×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо Доминикa е рай за руските олигарси и как се заобикалят европейски санкции


Защо Доминикa е рай за руските олигарси и как се заобикалят европейски санкции
На острова живеят част от екстремно богатите руснаци
08 Ноември 2023, Сряда, 21:00 ч.
Автор: Флагман

Докато обикновения руснак живее с доста лишения и ограничения, приближените до Владимир Путин са открили своя политически и финансов рай

Джордж Оруел е човек, който не само е успял да види комунистическата идея на живо, но дори и да влезе в схватка с нея още от времето на генерал Франко. По-късно се радват безсмъртните трудове като „1984“ и „Животинската ферма“. Ако си спомняте втората книга, най-вероятно може да си спомните и правилата при втората смяна на властта. Едно от всички гласеше: „Всички са равни, но някои са по-равни.“

И макар да говорим за писател, който е творил във времето на Студената война, неговите правила за управлението на Русия продължават да важат. И пишем тези редове с ясното съзнание, че докато обикновения руснак живее с доста лишения и ограничения, приближените до Владимир Путин са открили своя политически и финансов рай и са много далече от термини като санкции и война. Говорим за олигарсите, които спокойно могат да обикалят света, да преминат всяка една юрисдикция и да имат достъп до банковите системи по света, използвайки така наречения „златен паспорт“, издаден от Доминика в Карибите.

Какво е изискването за изкарването на такъв паспорт? На първо място трябва да бъдете руски патриот. Омар Муртазалиев го знае много добре, той е директор на Руската федерация по борба и на всеки 9-ти май излиза на покрива на луксозното си жилище, близо до Кремъл, слага анцунг с големи надписи „Русия“ в цветовете на руския флаг и размахва два флага – единият е на Свети Георги, докато последният е връчен на някое от децата. Необходимо е да има такава показност, с която да дойде и почетният орден на честта, връчен лично от Владимир Путин.

Това не е първата награда, Муртазалиев е и един от основателите на Дагестанската благотворителна фондация „Чисто сърце“, от там идва и друг орден, връчен от Путин. През 90-те години точно Муртазалиев се занимава с финансирането на Руската федерация по борба и строи различни тренировъчни зали, сиропиталища, училища и дори вдига статуя в родния си град.

Това е положителната страна и не можем да отречем, че бизнесменът наистина се опитва да спечели вниманието, все пак се говори за патриотизъм и любов към родината. Има само един проблем, никой дори не подозира, че Омар отдавна не е руски гражданин, сменил е руския паспорт с доминикански – малък остров на Карибите. Говорим обаче за Доминика, а не за Доминиканската република – има разлика между двете.

Самият остров е с дължина от едва 50 километра с популация от 72 хиляди човека – около 45 пъти по-малко, отколкото в Дагестан. По последни данни, Доминика дори не може да се похвали с пълната си популация на острова, оказва се, че около 30 хиляди души не живеят там, а са част от екстремно богатите хора на планетата.

В последните няколко години има много по-висок интерес за придобиването на златни паспорти, отколкото през последните 7 години. По информация на Доминика, хората, които са придобили този документ, реално притежават стотици милиарди долари като капитал.

През последните месеци именно медии като Проект Медия са успели да открият информация за 8000 поданика на Доминика, които са се сдобили с популярния златен паспорт. Информацията за тези хора е практически отворена, но често е ограничена от най-различни малки закони. За да се стигне до нея, човекът трябва да познава системата отвътре.

Тяхното проучване показва, че около 400 души от Русия, Украйна, Беларус и Казахстан са идентифицирани като официални носители на един от най-силните документи в света. Интересното е, че сред тях присъства и директора на Руската федерация по борба. И ако трябва да бъдем честни, списъкът с останалите кадри също е очарователен.

Сред тях ще открием имена като Асадулах Халид – човекът, който според Организацията за правата на човека, е дал нареждане за избиването на цивилни и извършването на редица военни престъпления. Откриваме и хора като Чинг-И Хсен и Пай-Хунг Уанг – хората, които са издирвани от Тайван за създаването на една от най-големите финансови пирамиди. Компания им прави дори Джафар Диа Джафар – един от първите учени, който работи върху създаването на ядрено оръжие за Ирак от времето на Саддам Хюсеин.

Защо е толкова лесно да се открие бедния Омар? Оказва се, че в Русия има едва 30 човека, които носят същото име. Проверката в скромния архив на Доминика показва, че неговите деца и роднини също са взели паспорти, практически по едно и също време. За мнозина е странно, че паспортът на Омар е връчен лично в Москва.

Паспортът на Доминика отваря много и най-различни врати, той позволява достъп до 140 страни без виза и по-леки процедури за влизане в Европа, Китай, Сингапур и отскоро – Великобритания.

През 1993 г. е предлага нова програма за придобивана на паспорт – изисква се инвестиция от 100 хиляди долара в държавата, закупуване на имот на стойност от 200 хиляди долара или повече. Доминика приема граждани по най-различен начин, понякога не се налага дори да посещавате острова. Ако още не сте разбрали, това е раят за всеки с няколко милиарда, който иска да живее щастливо и спокойно в цял свят, без да бъде преследван от международните институции.

Какъв тогава е случаят на Муртазалиев? Това е най-голямата и интересна тайна. След като разбрахме, че голяма част от финансирането на Владимир Путин е фокусирано в офшорната компания Ermira Consultants, позиционирана в Кипър, бизнесите на Омар се оказват твърде прикрити. Дълго време е директор на LLC „ZhK Sirenevy“, за която почти няма информация, но през май, тази година е напуснал поста. В нея се намират някои интересни азербайджански милиардери с руски паспорти, които през последните 20 години контролират големи пазари в Москва.

Омар е треньор по борба през 90-те години, когато в съседство до университета започва строежа на един от най-големите пазари – Черкизон. Потърсен е от новите собственици като силовият гръб, който трябва да осигурява щит срещу конкуренцията. Точната му работна функция не е известна, но може би е лесно да се добие някаква представа. Собственик по същото време е Телман Исмаилов, който в последствие е обвинен за поръчкови убийства в Русия и преди да се стигне до съд, напуска страната.

Омар е наследен от господата Нисанов и Илиев. Вторият е един от най-богатите хора в Русия и притежател на строителна фирма. Неговата фирма работи за реконструкцията на Олимпийския спортен комплекс, отговорна е за различни транспортни хъбове и често получава някои от най-добрите проекти за разработка.

Подобни услуги не са безплатни и само от тази линия става ясно, че двамата собственици са натрупали по 2.9 милиарда долара, позиционирайки се на най-високата позиция в бизнеса с недвижими имоти, при това в класацията на Форбс.

По примера на Омар, господата често подпомагат различни институции и се стремят да печелят вниманието със светлата си страна. След старта на войната се смята, че и двамата са удвоили и утроили своя капитал, когато повечето западни компании напускат Русия и продават своето оборудване на безценица. Илиев също става гражданин на Доминика и купува паспорт за себе си и синовете си. В неговата колекция се допуска, че има още един златен паспорт – кипърски.

Нисанов също се радва на внимание от Путин и още през 2014 г. получава ордена на приятелството, а след това и юбилеен медал „70 години от победата във Великата Патриотична война“. Втората награда е връчена за разпространяване на патриотизма в страната, но точно по това време Нисанов е вече гражданин на Доминика.

Това е и перфектен ход по още една причина, Нисанов е санкциониран от САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, Япония и Украйна. Единствената причина, поради която може да се твърди, че този човек е винаги една стъпка пред останалите, е приятелството с директора на руското разузнаване – Сергей Нарушкин. Двамата са толкова големи приятели, че Нарушкин дори използва частния самолет на милиардера за лични цели.

До този момент няма много открити следи при използването на доминикански паспорти, като се изключва едно любопитно спонсорство в испанското футболно първенство – La Liga. Оказва се, че през 2017 г. е подписан договор с телекомуникационната компания MTN Irancell, която е обвързана с Иранското правителство, както и с финансирането на Ислямисткият революционен корпус. Договорът посочва, че испанците трябва да получат 10% от приходите за абонамент и гледане на мачовете.

Иранската компания отдавна е в списъка със санкции и няма как да плати своята част от сделката с Испания, следователно част от парите идват от офшорна компания, регистрирана на иранец, използващ паспорта си от Доминика. Средствата не се запорират от европейските банки. Още по-важното е, че Доминика позволява на хората със златен паспорт да променят имената си, което допълнително пречи на разследващите.

Доминиканският паспорт на свободата е използван и от хора като Роман Василенко. Същият става известен със своите пирамиди BestWay, Life is Good и Hermes. За няколко години става и милиардер в Русия, но е очевидно, че някои кръгове не харесват конкуренция при стригането на руснаци. Издирван е от Русия, както и от САЩ.

Консултантът на Републиканската партия в САЩ Джеси Бентън е арестуван и лежи 18 месеца в затвора, защото е получил пари от Василенко. Историята е особено забавна и поради още една причина – руснакът плаща 100 хиляди долара, като иска да получи билет за 25 хиляди долара за събитие, където да може да се снима с Доналд Тръмп. Очевидно това не се е харесало на властите.

Друг виден доминиканец е Михаил Янчук, който има повдигнато дело за кражба на банкови депозитари в Анталбанк. Твърди се, че директорът е успял да задигне милиардри рубли от сейфовете и е в списъка на Интерпол за международни издирвания.

Антон Мурашов е един от съвременните граждани на страната. Негово дело е Yishidun International Trading, която трябва да предлага софтуер за бързо закупуване на акции. През 2015 г. е в списъка на издирваните от Китай. Китайското разузнаване твърди, че Антон е участвал в манипулация на китайски фючърси, които са били закупени от него и партньорите му на стойност от 50 милиона долара, но парите не са с доказан произход.

Агресивното закупуване води до такава паника на Китайската фондова борса, че на финала се налага спиране на търговията, докато се изяснява случая. И до днес същият твърди, че е напълно невинен и Китай го обвиняват във фалшиви и безпочвени престъпления.

Интересен факт е, че през март 2022 г. Доминика спира да издава паспорти на руснаци и беларуси, но това не означава, че руснак с втори паспорт и второ гражданство, не може да заяви такъв, използвайки тази дупка в закона.

Източник:chr.bg


В категории: Политика


5
Коментара
5
Коментара по темата
5.
Толупа
09.11.2023 06:30:46
1
10
Навсякъде ми е рай кат имам пари. Къдет се появя става рай... за вас. Огрявам кат слънце и на вас всичко ви става шест, както гледам през розовите си очила
4.
bai kosta
09.11.2023 03:02:51
0
0
Защото "защо" завършва на"О".
3.
Мисията възможна
08.11.2023 22:54:13
3
10
Сглобката като се раздели, интересна дестинация за Харвардскте аферисти , ще получат политическо убежище и няма да има списък на Магнитски.
Защото чичо Доналд както получи властта мача се обръща.
2.
всеобщо увреждане
08.11.2023 22:34:20
12
12
ПИЯНИ СМЕ И БЕДНИ
МИЗЕРИЯЯЯ ГОЛЯМА РУСОФИЛСКА
1.
всеобщо мнение
08.11.2023 21:59:04
22
19
ДА ВИ СЕРА НА ЕВРОГЕЙСКИТЕ САНКЦИИ
ИЗРОДИ МРЪСНИ
СЛАВА РОССИИ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори