×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Вижте резултатите от III-ия национален литературен конкурс "Писмо до моя Герой"
  • Днес, 11 декември, БК „Черноморец“ е домакин на първият турнир за деца до 13-годишна възраст Black sharks CUP
  • НСИ отчита ръст на приходите от нощувки през октомври
  • Нова размяна на удари между Израел и Ливан на границата им
  • Жена почина в Гърция след нападение от три кучета
  • На второ четене бюджетната комисия прие парите за НЗОК
  • Синдикатите настояват за единна цена на водата в цялата страна
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Д-р Георги Николов, съдов хирург в болница „Бургасмед“: И при диабета, профилактиката си остава най-доброто лечение


Д-р Георги Николов, съдов хирург в болница „Бургасмед“: И при диабета, профилактиката си остава най-доброто лечение
Консултацията със съдов хирург е задължителна при поява на рана на крака при диабетно болен пациент, казва специалистът
03 Ноември 2023, Петък, 13:55 ч.
Автор: Флагман.БГ

Ще осъществим безплатни прегледи на 9 и 23 ноември, от 14:00 до 15:30 часа, но след предварително записване, казва д-р Георги Николов

- Д-р Николов, защо Отделението по съдова хирургия обявява два дни на безплатни прегледи през ноември само за диабетици?

- Решихме да направим тази кампания във връзка с 14 ноември, когато отбелязваме Световния ден за борба с диабета. Целта ни е да информираме пациентите за възможните съдови усложнения от захарния диабет и да им предоставим възможности за превенция, ранна диагностика и лечение. По време на консултациите ще направим и ехо-доплерово изследване. Безплатните прегледи ще осъществим на 9 и 23 ноември, от 14:00 до 15:30 часа, но след предварително записване на телефони  0892 222 525 и 056/ 999 980.

- Какви са всъщност рисковете от съдови заболявания за хората с високи нива на кръвна захар?

- Високите нива на кръвна захар водят до увреждания в почти всички органи и системи на човешкия организъм - сърдечносъдовата, периферната нервна система, отделителната система, очите и много други, като сърдечносъдовите заболявания (ССЗ) са най-честата причина за смърт при хора със захарен диабет, а честотата е два до три пъти по-висока в сравнение с хората без захарен диабет.

Рискът от сърдечносъдови усложнения при пациентите със захарен диабет се повишава от съпътстващ лош контрол на артериална хипертония и високи стойности на серумния холестерол.

Засягането на сърдечносъдовата система от захарния диабет се нарича диабетна макро- и микроангиопатия. Диабетната макроангиопатия се проявява с ранна атеросклероза в малките и среднокалибрени артерии от мускулен тип, което влошава перфузията или доставката на хранителни вещества и кислород до кръвоснабдяваните от тях части на тялото.

Това е основната причина за възникване на някои фатални усложнения, като коронарна артериална болест (причина за инфаркт) и хронична артериална недостатъчност на долните крайници в компенсиран или декомпенсиран стадий.

Диабетната микроангиопатия е усложнение на диабета засягащо най-малките съдове в човешкия организъм, което е причината за увреждания на очите (диабетна ретинопатия), уврежданията на бъбреците (диабетна нефропатия) и уврежданията, който настъпват най-вече в областта на стъпалото.

- Какво е най-характерно за диабетното стъпало?

- Диабетно стъпало се разделя на два типа. Първият е така нареченото невропатно диабетно стъпало. При него има налична диабетна невропатия, нарушаваща сетивността  на крайника, но са запазени периферни пулсации на стъпалните артерии. В случая се получават така наречените безболеви рани (mal perforant du piedes). Тези рани често се усложняват с наслагване на мекотъканна инфекция.

Вторият тип е невроисхемично диабетно стъпало, при който има съчетание на артериално увреждане и липсващи периферни пулсации на стъпалните артерии, което влошава артериалната перфузия и води до тъканна исхемия.

- Кой е най-изявеният симптом, който сигнализира на болния от диабет, че развива и съдов проблем?

- Артериалната недостатъчност на крайниците може да се прояви с различни симптоми, като най-характерните са наличие на болка или чувство на слабост в крайника в покой (декомпенсиран стадий) или движение (компенсиран стадий), а разстоянието, което може да измине пациентът без слабост в крайника е определящо за стадия на заболяването. Консултацията със съдов хирург е задължителна при поява на рана на крака при диабетно болен пациент.

- Как протича диагностиката и терапията, ако такова заболяване бъде открито в ранен стадии и каква е опасността за пациента, ако напротив, твърде дълго изчаква среща със съдов хирург?

- Първоначално се стартира с диагностични дейности, които включват физикален преглед, измерване на стъпало-брахиален индекс и ехо-доплерово изследване. При клинични данни за артериално увреждане следва да се извърши ангиографско изследване с оглед оценка и своевременно консервативно или оперативно лечение. Забавената диагностика при артериалната недостатъчност на крайниците може да доведе до различни по степен усложнения, особено при диабетици, които включват краеви гангрени (есрахи), атонични рани в областта на стъпалото, които бързо могат да се усложнят с инфекция (влажна гангрена) на стъпалото, която може да доведе до сепсис или висока инвалидизираща ампутация на крайника. Преди всичко не трябва да забравяме, че профилактиката си остава най-доброто лечение.


В категории: Здраве , Бургас


Флагман.БГ Знаете ли колко получават служителите в Лидъл Знаете ли колко получават служителите в Лидъл 11/12/2023, Понеделник 17:09 0
Накараха този фолкпевец да духа
Накараха този фолкпевец да духа 11/12/2023, Понеделник 16:40 1
Флагман.БГ Съли от Досиетата Х е секси и на 55 години Съли от Досиетата Х е секси и на 55 години 11/12/2023, Понеделник 16:01 3
България Всички новини
Ивет е била агресивна и постоянно имала халюцинации Ивет е била агресивна и постоянно имала халюцинации Дори веднъж нападнала полицай Този фолкпевец се оказа гадже на наш депутат Този фолкпевец се оказа гадже на наш депутат Двамата били заедно от няколко месеца, а певецът толкова хлътнал, че зарязал дубайския бизнесмен, с когото бяха заедно дълги години Назначават нови вещи лица да броят бюлетините за Общински съвет в Бургас Назначават нови вещи лица да броят бюлетините за Общински съвет в Бургас До 13 декември ще се очакват предложения за нови преброители  Накараха този фолкпевец да духа Накараха този фолкпевец да духа „Не беше скучен 8-ми декември“, пише фолкаджията Той изпя Шушана на ушето на Дядо Коледа Той изпя Шушана на ушето на Дядо Коледа Наско Ментата с хитова изцепка  Съдът върна интригата за създаването на община Обзор – отмени решение на служебния кабинет Съдът върна интригата за създаването на община Обзор – отмени решение на служебния кабинет Казусът във ВАС обаче може да продължи при нова жалба Футболист №1 на България крие приятелката си, защото е дъщеря на скандален бос Футболист №1 на България крие приятелката си, защото е дъщеря на скандален бос Паметливите ще си спомнят как преди години милионерската щерка прегази на пътя двама чистачи с лъскавия си джип Бивши бургаски съветници съдят Общината за неплатена заплата Бивши бургаски съветници съдят Общината за неплатена заплата Претендират да получат възнаграждение за месец октомври, когато не се проведе заседание на ОбС Тя отново подпука популярен българин - изнудване или студено отмъщение Тя отново подпука популярен българин - изнудване или студено отмъщение Актрисата с гневен пост срещу Вергов и прокуратурата Отиде си спасителят на Червената принцеса Отиде си спасителят на Червената принцеса
За нищо на света не боядисвайте апартамента си в този цвят За нищо на света не боядисвайте апартамента си в този цвят Яркото червено изглежда агресивно, може да доведе до главоболие и визуално ще смали още повече дома ви Настъпва нова ера в Аржентина, страната е фалирала и всички трябва да затегнат коланите Настъпва нова ера в Аржентина, страната е фалирала и всички трябва да затегнат коланите "Няма пари!", заяви новоизбраният президент  Американското посолство във Виена убедило Австрия да вдигне румънското вето за Шенген Американското посолство във Виена убедило Австрия да вдигне румънското вето за Шенген Дискусиите с американски официални лица са били решаващи за промяната на позицията на Австрия относно присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, се казва в цитираната публикация Съли от Досиетата Х е секси и на 55 години Съли от Досиетата Х е секси и на 55 години Аристократичното червено, с което се бе наконтила, допълнително нагнетяваше обстановката, а лежерната материя на роклята подчертаваше доста натежалите ѝ форми Той е най-красивият италианец, но зарязва мацките и става свещеник Той е най-красивият италианец, но зарязва мацките и става свещеник 21-годишният токсанец шокира с избора си Преди години застреляха мафиотското й гадже пред очите, а днес оцеля по чудо в кошмарен полет Преди години застреляха мафиотското й гадже пред очите, а днес оцеля по чудо в кошмарен полет Лияна е родена под щастлива звезда Тази тв водеща шокира зрителите, започна да говори за погребението си Тази тв водеща шокира зрителите, започна да говори за погребението си Гала посочи къде иска да бъдат поставени тленните й останки  Тя се избели, също като Майкъл Джексън Тя се избели, също като Майкъл Джексън В социалните медии Бионсе отнесе стотици хиляди критики за промяната на външния й вид Тя искаше да става актриса, но остана в сянката на световноизвестната си сестра и накрая изтрещя тотално Тя искаше да става актриса, но остана в сянката на световноизвестната си сестра и накрая изтрещя тотално Джейми Лин Спиърс е диагностицирана с биполярно разстройство, не си приема редовно предписаните й медикаменти Държанка на световна знаменитост заби луд милиардер Държанка на световна знаменитост заби луд милиардер Николас Бергрюен притежава над 6 млрд. долара, но си няма жилище
Бойко НОЕВ, бивш министър Бойко НОЕВ, бивш министър Ако днес Путин натисне копчето, много скоро в България ще има икономическа, а оттам и политическа криза Виц на деня Виц на деня Един рибар си стоял в жегата на брега на язовира и си ловял риба. По едно време се показала златната рибка и казала: - Пич, ще ти изпълня три желания, ако си извадиш краката от водата... Виц на деня Виц на деня Мутра купил кило банани, прибрал се в къщи и решил да се изфука пред жена, че знае английски. Подал бананите и кaзал: - Фор ю! - Фор ми? - зарадвала се жена му. - Не фурми ма, банани! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мъдрият мъж никога не спори с жена си; просто я изчаква да започне да си противоречи сама
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори