×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Електоратът на ГЕРБ ще подкрепи Ваня Григорова, защото бе унизен от ПП-ДБ


Електоратът на ГЕРБ ще подкрепи Ваня Григорова, защото бе унизен от ПП-ДБ
„Продължаваме промяната – Демократична България“ ще претърпи съкрушителна загуба, но правителството няма да падне, прогнозира социологът Кольо Колев
02 Ноември 2023, Четвъртък, 16:15 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Той щеше да гласува за нея и без изявлението на Борисов, смята социологът

Кольо Колев е изпълнителен директор на социологическа агенция „Медиана“. Потърсихме го за коментар на обстановката между двата тура на местните избори и за прогноза за политическата ситуация след балотажите.

- Г-н Колев, как си обяснявате подкрепата, която Бойко Борисов de facto даде на Ваня Григорова за балотажа в София?

- Без всякакво съмнение ГЕРБ беше поставена в унизително положение непосредствено след изборите (парламентарните – б.а.) - победилата партия да трябва да джироса властта на победената партия, без да участва в нея. Това, разбира се, създава огромно напрежение независимо от натиска на посолства и т.н. Това е съвършено неестествено състояние на нещата. Освен това, ПП-ДБ се държат с ГЕРБ, както се казва, като „пия с отвращение“ или „спя с тази жена, ама с отвращение“. И да разчитат на някаква подкрепа от другата страна изглежда безумно. Така че ходът е абсолютно разбираем и, бих казал, очакван. И съответно заради тази надменност, ако щете, ПП-ДБ просто ще получават своите шамари и то не само от г-н Борисов.

- А за ГЕРБ кой е по-добре да победи в София – Григорова или Васил Терзиев?

- Определено, с оглед на перспективите за в бъдеще, за тях е по-добре да победи Григорова; поради простата причина, че това отново ще покаже това, което и Бойко Борисов многократно е казвал – относителната слабост на ПП-ДБ и това, че те малко или много представляват един медиен и геополитически продукт, ако щете, но не и реална политическа партия, която има реални сили вътре в страната. Между другото, самите ПП-ДБ си го казаха в прочутите записи – че ако се гледа реално, те имат между 7 и 10% тежест. Така че определено за ГЕРБ удар за ПП-ДБ, какъвто би представлявал успехът на Ваня Григорова, е добра идея.

- А очаквате ли електоратът на ГЕРБ да наклони везните в полза на Григорова – т.е. да послуша началника на партията?

- Да, определено. Те щяха да го направят и без това изявление на г-н Борисов поради простата причина, че както за част от ръководството, така и за относително редовия състав, както вече казах, положението, в което беше поставена ГЕРБ, изглежда безумно – на победилата партия да й казват „айде бегай влево, а пък ние ще управляваме от твое име, от теб се иска само да ни подкрепяш“. Това унизително положение съвсем естествено създава напрежение и то ще си проличи и в изборните урни.

- Това все пак няма ли да удари върху имиджа на ГЕРБ като евроатлантическа партия?

- Това е наративът, който се опитват последно да изкарат срещу Ваня Григорова – че тя е едва ли не путинистка, петата колона на Русия, както каза Иван Костов, и всякакви такива неща, но не знам дали си дават сметка, че по този начин – напротив, те повишават желанието на хората да отидат да гласуват, защото този аргумент за голяма част от обществото изглежда безумен.

- Борисов днес каза, че „сглобката“ вече не съществува. Очаквате ли правителството да падне идните дни или седмици?

- Не. Не очаквам непосредствено да падне въпреки съкрушителната загуба, която ще претърпят ПП-ДБ. Това правителство все пак не е продукт на вътрешно партийни и български взаимодействия и колаборации. То е продукт на външно геополитическо въздействие, което все още не е отпаднало. При това положение независимо от тези напрежения, които ще се появят, правителството няма да падне сега, но, както казах, това ще повиши напрежението и вероятно ще има сериозни сътресения към момента, когато дойде време за ротация, а именно месец март.

- Казахте „съкрушителната загуба“ на ПП-ДБ – предполагам, че това е прогнозата Ви за София. Но какво очаквате да се случи на балотажите във Варна и Пловдив – другите два най-големи града (там състезанието е между кандидати на ГЕРБ и ПП-ДБ)?

- Варна е изключително особено място. Спомнете си, във Варна започнаха протестите срещу Бойко Борисов (през 2013 г.) - имаше самозапалвания на хора и, едва ли не, огромно напрежение и после, когато дойдоха изборите, отидоха да гласуват 25% от гражданите. Така че който ви каже, че знае какво ще се случи там, според мен ще излъже. Нещата във Варна наистина са много особени, за човек е много трудно да ги предвижда логически. Що се отнася до Пловдив, мисля, че ПП-ДБ там също няма да успеят.




15
Коментара
15
Коментара по темата
15.
Да се знае!
03.11.2023 07:57:03
0
2
ПП-ДБ и ГЕРБ се борят за един и същ електорат, това е така нареченото дясно. Те затова се плюят, защото добрият им резултат зависи зависи от лошият резултат на другата партия.
14.
XX
03.11.2023 02:31:54
0
4
Не го четете този мошеник, който краде чужди никове. Аз винаги съм казвал, че съм за ЕС и НАТО. Това е пътят на България и той няма да се промени.
13.
XX
02.11.2023 21:02:10
6
1
До 8
"Как може да подкрепят тая, дето иска България извън ЕС?" - че то ВСЕКИ нормален човек иска България извън ЕС.
Само децата на радетелите за 16 республика и откровено неграмотните про'с'таци гласуват за ЕС.
12.
ХХ
02.11.2023 20:58:31
6
3
Евроатлантизмът трябва да бъде смачкан.
Най-големите некадърници и про'с'таци у нас са евроатлантици.
Факт.
11.
ДС
02.11.2023 19:43:20
9
6
БСП И Бойко са от едно котило.
Напълно логично е бившия бодигард на Т. Живков, който е бил обучен в Симеоново да ги подкрепи.
Няма да се отървем от тях, ще управляват по 5 мандата като Тато.
10.
Петър Днепърски
02.11.2023 19:30:10
4
11
А, Червен Кольо. Известен с това, че никога нищо не е познал
9.
ПП-ДБ са мафиоти и престъпници
02.11.2023 17:53:31
7
16
1. Вярно ли е, че решението Коцев да се кандидатира за кмет е взето на работен обяд с Тони Парфюма, Лорер и съпругата му Виолета - на 24 май 2022г, който дава като областен управител в заведение, станало партиен офис на Промяната?
2. Вярно ли, че Тони Парфюма е дясна ръка на Благомир Коцев при създаване на партийната структура на Промяната във Варна и региона?
3. Вярно ли е, че Тони Парфюма изнудва Коцев и компания със скандално видео от парти с 18-годишно уиски с екстра добавки от Колумбия по време на последната предизборна кампания за НС, както твърдят медиите ?
8.
То бива-бива ама....
02.11.2023 17:46:04
19
15
чак такъв резил на боко и герб не бива.
Как може да подкрепят тая, дето иска България извън ЕС?
Нали бяха граждани за Европейско развитие на България?
Ако я подкрепят, край с партията им!
7.
NAKRATKO ZA VANIA.
02.11.2023 17:11:29
12
7
На цигански думата ром означава „мъж, съпруг“ и произлиза от древната индийска дума ḍomba, с която са назовавани някои касти на ковачи и музиканти, все дейности
6.
HJH
02.11.2023 17:09:41
18
4
TOVA DA GLASUVASH ZA SINDKIKATO TOVA E NAI GOLIAMATA MAFIA. PRECHAT NA PROIZVODITELITE I NA RABOTNICITE. TE SA NAI ZLOBNATA I KORUPCIONNA MAFIA. SINDIKATITE TRIABVA DA BUDAT SLOJENI V KONSTITUCIATA DA NE MOJE DA PRECHAT NA INVESTITORI I PROIZVODITELI. NAI MALKOTO E RAZUMNO DA SE GLASUVA ZA JENA ZASTOTO TOZI POST IZISKVA BORBA S MAFIATA. NAI MALKOTO E OK DA SE GLASUVA ZA ZIGANKA. NE TUJA VUJDAME KOLKO SA SLABI GERB. ZATOVA BURGAS E NA POSLEDNO MIASTO V EVROPA.
5.
ами то както е тръгнало
02.11.2023 17:05:50
2
18
следващият кмет на София ще е от ДПС,втората политическа сила според Пеевски.
4.
Добре Коле
02.11.2023 16:48:40
10
16
Щом казваш така ще е , в неделя вечер ще видим, ако не си прав обаче ще закриеш и фирмата?
3.
Ъъъ... Аз имам.. Ъъъ.. тортичка сахер... ъъъъъ..
02.11.2023 16:45:07
15
23
БСП се отказва от подкрепата си за Григорова. Чак такива комунисти като гр0б не били.
2.
Лиза МиШпека
02.11.2023 16:43:44
16
27
Червен Колю, ти си поръчков социолог.
В понеделник - 06.11.23, ако имаш поне малко чест, земи си фърли дипломата
1.
Ежко Бежко
02.11.2023 16:40:52
26
30
Крият социология, че Ваня печели в София с 60:40… На всички е писнало от ПП-ДБ.
Шарлатаните губят също Пловдив и Варна
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори