×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Омраза и насилие: Войната в Ивицата Газа провокира възход на антисемитизма и ислямофобията


Омраза и насилие: Войната в Ивицата Газа провокира възход на антисемитизма и ислямофобията
Франция е страната с най-голямо еврейско малцинство в Европа, като се смята, че там живеят между 450 и 500 хиляди души с еврейски произход
15 Ноември 2023, Сряда, 21:00 ч.
Автор: Флагман

Във Франция през уикенда на 11-12 ноември се проведоха големи демонстрации срещу нарастването на антисемитските настроения в страната в контекста на израелската война

Терористичната атака на "Хамас" от 7 октомври провокира изключително тежък военен отговор от страна на Израел и едновременно с това стана причина за сериозни размествания на политическите пластове в Близкия изток. По всичко изглежда обаче, че събитията няма да имат регионални измерения, а ще окажат влияние и далеч отвъд границите на текущия конфликт във всички държави с големи еврейски и мюсюлмански общности.

Във Франция през уикенда на 11-12 ноември се проведоха големи демонстрации срещу нарастването на антисемитските настроения в страната в контекста на израелската война срещу "Хамас".

Събитието в Париж беше организирано от председателите на двете камари на парламента и събра на едно място над 100 000 души, включително представители на партии от целия политически спектър и бившите президенти Франсоа Оланд и Никола Саркози.

Франция е страната с най-голямо еврейско малцинство в Европа, като се смята, че там живеят между 450 и 500 хиляди души с еврейски произход.

От началото на ескалацията местните власти са регистрирали над 1200 случая на антисемитски инциденти, което е три пъти повече в сравнение с цялата миналата година. Това включва и убийството на 57-годишния учител Доминик Бернар, намушкан смъртоносно от радикализиран бивш възпитаник на гимназията, където Бернар е преподавал.

Конфликтът в Близкия изток поляризира различните общности на евреи и мюсюлмани по света и води до нарастващ брой инциденти, свързани с антисемитизъм и ислямофобия.

Най-често това се случва в социалните мрежи, където особено лесно се разпалват емоции заради дезинформация, фалшиви или манипулативно поднесени новини.

"Налице имаме много ясно изразена тенденция за повишаване на ислямофобски и антиеврейски наративи", казва за Al Jazeera Марион Ларис, координатор на Европейската комисия в борбата срещу ислямофобията. "Тази реч на омразата в социалните мрежи варира от микроагресии до откровени заплахи ."

Европейският съюз все повече оказва натиск срещу най-големите платформи Facebook и X да модерират по-стриктно разпространението на дезинформация и реч на омразата.

Това обаче е далеч по-трудно за алтернативни мрежи, позволяващи пълна анонимност - като 4Chan.

Само за два дни след терористичната атака от 7 октомври там е имало ръст с 480% на антиеврейските и ислямофобски съобщения, включително призиви за заличаване на цели народи, сочат данни на Global Project Against Hate and Extremism

Марион Ларис посочва още, че геополитическите конфликти често водят до ескалации на насилие срещу засегнатите общности в различни части на света. В случая става въпрос за две наистина големи общности, замесени в най-сложния и продължителен съвременен конфликт, който има поляризиращ ефект от десетилетия.

Така речта на омразата в социалните мрежи лесно ескалира в конкретни действия.

Само в рамките на последния месец в центъра на Берлин с коктейли "Молотов" бе атакувана синагога, във Виена неизвестни оскверниха еврейско гробище, а в руската република Дагестан десетки мъже нахлуха на летището в град Махачкала заради слухове в социалните мрежи, че там ще кацне самолет от Тел Авив.

Във Великобритания пък отчитат нарастващ брой случаи на антисемитизъм и ислямофобия в училищата, насочени не само срещу ученици, а и срещу родители и учители с еврейски или арабски произход.

"Продължаващата война в Газа оказва сериозно влияние върху общностите тук във Великобритания", твърди за "Гардиън" Зара Мохамед, изпълнителен директор на неправителствената организация Muslim Council of Britain. "Агресивната политическа реторика подхранва ислямофобията и антиарабския расизъм."

За момента още там на Острова все още няма по-сериозни прояви на насилие, но в САЩ вече имаше фрапантен случай, при който по особено жесток начин е убито 6-годишно момче с палестински произход, а майка му е приета в болница в тежко състояние.

Нападението е извършено от техния хазяин, който според разследващите е бил провокиран от "конфликта между Израел и "Хамас", и е очаквал на 13 октомври в САЩ да се случи "национален ден на джихад."

Данни от доклад на Съвета за американско-ислямски отношения (CAIR), неправителствена организация за защита на човешките права, показват, че между 7 октомври и 4 ноември са постъпили общо 1283 молби за помощ. Това е скок с 216% спрямо същия период на миналата година.

В заключението пише още, че "американските мюсюлмани са изправени пред най-голямата вълна от ислямофобски настроения", откакто Доналд Тръмп призовава за визови ограничения на граждани от държави в Близкия изток с преобладаващо мюсюлманско население по време на кандидат-президентската си кампания през декември 2015 г.

Междувременно еврейски организации също отчитат ръст на антисемитските инциденти в страната.

Според правозащитното движение Anti-Defamation League (ADL) има увеличение с 400%. От организацията регистрират 312 случая за периода между 7 и 23 октомври, като 190 от тях са пряко свързани с конфликта.

Директорът на ФБР Кристофър Рей косвено потвърди тези информации и още в средата на миналия месец предупреди за повишаване на напрежението спрямо еврейските и мюсюлманските общности, както и че войната може да провокира насилие в САЩ.

През последните години паралелно с увеличението на влиянието на социалните мрежи се наблюдава и нарастваща тенденция за нормализиране на омразната и дехуманизираща реторика.

Тя рано или късно избива в истинско насилие, а поляризиращи конфликти като тези в Ивицата Газа и Украйна действат като катализатори за допълнително разделение между различни политически и социални общности. 

"Задължение на всички лидери - в политиката, бизнеса и образователните институции - е да осъждат екстремизма", смята председателят на ADL Джонатан Грийнблат.

"Не е трудно. Думите имат значение и докато войната в Газа ескалира, ние призоваваме всички онези, които имат властови позиции, да използват своите платформи и да заклеймят омразата и радикализма във всичките им форми", допълва още той. 

Източник: webcafe.bg




9
Коментара по темата
9.
Истината
16.11.2023 11:14:11
2
8
Израел - косвени жертви на цивилни и деца

Палестина - умишлени екзекуции на цивилни и деца


Толкова по темата.
8.
цитат от Артур Кьостлер
16.11.2023 08:01:54
3
4
Кьостлер, Артур. Тринадесетото племе - Хазарската империя и нейното наследство. Вега София ООД, ISBN 954-91957-1-6 ISBN 978-954-91957-1-2, 2006, първо издание на български.

"това е написано, преди целият мащаб на Холокоста да стане известен, но не се променя фактът, че основната част от оцелелите евреи по света са от източноевропейски, т.е. най-вероятно от хазарски произход. Ако е така, това би означавало, че техните предци са дошли не от Йордан, а от Волга, не от Ханаан, а от Кавказ, които някога са считани за люлка на арийската раса; както и че генетично са по-близо свързани с хуни, уйгури и маджари, отколкото със семето на Авраам, Исаак и Яков. Ако се окаже така, терминът „антисеметизъм“ би се лишил от смисъл, като основан на погрешно разбиране и на убийците, и на жертвите. Съдбата на Хазарската империя, бавно изплувайки от миналото, започва да прилича на най-жестоката шега, която историята някога си е правила"
7.
Сталкер
16.11.2023 07:19:00
8
11
Израел са убийци на деца.
6.
Гларус
16.11.2023 07:03:51
10
11
Да убиваш невини деца и да бомбордираш родилното на болницата е наистина тероризъм. И това го прави израел
5.
А
16.11.2023 01:52:57
7
11
1 2 3 ЕЙ КАПУТИИ НЕЩАСТНИЦИ МАРШ ОБРАТНО В МИШИТЕ СИ ДУПКИ КРЕТЕНИ НЕДОКЛАТЕНИ ОТ КОЗОЕБИ
4.
до 1,2 и 3
16.11.2023 01:46:25
7
22
то щото гъжвалиите са много миролюбиви и кротки.....???? ма като минават на тумби през границата ги пЦовате...а.....цял свят е пропищял от тях,не се интегрират никъде,мързеливи,не бачкат,лежат на социални ....и прочее......
Пък израелците не ги мислете,срещу тех да бегате и по два живота да имате,пак няма дави стигнат ,да се доближите до техния жизнен стандарт......
3.
Тангра
16.11.2023 01:29:18
13
16
Израелците са терористи убиват деца и цивилни
2.
всеобщо мнение
15.11.2023 22:59:18
15
17
ГНУСНИ ЕВРЕЙСКИ ТЕРОРИСТИ
МРЪСНИ ЧИФУТИ И ЦИОНИСТИ
АНАТЕМА
1.
1453
15.11.2023 21:13:10
17
24
Юдеите се оплакваха от нацистите през ВСВ. Но те,Юдеите доказаха пред целия свят, че са по-кръвожадни, безпощадни и способни та геноцид от Вермахта, SS и всички хитлеристки организация през 1938-44 години.
За съжаление не за кой ли път се уцеждаваме, ме Ефрейтор Адолф Хитлер е бил прав за тази пастмина е кръвожадни изроди, убийци на жени, деца и мирно население, окупатори на чуждата земя ,наречена нъв неконеге преди тези главорези да дойдат там - ПАЛЕСТИНА..
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще поскъпнат ли горивата преди празниците Ще поскъпнат ли горивата преди празниците В краткосрочен план са възможни леки колебания в стойностите на колонките, може би ще са 2-3 стотинки нагоре или 2-3 стотинки надолу Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Дали ще приеме сериозно обвързване с гаджето си Боряна Братоева, която иска дете  Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Щетите са изцяло материални, няма пострадали  Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен 
Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори