×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой ще наследи Путин, ако умре или не е дееспособен


30 Октомври 2023, Понеделник, 15:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Слуховете за смъртта на руския президент зачестяват

Рак на щитовидната жлеза, болест на Паркинсон, проказа или инсулт - това са само няколко от многото недоказани заболявания, за които се говори, че са засегнали руския лидер през последните години. Тази седмица Кремъл беше принуден да отрече слуховете, че Владимир Путин е претърпял сърдечен арест в спалнята си, само месец, след като отново трябваше да отрече смъртта му.

Откакто сграбчи юздите на властта през 1999 г., Путин се утвърди като един от най-скандалните политици в съвременната история, с порочна хватка над Русия. Настоящият му мандат трябва да изтече догодина, но при радикални промени в конституцията, въведени през 2020 г., той може да управлява Русия до 2036 г.

И все пак след инвазията му в Украйна и загубата на десетки хиляди от войниците му, последиците от военния му хазарт доведоха до появата на пукнатини за първи път под неговото 20-годишно ръководство. Спекулациите също преследват застаряващия президент - че здравето му е влошено, а бъдещето на Русия е несигурно след смъртта му.

През юни той се изправи пред най-голямата заплаха за властта си, след като неговият бивш съюзник Евгений Пригожин организира въоръжен бунт и призова силите си да тръгнат към Москва, за да изгонят руското военно командване.

Някога известен като "главният готвач на Путин", Пригожин имаше голямо влияние след нахлуването в Украйна като собственик на частния военен изпълнител "Вагнер". Нарастващата му критика към военното ръководство го превърна в реална заплаха за режима на Путин, като диктаторът обеща тежки последствия за своето "предателство".

Въпреки че тази драматична опозиция срещу руското ръководство беше бързо потушена, тя постави въпроси за бъдещето на ръководството на страната и кой ще застане на опашката, за да замени авторитарния лидер.

Неговото семейство

За разлика от други диктатори в историята, семейството на Путин не участва в надпреварата да го замести, като много малко подробности са известни за връзката им с президента.

Известно, че е Путин е потаен относно личния си живот. 30-годишният му брак със стюардесата Людмила Шкребнева приключи с развод през 2013 г. на фона на спекулации за извънбрачната му връзка с пенсионираната гимнастичка Алина Кабаева.

Въпреки че не е известно колко деца има след разпадането на брака си, той има две дъщери от Шкребнева - Мария Воронцова, на 36, и Катерина Тихонова, на 35.

Нито една от тях не се занимава с политика, докато той отказва да назове имената на внуците си публично, казвайки на репортер: "Работата е там, че не искам да растат като кралски принцове, искам да растат като нормални хора."

По време на едно от редките лични интервюта на дъщерите си през 2015 г. той каза за своите: "Дъщерите ми живеят в Русия и са учили само в Русия, гордея се с тях. Те говорят свободно три чужди езика. Никога не обсъждам семейството си с никого."

Михаил Мишустин

Ако Путин умре или внезапно се оттегли, Руският федерален съвет има 14 дни да свика предсрочни президентски избори. Ако не успее да действа, Централната избирателна комисия ще го свика, а премиерът Михаил Мишустин ще бъде временно изпълняващ длъжността президент.

Някои обаче го смятат за малко вероятен вариант да стане постоянен президент, като се има предвид липсата му на популярност сред вътрешния кръг на Путин.

Според Би Би Си Мишустин е имал "незавидната задача да спаси икономиката, но няма много думата относно войната Русия-Украйна", като източници, близки до Кремъл, казват, че той не е знаел за намеренията на Путин за пълномащабна инвазия.

Говорейки пред The ​​Independent, д-р Марк Галеоти каза: "По конституция той поема управлението, когато президентът е мъртъв или недееспособен, той ще бъде действащ. Той е класически избор на технократ. Но има и други кандидати, които биха запълнили същата ниша.“

Дмитрий Медведев

Известен като един от най-близките съюзници на Путин, Дмитрий Медведев е сочен за един от потенциалните му приемници. Преди това той заемаше ролята на президент от 2008 г. до 2012 г., преди да се оттегли в това, което по-късно беше разкрито като предварително договорена сделка.

Веднъж смятан от Запада за умерен глас в Кремъл, той си създаде репутация на лошото ченге на Путин, наричайки украинците "хлебарки" и отправяйки все повече заплахи, свързани с ядрени оръжия.

Бившият професор по право заемаше ролята на министър-председател от 2012 до 2020 г., преди да стане заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия.

С течение на годините обаче се смята, че неговата подчинена роля при Путин е отслабила собствената му способност да консолидира властта сред руския елит.

Сергей Кириенко

Друго име, което се споменава като евентуален заместник, е това на Сергей Кириенко, който е първи заместник-началник на щаба от 2016 г. и е известно, че е член на най-близкия вътрешен кръг на Путин.

С участието си в новоанексираните украински територии се смята, че има ежедневен достъп до президента и поддържа добри отношения с всички основни ключови играчи сред политическия елит на Русия.

Въпреки това, отхвърляйки шансовете някога да излезе на преден план в руската политика, Галеоти е на мнение, че той е служил по-добре като "закулисен" оператор.

Сергей Шойгу

Като се има предвид унизителната траектория на украинската война, Сергей Шойгу вече не е вероятен избор за наследник на властта на Путин, въпреки позицията му на един от най-влиятелните хора в Русия. Министърът на отбраната някога беше избран за най-популярния политик след Путин и е известно, че е близък със сдържания лидер, като често прекарват летните ваканции заедно.

"Преди инвазията категорично бих казал Шойгу, но сега репутацията му е опетнена с инвазията“, каза Галеоти пред The Independent. "Той все още има сравнително високи нива на обществена подкрепа и доверие и е феноменален оператор зад кулисите. Дните, в които той можеше да бъде президент, може да са отминали, но той все още може да бъде наистина влиятелен."

Николай Патрушев

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев познава Путин, откакто са работили заедно в КГБ, и е бил основен стратег при инвазиите в Украйна през 2014 г. и 2022 г.

Съобщава се, че 71-годишният мъж е "една от малкото фигури, които Путин слуша", докато за неговия син Дмитрий също се говори като потенциален наследник на Путин предвид позицията му на министър на земеделието.

Други предложения включват кмета на Москва Сергей Собянин, бившия бодигард Алексей Дюмин и началника на кабинета Дмитрий Козак.

"Това ще трябва да е някой, който може да създаде коалиция, който е в състояние да бъде приемлив както за технократите, така и за елита по сигурността", каза Галеоти. "Много вероятно няма да е един от големите зверове, точно поради необходимостта от изграждане на коалиция."

"Мисля, че всъщност руската система ще се справи с кризата доста бързо и ще видим следващия политически елит, който иска да сложи край на войната в Украйна и конфронтацията със Запада. Путин много вероятно ще стане изкупителната жертва за всичко това нередно".


В категории: Войната в Украйна


16
Коментара
Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 0
16
Коментара по темата
16.
Da go
31.10.2023 00:41:48
3
1
Lopate
Rusofobi I djendari
15.
До тъп въпрос
30.10.2023 21:05:30
2
0
Алооу слабоволтовия русофилистия. Да научиш родния си рускималоумнико та да не обвиняваш БТВ. Страшни галоши. Като се окаже че не владеят родния си руски гледат и мигат като амеби. Майка ти да ти фани ръчичката и на курсове да научиш руския та да разбереш откъде са тези ИПСО Бтв и запада нямат нищо освен да повтарят. Страшни амеби русоробите
Какъв си бе? Българин! Заговаряш го на български мига на парцали. Дали е българин?
Викали били. Вика онази дето те е отгледала аналрусороб пък не те е научила на руски та барем да си русофил а не амеба.
14.
Тъп въпрос
30.10.2023 20:37:33
0
2
Според феновете на Бтв и нова ще активират поредния двойник.Нали викат,че истинският Путин умрял преди 20 год.И продължава(според тях) да умира поне 1 път месечно.
13.
Ердоган Падишах
30.10.2023 20:11:10
2
0
Тоа мой ми умре само на кожения от кеф
12.
ХХ
30.10.2023 18:56:53
6
1
Евроджендърси Путин е най-великия император и докато ви отвлича вниманието в Украйна си Върна Аляска,Тамбукту,а на Юпитер вече има живот и руска империя да не говорим че онзи се върнах от Истанбул и на Босфора се вее руския а турския флот се е предал на Путин. Той ако искаше Украйна е взима за 2 часа,ама не иска.
https://youtu.be/TfnEDMxTbSQ?si=eJ_C0t2NeOukdauZ
Путин не се плаши от жертви защото милиарди руснаци са готови да умрът за него. Тези жертви на Донбас са отвличане на вниманието.Нарочно не взимат Авдеевка вече 9 години ей тъй да се гаврят с американците.
11.
Оруел
30.10.2023 17:50:18
2
7
Дрън дрън, ако положението беше толкова тежко за Русия щеше да бъде денонощно по всички телевизии където чухме как Русия фалирала еди си кога и т.н., а не да се налага да се хабиш да го пишеш в коментар.
10.
Да илляди
30.10.2023 17:13:54
8
3
Да е жив и здрав че ще дойде някой който не е мингиш милиционер и кух като лейка,и с тези ресурси които има Русия,може да направи от нея икономически и технологичен лидер,като Китай.
Ама то,кога в историята орки жили хорошо?
Една ватенка се ражда за да страда.Жил на помойку умер на свалку!
Да управлява тва простото с бутокса за да продължава войната. Трепят ги като хлебарки.3 месеца атакуват на Купянск Лиман и не Са взели и метър само горящи колони.На Бахмут същото,а пък на Авдеевка Мале такова трепане взимат орките че в Донецк морги и камиони пълни.дефицит на чували за трупове.Ревът в Интернет да идвали хирурзи от Русия че ранените умират поради недостиг на хирурзи.
На ти ся НАТО на ти България на ти на майка ти ... чучулигата!
9.
Чистилището до ком.1
30.10.2023 16:45:13
0
7
Ако дойде на власт Медведев, България наистина ще цъфне, така че не си го пожелавай!
8.
FAKE NEWS
30.10.2023 16:28:10
4
8
Жужето иска да избЕгне процеса в Хага и пуска лъжи уж малко умрЕл....
7.
ana
30.10.2023 16:07:52
2
4
въпросът не е "дали" а "кога"
6.
Дернев
30.10.2023 15:51:29
8
4
"...да сложи край на войната в Украйна и конфронтацията със Запада. Путин много вероятно ще стане изкупителната жертва за всичко това нередно"." Нередно от чия гледна точка? Не и на Русия. Не може и да става дума за узкупителна жертва, а естествен ход, ако е вярно всичко това със състоянието му. Мишустин, мисля, че отдавна е определен за наследник, когато дойде времето. Добре ще е да не е скоро, с тази ситуация в света.
5.
Медведев
30.10.2023 15:36:06
6
12
като умре Путин и ще хвърчат ядрени ракети на всички страни, така че молете се да е жив и здрав още дълго време...
4.
bai kosta
30.10.2023 15:29:04
0
12
Ами ако не умре,тогава к'во праиме?Или както е казал доктор Гьобелс,една лъжа като се повтори хиляда пъти става истина.
3.
Божинков
30.10.2023 15:14:52
4
8
претоплената манджа, грантова джурнаглистика, оп оп някой друг лев, за същата статия. Тва либераст да си в 2023-та.
2.
Хххх
30.10.2023 15:14:05
1
19
Е той нали умря бе хаха.Вие нали го погребахте хаха
1.
@@@
30.10.2023 15:07:38
5
19
Като умре Путин и България ще цъфне ............!Флагман други теми няма ли?Избори минаха.i
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори