×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Капитанът на „Измаил“ все пак се върна в Украйна. Корабът остава под арест в Бургас


Капитанът на „Измаил“ все пак се върна в Украйна. Корабът остава под арест в Бургас
„Измаил“ стои арестуван до пешеходната зона на бургаското пристанище
08 Ноември 2023, Сряда, 16:30 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ

Собственикът на морския съд твърди, че едва го е спасил от унищожение

Капитанът на украинския кораб беглец „Измаил“, който стои арестуван в Бургас - Анатолий Бохатирев, се е прибрал в Украйна. Това разкриха източници на Флагман.бг.

Както на 28 октомври Flagman.bg първи съобщи, след като на 22 октомври разтовари сол в Бургас, корабът отказа да продължи според указанията на своя собственик и остана в морския град. Той трябваше да отплава за планиран ремонт в Турция, което е видно от данните, заложени в световната система за проследяване на морски съдове. В Бургас обаче „Измаил“ бе застигнат от заповед на Държавното предприятие „Украинское Дунайское параходство“, чиято собственост е, да поеме незабавно към Украйна.

Според информацията, с която Флагман.бг разполага, капитанът е отказал да изпълни разпореждането, опасявайки се, че това може да е уловка той и екипажът му да бъдат мобилизирани и пратени на фронта.

По-голямата част от моряците още тогава са решили да се подчинят и се прибраха в Украйна. Липсата на екипаж на борда на „Измаил“ пък даде повод на Морска администрация Бургас да му наложи арест с мотив, че той не е в състояние да плава безопасно. От тогава той стои на 2-ро корабно място, което е в откритата зона за пешеходци на Бургаското пристанище.

След като разтовари сол, корабът трябваше да пътува за Турция, но спешно
бе привикан в Украйна

Директорът на „Украинское Дунайское параходство“ Дмитро Москаленко призна, че „Измаил“ действително е получил заповед незабавно да отплава от Бургас за Украйна, а не за Турция. Причината обаче не била свързана с войната. В своя публикация във Фейсбук той обвинява досегашното ръководство на предприятието, че планомерно е плячкосвало флота, преди самата фирма да бъде закрита.

В годините на прехода от СССР към украинска независимост корабите били дадени под аренда на частни фирми, които буквално ги унищожили. По договор те трябвало да бъдат върнати в добро техническо състояние. На практика голяма част от тях в момента ставала само за скрап или се нуждаела от сериозен ремонт.

След като публикацията на Флагман предизвика скандал в Украйна,
„Украинское Дунайское параходство“ публикува снимки от борда на „Измаил“, за да
докаже, че наемателите са докарали кораба до отчайващо техническо състояние

Ситуацията много напомня случилото се с някогашния български гигант „Океански риболов“, чието седалище бе в Бургас. След края на комунизма по идентичен с украинския сценарий неговото ръководство унищожи флота и самата фирма. Като спомен от нея в момента е останала само бившата ѝ сграда и някогашното обслужващо рибно пристанище.

Тази постройка, която някога бе административната сграда на плячкосания в
първите години на прехода гигант „Океански риболов“, е почти единственият останал
спомен от него

„Измаил“ се е намирал под аренда повече от 10 години, а според Москаленко Украйна е успяла да си го възвърне малко преди корабът да бъде „напълно унищожен“. Капитанът му Анатолий Бохатирев се е върнал в Украйна ден или два след като статията във Флагман.бг предизвика ажиотаж в украинските медии. Дали го е направил доброволно или под натиск не става ясно, но на 30 октомври групата във Фейсбук „Моряки Измаила“ пише, че Бохатирев си е вече в родината.

Някои украински издания просто препечатаха „Флагман“. Други рещиха да
обвинят българската медия, че припява на кремълската пропаганда

Статията на Флагман.бг, описваща митарствата на „Измаил“, предизвика бурна реакция както в самата Украйна, така и в Русия. Очаквано, руските медии използваха случая, за да го включат в обичайната си антиукраинска пропаганда.

В повечето статии се твърдеше, че украинският народ не иска да воюва и е заставян да го прави от „своя режим“. Украинските средства за масова информация пък се разделиха на два лагера. Единият просто препредаде информацията, цитирайки Флагман.бг. Другите се нахвърлиха на българската медия, обвинявайки я, че с тази статия е влязла „в услуга на кремълската пропаганда“работи в услуга на Кремъл.

Т. нар. факт-чекъри, които никой никога за нищо не е упълномощавал, не
пропуснаха случая да се заявят

В общия хор се включиха и т. нар. факт чекъри. Това са група от хора, наричащи себе си „проверяващи фактите“, които обществеността никога за нищо не е избирала или упълномощавала, но те сами са се самоназначили за последна инстанция на истината. В своя публикация от 7 ноември т. нар. „факт чекъри“ наричат статията на Флагман „Fake новина“.


В категории: Бургас


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
7
Коментара по темата
7.
...
09.11.2023 10:27:52
2
0
Защо сте вменили, че ги е страх от мобилизация? Това е фалшива новина и наистина работи за кремълската пропаганда. Собствениците на флагман какви са по народност? Публична информация е. Защитното грубо отношение към колегите ви също говори, че сте още по-малко достойни от тях за тази професия.
6.
Abe
09.11.2023 00:24:25
7
5
Бяха давали снимки в Украйна. Оня клоун Зелебски наредил щом видят млад мъж на улицата да го орибират и на фронта. Инаше снимки как ги арестуват на улицата и в колата и узчезват. Така че и Зекенски няма разлика с Путин. И двете страни не искат, да, се бият Принуждават, ги да умират
5.
Хахахс
08.11.2023 20:22:48
6
7
Про хамас митрофановското сайтче цепи мрака с откровенни шизофрении.
Пицариии натовски бази, готвачки натовски капитани, замръзнала Европа, бедстваща Англия и глад и британците изяли катериците по парковете.
Капитана уж се коркал от мобикузация, а останалия екипаж се прибрали, сега целия екипаж се страхувал от мобимизация обаче се прибрал още тогава, и капитана и той се прибра.
Русоробпростащината порази русоробското сиво вещество.
Най-високоточното оръжие се оказа руската телевизия, защото поразява мозъка дори и на тези, които го нямат.
Рожин го ползваме за Хамас, ама за Украйна и успехите на великата педофилармия нещо Рожин......
Подоляк нещо реве като дърта бурва за буй че на Авдеевка рекордни загуби вече месец, ама тва са подробности.
4.
Ххх
08.11.2023 19:41:15
3
8
На капитана са му обяснили,или се прибира,или остава без семейство!
3.
Marinero
08.11.2023 17:58:15
4
15
Дали го под аренда, взели парите и след 10 години се сетили, че имат кораб и, че ще им трябва, после наемателите и капитана им били виновни. Типична корупционна, държавна безстопанственост. Корабът е в мореходно състояние, щом е натоварил сол от Египет и е дошъл в Бургас без инциденти. Преминал е инспекции от морски администрации в не едно пристанище. Май става въпрос за спор за пари.
2.
Хахаха
08.11.2023 17:37:32
9
11
Сол от Украйна хахаха евала .
1.
Azov Burgas
08.11.2023 17:11:27
2
19
Измаил - Измамил

Да се направи шкембеджийница на борда.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори