×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Конфликтът в Близкия изток оголи междуинституционална война в България


Конфликтът в Близкия изток оголи междуинституционална война в България
Вместо КСНС Радев свика "консултативна среща" без представители на парламентарните групи и без финансовия министър Василев
11 Октомври 2023, Сряда, 16:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимки: Авторът

Любопитно е дали и тя ще се разрасне

Ескалацията на конфликта между Израел и групировката „Хамас“ тези дни предизвика въпроси и за сигурността в България. Войната може да се разрасне и да обхване и други държави от региона.

Напрежението в Близкия изток обаче оголи и ситуацията на „студена война“ между част от институциите у нас. А това само по себе си също може да е риск за България.

Във връзка с израелския казус президентът Румен Радев вместо да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) – орган, регламентиран в Конституцията, реши да създаде друг формат. Това ще е „консултативна среща“, която ще се занимава с рисковете и заплахите пред националната сигурност „в резултат на актуалните конфликти“.

На въпросната среща, която трябва да започне днес в 18 ч., са поканени всички лица, регламентирани в Закона за КСНС, но с някои съществени изключения. Радев е пропуснал представителите на шестте парламентарни групи. Игнорирал е и министърът на финансите Асен Василев – съпредседател на партия „Продължаваме промяната“ (ПП).

Покана е отправена към премиера Николай Денков, както и към министрите на отбраната, на вътрешните и на външните работи, които според закона следва да участват в КСНС. Привикани са и ръководителите на спецслужбите.

От Народното събрание Румен Радев е поканил единствено председателя на институцията Росен Желязков. Но пък той е „само пръв сред равни“ в парламента, както гласи известното клише. Радев фактически игнорира всички парламентарно представени партии.

За „консултативната среща“ бе съобщенo от администрацията на президента вчера в късния следобед.

Иначе според закона държавният глава трябва да свиква КСНС на редовни заседания „най-малко един път на три месеца“. Това обаче не се случва. Изглежда, че нито Радев, нито предишните президенти намират смисъл от този орган.

Сегашният държавен глава влезе в остър сблъсък с ПП след последните парламентарни избори и дори откровено се опита да саботира съставянето на правителството „Денков“ с техния мандат. 

В края на май той бе попитан дали ще свика КСНС.

"На КСНС се водят заседанията при закрити врата и се работи с класифицирана информация. От изтеклите записи става много ясно, че аз много трудно ще допусна някои хора да седнат на масата, където да се обсъжда класифицирана информация", отговори Румен Радев.

Той имаше предвид записа от онлайн заседанието на Националния съвет на ПП, разпространен вероломно от депутата Радостин Василев.

Любопитно е, че днес от пресцентъра на парламента обявиха, че и „Председателският съвет в Народното събрание ще заседава във връзка с войната срещу Израел и войната в Украйна”. Това ще се случи утре в 11 ч.

Участие ще вземат председателят на Народното събрание и председателите на парламентарните групи. На заседанието ще бъдат поканени също министър-председателят Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, главният секретар на МВР Живко Коцев и ръководителите на службите за сигурност.

Тук съставът е почти същият като на „консултативната среща“ при президента. Разликата е, че ще присъстват председателите на парламентарни групи, а ще отсъства държавният глава. Инициативата, изглежда, е поставена като контрапункт на срещата при Румен Радев.

Любопитно е дали днес на „Дондуков“ 2 ще отидат премиерът Николай Денков, който е в ръководството на партия „Продължаваме промяната“, вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, която е от ГЕРБ, както и нейният съпартиец Росен Желязков – председател на НС.

Ако те бойкотират държавния глава, това означава, че студената война на Радев с (част от) партиите и парламента може да се разрасне и да обхване и други институции.


В категории: Политика


8
Коментара по темата
8.
Бах
12.10.2023 10:37:14
0
1
пРезидентчето не иска да пуска кокала! Гну`човече!
7.
SS
11.10.2023 20:03:37
6
1
Лисицов как пропусна Шишкебапа. Че той командва парада. Колкото до шефовете на партиите не е длъжен по закон да ги кани, особено когато някой от тях са подсъдими, кой за клевета, кой за разкриване на държавна тайна, трети по Магнитски и тн. А Мишока и Магарев са достатъчни още утре Украйна и Посолството, както и който друг има лев да знаят всичко.
6.
мда
11.10.2023 19:28:39
4
9
Че то от руски агент на каишка от Митрофанова като Муняка по-голяма заплаха за националната сигурност има ли? Да започне от себе си тоя палячо! А и докога радиомълчание от него, кога ще призове Израел да се надупи, за да няма война както призова Украйна? Стиска ли му на тоя мишок?
5.
Ха ха
11.10.2023 19:04:50
6
7
Румен Радев продължава да не спазва законите и конституцията. Кой му харесва, и кой не, няма никакво значение, парламентът е избран от народа, а България е парламентарна република. Следователно, според закона, това което свиква е някаква негова си сбирка, а не КСНС.

https://m.president.bg/bg/cat70/Konsultativen-savet-za-nacionalna-sigurnost
4.
тони
11.10.2023 16:37:13
8
20
E, как е възможно президента Радев да не покани Боко Тиквата, Киро Тъпото и Асен Пендела на този съвет?
Че те са най-големите капацитети и могат да ръсят мозък...колкото го имат де.
3.
@@@
11.10.2023 16:10:03
5
10
Слаб (2) на автора!
Манипулация няма да мине!
2.
Изгревлия
11.10.2023 16:08:33
0
12
Извънземни, моля ви се - идвайте и тая простотия, дето започна от 2020 и няма край да се приключва вече
1.
*********
11.10.2023 16:08:19
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Полицаят ми направи услуга, заяви тя "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях Ваня Григорова и Мая Манолова ще водят в софийските избирателни райони Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Записвания за приемния ден могат да бъдат направени на телефон 0889 01 09 40, както и на място в офиса на ПП ГЕРБ Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Изграждането на Национална детска болница е основен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас, посочи министър  д-р Галя Кондева Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето В процес на подготовка са и други проекти, с които се отприщва превръщането на бургаската Ривиера в реалност Удовлетворени ли сме от работата си? 68% от българите казват "да" Удовлетворени ли сме от работата си? 68% от българите казват "да" По-възрастните хора по целия свят се притесняват от Изкуствения интелект ПП-ДБ обявиха водачите на листите си ПП-ДБ обявиха водачите на листите си Както на изборите за Народно събрание, така и за евроизборите Спецченгета натръшкаха 43-годишен на пико зад волана на меденруднишки Опел Спецченгета натръшкаха 43-годишен на пико зад волана на меденруднишки Опел Отказал да даде кръв за химичен анализ, дал само урина Две партии са поискали от ЦИК да заличи регистрациите им за изборите Две партии са поискали от ЦИК да заличи регистрациите им за изборите Днес следобед ЦИК ще се произнесе по тези заявления
Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон Германия отзова посланика си в Русия Германия отзова посланика си в Русия Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака, която според Берлин е била организирана от Москва Цял живот сме чистили фурната грешно Цял живот сме чистили фурната грешно Оказва се, че много от нас от незнание, сме чистили грешно и неефективно фурната в кухнята си
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори