×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Има такъв народ“ - от първи борци за промяна до радикално крило на статуквото


„Има такъв народ“ - от първи борци за промяна до радикално крило на статуквото
Трифонов и сценаристите му системно работят за пълномащабното завръщане на ГЕРБ и ДПС във властта, компрометирайки опитите за промяна
16 Октомври 2023, Понеделник, 19:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Най-потресаващи са гьонсуратлъкът и цинизмът, с които изпълняват задачата

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (ИТН) изненадващо се промуши в настоящия парламент, след като видимо бе изпаднала от политическата сцена. Тя разполага с едва 11 народни представители и реално няма значение за формирането на мнозинства, което и самите й лидери признават.

Въпреки това ИТН бе готова да подкрепи правителство с първия проучвателен мандат на ГЕРБ, с премиер Мария Габриел. Управлението тогава бе почти създадено – в него се планираше да влязат като минимум партията на Бойко Борисов, ДПС и БСП. Това си бе класическо статукво с мнозинство от 128 депутати. То не зависеше от ИТН, но Слави Трифонов, изненадващо или не, реши да добави към него и своите 11 народни представители и това бе охотно прието от ГЕРБ. А оправданието на Трифонов бе, че това щяло да е „експертно“ правителство. От ИТН дори декларираха подкрепа за проектокабинета „Габриел“, преди БСП да каже „да“ за него. Соцпартията обаче внезапно реши да се оттегли от преговорите след фамозната пресконференция на тогавашния главен прокурор Иван Гешев, на която той фактически обяви война на „лицето Бойко Методиев Борисов“.

В крайна сметка се стигна до безпрецедентна реализация на втория мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), което бе подкрепено от ГЕРБ, а впоследствие и от ДПС. С идеята за ротация на премиера Николай Денков с Мария Габриел след девет месеца. ИТН тук вече се обяви за опозиция, което не би звучало толкова логично, освен ако не се направи системен преглед на действията на тази партия през последните две години. А той показва, че всъщност тя яростно се е борила и продължава да се бори за запазване на статуквото в политико-прокурорско-съдебната мешавица у нас.

През 2021 г. в 45-ото и 46-ото Народни събрания ИТН бе водеща сила, около която имаше няколко варианта да се съставят правителства без участието на ГЕРБ и ДПС. Слави Трифонов обаче провали всички възможности и хвърли държавата в два нови извънредни парламентарни вота. Това бе безпрецедентно и предизвика политически хаос с непредвидими последици. От ИТН се оправдаваха, че те били антисистемен играч.

Като че ли от немай-къде, хитовите тогава служебни министри Кирил Петков и Асен Василев решиха да създадат своя политическа сила - „Продължаваме промяната“, която взе, че спечели изборите за 47-я парламент. Образува се сложна четворна коалиция, в която ИТН се включи, но вече като второстепенен субект. В нея участваха силите на „промяната“ с компромисната добавка на БСП. ГЕРБ и ДПС бяха изолирани от управлението, което бе най-важната цел. След по-малко от шест месеца обаче Слави Трифонов обяви, че слага край „на тази коалиция и на тази агония“ със спорни аргументи за Македония и т.п. Страната в този момент бе в сложна ситуация с току-що избухнала война в Украйна, спрян газ от Русия, енергийна криза и инфлация в целия свят. А обективно погледнато, вече и от дистанцията на времето, правителството на Кирил Петков се справяше прилично. Трифонов, обаче, заедно с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ реши да свали себе си и партньорите си от власт. Последваха нови избори, след които ИТН, логично, изпадна от Народното събрание, макар да бе близо до бариерата. Тогава не бе постигнат компромис за съставяне на правителство заради непримиримите все още лагери в парламента. Така се стигна до още един извънреден вот.

В 49-ото Народно събрание партията на Слави Трифонов, изненадващо, се завърна, като прескочи бариерата от 4% с едва 11 стотни. В него ИТН първоначално показа готовност да подкрепи и да влезе в правителство на статуквото без участието на „Продължаваме промяната – Демократична България“. А след като ПП-ДБ успя да състави кабинет със, засега, минимално участие на ГЕРБ, Слави Трифонов и компания се радикализираха и започнаха да използват всякакви средства, за да дискредитират управлението. ИТН се състезава с „Възраждане“ да обстрелва ПП-ДБ, като за целта, изглежда, има и стройна организация за създаване на компромати. В групи на „Има такъв народ“ в социалните мрежи по всяка актуална тема бързо се разпространяват клипове, мемета и т.п., осмиващи доскорошните им партньори от „Промяната“. Парадоксалното е, че атаките идват основно по линия на сътрудничеството на ПП-ДБ с ГЕРБ и ДПС за прокарването на конституционните промени и на каскадата законодателните предложения, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, както и с приемането на България в Шенген и еврозоната.

Бойко Борисов и Делян Пеевски използват всяка възможна ситуация да се отъркат в „Продължаваме промяната – Демократична България“, за да ги дискредитират с крайната цел да ги унищожат. След което излизат хората на Слави и започват да се присмиват на ПП-ДБ как са влезли в коалиция с ГЕРБ и ДПС. Макар че точно ИТН системно – първоначално скрито, а вече и съвсем явно, - работи за реабилитирането и пълномащабното завръщане на партиите на Борисов и Пеевски в изпълнителната и останалите власти, за да постави окончателно край на опитите за някаква промяна в държавата.

Шоуменът Трифонов и неговите сценаристи в парламента и зад кадър просто се оказаха радикалното крило на статуквото срещу промяната в българската политика. И най-потресаващи са гьонсуратлъкът и цинизмът, с които изпълняват задачата.


В категории: Политика


21
Коментара по темата
21.
До11
18.10.2023 09:11:40
1
3
ПП изневерили на избиратели?? стига с тази тъпа опорка.А според теб с кой трябваше да се коалират ПП След 5 избори не бе редно радев да управлява еднолично вечно. Освен Герб има още 3 руски партии Бсп копейкин и Итн .По доволни ли щяха да са избирателите на ПП ДБ за коалиция с тях ? И какви реформи са възможни в бг с подобни партии ?? ..Това беше и е най разумната коалиция .Дано управляват дълго А Чалгаря още следващите избори ще е аут завинаги.
20.
До Веско от Наблюдател
17.10.2023 15:36:53
4
2
Нямаше и не може да има манипулация на машините без да разберат за това всички които ги обслужват, всички софтуерни специалисти, целия ЦИК и всяка една партия. Ако това беше станало веднага щеше да се изкарат вакти и доказателства , а не приказки от рода - с машините и ваксините в фкарват чипове в мозъка и ви управляват.
Гласовете и рязкото вдигане на резултата за ИТН вече е обяснено и се знае от къде е. Към 16 часа избирателите в Кържали и Кържалийския избирателен район рязко се засилиха към секциите и кат един гласуваха за ИТН. Всеки който се съмнява може да провери разулатати от секциите там и да види странните победители.
19.
Васко
17.10.2023 10:17:28
4
2
Итн е руска партия създадена от кгб с цел отнемане гласове на герб и евентуално подръжка на радев от парламента За президентска република. Ако парламента се задържи Но тъй като радев си управлява без парламент Итн станаха излишни в един момент и щяха да ги закрият.. По някаква причина обаче ги върнаха в парламента чрез манипулация на машините..Два часа преди изборите да завършат имаха 2.5 % В 9 чеса станаха 4 %
18.
Знаем ги
17.10.2023 09:59:01
4
8
Няма по-продажна сган от ИТН. Дадат ли им власт ще задминат всички по наглост. И както е казано: "не слушайте какво говорят, а гледайте какво правят."
Трифонов е един от главните виновници за опростачването на младежта.
17.
хахахаха
17.10.2023 09:45:30
4
6
Слугите на СлавчУ са се активирали! Истината ги жегна! Имам чувството, че коментарите в тяхна защита са написани от един и същ човек!
16.
Това е очевидно
17.10.2023 09:40:48
4
7
Браво. Обективен и точен анализ от автора на статията. Още по учудващо е че излиза във флагман. Само че ИТН нямат идеология. Впрочем имат -пари,пари,пари. За тях те са готови ВСИЧКи и ВСИЧКО да продадат. Знаейки отлично това ДПС ги вкараха в парламента с гласовете от Кърджали.
15.
*********
17.10.2023 07:42:47
3
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
14.
Petar Nedelchev
17.10.2023 07:22:46
7
8
До Кукер.Прав сте сега. ИТН weè взiма субсидии.Но защо не казвате ,че до сега от получените субсидии ИТН върна в бюджета 4 000 000/четири милиона/ лева.Защо не казвате ,че от предишните субсидии всичките бяха дадени на семействата на изгорелите пожарникари.Това не е интересно нали.Не е новина.Как да промениш основен закон когато нямаш мнозинство.Сегашните предложения кефят ли ви.Да имаме двойно гражданство за министър, депутат,и така нататък.Какво може да кажете.Избират го този с двойното гражданство.Прави си далаверката и после се изнася в другата държава.Такава ли промяна искате.
13.
По
16.10.2023 22:50:26
7
9
Подлизурска статия няма. И защо тук са пуснати коментари, а под статии за разни лицемери и слуги кандидати с отвратително разплути слугински физиономии, на които Пише "крадец съм" се пишат хвалебствия, а коментарите се заключват, за да не би да се чуе истината. Абе, защо някой според вас е тръгнал да става кмет на общини от типа на Сунгурларе....или не виждате физиономиите на сниманите в "статията" ви...На никой за никакви хора не му пука. Всеки краде.
12.
Флегмен дъното сте
16.10.2023 22:25:17
7
14
Флегмен дъното сте
11.
Кирил
16.10.2023 22:13:02
12
24
Навремето имаше един лаф - кой ми сра в гащите. Нещо подобно представлява и тази "статия" - ПП-ДБ предадоха и излъгаха своите избиратели като направиха коалиция с ГЕРБ и ДПС,след като преди изборите обещаваха никога да не се коалират с тях. И сега, понеже в гащите им има едно голямо лайно,авторът се опитва да ни внуши,че то не е изакано от Асен Василев,Коирил Петков и Христо Иванов, а от Борисов и Пеевски.Само много заблуден мозък може да мисли така.
10.
Кукер
16.10.2023 22:00:11
14
11
Абе Looper-e, как не те досрамя.. Да гледаш в паницата на другите при положение, че твойто ИТН така се срина... Я обясни на драгия избирател, който искаш да гласува за теб.. оп, за Тошко Иванов. Ко напрайхте с парите за субсидии? Взехте ли ги? Що? Нали по левче ли беше, бе брат... нали е справедливо така? Ми конституцията? Нали щяхте да я променяте?? Гледам, ВождЪТ пита що трябвали промени, пък какви промени.. Ти да видиш.. Пасмина. Булшит, тъй да се каже..
9.
Petar Nedelchev
16.10.2023 21:54:35
9
18
До Жестоката истина,Вие за кой гласувате.Много ми е интересно.Може би за лъжливите ПП-ДБ или за крадливите ГЕРБ.По принцип може да гласувате за Корнелия или ДПС.Накрая остава партията на К.Костадинов протежето на комуниста Премянов.Нали знаете кой е председател на Тракойското дружество.Така,че за кой гласувате.Какво са откраднали хората на Славуца.Нали те показаха лъжливите ПП.Нали те свалиха ГЕРБ от власт, но ПП-ДБ ги върнаха на власт заедно с ДПС.Къде е сега дългата ръка на ДПС.Тя е в Хр.Иванов да го погали някъде да не кажа нешо нецензорно.Та пак пита Вие Жестоката истина за кой гласувате.
8.
Жестоката истина
16.10.2023 21:31:55
15
21
Статията е доста обективна!
Но какво да се прави, щом все още има хора, които гласуват за хора като Славуца и компания?
Всеки народ си заслужава хората, които го представляват в Парламента, както всяко стадо си заслужава коча (овена).
7.
Митко Николов
16.10.2023 21:07:12
6
6
Ще ги размаже всички! А някой групировки ще изядат голям шут ма тия избори. И моля ви преди да влезете в студио на дебати си удряйте една сапунка. Че воните , не се ли усещате . Няма ли кой да ви каже? Миришете на пот а се гласите за а група.
6.
Тиква
16.10.2023 21:06:48
7
17
Флегме, майка юви гнусна Гербаджии ска, ще си платите скоро
5.
НТП
16.10.2023 20:53:39
19
28
ИТН е резила и дъното на така нареченат БеГе политика.
Няма Такава Партия - НТП
4.
Душманина ви
16.10.2023 20:33:07
15
32
Ама как ви е яд, че ние от ИТН не ви даваме пари, а? Гадно ли ви е? Хахаха
Няма и да ви дадем. Бедни ще си останете, само с парите от кмета и герб, и тук-таме от ППДБ. Нямате съвест, нямате душа. Само пари са ви в главата. Историята ще ви запомни с това.
Удавете се в жлъч, еничари!
3.
chocho
16.10.2023 20:13:48
12
37
Тази статия платена ли е.Личи си че сте целенасочено платени.Някой много го е страх.
2.
Looper
16.10.2023 20:02:24
17
46
Това, което пишете, бледнее пред предателството на ПП/ДБ пред техните избиратели - българският преход не помни по-гнусна постъпка!
1.
Някой
16.10.2023 19:47:16
11
38
Взели сте някой лев!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори