×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Заради глобалното затопляне: Може да имаме остров Несебър и плажовете в Слънчев бряг да изчезнат


Заради глобалното затопляне: Може да имаме остров Несебър и плажовете в Слънчев бряг да изчезнат
Ключови пътища в Бургас и Варна също могат да се окажа под вода, ако трендът се запази
05 Ноември 2023, Неделя, 19:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Това показва визуализация на прогнозите за развиване на климатичната криза в следващите повече от 100 години

Още в края на това десетилетие може Несебър да се превърне в остров, Слънчев бряг да изгуби почти целия си сегашен плаж, а Бургас и Варна да се окажат с потопени от морето ключови пътища и инфраструктура.

Това показва визуализация на прогнозите за развиване на климатичната криза в следващите повече от 100 години. Тя е изработена на базата на картите на "Гугъл" и данните са от доминиращият в момента консенсус в научните среди за най-вероятния сценарий. А има и по-лоши сценарии, както и такива, които са наистина плашещи, но шансът да се реализират е под въпрос, пише dnevnik.bg.

Авторите са Climate Central - базирана в Принстън група учени и специалисти по обясняване на достъпен език на заключенията и хипотезите в науката, особено тези, стъпващи на големи бази данни. Организацията им е неправителствена, с идеална цел и не е политически обвързана.

Ето няколко кадъра от Европа и България, които предупреждават какво предстои като риск от наводнения от приливни вълни откъм морето не някъде далеч в бъдещето, а в съвременността:

През 2030 г. ще бъде засегнат (зоните в червено) не само Старият, но и Новият град на Несебър
Почти цялата сегашна плажна ивица на Слънчев бряг е вероятно да се окаже под нивото на прилива в края на това десетилетие
Крайбрежната ивица на Поморие може да изглежда много, много по-различно от сега, през 2030 г.
Очертанията на Атанасовското езеро край Бургас може да се окажат сериозно променени в следващите няколко години
Застрашените да останат при прилив под водата райони на Варна през 2030 г. и...
... през 2100 г.
В Италия почти от Равена на север и изток до границата със Словения е застрашено от морски наводнения към 2030 г.
Но всичко, показано за България, е несравнимо с прогнозите за частите от Франция, Белгия, Нидерландия, Дания и Великобритания. Градове като Амстердам, Ротердам, Хага може да се окажат потопени или обкръжени от морските води, а Кеймбридж да е на морския бряг

 


В категории: Животът


Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 3
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
12
Коментара по темата
12.
Pfff
06.11.2023 07:00:48
0
4
Глобалното затопляне е измама а цел печелене на пари от търговията с парникови емисии, няма такова затопляне и никога няма да има, искат да се страхувате
11.
дал Бог добро
06.11.2023 00:00:51
2
3
Ние живеем в България 4 и половина Тази система е нежизнеспособна, неморална, несуверенна и нелегитимна. Обикнoвено всичко се обяснява с принципа на прогреса. Да, има много отрицателни явления, но ние вървим в правилната посока и лека-полека ще се оправим... Това е принципът на Тодор Живков. Днес полупроводници, утре - цели проводници! Днес сме бандити и капиталисти, но утре децата ще се изучат с нашите пари, които не ни питайте откъде взехме. Ние сме мръсни, но те ще станат чисти управленци. Такъв разговор съм водил с милионери с мръсни пари, които ми казват: Ти знаеш как стана работата с парите, но децата учат в чужбина. Те ще се върнат начисто. Класата ще се произведе. А аз много добре знам, че от идиот се ражда идиот, от бандита - бандит. Ако правиш секс с чудовище, ще забременееш от чудовище и ще родиш чудовище. Кръглата маса беше секс с чудовище и затова се роди чудовище. Управляващата тогава прослойка, не класа, а държавно-партийно-комунистическа номенклатура от 80-те години се договори със собствените си отрепки, че ще бъде вечно на власт, ще се променят за една нощ, от комунисти ще се превърнат в антикомунисти, като арестуват този, който най-много им пречеше - Тодор Живков. Ще царуват безпроблемно следващото хилядолетие. Хилядолетният райх на българската номенклатура се състоя и ние живеем в него. Нима не заради това имаме усещането, че не живеем, а тичаме в абсурден кръг? Системата е нелегитимна и неавтентична, самите ние сме неавтентични. Затова целият ни живот прилича на пиянски кошмар. Но днес няма гражданско общество, няма изобщо нищо. Ние обитаваме свят, изграден от сбъднатите мечти и глупотевини на късносоциалистическия елит. Самият ни Принцип на реалността е увреден, затова скоро няма да сме сигурни дори, че светът съществува. А виж, гражданското общество е като жирафа. Като го видиш веднъж, после не можеш да го объркаш. Там, където то е реално, не можеш да не го познаеш.

Българите никога не са се пазарили колко ще платят за Прогреса. Но сега този процес е спрян и на нас ни е посочено мястото: Вие не сте за модернизация. Вие ще бъдете обслужващ персонал, България ще бъде глобално сметище, българите са много добри в наркотрафика, българските жени са чудесни. Идеята е, че на българите тази модернизация им е много и че не са я заслужили... Как смеят тези балкански варвари да се пъхат при хората?! Това аз го усещам непрекъснато от Запад към нас, и то назад и в историята, и в географията. Българите се бориха, бориха, загубиха войната и затова плащат всякакви репарации - морални, психологически, физически, финансови, икономически, културни - всякакви.

То беше започнало да се случва... Забелязвате ли как носителите на системата днес започват и завършват с едно и също внушение. Кога казано с ясни думи, кога имплицитно предположено, но внушението е: Това е, Пенке, положението! или Реалността е реална!Може да не сме били много прави, много чисти, много морални, но сме на власт! А ти, гадино, ще си натискаш парцалите! Т.е. днешните носители на властта говорят за себе си безалтернативно. Те не са готови да обсъждат никакви алтернативи дори в миналото. Защото се знае, че с алтернативност в мисълта за миналото ти допускаш алтернативното мислене и в погледа към бъдещето. Разбира се, всяка власт се държи така. Властта не обича алтернативи, различни от себе си.

Китайската комунистическа партия, която беше носител на всички болести и пороци на българската комунистическа партия, заяви в един момент на милиардния китайски народ: Вие искате частна собственост?! Значи ще направим частна инициатива. Искате да бъдем капиталисти? Значи ставате капиталисти! Но! Има особености, които произтичат от нашата национална културно-историческа специфика. Затова всеки, който иска да стане частен собственик, ще стане такъв. Държавата ще му даде нисколихвени или безлихвени кредити. Второ, държавата ще ви защитава вас, новите частни собственици. Ако дойде някой бандит да ви рекетира, кажете ни и ние ще го убием. Ако дойде някой партиен или държавен функционер да ви рекетира, кажете ни, ние и него ще убием! Ако вие посмеете да пипате държавната собственост, ние вас ще убием! Просто правете частна собственост, правете каквото искате, само не смейте да крадете от държавата! А в България стана точно обратното. Никакъв капитализъм, никакви реформи, просто разграбиха държавната собственост. Грабителите днес се разхождат с горди физиономии и като го питаш: Ти какъв си бе? Той отговаря: Как какъв?! Капиталист!И няма как да им обясниш, че това не е капитализъм.Това ли е представата на българите за капитализъм? Не, аз ви уверявам, че същите явления ги има на много места по света. Идеята да разграбиш нещо и после да се обявиш за нещо, което не си, е много стара идея. Нашите по-скоро културно, манталитетно, психоисторически са мародери и пирати. Награбили се и вечер си приказват приказки край огъня. На победилата демокрация.

Но вижте, когато властта е пиратска, когато е компрадорска и грабителска, тя започва да разлага народа си, обществото си. Още Платон пише за тази особеност на олигархията. Компрадорът произвежда лумпени. Ако на единия край на обществото е компрадорът на власт, на другия край се множат лумпените. Не може народът да е чист и носител на морални стандарти, когато го управлява компрадор. Това е очевидно. Ако тялото се покрие с гнойни циреи, следва сепсис. Компрадорът е зараза със самото си съществуване, обществото ни е заплашено от морален сепсис. Народът ни е тежко деморализиран. Вече не може да се говори и за народ, а една маса от около 5 милиона шашардисано население. Но те продължават да са ми близки. Аз съм един от тях. Лошото е, че в такива случаи е безсмислено да се очаква народът да направи каквото и да било. Аз сега разбирам много добре Левски, който пише: Народе!Не е ли това въздишка на отчаяние? Той е вярвал в народа... Какъв народ, бате?! Отиваш сам да те бесят! Разбирам и гнева на Ботев. Той е мечтал за национална държава, за суверенитет, за справедливост, има дори някакви комунистически забежки при него. А знаете ли как са живели българите през годините на Ботев? Хубаво и щастливо са живели, с надежда за мирна оправия. Свободата като суверенитет им миришела на авантюра, а те са яли гювечи на Силистра-Йолу, имало е надежда и животът да се оправи чорбаджиите да забогатеят още повече, а бедните хора да отидат в Европата. И ето, идва някакъв хулиган - Ботев, който твърди, че трябвало да има битка за суверенитет.Какъв суверенитет? Трябва да се яде преди всичко! Големите промени в историята винаги са дело на свръхмотивирани малцинства. Които обаче усещат отговорност за Цялото, а не мислят само за себе си. Когато едно свръхмотивирано малцинство поеме бремето, отговорността или ужаса на своята дейност по пътя към целите си и започне да чувства отговорност за цялото, за народа си, това вече е елит. А българският елит е тежко деградирал, нравствено срутен.

Римляните, които са разбирали тези работи, са казали: Горко на победените! За победителите няма съд, за победените няма правда! Какво се прави в такива случаи? Борим се, създаваме нови структури. Мислим за смисъла на живота си. Чертаем бъдещето си, мечтаем за суверенитета си. Организираме се по градове, села, места и квартали. Отбираме между журналистите тези, на които можем да вярваме, ненавиждаме колаборационистите, възпитаваме децата си в свобода... Създаваме нови, действителни, представителни, автентични и отговорни форми на политически живот. Вместо идиотското евро-атлантическо самодоволство на днешния, с извинение, български елит утвърждаваме съзнанието на бореща се нация - нация, която води национална и едновременно социално-освободителна духовна битка. Обществото е в тежка социална криза, то е заплашено от културно-исторически разпад. Обществото е и в национална криза, тъй като нали разбираме, че за национална сигурност не може и да се говори сериозно, докато българският външен министър изпълнява заповеди от някъде другаде, например от Израел, а и не само от там.

Имаше българско общество, скъпо платило за успехите си. Но беше и успешно. И настъпи катастрофа. И тъй като ние се връщаме назад, доброволно отвътре и зорлем отвън, ние се демодернизираме. Как да се появят класи? Компрадорщина и лумпениат плюс интелигенция, която се бои и гнуси от народа си... Мое познато интелигентско семейство говори с двегодишното си момиченце само на английски, за да го опази от грозното звукоизвержение, наричано български език...В България ще има оскотели съсловия, озверели махали. Те могат да започнат и да се въоръжават. Елитът на страната вече наистина е крайно амортизиран, объркан, непредставителен и неплодовит. Той не може да ражда вече нови политически форми на живот. И големият проблем е как да се подмени този елит. От това зависи бъдещето на всички нас. Какво се случва със смоковницата, която не дава плод? Налага се да си спомним. Проблемът не е кой сваля тия горе, дори не е важно кой ще дойде след тях. Проблемът е има ли начин да се промени компрадорският български политически елит? Според мен начин има, има и шансове, но това е съвсем друг разговор.
10.
Няма лошо
05.11.2023 23:02:31
7
2
Гуйненти тръби пак ше са в лайноморието,и ще правим копрофил партита с кафяв сняг и златен дъжд. Копрофили от цял свят обединявайте се.
Какао бийч е тематично име
9.
Реалист
05.11.2023 22:44:14
1
14
Това ни го повтарят само за да ни напомнят защо плащаме акциз на горивата, пък че 3 миларда китайци и индиици, не плащат акциз е без значение важното е от европейците да прибират акциз, а с парите да правят подобни анализи с цел плашене на простолюдието
8.
Валери Т.
05.11.2023 21:59:52
0
7
Невъзможнаситуация.com
7.
Бургас
05.11.2023 21:09:24
11
8
А дано, ама надали, тая клоака слънчев бряг трябва да се затрие моментално
6.
Аха
05.11.2023 19:59:10
2
17
То ние няма да сме живи,така,че ....няма нужда да ни стряскате.То преди години бяха писали за Черно море,че ще стигне до Котел.А един моден дизайнер също беше писал,че 2000та г Ню йорк щял да е под вода....
Като онзи виц....щял съм бил да е.а
5.
Морския
05.11.2023 19:35:13
9
12
Най накрая
4.
в Айтос чак плаж няма да има
05.11.2023 19:33:09
0
12
ама в Меден рудник може и да има след стотина години
3.
Алчо
05.11.2023 19:27:06
6
8
В Айтос и Провадия пак ще има плаж след време. Просто няма да има концесионери.
2.
Гретенизъм Тумберг
05.11.2023 19:25:40
7
26
Това ли е причината в момента да се увеличава плажната ивица в Слънчев бряг?
Щели да се стопят ледниците и да вдигнат нивото на световния океан--- ха ха ха, това само недоучени екотерористи могат да го измислят, дори Архимед им се смее на тъпотията :))))))
Според "учените" още в края на 20-ти век щеше да настъпи потоп, но нещо се отложи, сега нови дати прогнозират, гледайки кристалното кълбо и лапайки грантовете на Сорос!
1.
Абе
05.11.2023 19:22:08
6
42
Ние държава нямаме, вие сте тръгнали за глобалното затопляне да ми мислите?! Е*и му майката! Да идва потопа и да се приключва...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата
Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори