×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Намери се купувач на Burgas Plazza? Близка до "С.Г. Груп" компания изкупи дълга на мола


Намери се купувач на Burgas Plazza? Близка до "С.Г. Груп" компания изкупи дълга на мола
ЧСИ в момента продава мола без частта на бившия магазин на Carrefour
12 Ноември 2023, Неделя, 21:50 ч.
Автор: Флагман.БГ

 Задълженето към Пощенска банка е било около 50 млн. лв. и е купено на под половината от номинала. Сега имотът се превърта към новия кредитор - ККК

Историческият Burgas Plaza - първият мол в Бургас, в който през 2008 г. отвори и първият за страната хипермаркет Carrefour, е обявен за публична продан заради дълг. Евентуалният купувач ще стане известен на 1 декември тази година. Кандидатите имат целия ноември за огледи и оферти. Но предходната сделка от август, в която обезпечението е било продадено от банка на свързана с колекторската "С.Г. груп" компания, подсказва кой вероятно ще е собственикът. Поне временно, пише capital.bg.

От обявата на частния съдебен изпълнител Делян Николов се разбира, че в момента се продава само частта на мола, без помещението на бившия Carrefour. Началната цена е 24.6 млн. лева (12.6 млн. евро) и тя е за около 63% от комплекса. Включва 92 магазина, всеки от които самостоятелен обект, същия процент идеални части от общите пространства и от терена на ул. "Транспортна" 31.

Земята е 52 дка, от които застроени са 27 дка, а другите са паркинг с 660 места. Разгънатата застроена площ на сградата е 39 хил. кв.м, от които 12.6 хил. кв.м са за помещението на хипермаркета.

Бурна история на бургаския мол

Инвеститори в цялостния търговски комплекс бяха братята Валентин и Десислав Попови, познати и като първите собственици на софийския ETC - комплексът на The Mall. Хипермаркетите и на двете места бяха правени по заявка като за Carrefour и после продадени на "КМБ България" - българският клон на смесеното дружество между френската ритейл компания, по това време номер 1 в Европа, и на гръцката Marinoupoulos. Тя държеше правата за отваряне на магазини Carrefour в няколко държави от региона, сред които и България. С тази съсобственост комплексът на Burgas Plaza беше много атрактивен и още в хода на строителството и частта с мола беше купена от британския инвеститор Хенри Гуин-Джоунс чрез Gort Holding (60%) и мениджърите и съсобствениците в "Лендмарк" Ричард Макдоналд и Таня Косева-Бошова чрез дружеството им "Бриджкорп" (40%). После Таня Косева-Бошова излезе от инвестицията. Твърди се, че впоследствие братята Попови се връщат в нея.
Реклама

С гръцката икономическа криза обаче Carrefour се оттегли от джойнт венчъра, Marinopoulos изпадна в несъстоятелност, супермаркетите под френския бранд затвориха и "КМБ България" фалира.

Практиката е показала, че хранителните магазини са ключови в търговския микс на моловете - те са в ролята на котва, която привлича посетители на дневна база. Така че затварянето на хипермаркета повлича надолу и целия мол. Проблемите в Бургас не бяха изолирани - и другите търговски центрове с магазини Carrefour бяха изправени пред предизвикателството да намерят заместник на френския гигант, като това отне години. В повечето молове влезе BILLA, но това беше съпътствано с вътрешно преструктуриране и свиване на пространствата, като особено мащабна реконструкция имаше в The Mall. Допълнителна трудност в Бургас, изглежда, е било и изострянето на отношенията между съдружниците, източниците за което са неофициални.

След кризата двете части на Burgas Plaza поемат по сходни, но различни пътища. Заради необслужвани заеми срещу 11.6 млн. лв. частта с хипермаркета става собственост на гръцката Alpha Bank, която я прехвърля на свое дружество за лоши кредити. Частта на мола е заложена срещу кредит в някогашната "Пиреос банк България", която беше придобита и влята в Пощенска банка. Именно заради неплащане по това задължение сега частният съдебен изпълнител продава.

Купувач на дълга

В Търговския регистър и в обявата на съдебния изпълнител се вижда, че през август 2023 г. дългът на "Бургас плаза" към Банка Пиреос България е купен от "Корпоративна консолидационна компания" (ККК). Дружеството, което съществува от 2012 г., се свързва със "С.Г. груп" - най-големият играч на колекторския пазар в страната, макар официално да е собственост на Станка Иванова. Самата "С.Г. груп" принадлежи на четирима с равни дялове - Станимир Бургаски, Адам Сотков, Юлиян Цампаров и баща му Бойчо Цампаров.

Последните години "С.Г. груп" се разрасна бързо благодарение на банкови заеми - най-вече ПИБ и ББР, в последно време се финансира активно от Инвестбанк и Общинска банка. Тя и нейни свързани компании придобиха големи портфейли необслужвани заеми от банки, рекордният от които - 434 млн. евро стари лоши кредити от Пощенска банка. Сега активите на основните дружества в групата надхвърлят 0.5 млрд. лв. Компанията подрежда структурата си и се разраства - навлезе в небанковото финансиране под шапката на "Финанс плюс мениджмънт холдинг". ККК беше мислена като бъдещ мажоритарен акционер в него. Вероятно с това е свързана и промяната в името на компанията през тази година - от колекторска, на консолидационна. Освен това през 2023 г. свързани със "С.Г. груп" компании купиха основния ѝ конкурент - "Агенция за събиране на вземания" и сградата на КТБ в София.
С 50% дискаунт

В края на август между "Юробанк България" и ККК е подписан договор за прехвърляне на вземания (цесия) по договори за кредит на "Бургас плаза" от Банка Пиреос България, обезпечени с ипотеки, залози или солидарна отговорност. Освен дружеството кредитополучател, солидарни длъжници са също малтийското "Бургас холдингс лимитед", Ричард Макдонълд и Хенри Гуин Джонс, а поръчител - Валентин Попов. Кръгът на длъжниците очертава и досегашните собственици на мола.

От документите в Търговския регистър става ясно, че от "Бургас плаза" е просрочило погасителни вноски. Банката е поискала кредитът да стане предсрочно изискуем, и е преминала към изпълнение, длъжниците са обжалвали в съда. След това Пощенска банка продава на ККК всичките си вземания от това дружество, заедно със съществуващите обезпечения. Съдейки по декларирания материален интерес по цесията в Имотния регистър задължението е за 50.9 млн. лева (26 млн. евро). От договора се разбира, че ККК ги купува за 12 млн. евро - близо до стартовата цена, обявена от частния съдебен изпълнител сега. Това съвпада с обичайните нива, на които подобни сделки със стари проблемни вземания се сключват - около 50% от номиналния размер на дълга.

Как без хипермаркета

Ще има ли външен интерес, извън класическото прехвърляне към кредитора ККК, за частта на мола в комплекса, който е трудно мислим без хипермаркета, ще се разбере през декември. Що се отнася до магазина, твърди се, че Alpha Bank вече се е опитвала да го продаде в пакет с други имоти, но тъй като е с голяма балансова стойност и проблемен заем, е бил изваден от пакета. Сега той принадлежи на "Ей Джи Ай - Би Ар И Партисипейшънс 2 БГ" (AGI - BRE Participations 2BG), кипърско дружество на Alpha Bank, на което тя е прехвърлила вземанията си с договор за цесия през 2018 г. Декларираният материален интерес тогава е 10.4 млн. лева. Във финансовия отчет AGI - BRE за 2022 г. е вписано, че то има инвестиционни имоти за 8.836 млн. лева и че определената справедлива стойност на земята и сградата е 5.3 млн. евро.

Твърди се, че към помещението на хипермаркета е имало инвестиционен интерес. По неизвестни причини AGI - BRE Participations 2BG не са пожелали да го продадат (или с кандидатите не са се разбрали за цената). По информация от един източник до сделка не се е стигнало и заради предварителни разговори със "С.Г. груп" за пакетно придобиване.

В същото време трудно се намира наемател, който да влезе в обувките на Carrefour. Източници от пазара разказват, че след фалита на КМБ собствениците на мола търсели кой да го замести, но искали цена, твърде висока за града. Помещението от 12.6 хил. кв.м би било подходящо за голям чуждестранен инвеститор, каквито в Бургас няма, или за голяма търговска верига. Големите при храните - METRO и Kaufland, обаче имат собствени сгради. При нехранителните Praktiker и Mr. Bricolage - също. Вторият мол в града - Galleria Burgas, е изцяло зает с наематели и там котвата е магазин на Lidl.

Според местни източници в Burgas Plaza също има наематели. По данни на КАПИ за 2019 г. молът е имал 6.77 млн. лева приходи и 0.7 млн. лева печалба . През 2020 г. приходите са паднали до 4 млн. лева и е бил на загуба 2 млн. лева, а през 2021 г. - последната година, за която има информация, приходите са били 3.8 млн. лева, а загубата се е задълбочила до 3.5 млн. лева. Последната информация на сайта на Burgas Plaza е от април, когато молът е отбелязал 14 години от отварянето му.

Бъдещето - пак в ритейла?

В случай на липса на външен интерес почти сигурно активът ще стане собственост на притежателя на дълга му - ККК ("С.Г. груп"). Дружеството няма да плаща цена и ще придобие имота срещу вземането си.

Що се отнася до помещението на хипермаркета, практиката с другите молове показва, че най-вероятен купувач е собственикът на мола. Логично е той да има интерес да придобие и останалата част от сградата и да окрупни собствеността. За момента обаче подобно доразвитие не е твърдо договорено. Затова от ключово значение за развръзката е Alpha Bank.

Преди време, когато интересът към жилищното строителство беше в апогея си, се говореше, че теренът е атрактивен за изграждане на апартаменти. Сега, в условията на спад на сделките и на очаквания за вдигане на лихвите, инвеститорите са по-предпазливи с жилищни инвестиции. Източник, близък до "С.Г. груп", очертава като основен план консолидиране на собствеността в търговския център, възраждане на дейността му като мол и евентуална препродажба на някой от съществуващите оператори на молове в страната. Що се отнася до идеите за дострояване или надстрояване на терена, те били "грандомански" и "в сферата на мечтите" - самата колекторската група не възнамерявала да се превръща в строителна, като единствено ако се появи някой голям инвеститор с проект, можело да се обсъжда.

На сегмента на моловете се гледа като на вече наситен, но има сделки на вторичния пазар. През юли тази година Mega Mall в "Люлин" беше купен от български инвеститори. А преди три години например молът във Велико Търново стана собственост на гръцкия бизнесмен Продромос Мавропулос, като продавач беше дружество на Alpha Bank - AGI-BRE Participations 3. После той придоби и ритейл парк във Варна, като не е известно да има собственост в Бургас.

"В момента предпочитаните инвестиционни активи са в ритейл пазара. Той се оказва печеливш сегмент", коментира неотдавна Явор Костов, управляващ партньор в C&W Forton при обзор на пазара на бизнес имотите. Основното развитие идва от ритейл парковете - през третото тримесечие бяха открити четири нови, през четвъртото се очакват още толкова. Въпреки бурните темпове, пазарът все още е по-малко наситен, отколкото в съседните страни. В Бургас обаче ритейл паркове няма. А форматът на моловете в национален мащаб също се развива добре. Наемите в търговските центрове остават без промяна - около 36 евро на кв.м средно, а доходността от първокласни площи се покачва до 7.75%, показва анализът на C&W Forton. От компанията говорят и за съществуването на формат, съчетаващ мол с ритейл парк, какъвто все още няма в България.

 


В категории: Бизнес , Бургас


16
Коментара по темата
16.
Doggy
14.11.2023 18:31:18
0
0
Тази статия от човек ли е писана или от ИИ? Какви обувки, котви, какви пет лева? Използват се изрази, които не използваме в българския език или се опитват да ни ги налагат.
15.
бургазлия
13.11.2023 13:35:54
0
8
Защо французите оставиха магазините си в България на гърците? Защото не им се занимава с мафиоти. В Русия беше същото и тъй като нямаше на кого да ги оставят, ги затвориха. Тука ги дадоха на гърците. За късмет, точно по време на кризата. Защо не си дадоха магазините в Румъния. Защото там няма мафия. А у нас има. Продължавайте да си мислите, че живеете в цивилизована европейска държава. Това е на баце, маце и сие държавата.
14.
93992
13.11.2023 12:36:31
0
6
Какво става с това чудо Странда, някой да каже?
13.
Ставри
13.11.2023 11:21:06
0
8
До 8
Не е на Асет
На Делян Пеевски е Сд Груп
12.
Ставри
13.11.2023 11:04:57
1
10
СД ГРУП Е НА ПЕЕВСКИ
ИЗКУПУВАТ ЗА МАЛКИ СУМИ НЕРЕДОВНО ОБСЛУЖЕНИ КРЕДИТИ И ПОСЛЕ ПЕ ЗАРОБВАТ.
ПРИМЕРНО СИ ТЕГЛИЛ 12000 Лв
ВЪрнал си 18000
ЗАЩОТО ИМАШ ЗАБАВА И ПРАВИШ ПРЕДОТОВАРЯНЕ
ОСТАВАТ ТИ 3000 ДАВРЪЩАШ НА БАНКАТА
СД ГРУП ГО ИЗКУПУВАТ НА 300 Лв ЗАЩОТО БАНКАТА СИ Е ВЗЕМАЛА ВСИЧКО И ПОДСТАВЕНИТЕ ЛИЦА НА ПЕЕВСКИ ТЕ ГРАБВАТ
ПИСМА
ТЕЛЕФОНЕН ТОРМОЗ И Т.Н
ТОВА НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ В ЕДНА ЦИВИЛИЗОВАНА СТРАНА.
11.
Именно
13.11.2023 10:48:17
2
15
Излишно се усложнява темата с висши финансови термини. Града е на последните места по дохофи, с застаряващо население. Лятото е кратко и ниско доходно.
10.
И защо
13.11.2023 09:11:10
3
22
Хиляди врътки и схеми за бизнес в замиращ 100 хил.град.
С парите на народа
9.
Plaza никога те е бил мол
13.11.2023 08:29:57
1
27
Това е голям търговски център с белези на мол.Как очакваш да развиваш такъв комплекс успешно без развлекателна зона с кино ??
8.
Маджо
13.11.2023 08:12:59
2
9
Отгоре на пирамидата стои Асен Мениджмънт Холдинг , зад купувачите , така че си правете сметка кой го е купил.
7.
...
13.11.2023 08:11:43
0
15
А някои мрънкат за данък сгради и неговото повишение. Интересно е да се наблюдава как едни "управляват" минималка, други 10 000 лв. , а трети милиарди. Мисля си обаче, че тези с милиардите нямат време нещо да мрънкат колко е несправедлив живота :)
6.
*********
13.11.2023 08:06:54
4
20
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
*********
13.11.2023 07:38:48
0
11
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
Evstati
13.11.2023 06:36:37
7
21
Тънкия асфалт на Боко, а и интересите на корпулентния, купуват на едро, изчакват падане на цените за основната част, прасетата не бързат, но ще похапнат.
3.
Въхх
13.11.2023 01:53:22
3
27
С парите от магистралите се пазари на едро, дано да пукнат до 9 коляно всички крадци от клоаката на тиквата, ей така в басейни на ски писти без ски от парашути без такива само това за такива
2.
Лидка
12.11.2023 22:54:06
1
49
Няма ли кой да купи Странда, хубава локация и не беше лошо направен, но е толкова неподдържан!
1.
Бургас
12.11.2023 22:53:10
1
43
Пак на мутрите ест.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д.
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори