×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургазлии няма да се излъжат на сладки популистки обещания, те искат реални действия, каквито от БСП можем да дадем


Бургазлии няма да се излъжат на сладки популистки обещания, те искат реални действия, каквито от БСП можем да дадем
Винаги съм работил на принципа „Не обещавай неща, които не можеш да свършиш, защото в един момент хората си ги търсят“, казва кандидатът за общински съветник от БСП
23 Октомври 2023, Понеделник, 16:30 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Един политик никога не трябва да е доволен от свършената работа, трябва да иска и да положи усилия за още и още

Христо Панайотов е кандидат за общински съветник в Бургас от листата на БСП. В миналия мандат той бе един от най-активните опозиционери в местния парламент. Панайотов алармира за проблеми, касаещи бургазлии, както и направи предложения за решаването им. Сред каузите на Панайотов, за които ще се бори и в следващия мандат, е и т.нар. синя зона. Именно негова беше идеята за провеждането на местен референдум за платеното паркиране – доволни ли са бургазлии или не. За да подкрепите Христо Панайотов на 29 октомври, гласувайте с бюлетина 1 и преференция 103. Какви са неговите приоритети за мандат 2023-2027, къде е тънката разлика между популизма и реалните действия – отговаря в интервю за Флагман.бг: 

- Г-н Панайотов, вие сте прагматичен човек. Трудно ли е за вас да работите в една ниша, в която изобилства популизмът?

- Популизмът не е ново явление, особено на наша територия. Имаме доста примери назад във времето. За мен това е нещо, което дава сладки обещания на хората и в един момент, рано или късно, идва студеният душ и разбират, че всичко е било балон. Няма как да избягаме от това. Някой го беше казал: „Никой не може да ти даде това, което аз мога да ти обещая”. Това не е моята игра.

- Хората обаче още не са свикнали да го избягват. Защо?

- И аз си задавам същия въпрос, но за съжаление не откривам отговора. Надявам се, поне в лични си живот съм така, че когато някой направи грешка, после разбира и не я повтаря. Аз не мога да дам коментар дали българинът е направил грешка, напротив - аз съм от другата страна и търся подкрепата на хората. Но с времето осъзнавам, че не трябва да се вярва на празни обещания, а да се отчита какво е свършено. Който не работи не греши. И на тази база хората да осъзнават какво даден човек може да свърши и в бъдеще. А не просто празни обещания.

Може да подкрепите Христо Панайотов, като гласувате с номер 1 в интегралната бюлетина и преференция 103

Под един от постовете ми във фейсбук някой ми беше написал - „Слушам какво обещават кандидатите за кметове и се чудя, в кой град да отида да живея”. Тоест този момент с обещанията е навсякъде. Не знам каква е формулата.

- Явно хората обичат да се хващат за вълната, докато тя не се разбие в морския бряг...

- Сравнението е удачно. Може би тук, като морски чада, е добре да се хващаме по вълните. Но все пак моето лично мнение е, че хората трябва да избират тези, които с времето са доказали, че могат да свършат работа и са правили това, което им е делегирано от обществото. В личния си живот, както и в професионалния аз съм научил едно - не обещавай неща, които не можеш да свършиш, защото в един момент хората идват да си ги търсят. И ти изпадаш в неприятната ситуация да обясняваш защо нещо не е свършено. Когато знам, че не мога да свърша нещо, казвам, че не мога. Смятам, че бургазлии са разумни хора и могат да направят разлика между популизъм и реални ангажименти.

- Да се върнем към популизма. В края на мандата вероятно вече сте се запознали с програмите на опонентите ви. Лъха ли на популизъм от там?

- Скромно е да се каже популизъм. Има обещания, които са не откраднати, но взаимствани от други колеги. Има неща, които дори тези, които го казват, ако са били част от местната власт, знаят, че не могат да бъдат осъществени. Но са красиви. Говори се за войната в Украйна... Върви една радиорекламата, в която слоганът е от 265 общини, 258 били с отрицателен прираст. И да сме го спрели. С гласуване за местната власт ли ще го спрем? Преди малко споделих, че това с обещанията вече минава някакви нормални граници, но мисля, че една кампания трябва да протича по друг начин - да отидеш при съгражданите си и на терен да разбереш какво искат те. Аз успях да обиколя всички жилищни комплекси в Бургас, част от селата. Хората споделят какво очакват, а ние от наша страна да им обясним кое е в правомощията на местната власт и за кое ще трябва да искаме помощ от държавата.
Бях се размечтал един път, минавайки през жк „Възраждане”. Видях табелката „Образцов дом”. Защо сме забравили тази идея? Хората с малко усилие защо да не се съревновават помежду си чие пространство пред къщите им да е най-добро. Няма община или власт в света, която да може да направи всичко сама. Нужни са усилия и от страна на самите хора. 
С приятно учудване видях места, където живущите сами са си направили градинки, видях хамаци, беседки. Ако ние, като политици, дадем тласък в тази посока, може да виждаме това на повече места.

- Защо бургазлии трябва да подкрепят БСП, а не онези, които са по-гръмогласни и обещават много?

- С годините назад БСП доказа, че работи за хората. Да, тя носи своите негативи от дългите периоди, в които е била управляваща и на местно и на национално ниво. Но не е подвела никого. Това е важното за мен и затова не съм сменил тази партия, за разлика от някои от другите кандидати, които са преминали през няколко. Лявата идея е жива и заради това доста други политически и неполитически проекти се опитват да се залепят за нея. БСП е автентичната лява партия със своята над 130-годишна история. 

Преди дни имах среща, на която едни  възрастни хора ме попитаха - “Защо БСП?”. Казах им следното: Ние от БСП положихме труда това населено място да съществува. Защото голяма част от града ни, знаете, е създаден и развит по време на социализма. Но ние не сме забравили това. И всеки път, когато сме в управление, се опитваме да дадем от себе си това, което тези хора заслужават. Пенсиите са закачка за много партии. Но как да се отблагодарим на един човек, който е дал целия си живот да построи нещо и ние да черпим от тези блага? Като му дадем достойна пенсия за това, че е работил цял живот. И всеки път, когато идваме на власт и имаме възможност, го направим. Обвиняват ни във всякакви грехове, но ние се опитваме да увеличим пенсиите, не за да трупаме политически дивиденти, а защото смятаме, че тези хора заслужават това.

- Вие бяхте общински съветник през последния мандат. Можете ли да погледнете хората в очите с достойнство и със смелост да им поискате отново доверието? Доволен ли сте от свършеното в мандата? 

- Смятам, че всеки един политик не би трябвало да е доволен от свършената работа. Винаги може да бъде направено повече. Бяхме опозиция 4 години, направили сме много, но може още повече. Никога няма да бъде достигнат таванът. Няма град, няма държава или район, което да е постигнало максимума и да не може да се развива повече. Нашата работа, с предложенията, които даваме, е да правим точно това. Появяват се винаги новости. Допреди няколко години никой не говореше за електромобили. А сега се надпреварваме колко повече станции да направим. Политиците трябва да искат още и още за хората и да не се притесняват от това. Смея да твърдя, че няма човек, когото съм подвел - да съм обещал нещо и то да не бъде свършено. 

- Какви ангажименти поемате пред вашите избиратели и как гарантирате, че ще бъдат изпълнени?

- Мислейки си за кампанията, си казах, че колкото по-малко обещаваме, толкова по-добре. Защото обещания има много за всички кандидати взети заедно, че и повече. Съсредоточил съм се в три посоки, които смятам са достатъчни. 

Първо, мисля, че е време да спрем подмяната на историята. Няма да давам примери от София и Пловдив. Това не води до нищо градивно. Дали един паметник ще бъде премахнат, или ще остане на мястото си, не подобрява средата, не носи нови паркоместа. В предния мандат имахме ситуация с една улицата, чуха се купища неистини за живота и делото на един човек, който е дал живота си Бургас, а те го изкараха терорист, едва ли не.

Христо Панайотов е от общинските съветници, които постоянно работят на терен, без много шум. Той не изневери на принципите си и през кампанията. Всеки ден е сред хората, за да чуе проблемите им

Второто важно - всички говорят за нови работни места, за икономика, заплати, млади хора. Пропускат обаче един важен фактор - един от най-големите работодатели в Бургас може да спре да съществува. Това за мен е много притеснително. Ще държа местната власт да застане категорично и да каже, че не може така. Всички се сещат за кой работодател говоря - „Лукойл Нефтохим“. Това са работни места за Бургас. Много хора са дали живота си за комбината, за да може той да съществува. Не мисля, че с лека ръка трябва да приемем това, което се случва. Местният парламент има инструментариума, с който може да предотврати това. 

Трето. На всяко заседание на ОбС-Бургас, на което се е обсъждал обхватът на синята и зелената зона, бяха най-оспорваните дискусии. Подписка подир подписка - за, против. Постоянно си прехвърляме топката. Веднъж завинаги бургазлии трябва да решат. Къде искат зона и къде не искат. Това може да стане чрез референдум, който е описан в закона за прякото допитване до граждани, обяснено е как се случва с една пета от общинските съветници.

- Тоест вие ще настоявате за референдум за платената зона за паркиране?

-Да. Нека бургазлии кажат. Ако те смятат, че това е правилният начин - нека го запазим. Ако смятат, че не е - търсим алтернативи. Според мен синята зона от възможност, която можеше да реши проблем, поради финансовия ефект, който зоните генерират, се превърна в солиден приходоизточник за Общината, а приходите не отиват по предназначение. Донякъде проблемът се решава, не мога да си изкривя душата. Но на места. Не и навсякъде. Има абсурди. В жк „Лазур”, на улиците „Места” и „Копривщица” едното платно е заето от паркоместа. Не разбирам там защо трябва да има. На една от пресечките на бул. „Алеко Богориди” доскоро на един завой беше синя зона. Какъв проблем решаваме? Това не е решаване на проблем, а прибиране на приходи. Хората търсят места, оставят автомобила и плащат символична сума. Ние от нашата група на БСП ще се опитаме да съберем подписи от бургазлии за провеждането на референдум. Трябва да зададем правилно въпросите, защото отговорите са с „да” и с „не”. Референдумът е свързан със средства и за да не затрудняваме работата, можем да го съчетаем с така или иначе предстоящите избори за евродепутати през май догодина. В Швейцария например, когато има местни или национални избори, паралелно с тях вървят няколко референдума. Това не е нещо ново. Идеята е да е ясно какво мислят бургазлиите за зоните.

Има няколко основни цели, които Панайотов си е поставил за началото на следващия мандат - да организира инициирането на референдум за синята зона, както и да защити работещите в Лукойл Нефтохим 

- А относно резултатите от местния вот - някои хора очакват БСП да е с по-слаб резултат на тези избори. Какво е вашето мнение, все пак постоянно сте на терен и се срещате с избиратели?

- Моят принцип е, че трябва да си свършим работата, за която сме се хванали. Да обясним на хората защо подкрепата за БСП е важна за всеки един от жителите на Бургас. А какъв ще е крайният резултат ще стане ясно на сутринта след изборите. С времето назад показахме, че можем да работим, държим на думата си и не бягаме от обещанията. Дали сме подценявани, или надценявани, аз лично не мога да отговоря на този въпрос. Има доста крещящи, силно говорещи и популистки формации и кандидати, които е възможно да подлъжат хората в една или друга посока. Но лозунгите са сходни с нашите и е нормално, когато някой по-агресивно ги повтаря, хората да видят това. Но и други партии преди практикуваха същото. А вече ги няма. Ние 130 години съществуваме. Знаят къде ни е централата на ул. „Фердинандова”. БСП  е тук днес, ще бъде тук утре и в бъдеще и хората знаят къде да ни потърсят или да ни потърсят сметка. Никой не е безгрешен, но ако честно застанеш пред себе си и разбереш, че си сгрешил, повече няма да повториш грешката си.




Кой просълзи шеф Ангелов
Кой просълзи шеф Ангелов 28/04/2024, Неделя 16:23 0
България Всички новини
Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Зрителите да свикват с тази физиономия, ще я гледат дълго от тв екрана Геро ще е водещ на шоуто, което започва веднага след Капките  Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Катаджии с нова схема: Обясняват на провини ли се водачи, че глобите вече са двойни Наказанията нито са променени, нито има изгледи да се променят по-рано от есента, ако не и догодина Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Гонзо си има нов враг - Вики от "Ергенът" Ще го съди за уволнението от БФС, било неправомерно Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Вижте милите послания от дъщерите и съпругата му Линда  Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата В Пловдив, Варна и Бургас вече почти не се срещат цени под 1000 евро/кв. м с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро/кв. м Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Колеги на Бойко издават, че всичко вече се е променило и той има нова любов в живота си, но още не я е показал на широката общественост 
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори