната дейност, увеличавайки притока на кръв. Стимулира процеси в него и подпомага паметта и концентрацията.
Предпазва черния дроб - Черният дроб спомага за филтриране на токсините в тялото. Но, разбира се, те биха могли да му дойдат в повече. Тогава се намесва цвеклото и съдейства за нормалното функциониране на органа.
Помага при възпаления - Противовъзпалителните качества на червеното цвекло са също причина да се консумира заради полезните му свойства. То защитава клетките от антиоксидантния стрес, премахва възпаленията.
Съдът остави в ареста Росен Кръстев - Стъкларя, обвинен за лидер на престъпна група
Русия обяви Deutsche Welle за „нежелана“ и фактически забрани дейността ѝ
Все повече сигнали за хлебарки в жилищните сгради: експерт предупреждава за ръст на заразяванията
78 млн. лв. дупка в социалния бюджет: защо хората с ТЕЛК растат лавинообразно
Коледа и Нова година са най-рисковият период за изневерите
Кметът на Царево Марин Киров поздрави за младите спортисти от ФК "Странджанец"
Промени в движението по АМ „Струма“ край Перник от 17 до 22 декември
Столичната община започва зимна кампания с храна и топли напитки за хора в нужда
Студентите в Сърбия се готвят за предсрочни избори след месеци на масови протести
4-те зодии, които ще имат много късмет на 16 декември 2025
Украйна обяви Филип Киркоров за издирване
