×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Стадион „Черноморец“ задължително да се върне на Бургас, без значение по какъв начин


Стадион „Черноморец“ задължително да се върне на Бургас, без значение по какъв начин
Илиан Илчев е кандидат за общински съветник от партия КОД, която е с номер 22. Неговата преференция е номер 133
26 Октомври 2023, Четвъртък, 08:40 ч.
Автор: Пресцентър ПП КОД

Децата няма къде да тренират или тренират в мизерни условия. Затова масово се отказват от спорта, заяви кандидатър за общински съветник

Бургаският бизнесмен Илиан Илчев е бивш член на УС на ФК "Черноморец 1919" и бивш директор на детско-юношеската школа на клуба. Той положи основите на изключително перспективна школа, която при неговото управление се утвърди като най-добрата в Бургас и постигна най-големите си успехи.

- Г-н Илчев, защо решихте да се кандидатирате за общински съветник?

- Защото за последните 15 години затриха футбола в Бургас, а за повечето видове спорт в Бургас не се прави нищо. Дали умишлено, дали заради мърлящина проспаха загубата на стадион „Черноморец“. Това е най-доброто спортно съоръжение в България. Хиляди деца тренираха всеки ден футбол, баскетбол, волейбол, хандбал, борба, вдигане на тежести, бокс, лека атлетика… Състезатели от всички тези спортове тренираха на стадиона, без спортните клубове да плащат наеми и без децата да плащат такси. Имаше и медицински спортен диспансер. Знаете ли сега къде тренират тези деца и какви такси плащат техните родители? Кой където намери там тренира, родителите плащат такси от 60, 70, 80 лв на месец, а клубовете са принудени да плащат безумни наеми. Това трябва да се промени!

- Как мислите да промените това?

- Връщане на стадион „Черноморец“ на Община Бургас, без значение по какъв начин. Даване безплатно или срещу символичен наем на залите и игрищата на спортните клубове за дълъг период.

Също и новото спортно училище трябва да бъде построено на стадион „Черноморец“, има достатъчно място. Има място да се построи и нова зала за гимнастиците. Просто събираш всички спортове на едно място, с изключение на плуването. Пуска се един микробус, който да извозва децата до басейните, както беше преди години и проблема ти е решен. Сега е предвидено спортното училище да бъде в ж.к „Изгрев“. Как ще направиш проекта за спортното училище между блоковете и децата да обикалят из целия град за да отидат на тренировка? Поредното безумие.

- Стадиона е частен вече...

- А как стана частен? Всички знаят какво се случи. Сега кмета, който и да е той, заедно с общинските съветници, ако милеят за спорта в Бургас, трябва да направят дори невъзможното стадиона да се върне на Бургас и бургаските деца. Тези деца трябва да има къде да тренират, къде да се състезават. Всички мълчат толкова години… Има президент, има министър председател, има министър на спорта, има главен прокурор… Някой отиде ли при тях? Всички те трябва да бъдат сезирани, трябва да бъдат запознати с това, което се случи със стадиона ни. Трябва да се действа, трябва да се говори за това, трябва да се сезират всички държавни институции и с общи усилия стадиона да бъде запазен и да придобие съвременен вид. Държавата също трябва да помогне за стадиона. Ако новия кмет не се задейства в тази насока, аз ако вляза в този общински съвет ще стигна до абсолютно всички институции. По-лесно е да се направи това, когато си общински съветник, отколкото ако си частно лице, каквито сме всички сега. Сигурен съм че ще успеем.

- Настроен си доста оптимистично, но една птичка пролет не прави. И други са се опитвали преди теб да спасят стадиона, но не се е получило.

- Да, оптимист съм, така ме е научил спорта. През спортната си кариера абсолютно винаги съм излизал на терена за победа без значение срещу кой се изправяме, сега и в живота и бизнеса подхождам по същия начин. А тези, които се упражняваха със спасението на стадионите ги видяхме. Спасяваха стадион „Черноморец“ преди едни парламентарни избори, станаха депутати и забравиха за стадиона. После за следващите избори пак същите спасяваха „Нефтохимик“ на Анелия. И него „спасиха“… Празни приказки само и чакай тези хора да свършат нещо полезно за обществото.

Аз нямам абсолютно никакви политически амбиции, моята основна цел е връщане на стадион „Черноморец“ на бургаските спортисти и изваждането на спорта и в частност футбола от мишата дупка в която е наврян през последните години. Моето мнение е че в Бургас умишлено се мачка спорта, за да може стадионите и залите да станат жилищни комплекси, молове и не знам какво още друго.

А за птичката ще ти отговоря така – да, една птичка пролет не прави, но след тази птичка идват още хиляди птички и с тях идва и пролетта…

Разбрахме че ще се бориш за стадиона, но защо спорта да е в миша дупка като баскетбол и волейбол сме в тройката в България? Борци, плувци, гимнастици също имат успехи.

- Общината с какво помогна на тези клубове? Къде тренират тези спортисти? Вижте залите! Половината лампи не светят и зимата навън е по-топло от колкото вътре в залата? Дават се едни пари на представителните отбори, дават се някакви пари и на детските школи, но те не са достатъчни нито за едните, нито за другите. Дават се ей така само за да замажат некомпетентността си и да кажат че помагат? Пълен хаос. Айде сега да питам аз колко бургазлии има в тези отбори… Къде са нашите, бургаските деца? И защо ги няма? Ще ви кажа. Защото след 12-13 годишна възраст няма къде да тренират или тренират в мизерни условия. Масово се отказват от спорта на по 15 години, най-трудната възраст,  други отиват в други градове и отбори, където имат условия за развитие.  

-Общината построи много игрища, където може да се тренира. В к/с „Изгрев“, на басейна, във всички други жилищни комплекси също построиха много игрища.

- Да, направиха се игрищенца по комплексите, където чичките да играят мач след работа.  Футболните игрища в спортен комплекс  „Изгрев“ и на басейна "ОЗК Арена" са пример за грешно планирана спортна база. Никой ли не гледа футбол в тази община? Виждал ли е някой от съветниците на кмета по спорта размерите на игрище за футбол? На басейна, можеш ли да оставиш зад едната врата 30 м поляна и да направиш отстрани паркинг за 5 коли, при положение че имаш подземен паркинг за 200 коли?! Защо не направиха  голямо игрище? И другото безумие – съблекалните. Изплющяха ги по средата на спортния комплекс и са като кутийки, за по 5 човека. Това го няма никъде по света съблекалните да са в средата на спортен комплекс. Как сега да разшириш игрището и да го направиш годно за футбол? Кой го е одобрил този проект? И естествено футболните клубове трябва да плащат наем за да тренират на тези игрищенца.

Къде са игрищата с естествена трева? Някой в общината чул ли е, че ЕС дава срок 8 години игрищата с изкуствено покритие да се премахнат? Ще бъде забранено да се играе и тренира на тях? Първо заради многото контузии и второ заради гранулите. ФИФА също се включва в тази инициатива и я подкрепя. Пример – световното първенство за жени в Канада преди няколко месеца. През 2015 год имаше турнир на ФИФА в Канада, където всички мачове се играха на изкуствени терени, сега по нареждане на ФИФА се игра само на естествена трева. Едва ли някой от общината е чул даже, а това се обсъжда от 10 години. Какво правим с тези игрища след 7-8 години? Или пак ще сме изненадани и ще се чешем зад врата и ще се чудим какво да правим. В Испания в момента се премахват 400 игрища с изкуствена трева и на тяхно място се правят такива с естествена трева. На стадион „Черноморец“ има 3 тренировъчни терена и един официален с естествено покритие. Перфектната база за футбол. За залите да не говорим, всеки спорт си има зала, имат си съблекални, имат си всичко необходимо за нормално провеждане  на тренировъчния процес. Как може да допуснеш да загубиш такава спортна база?

Сега щели градски стадион да строят. При наличието на два стадиона! Защо им е този градски стадион? Кой ще играе на него, след като децата няма къде да тренират. Тези игрища по комплексите са за деца до 12 години. Ами после? Никой в тази община не е в час. Ами като не знаеш нещо - питаш. Проблема не е само за футбола. В Бургас няма спортен клуб, който да не изнемогва и това е благодарение на управляващите. Цялата политика на община Бургас към спорта е тотално сбъркана. Супер неможещи и некомпетентни на тема спорт. 

- Общината помага на много клубове, не е вярно че не помага.

- Да, раздава помощи. Без никаква цел, без никаква идея се раздават едни пари, защото трябва да се дадат. Ама защо ги даваш, кое точно подпомагаш? Питайте ресорния кмет за спорта или председателя на  спортната комисия в общинския съвет и няма да ви отговорят. Може ли при бюджет 450 милиона, бюджета ти за спорт да е 2.7 милиона? Приходите от наем на общинско имущество са 4.6 милиона лв, като 1/3 от тези пари са за наеми от спортните съоръжения. Под спортни съоръжения имам предвид тези игрищенца по комплексите, зали които са в плачевно състояние и басейните. Значи ти даваш на спортните клубове 2.7 милиона лв, но после им взимаш повече половината от наеми. Какво е това? Помощ ли е? Сега 3 год щели да правят ремонт на зала „Младост“. А какво се случва с гимнастиците? Къде отиват? Къде ще тренират? Кикбоксьорите също. Първо им осигуряваш други зали и тогава започваш ремонт. При нас е обратното, започваш ремонта и тепърва започваш да се чудиш къде да тренират тези деца. Нямам думи просто.

- Това е гласувано на общински съвет. Явно така са преценили общинските съветници.

- Да, така е. Точно за това се кандидатирах за общински съветник. В Общинския съвет ще мога да    обясня защо бюджета за спорт е обидно малък, защо спортните клубове изнемогват, при какви условия тренират нашите деца и най – накрая да се промени тази незаинтересованост към спорта и да се спре този хаос. Проблема за спорта в Бургас е тренировъчната база! Такава просто няма, а там където я има тя не се поддържа и е в трагично състояние.

Как може град като Монтана, който е колкото к/с „Изгрев“ с 40 000 население да има професионален футболен отбор, който плаща наем за стадиона на общината, забележете, наема е 1 лв на месец!  Волейболен отбор в топ 3 на България, баскетболен отбор също в топ 3 на България. В Кърджали и Пазарджик е същата работа. И това е благодарение на кметовете и общинските съвети на тези градове. Иначе управниците в Бургас ходят да се снимат с медалистите и си правят PR. Бургас къде е и с какво помага на спортистите?

- В общината има спортна комисия, която решава въпросите на спорта и съветва кмета по проблемите в различните видове спорт.

- Знаете ли през последните 15 години кои са били председатели на тази комисия и кои са членували в нея. Доктори, адвокати, строители и т.н. хора, които нямат нищо общо със спорта. 99% от тях не са се събличали по физическо. Последния председател е върха на сладоледа, това е гавра със спорта. Нямам думи. Кмета не е чак толкова виновен, защото не е длъжен да разбира от всичко, просто съветниците му за спорта са толкова некомпетентни, че няма накъде повече. Ама някой от общинския съвет бил фен и бил ходил на стадиона или в залата да подкрепя отбора. Ами ок, ходи си, гледай си мачове, подкрепяй отбора, ама акъл да даваш за спорт като през живота си не си направил една обиколка на стадиона, като не си наясно дори и с елементарна организация на една тренировка, на един мач или турнир, няма как да стане. Самочувствието им само голямо, ама без покритие.

-Субсидиите на всички спортни клубове се дават по наредба за спорта.

-Тази наредба е просто трагична. Писана е ей така, колкото да се отбие номера само. Как може да се докаже колко деца тренират в даден спортен клуб? Ами този месец може да са петдесет, другия месец двайсет ще отидат в други клубове, защото родителите им така са решили и ще останат трийсет и т.н. Всеки месец идват нови деца, други си тръгват… Всеки месец цифрата е променлива. Това е единия от критериите за субсидията „Колко деца тренират в спортния клуб“. Безумие. Колкото за субсидията - даваш за година примерно едни 20 000 лв за детската школа на някой футболен клуб. Подпомагаме детските школи, нали?! Така даже е написано в наредбата. Ок, но тези пари са издръжката на тази детска школа за един месец и то без наемите които плащат на общината за да тренират. Кое точно подпомагаш в случая? Боксовия клуб се подпомага с около 5000 лв на година. Какво да правят с тези пари? Отиват на едно състезание и са до там. По - фрапиращо е при вдигането на тежести – субсидията им е 1800 лв за година. Някой от тази спортна комисия знае ли колко струва един лост, един комплект тежести? Знаят ли и при какви условия тренират тези деца? Може ли в тази наредба да няма предвидена премия за европейски, световен или олимпийски шампион или медалист? Може ли спортовете да не са отделени на олимпийски и неолимпийски? Едните се борят за квоти за олимпиада, другите играят билички и критериите за субсидията са едни и същи. Може ли да няма 150 – 200 хил. лв за непредвидени разходи? Казвам го това, защото миналата година нямаха 12 000 лв за да финансират участието на гимнастиците на световното първенство. Има и много други глупости в тази наредба, мога да говоря до утре за тях. Това е другото което трябва да се промени.

-Кажете нещо за финал.

-Номер 22 партия КОД / преференция номер 133.

До сега няма нещо с което да съм се захванал и да не съм успял. Ако хората ме подкрепят, ще се боря стадион „Черноморец“ задължително да се върне на Бургас и бургаските деца, без значение по какъв начин. Ще се боря да се построят максимално много тренировъчни бази за всички спортове. Условията за бургаския спорт значително да се подобрят. Не само финансово, но и организационно. Бюджетът за спорт да се вдигне драстично ако искаме децата ни да спортуват и да имаме спорт в Бургас.


В категории: Местни избори 2023


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори