×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кандидатът за кмет на село Зидарово Стойчо Петков: На хората не трябва да се обещават злато и диаманти, а реални и постижими цели


Кандидатът за кмет на село Зидарово Стойчо Петков: На хората не трябва да се обещават злато и диаманти, а реални и постижими цели
От 2007 г. в продължение на четири мандата, избран с над 70 процента от гласовете на населението, Стойчо Петков бе кмет на Зидарово
12 Октомври 2023, Четвъртък, 18:55 ч.
Автор: Флагман.БГ

Явно кметът на Созопол обичаше жителите на село Росен повече - за 87 хиляди лева, а любовта му към село Зидарово е по-малка - за 10 хиляди лева, каза още той

Кандидатът за кмет на община Созопол от ПП ГЕРБ Станислав Губеров представя екипа, с който ще работи. Сред изявените хора в него са кандидатите за по-малките населени места. Доайен в успешното управление на едно от най-големите села в общината - Зидарово е Стойчо Петков. А каква е неговата визия за развитие на странджанското село?

Кметът на Зидарово Стойчо Петков е роден през 1961 г. Дълги години е сред елита в най-успешния български спорт - борба. Той e бивш национален състезател, бронзов медалист от Световното първенство по борба във Ванкувър, Канада от 1981 г., трети на Европейското първенство в Лайпциг, Германия през 1982 г., два пъти балкански шампион. След края на активната си спортна кариера се връща в Зидарово и започва да се занимава с животновъдство.

От 2007 г. в продължение на четири мандата, избран с над 70 процента от гласовете на населението, е кмет на созополското село Зидарово. С подкрепата на ГЕРБ, в предстоящите избори за местна власт се кандидатира за пети мандат.

 

- Г-н Петков, отправяте се към пети мандат като кмет на Зидарово. Безспорно, трудни за всички бяха изминалите четири години - на фона на здравната криза свързана с разпространението на COVID–19, икономическата, политическата криза, както и инфлацията. Вие успяхте ли да изпълните всички ангажименти, които поехте към жителите на Зидарово? 

- Няма кмет в България, който може да изпълни ангажиментите към своите съселяни, ако е с бюджет от 60 хиляди лева за една година, каквито бяха средствата, определени за Зидарово и не му помага Общината и Общинският съвет. В тази сума влизат ток, вода, дърва, материали за поддръжка, улично осветление - все задължения и консумативи, които постоянно трябва да се плащат.  Ресурсите, които остават, са толкова малко, че с тях не може да се постигне нищо мащабно, нищо запомнящо се, нищо с дългосрочен ефект, което в крайна сметка да направи по-добър живота на хората в Зидарово. Бюджетът е много малък,  не дава възможност за решаване на проблемите на селото и не съответства на потребностите на хората. Тази година за нас останаха свободни едва 15 хиляди лева. Бетонирахме една улица и до там.

- Какви са проблемите на Зидарово?

- Основният проблем на Зидарово е мръсната канализация. Необходима е смяна на водопроводната канализация за питейна вода, асфалтиране на улици, изграждане на тротоари, изобщо цялостно поддържане на инфраструктурата. В първия ми мандат направихме нова детска градина на стойност 2 милиона лева, имаме чисто нов път от Зидарово за Присад за 7 милиона лева, нов Социален патронаж, който обслужва четири села и е много голямо удобство, спортна зала, отбор… Успяхме да направим много неща. Но големите проблеми, които касаят хората – хигиената, здравето им, не са решени. Бюджет от 60 хиляди лева за година не стига. Има проекти и програми, но Общината очевидно не може да се включи, не може да се класира. А един селски кмет сам не може да постигне нищо.

- Говорите за здравето на местните жители, а защо не са предприети мерки?

- Този въпрос трябва да го отправите към ръководството на Община Созопол и конкретно към кмета на Общината. Аз съм селски кмет, под него. Имам докладни, писал съм какви са болките на Зидарово, какви са моите виждания за развитие на селото, какви са проблемите. Но глас в пустиня. Тук не се прави нищо. Е, един фитнес изградиха за 30 хиляди лева в селото, това е! Вие преценете достатъчно ли е?! 

- Първостепенна необходимост ли е този фитнес, сигурно е много важен за местните жители…

- Те дори не го и ползват. Решението е на общинския кмет. Това не е по моя докладна.

- А Вашите докладни за какво са?

- За по-важни проекти -  асфалтиране на улици, за тръбопроводи за мръсна вода, за питейна канализация…

- Според Вас, правилно и еднакво ли са разпределени бюджетните средства за всички села в община Созопол?

- Ще дам един пример - отпуснаха 10 хиляди лева, извънредни средства, което беше предизборно, за бетониране на една улица в Зидарово и в това няма нищо лошо. На село Росен обаче дадоха 87 хиляди лева. А в Зидарово живеят само 200 човека по-малко, отколкото в Росен, което е с население от 1 400 души. Хората тук се питат, защо е различно отношението и грижата към двете села. Но както казва кметът на община Созопол - в него е, и ножа, и хляба. Той реже. Той е бащата на Общината. Явно обича жителите на село Росен повече - за 87 хиляди лева. А любовта му към село Зидарово е по-малка - за 10 хиляди лева. Казвам истината.

-  Вие подкрепяте кандидатурата на Станислав Губеров за кмет на Созопол. Какви качества трябва да притежава следващият кмет на Общината?

- Трябва да бъде достъпен, честен, да обича жителите на цялата община, и на Черноморец, и на селата и да се раздава с всички сили за по-доброто бъдеще на хората. Много от кметовете в Българя работят за себе си, а те трябва да чиракуват на хората. Да лягат и да стават с техните проблеми. Винаги съм казвал на г-н Янакиев, че в неговия кабинет трябва да постави табло, в което да изпише имената на всички села и срещу всяко едно от тях - най-важните проблеми. Да ги гледа всеки ден. И което постигне, да отиде при хората и да им каже - този проблем съм го решил, дайте следващия… Аз, а и местното население, изобщо не знаем, дали те се сещат за нашите проблеми. Съвсем друг е въпросът, дали пък изобщо могат да ги решат.

Виждате какво е положението – по време на предходния мандат в Зидарово влязоха 13-14 милиона лева. Сега дърпаме назад. Вярно, не е виновен за всичко кметът на Созопол. Но те дойдоха с обещание за промяна, а с тази промяна стана по-зле.

- Какво трябва да се направи, според Вас?

- Аз съм координатор на Сдружението на малките населени места в Югоизточна България и заедно с нашия председател – кмета на Калофер Румен Стоянов се борим точно за това - за по-големи, за самостоятелни бюджети. Трябва да се даде повече самостоятелност на селските кметове, по-голям бюджет, за да може, когато поемеш ангажимент към хората, да си свършиш работата. Не трябва да се обещават космически неща, злато и диаманти, а реални цели. И утре, когато ги постигнеш, да се обърнеш към съселяните си с чисто сърце. За нищо на света не бих дал напразни обещания и винаги съм казвал това, което мога да направя. А ако не мога - съм обяснявал каква е причината. Искам, като се разминавам с хората, да гледам всеки един в очите. Защото аз тук, роден съм тук и тук ще остана до края на живота си!

 




България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д.
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори