×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Музиканти в Разград стоят без работа, искат оставката на директорката си


Музиканти в Разград стоят без работа, искат оставката на директорката си
Флейтистът Николай Николов е говорител на протестната инициатива срещу Таня Карбова, според която обаче "филхармонията" следва да стане пак самостоятелен институт
24 Октомври 2023, Вторник, 21:31 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Назначената в края на 2021 г. Таня Карбова имала чудесна концепция, но не я изпълнявала

Държавният Театрално-музикален център в Разград е уникален културен институт за България. Преди десетина години той обединил три различни звена - театър „Антон Страшимиров“, естрадна сцена „Назъм Хикмет” и разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов”. Целта била оптимизация на администрацията.

Към ден днешен обаче, изглежда, че това създава и сериозни проблеми. Те ескалираха в протест през този месец с искане на оставката на ръководителя на структурата Таня Карбова. Тя бе избрана след конкурс и бе назначена на поста през декември 2021 г.

Така наречената Филхармония, която всъщност е само оркестър, е с над стогодишна история и е била към общината до 2014 г. Заради финансови проблеми тогава е поета от държавата, като е присъединена към театрално-естрадния център.

Откакто Таня Карбова оглавява центъра, музикантите започват постепенно да намаляват – съкратени са около 20-25% от тях. От 34-35 броят им е паднал на 26. Опасенията са, че „филхармонията“ ще бъде унищожена.

Затова и преди две седмици се стигна до нестандартна форма на протест.

„Творческият колектив на Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов“ проведе музикален протест пред залата на Филхармонията. Основното искане бе за оставка на директора на Театрално-музикалния и филхармоничен център Таня Карбова заради освобождаването на оркестранти и съкращаване на симфоничния оркестър до минимум“, съобщиха от синдикалната организация КНСБ.

Пред „Флагман“ флейтистът Николай Николов, представител на КНСБ в оркестъра, обясни, че проблемите започнали още от началото на мандата на Таня Карбова. „Лека-полека се стигна до фаза, при която е вече нетърпимо“, посочи той.

В интернет има и онлайн петиция с искане за оставката на Карбова.

„Същината на проблема е, че Таня Карбова има лично отношение към филхармонията. Тя е абдикирала, отказала е тотално да ръководи този оркестър и той е оставен в безтегловност. Тя не иска да разбере, че е нейна задача като директор на този държавен институт да направи така, че оркестърът да заработи и то да заработи печелившо. Нейната стратегия е да ни държи, без да работим, за да излезе, че ние сме само разход“, смята Николов.

По думите му, преди Таня Карбова да поеме ръководството на института, оркестърът работел и то твърде добре. Правели се мюзикъли, предишният директор успявал да съчетава някак си различните звена, така че да работят заедно.
„Таня Карбова умишлено не се възползва от капацитета на предприятието, което трябва да управлява“, каза още флейтистът. „Ние искаме оставката й, доказана е мениджърската й некадърност.“

Карбова спечелила конкурса, в който конкуренти й били тогавашният ръководител Тодор Мадолев и диригентът Левон Манукян. Концепцията й била „много добре звучаща“, но тя не се изпълнявала в нито едно отношение, включително и за филхармонията.

Таня Карбова отговаря на това обвинение така: „Не е моя работа да пиша концепцията в музикалната й част. И поканих Калина Василева, която сега е диригент на Шуменска симфониета.“

Василева работила в оркестъра в Разград, но при Тодор Мадолев напуснала заедно с други музиканти от Шумен. Те били заместени от такива от операта в Русе, откъдето според Карбова идват и голяма част от проблемите в момента.

Те са на осемчасов трудов договор в Русе, а при нас са на четири часа. И това са две трети от музикантите на тази формация. Т.е. на мен юридически няма закон, който да ми забрани да ги освободя тези, които са на втори трудов договор. Можех да ги освободя веднага с встъпването ми на тази длъжност“, коментира ръководителка пред „Флагман“.

Тя изрази подозрения, че кампанията срещу нея е свързана по някакъв начин и с местните избори и можело и да е „по партийна линия“.

„На някои хора много им е удобно аз да съм виновна за унищожаването на тази филхармония“, посочи Таня Карбова.

„Аз няма защо да подавам оставка. Аз имам работодател. 14-членна комисия от експерти ме е назначила. Когато в Министерството решат, че аз не си върша добре работата, ще назначат отново конкурс. Тогава всеки, който смята, че е по-компетентен от мен, да заповяда, да се яви на конкурс! Така функционират нещата, а не с избори, като че ли ще избираме кмет“, добави Карбова.

Иначе миналата седмица, в сряда, протестиращите били на среща в Министерството на културата, за да представят исканията си. В нея не участвал министърът, а негов заместник – Виктор Стоянов.

„Ние от него получихме уверение, че „ще пуснем проверка, ще видим какво става“. Може би звучеше като „тате ще ми купи колело, ама друг път“, но – не знам“, каза лидерът на протестиращите оркестранти Николай Николов.

Таня Карбова не е участвала в тази среща. Тя обясни, че миналата година имала пет проверки от Инспекцията по труда. По думите на Николов обаче Карбова си изчела закончето, както си трябва.

„Ние можем да се опълчим евентуално при едно масово съкращение“, обясни флейтистът. Карбова обаче имала друг подход: „Този месец (съкращава) един, следващия месец друг, по-следващия месец друг. Тя ей така, по мъничко, по мъничко реже от оркестъра.“

Таня Карбова заяви от своя страна, че в Разград никога не е имало състав за филхармония: "Аз заварих 35 човека. 35 човека не правят филхармония. Просто тук така са свикнали да си го наричат. Ама нека да започнем да наричаме нещата с истинските им имена."

„Аз освобождавам тези, които демонстративно показват, че не са съгласни с моята концепция“, отсече Карбова и даде пример с диригента Иван Стоянов. Той работел на общинска издръжка в Габрово, преподавал и в консерваторията в София. Обещавал да привлече млади хора, но всъщност правел обратното – демотивирал желаещи да работят в Разград.

Според Таня Карбова генералното решение е оркестърът отново да се отдели и да стане самостоятелен институт. Нямало как да е в една структура с театъра. Това били звена с големи специфики и различия и трудно можело да се подчинят на едни и същи правила.

„Аз съм театрален, а не музикален експерт. Аз не мога да правя репортоар за тях, а трябва да съм отговорна за парите, които се харчат, и за това, което влиза като приходи. Това няма как да стане“, коментира Карбова.

Тя не е съгласна с тезата, че когато общината е отказала да издържа оркестъра, той е бил спасен от държавата.

„Ама как спасяваме една филхармония, като в същото време унищожаваме театъра и турската формация?! Те се задъхват и не могат да се развиват, а биха работили много по-добре, ако бюджетът не се натоварваше със заплатите на едни хора, които са заети на първи трудов договор в Русе, и когато трябва да направят концерт, те казват „ами ние не можем в този ден, заети сме“, коментира директорката. „Субсидията за симфоничното изкуство следва да е по-висока – то е по-елитарно изкуство. Театърът и естрадната сцена са по-популярни изкуства и по-лесно достигат по-голям брой зрители“, добави тя.

В момента в Министерството се работело по промяна на методиката за субсидиране на културните институти в България. Според Таня Карбова, обаче, ако оркестърът в Разград не бъде отделен, проблемите няма да се разрешат.

„Ако ще работим на два коловоза, няма защо да сме един институт. Те трябва да са отделен институт. Иначе как се прави един общ екип, ако те работят при различни условия. Това е невъзможна работа. Аз исках по-висока субсидия за тях, но да бъдат и отделени. А те изпълниха само половината от моето писмено становище. Няма как да стане това“, обясни директорката.

В момента 14-15 театрални актьори изкарвали най-голямата част от приходите в бюджета на института в Разград, в който са заети общо над 100 души.

По всичко изглежда, че без намесата на държавата проблемите в Театрално-музикалния център там едва ли ще се решат.

 


В категории: Просвета


13
Коментара
Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 2
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
13
Коментара по темата
13.
пясъчен часовник
26.10.2023 12:02:44
0
3
По-злобно, интригантско, лъжливо нещо от тая директорка няма на света! И всички знаем защо е подгонила музикантите - в мюзикъла за змея тя имаше малка роличка, за жалост трябваше да пее - два спектакъла съм гледал и на двата това беше потрес! Винаги запяваше където не му е мястото и все фалшиво! Та от тогава им се закани, че ще им отмъсти! ВЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪН!
12.
Аплодисменти за Т.К.
25.10.2023 22:56:34
0
3
1. Да започнем с концепцията на Т. К. и последвалата “реализация” на тази концепция.
Т. К. признава, че не смята за нужно да се занимава с музикалната част и затова дала на друг да изготви концепцията ѝ за Филхармонията! А защо не го каза на комисията, когато се яви на конкурс? Може би щяха да проявят разбиране… или не? Е, не може жената да разбира от всичко, но поне да имаше капчица любов към музикалния институт! Да беше стъпила на един концерт на оркестъра, който с желание или без трябва да познава, за да управлява.

2. Т. К. говори за музикантите на втори трудов договор, които са на основен договор в други оркестри. Разбира се – първо заплатите не са достатъчни и не е тайна, че музикантите работят на по две и три места. Второ – в Разград няма как да се събере състав и по тази причина се канят музиканти от близки градове. Лесно е да ги “освободиш” по закон, но дали е лесно е да намериш хора на тяхно място? Или “ще свирите с толкова музиканти, с колкото разполагате!...” и “Като нямате първа валдхорна, ще свирите произведения само за втора!” Виц след виц, но на никого не му смешно.
11.
flutkin
25.10.2023 12:46:22
0
2
До Иван Стоянов, маестро чест и почитания
10.
Хм3, до хм и хм2
25.10.2023 12:29:15
0
1
Държавна хранилка
9.
Иван Стоянов
25.10.2023 11:19:27
0
4
Понеже г-жа Карбова е споменала и моя милост с неистини една от които е „че съм демотивирал младите хора да работят в Разград“ искам да отбележа следното:
1. Госпожа Карбова споменава, че „освобождавала всички, които не са съгласни с нейната концепция“. В нейната концепция никъде не фигурира, че тя ще съкращава бройки или ще иска да отдели оркестъра от вече бившето ТМЦ /сегашно ТМФЦ/ Разград. Напротив независимо, че е писана от диригентката Калина Василева тази концепция е изключително стойностна и амбициозна. Заради нея Таня Карбова спечелва конкурса по категоричен начин. Ако в концепцията на г-жа Карбова фигурираше това, което в момента прави, тя никога нямаше да стане директор.
2. Преди да стане директор г-жа Карбова е имала около четири годишен стаж в тогавашното ТМЦ- Разград. Въпросът ми е защо се е явила на конкурс за директор на такъв институт, след като знае много добре проблемите му отвътре?
3. Приех да съм част от екипа на г-жа Карбова, защото видях, че в Разград се е появил човек, който има желание да развива вкус към високата култура в града. Освен това много години преди това съм гостувал на оркестъра като диригент и съм участвал на музикалните празници „Димитър Ненов“ и като диригент на други оркестри. Сметнах за свой дълг да почета светлата памет на маестро Чимширов и да укажа необходимото уважение към прекрасния колега Красен Иванов, който страдаше от всичко, което се случва с оркестъра, който дълги години е ръководил.
4. Когато дойдох в Разград, на първата ни среща с колегите от оркестъра през април 2022г. изложих вижданията си как ще реализираме концепцията на г-жа Карбова в частта за оркестъра, през какви етапи ще се премине, за да се върне публиката за сериозна музика в Разград. Това което представих беше одобрено от колегите без нито едно възражение, включително и от силно критичната тогава бивша синдикална лидерка.
5. Когато започнахме същинската работа г-жа Карбова реши, че „тъй като заплатите са гарантирани от ковид мерките, няма нужда да правим много концерти, за да не генерираме разходи“ и увеличаваме дълга направен от предишното ръководство.“ Искам да отбележа, че моите идеи не изискваха големи разходи и разчитах всичко да правим най-вече с местните си кадри. На аргументите ми, че при реализирането на всяка дейност има „инерционен процес“ и когато ковид мерките паднат изведнъж ще се окажем в друга ситуация тя небрежно възрази „че тогава ще му мислим“. След четири месеца това което „измисли“ Таня е, че „музикантите на втори трудов договор ще работят на хонорар“ и ще бъдат викани „когато е необходимо“. /разбирай няма да бъдат викани и ще се справяме без тях/. През тези четири месеца с г-жа Карбова на лични срещи и по телефона с часове сме обсъждали различни идеи. Включително и за комерсиални концерти. След няколко дни, когато вече започвах конкретна работа за реализацията на съответната идея, г-жа Карбова почти нямаше спомен за какво сме говорили. Направих детски концертен спектакъл с мулти медия. Разходите за него бяха 80 лева за солист. Представихме го веднъж и после нищо. След като написах сценарий за шоу концерт с Николай Урумов г-жа Карбова най-после благоволи да преговаря с него и после всичко стана като с предишните ни идеи.
6. Два месеца след като започнах работа с г-жа Карбова в мен остана смущаващото впечатление, че тя или е оперирана от всякакво чувство за отговорност или умишлено иска да се отърве от оркестъра като го направи „виртуален“. В отговора си пред платформата „ Флагман“ тя споменава, че съм „обещал да назначим на работа мои студенти.“ Да, това беше един вариант, с който можехме да се справим с тежките кадрови проблеми на Разградската филхармония, но никога не е ставало въпрос да се лишим от ключово важни музиканти, макар и пенсионери като освободените от г-жа Карбова вече бивши концертмайстори Галина Коцева и Нина Стоянова. Когато напуснаха колеги на възлови длъжности в оркестъра, тя и дума не даде да назначим на тяхно място когото и да е.
7. В отговора си пред „Флагман“ г-жа Карбова признава, че е театрален експерт и иска да спаси Театъра и ансамбъла „Назъм Хикмет“. Филхармонията се нуждае от управление, на което да НЕ МУ СЕ ПРЕЧИ да работи. И тя с новия си разходен стандарт, макар и с три лева по-нисък от останалите Симфоничните оркестри би могла да се справи, защото наличието на музиканти на втори трудов договор означава по-малък фонд работна заплата. Препоръчвам на г-жа Карбова много внимателно да изучи опита на колегите си директори от Велико Търново, София и Варна.. Парадоксално е, но е факт че аз имам много по-голям трудов стаж в българския театър от нея. Над 25 години работя в нашите театри като театрален композитор. Работил съм и за националния театър в Киев, водещи столични театри и веднъж с Рангел Вълчанов. Почти всички театралните директори са актьори или режисьори. Всички са изкушени от сцената и не могат да се разделят с нея. Това е разбираемо. За да си позволи един директор да е на сцената, той трябва да има много високопрофесионален екип на който не само да се довери, но и да делегира голяма част от правомощията си и отговорностите. Иначе няма как да се получи. Госпожа Карбова трябва да направи своя избор. Ако иска да е директор на ТМФЦ – Разград тя трябва НЕЗАБАВНО ДА СЛЕЗЕ ОТ СЦЕНАТА и да започне да си върши съвестно и отговорно работата, за която е назначена. Ако иска да е на сцената то НЕЗАБАВНО ТРЯБВА ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА и да поеме функцията на художествен ръководител на театър „Антон Страшимиров“
8.
Тутурутка
25.10.2023 08:51:36
0
12
Щяла била да отделя оркестъра... Да отдели себе си от ТМФЦ и с пълна газ към Варна! Немедлено!
7.
Хм 2
25.10.2023 08:44:41
0
5
Музикантите са 2 категория
6.
Хм
25.10.2023 08:42:09
0
4
Тея баби не са ли пенсионерки???
5.
орк
25.10.2023 07:48:22
0
5
На подлеза има работа
4.
flutkin
25.10.2023 07:13:25
0
10
Тя обвинява министерството на културата, че искало да затрие театъра и сцена Назъм Хикмет. Не може да си представи и да осъзнае, че трябва успешно да ръководи и трите звена. Господа министри, какво ви трябва още??? ОСТАВКА!!!
3.
Истината
25.10.2023 05:50:50
0
10
Таня К. , която бе любовница на зам. кмета на Разград по културата. Удари й едно рамо и едно м*до за текущата позиция. Таня никога не е била нито музикант нито театрал. Ако прочетете автобиографията й ще ви стане ясно че и мениджър не е била. Крият се със зам кмета в ловна хижа за цели уикенди - той твърди в къщи че е на лов а тя на турне с филхармонията. Свири яко на старата флейта чак и пяна прави от лиги
2.
Shisha bar
25.10.2023 00:34:52
2
4
Tam si4kite komunqgi 6e izmrat zarad DPS
Debelia peevski moje go izdat za koleda
Ni6to 4e ne praznuvat
1.
hmmmm
24.10.2023 22:36:32
0
16
Чул ли е някой министъра на к0лтурата за нещо до сега??
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата
Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори