×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Задава се данъчна тесла за имотите в големите градове


Задава се данъчна тесла за имотите в големите градове
Най-силно ще се увеличат налозите на старото строителство в столицата и големите градове. В централните градски части и някои квартали с добра инфраструктура и голямо търсене, поскъпването е още по-голямо
Ключови думи: данък, жилище, имот
07 Ноември 2023, Вторник, 15:40 ч.
Автор: Флагман.бг

На всеки две години общините ще актуализират данъчните оценки с пазарните цени, а с тях и данък сгради

Истинска данъчна тесла за собствениците на имоти в големите градове са одобрените в понеделник от правителството изменения в Закона за местните данъци и такси. Според тези промени на всеки две години общинските съвети ще актуализират данъчните оценки на недвижимите имоти с индекса на цените им, който се определя от НСИ. Това неминуемо ще доведе до скок на данък сгради за старите жилища, дори и общините да не предприемат вдигане на ставките. 

Най-силно ще се увеличат налозите на старото строителство в столицата и големите градове, където по данни на НСИ за последните 10 години имотите са поскъпнали с 50%. В централните градски части и някои квартали с добра инфраструктура и голямо търсене, поскъпването е още по-голямо.

Финансовият министър Асен Василев изобщо не спомена промените, свързани с данъка върху недвижимите имоти, на брифинга след извънредното заседание на МС в понеделник. За тях стана ясно от правителственото прессъобщение за одобрените данъчни промени, разпространено по-късно.

"Размерът на данъка върху недвижимите имоти се планира да се диференцира по населени места, по зони в тях или по вид на имотите, в границите, определените в закона", се посочва в прессъобщението.  "Актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на сгради на две години,  както и ежегодно актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на земеделски земи, са сред одобрените изменения и допълнения", пише още в него, без да се дават повече подробности.

Тази промяна не беше предвидена в първоначалния вариант на данъчните закони, които МФ публикува за обществено обсъждане. От становищата изпратени в периода на обсъждане става ясно, че е предложена от Националното сдружение на общините и е приета от финансовото министерство.

Общините отдавна настояват за промяна в Закона за местните данъци и такси, която да им позволи да осъвременят данъчните оценки на имотите - жилищни и нежилищни, и така да увеличат приходите от данък сгради. Основният им мотив е, че методиката за определяне на данъчните оценки не е променяна повече от 20 години. Миналата година сдружението вкара предложение в 48-то Народно събрание за завишаване на базисната данъчна оценка на квадратен метър площ с 35% като първа стъпка на поетапно доближаване до реалните цени на имотите. Тази промяна обаче не беше припозната от нито една парламентарна сила и така не намери място в закона.

Наскоро изпълнителният директор на сдружението на общините Силвия Георгиева коментира, че актуализацията на данъчните оценки на недвижимите имоти се е оказала почти нерешима задача, защото нито една управляваща партия не проявява политическа воля да я направи през последните пет години. Заради това сега масово луксозни имоти в централните градски части, които са старо строителство, се облагат с прекалено ниски суми - по-ниски от данъка на маломерни жилища в новопростроени сгради в крайни квартали.

От данъчната оценка обаче зависи и размерът на такса смет. Години наред общините, на свой ред, отлагаха въвеждането на по-справедливата схема на определяне на таксата в зависимост от количеството изхвърлен боклук, измерен с торби, кофи или контейнери. И предпочитаха най-лесния начин - да начисляват таксата на база на данъчната оценка на имота, без значение колко души го обитават и какви отпадъци генерират. Последно преминаването към определяне на такса смет на базата на количество е отложено за 2025 г. През 2024 г. имаме спешната задача да се подготвим за новия начин на изчисляване на таксата на база количество битови отпадъци, обещават от сдружението на общините.

Критика

Бившият депутат от "Изправи се, БГ" Мария Капон коментира в профила си във Фейсбук предвижданата данъчна промяна:

"Честито на печелившите! Нали сте наясно какво означава това - на две години да се актуализират данъчните оценки на имотите, без да ги продаваш. Е, това ще е кошмар за всички хора. За пенсионери с апартамент на Докторската градина ще им се наложи данъкът да е по-висок от пенсията им. Ще кажете, да не живеят там. Ама това е абсурдно за основно жилище!"

Мотиви

Промените, свързани с данъка върху недвижимите имоти, ще осигурят по-голяма гъвкавост на местните власти и възможност да бъдат преодолявани съществуващите дисбаланси по отношение на данъчната тежест на територията на съответната община, посочва МФ в мотивите си към законопроекта, който вече е внесен и качен на сайта на Народното събрание. Публикувани са проектите и на останалите данъчни закони, в които се правят промени.

От една страна се дава правна възможност общинските съвети да могат да определят различни ставки в диапазона от 0.1 до 4.5 промила на данъка върху недвижимите имоти за населените места в общината, зоните в тях или вида на имотите. По подобен начин има диференцирани ставки за патентния и за туристическия данък.

В София например размерът на данък сгради в момента е 1.875 промила върху данъчната оценка, но след промяната в закона, общинският съвет ще може да определя различни ставки в зависимост от това дали имотът е в центъра или в крайни квартали, също в зависимост от конструкцията и прилежащата инфраструктура.

От друга страна актуализирането на данъчната оценка на сградите на две години цели преодоляване на разминаването на размера на данъчните оценки на имотите в някои населени места спрямо съвременните пазарни и социално-икономически условия в страната, отбелязва финансовото министерство в мотивите си.

Предлага се при отчетено изменение с над 10 на сто на индексите за закупуване на нови и съществуващи жилища за двугодишен период да се актуализира базисната данъчна стойност в левове на квадратен метър с отчетения коефициент.

Базисната данъчна стойност, там където има изменение, ще се актуализира спрямо измененията при пазарните цени на недвижимите имоти, отчитани от НСИ, и в случай на намаление на тези цени за съответния период – тази промяна също ще се отразява, уверяват от Министерство на финансите.

Оттам посочват, че публикуваните от НСИ Индекси за закупуване на нови и съществуващи жилища (ИЦЖ) са официален и надежден източник на информация, тъй като се съставят на базата на крайни покупни цени по сделките, които от 2022 г. се събират от административен източник на данни – Имотния регистър. ИЦЖ обхваща само пазарните цени на жилища. Непазарните цени са изключени от обхвата му и в него влизат всички сделки с жилища (в брой и с ипотека) независимо от целта на закупуване, т.е. и жилищата, закупени с цел, различна от обитаване, са включени (например закупените с инвестиционна цел или за отдаване под наем). От 2022 г. този индекс обхваща покупките на апартаменти и къщи. Луксозните имоти са извън обхвата на ИЦЖ, посочва финансовото министерство.


В категории: Животът


29
Коментара
29
Коментара по темата
29.
мноо зле
08.11.2023 09:43:36
3
5
Всеки който се радва, когато на някой му се вдигне данъка и няма проблем с тва е абсолютен роб с робско мислене. Данъците са чиста и легална кражба от нашия джоб, в джоба на управляващите. Особено в убита държава като булгаристан, където плащаш данъци и не виждаш нищо насреща. Не ги мислете тия с по няколко имота, особено в столицата, те просто ще вдигнат наемите с 100-200 лв и проблема е решен.
28.
държавата отива към финансов срив
08.11.2023 09:28:53
3
2
"Празните панелки" са инвестиция на българите работещи в чужбина. Това са хората с парите, които правят някакъв оборот в България - купуват обзавеждане, правят ремонти ... и въобще правят възможност да съществува някаква латентна икономика в България.
Като вдигнат данъците те пак ще инвестират, ама в други държави. А държавната и общинската хазна ще става все по-празна! Кой ще я пълни? Какви предприятия се откриха?
27.
модерно
08.11.2023 09:00:00
1
3
вдигане на данъци, вече се нарича осъвременяване. Просто хората ще спрат да продават и тогава хак да ви е на таксите, данък печалба и ДДС-та. Пазарна цена не е каквото е по обявите. Пазарна цена е като дойде някой реално да купи на тая цена. Аз ще си карам с договори за замяна, хак да ви е.
26.
До 24
08.11.2023 00:08:18
3
5
то и айфона е скъп ма идиотите теглят кредити за да го имат и да се снимат с него. За Ганьо е най важното да е се покаже = ако ще да няма кво да яде. Примери безброй - като почнеш от бракма за 2к с тунинк за 5-6к мислейки си че на някой му пука за пробития ти кошник минеш през кредити за телефони и парцалки и се стигне до кредити за жилище. Да не мислиш че в повечето има някаква мисъл за бъдещето? Харчи днес тегли кредити утре ще му мислим един път се живее ебал съм го... ей това е мисленето на повечето ;) А тия с по 10 апартамента им е все тая дали ще платят 10 или 20к ;)
25.
Коко
07.11.2023 21:39:21
1
11
А данъка можеше да зависи от индекс на здравословните условия на живот които предоставя съответната община умножено по средната работна заплата в града.Това че имам в близост летище Тец нефтохим и пдч фабрика правили ме равен с тия с къщи в полите на витоша е банкя
24.
До 21
07.11.2023 20:38:48
1
11
Ами не съм много убеден . Ако боравиш с информация ще знаеш ,че търсенето на имоти е много зависимо от цената на кредита и размера на разходите. Кредита става скъп , а разходите се увеличават това автоматично вади на тезгяха една част от необитаемите имоти ,а те са около 40 процента от всички . Тука обаче е изненадата ,че никой не иска да ги купи защото кредита е скъп , гастарбайтерите не купуват също , а и спекулантите изчакват . Толкова с безплатната информация.
23.
Abc
07.11.2023 20:35:51
5
21
Кокорчо стриктно изпълнява плана си към заробване чрез теглене на външни дългове раздаване на пенсионерите няма лошо но нали се сещате ,че и инфлацията се вдига като има повече потребление и става същото само дето задлъжняване повече стандарта е нисък. При Бойко не го харесвах но си живуркахме доста по-добре може да няма увеличения на пенсии и Мин. Заплати но всичко беше според реалните възможности на икономиката ни. Сегашните управляващи евроатлантици са чисти комунисти (донос-бонус и др.)
22.
До 14
07.11.2023 20:17:32
17
13
Докато Асен Василев е финансов министър пенсионерите няма защо да се притесняват от инфлацията. А тия които насъскват хората за някакво коледно еднократно подаръче от 50 лева разчитат на инстинктите , а не на ума на хората. Много по добре е за всеки пенсионер да получи увеличение на пенсията от 11% за постоянно (всеки месец коледна надбавка и не 50 лева , а мого повече, но това всеки си знае), а не веднъж годишно.
Това не ви е г-н Бойко Борисов който подхвърляше на пенсионерите два пъти в годината по 50 лева и чакаше всички пенси да благодарят и гласуват за щедрия. И много го правят?
21.
До 3
07.11.2023 19:57:25
12
15
Нищо няма да излезе на пазара,наемите ще скочат още повече!
20.
ПП ДБ
07.11.2023 19:49:15
7
22
Очаквайте скоро данък тоалетна .
19.
ТБС
07.11.2023 19:34:11
14
27
Малоумният урод Василев се чуди от къде да прибира пари. Все пак краденето не е като даването.
18.
Отново
07.11.2023 18:53:53
14
23
Пак ще страдат бедните. Някой с 10 имота в центъра- дреме му на патето дали ще му вдигнат данъка. Той го избива от наеми и пак е на печалба. При положение че имаш един имот, строиш втори , трябва да имаш лев за данъци.
Какво да кажем за пенсионери и семейства с по 2 деца и кредит за панелка?
17.
Дреме ми
07.11.2023 18:16:42
20
17
Да му меслят наемателите ми дето злосторят . Накрая сметката ще се плаща от вас ,като ви вдигна наемиге.
Лекааа
16.
Гражданин
07.11.2023 18:04:34
6
39
Хайде, балона е надут докрай, скоро ще се пукане брокерчета
15.
Супер!
07.11.2023 18:00:20
17
22
Отдавна трябваше това да стане !
14.
Нека
07.11.2023 17:35:22
27
33
Като искахте промяна, на ви. Днес слушах Асенчо, че добавки към пенсиите за Коледа няма да има, защото им увеличили пенсиите. Хвърлят малко да ги изберат и после секира.
13.
Спецов от данъчните
07.11.2023 17:26:15
23
34
Някой ако може да ми отгвори понеже не съм умен и красив:
Понеже вече живея в Промяна, спряха корупцията и кражбите на милиарди значи има оогромен излишък. Що вдигат данъците тогава? Толкова щастливо и богато живееме от както ни управляват божества "учили" в чужбина, че простолюдието ще прави на проблем едни данъци ли ! След тези цени на горива, сирене, кашкавал и т.н. ....едни данъци на проблем ли ще го правим! Дори пак ще си ги изберем променителите. Вижте как спечелиха изборите навсякъде в страната. Пък некакви други им се опъвали моля ти се......
12.
Баш
07.11.2023 17:22:12
18
47
Много прост народ! Колкото повече имотни и с имоти хора има в нашата държава толкова по добре, бе папагали! Като вдигнат данъка на някой с по 1 апартамента, да не мислите, че
Ще дойдат при вас парите! Ще ги налапа такъв отъфляк като Асенчо Василев и вие пак ще пишете: нека, хак им е и пак ще седите в кутийките. Не разбрахте, че всички трябва да сме срещу тях, а не един срещу друг.
11.
Спиди Гонзалез
07.11.2023 17:16:25
7
32
Според мен трябва актуализация на размера на данъците, но по-важното е дали ще се използват рационално и за подобряване на наличната инфраструктура а там където е нужно и да се изгражда нова.
Иначе за хора с повече от един недвижим имот, говорим за така наречените "инвестиционни имоти" които не се ползват като основно жилище, трябва да бъдат обложени с по-високи данъци.
Това е нормална практика в други страни.
10.
Marinero
07.11.2023 17:12:59
14
30
Нормално - имаш повечко имоти, плащаш повече. Трябва да се въведе и данък наследство 40% за суми и имоти над 400 к. Дето се вика да е пропорционално данъчното облагане и за политиците, че те имат доста сериозни авоари и имоти.
9.
Помориец
07.11.2023 17:10:12
18
32
Така трябва. Досега данъците са смешни и стимулират трупането на необитавани апартаменти
8.
до 3.Asas
07.11.2023 16:56:17
7
15
Гладна кокошка просо сънува. Голям бизнес план ще имат тези, за които говориш щом едни има няма10 лв/месец ТОТАЛНО ще ги събарят. Само такса вход е в пъти повече, ама нали Я сакам на Вуте да му е зле.
7.
Най-много да ги изметем
07.11.2023 16:54:53
16
32
Усещам, че политиците искат да настроят народа срещу себе си, както през 1997 година. Има да се крият по автобусите после и да сменят по 3 памперса на час
6.
Бургазлия
07.11.2023 16:31:26
10
46
Eми даму мислят теа с 10 апартамента на планини,море и столица . Градовете са оълни с къщи, кооперации и блокове стоящи празни по десетина месеца в годината .
Ние с по едно апартаментче щем не щем ще си плащаме
5.
Идеално
07.11.2023 16:24:51
38
31
Това трябва, имаш имот плащаш данък имаш втори имот плащаш двоен данък имаш трети имот плащаш троен данък и е време данъчната оценка да е на пазарната стойност.
4.
SS
07.11.2023 16:24:17
14
36
Кокорчо аре всички заедно към домашните адреси. Твоя е в САЩ.
3.
Asas
07.11.2023 16:23:52
7
47
Уф много хора купиха на скъпите цени с цел да рентват ,но като платят данъците и няма много да им остане , а са дали стотици хиляди за апартамент. Нещо рентабилността пада. Май доста жилища ще излезнат на пазара в следващата година. Че и много кредити има взети. Още един два слаби сезона в туризма и цените ще потънат
2.
Me
07.11.2023 16:19:51
13
34
Нищо, нищо, пак за Приемната гласувайте, велосипедисти. Или пак за гъби ходете.
1.
Селянин
07.11.2023 16:19:01
11
52
Супер. Малко ще намалее интереса към празни кутийки.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори