×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Експерт зове комисия да разследва боя в София, Калин Стоянов бил най-добрия министър


Експерт зове комисия да разследва боя в София, Калин Стоянов бил най-добрия министър
След подобни протести правителства са подавали оставка, а след бунта срещу БФС какво следва – тишина, коментира бившият директор на СДВР Валери Йорданов
20 Ноември 2023, Понеделник, 09:50 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

 С подобни протести правителства са подавали оставка, а тук какво следва? Тишина и полицията сега е на топа, коментира бившият директор на СДВР Валери Йорданов

Калин Стоянов е добър професионалист и ако се искат оставки, той трябва да е на опашката, защото колегите му в Министерския съвет имат много гафове. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ бившият директор на СДВР Валери Йорданов. Той сподели, че е работил с вътрешният министър и не крие възхищението си от него. 

„Не бива да се бърка политическото ръководство с професионалното на МВР. Ако се търсят пропуски заради боя, пожарите и сблъсъците в центъра на София по време на мача на националния отбор по футбол срещу Унгария, да се видят действията на професионалното ръководство! Нека да има вътрешна комисия, която да разследва! Не бих могъл да кажа кой носи пряка отговорност. Има щабове, които се назначават с ръководители и ако има установен пропуск, трябва да има санкция“, коментира експертът. 

„На никого не стана ясно защо зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев бе уволнен. Това е мистерия. Ако е поредният бушон, който трябва да изгори заради неприятните инциденти, може да има логика“, добави той.

Заместник-министрите са ресорни и нямат отношение към оперативното управление в министерството, обясни Йорданов. 

Според него полицията е действала тактически правилно при бунта на футболните фенове. „По-скоро разглеждаме действията на определени полицейски служители. 2-3 седмици протеста е имало такива сигнали. Какво е предприето от другите институции, които са ангажирани със случая? Някой разгледа ли БФС каква институция е? С този огромен бюджет те ли командват държавата? С подобни протести правителства са подавали оставка, а тук какво следва? Тишина и полицията сега е на топа“, добави той.

„Водното оръдие бе чисто психологически там, тъй като то бе използвано на минимална мощност. Когато е на максимална, поражението върху имущества и върху хората, може да се застраши човешки живот. Може да се стигне до големи наранявания“, изтъкна бившият шеф на СДВР.

„Заместник-министрите в МВР нямат такива оперативни функции или отношения към случващото се на улицата. Те нямат нито правомощия, нито могат да имат такава роля в такава ситуация“, каза пък бившият заместник-вътрешен министър Филип Гунев.

Оперативното ръководство си бе от СДВР – главният секретар и т.н., поясни той.

„Явно това, което се случва в министерството, ще е новият коалиционен модел, при който някои от министрите ще са с подкрепа не на тези, които са ги издигнали, а на други коалиционните партньори. Може би заради това от ПП-ДБ поискаха оставката на Калин Стоянов, тъй като казаха „тези искат оставката на нашите министри, а ние ще искаме на техните“, заяви бившият заместник-министър. 

„Ако публиката беше на стадиона, хората щяха да бъдат претърсвани на входовете и шансът да има пострадали хора, да се крият по заведенията и да се палят коли нямаше да е голям. В много срещи има побоища и конфликти, но нищо подобно не сме виждали. В случаят стадионът беше изнесен в центъра на града в среда, която трудно може да се контролира“, обясни той.

Главната роля при разпръскването на протеста е на професионалното ръководство, а не на министъра, каза още Филип Гунев. 

Адвокат Полина Велчева, която е присъствала на протеста, пък разкри, че 17-годишно момиче бито от четирима полицаи по време на протеста срещу БФС. 

„В градинката на църквата „Свети Седмочисленици“ е повалено. Четирима полицаи с маски са го били. Един я е държал за косата, докато друг я удря в корема. Когато девойката е отведена в Първо РПУ, един от полицаите ѝ казва, че още ще я бие и ще я качи на четвъртия етаж, „за да я смачка“, разказва адвокатът.

„Ако трябва да сравня с протести срещу правителството през 2020 година, имаше водно оръдие на 2 септември. Аз също бях на площада, но не помня то да е използвано, а бяха много повече протестиращите. Тогава не беше използвано, а сега – в рамките на 20 минути“, добави тя.

По време демонстрацията срещу БФС група протестиращи се оказват приклещени от полицията на ул. „Иван Вазов“ (успоредна на ул. „Ген. Гурко – бел. ред.) – служителите на реда са застанали и от двете им страни. Започват да удрят с палки по щитовете си. Следва и команда – „Легни на земята“.

„С мен се свърза момче, което случайно преминава. Той не е футболен фен. Каза, че са били около 30-40 души. Не са били с качулки, виждат се лицата им. Изпълнявали са всички полицейски разпореждания. Всички са легнали. Това, което той ми обясни, е, че част от момчетата с били бити и преди това. Лягат един върху друг и са започнали да ги бият. Тези лица, по информация на моя клиент, не са задържани. Стояли са 20 минути легнали. Проверени са им личните карти и след това се пуснати. За мен това, което се вижда, не са дисциплинарни нарушения – това са престъпления“, категорична е адвокат Велчева.

Според нея полицаите, нахлули в заведението до Спортната палата, са удряли с палки клиенти без дори да им искат документ за самоличност.

„Дори и да има оперативна информация, че лицата, които са палили полицейския бус са вътре, това не е начинът да бъдат задържани. Не виждаме дори проверка на лични документи. Прави впечатление на всички клипове – полицаите са без отличителни знаци и нямат номерата, които са задължителни по закон. Това не е единственото заведение. Има още едно, което е до сградата на МВР, където са задържани деца. Полицаите са влезли. Удряли са ги в заведението. След това са ги изкарали и са ги били и извън заведението“, добави тя.

„Много от хората са „изяли по някоя друга палка“. Ако имаше журналисти пред Първо РПУ, щеше да се види, че са задържани деца. Това не се лицата, които са били на първа линия и са хвърляли камъни. Не може полицаите да ходят по софийските улици и да ги бият“, каза още Велчева.


В категории: Политика


4
Коментара по темата
4.
Амет
20.11.2023 16:39:17
1
3
Нека ги бият тез отрепки ва. Няма да ставаме кат еврогейците. Бой и респект. Казах.
3.
Мими
20.11.2023 14:44:42
2
4
Тоя минИстер на уж вътрешните работи от самолет му личи че е отдавна вербуван а Калинка на двамата толупи !
2.
ГРАЖДАНИН
20.11.2023 11:47:41
1
2
ОТ АДВОКАТ Велчева счита че на четвърти етаж в 01ПУ СДВРс което е заплашено задържаното момиче което е заплашено че ще го качат на въпросния четвърти етаж Вероятно там има стая за инквизиция .
1.
Пишете на лично
20.11.2023 11:33:38
6
1
Еба полицейски майки
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори