×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Израел е в състояние на "война", разменя ракети с Палестина


Израел е в състояние на "война", разменя ракети с Палестина
Нанасят се и артилерийски удари в Ливан, съобщиха израелските отбранителни сили
08 Октомври 2023, Неделя, 17:23 ч.
Автор: Флагман.БГ

Високопоставен лидер на "Хамас" е убит при ударите по Ивицата Газа

Израел официално обяви състояние на война. Решението беше взето от правителството на страната чрез въвеждане на "параграф 40-Алеф". Това означава, че армията получава пълна свобода на действие и трябва да се отчита само пред политическото ръководство. Последният път, когато "40-Алеф" е бил активиран, е преди 50 години - по време на войната на Йом Кипур. Властите докладваха за над 600 убити израелци и над 2000 ранени от началото на нападенията на палестинската групировка "Хамас", пише segabg.com.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че атаката на "Хамас" е по-лоша от войната на Йом Кипур през 1973 г., защото има фундаментална разлика. 

"Онази война беше между държави и армии. А това е масирана терористична атака, в която се разстрелват израелски мирни жители там, където живеят. Както видяхме, те буквално извличат хората през границата на Ивицата Газа, включително човек, преживял Холокоста, жени и деца. Можете да си представите какво впечатление оставя това в Израел. Светът трябва да е възмутен от видяното", казва държавният секретар. 

ЕВАКУАЦИЯ

Израелската армия заяви, че в рамките на 24 часа евакуира всички израелци, живеещи близо до Ивицата Газа, след като разположи десетки хиляди войници да се бият с палестински екстремисти, които са проникнали в Израел, предаде АФП. „Нашата мисия за предстоящите 24 часа е да евакуираме всички жители, живеещи около Газа“, каза военният говорител Даниел Хагари, добавяйки, че все още продължават боевете за „спасяване на заложници“, държани от екстремисти в Израел. Той каза, че евакуацията трябва да се извърши след подходящо „прочистване на територията“, за да се гарантира, че няма бойци. „В района има десетки хиляди войници. Ще достигнем до всяка общност, докато не убием всеки терорист в Израел“, каза Хагари.

Нанасят се и артилерийски удари в Ливан, съобщиха израелските отбранителни сили. Ударът срещу Ливан е в отговор на редица минохвъргачни снаряди, които са били изстреляни към израелска територия. Няма данни за пострадали и щети, съобщава Times of Israel.

"Израелските отбранителни сили ще продължат да действат във всички региони и по всяко време, необходимо за гарантиране на безопасността на израелските цивилни", се казва в изявление на военните.

Говорителят на "Хамас" Гази Хамад каза пред Би Би Си, че Иран е оказал подкрепа на палестинската терористична група да започне изненадваща многофронтова атака срещу Израел в събота.

В престрелка е загинал полковник Йонатан Щайнберг, ръководител на пехотната бригада "Нахал". Той е един от най-високопоставените офицери, загинали в бой в последно време. 

Техеран е ключов поддръжник на "Хамас" и Палестинския ислямски джихад, както и на ливанската терористична група "Хизбула", припомня Times of Israel.

В неделя израелските самолети нанесоха удар в Ивицата Газа по комплекс от сгради, които според военните принадлежат на „началника на разузнавателния отдел“ на  "Хамас", съобщи пресслужбата на армията. "Преди известно време изтребители нанесоха удари по комплекс, принадлежащ на ръководителя на разузнавателния отдел на терористичната организация "Хамас". В момента армията продължава да нанася удари по терористични цели в Ивицата Газа", се казва в изявлението.

Израелската армия съобщи още, че след ескалацията на палестинско-израелския конфликт са елиминирали над 400 бойци на "Хамас" в Ивицата Газа, а десетки са били заловени, съобщава телевизионният канал i24, цитирайки военен представител. "Ние ликвидирахме над 400 терористи в Газа и десетки други са в наш плен", цитиран е представителят от телевизионния канал. 

ЖЕРТВИ

Високопоставен представител на "Хамас" е убит при израелските удари по ивицата Газа, предприети в отговор на офанзивата, подета срещу Израел, предаде ДПА, като се позова на агенцията на гражданска защита на палестинската територия. Трупът на Айман Юнис е открит днес под отломките на дома му в бежанския лагер Нузейрат. Къщата е била подложена на обстрел от страна на Израел.

Израелските отбранителни сили съобщиха, че изтребители са ударили база в Газа, принадлежаща на ръководителя на разузнавателния отдел на "Хамас". "В момента продължаваме да нанасяме удари по терористични цели в Ивицата Газа", добавиха оттам.

Отбранителните сили публикува въздушни кадри от операцията.

ГРЕСИЯ

Междувременно двама израелски туристи и египтянин бяха убити в неделя от полицай в Египет. Полицаят е стрелял "на случаен принцип", използвайки "личното си оръжие", срещу израелска туристическа група, която била на туристическо посещение в Александрия, съобщи свързаната с държавата частна телевизия Extra News, цитирайки източник от сигурността. Четвърти човек е ранен, а полицаят е "незабавно арестуван".

В събота от няколко места бойци на "Хамас" проникнаха на израелска територия от Ивицата Газа. "Хамас" бързо напредна на 35-40 км от Ивицата Газа и на практика палестинците контролираха часове наред около 1,5 хиляди квадратни километра от израелска територия - от Керем Шалом на запад до покрайнините на Сдерот, Нетивот и Ашкелон на север и североизток. "Хамас" контролираше територията на областния съвет Ешкол, както и пътищата, водещи към израелската авиобаза Хацерим, където са базирани израелските изтребители F-35I Adir, както и входовете на военната база Цехелим.

Късно вечерта в събота израелският премиер Бенямин Нетаняху призова жителите незабавно да напуснат Ивицата Газа, тъй като армията ще действа "навсякъде с пълна сила". 

"Армията на Израел незабавно ще използва цялата си мощ, за да унищожи възможностите на "Хамас", предупреди Нетаняху, отбелязвайки, че този „черен ден“ ще бъде „отмъстен“. "Всички места, където "Хамас" се намира в този град на злото, всички места, където "Хамас" се крие и действа, ще ги превърнем в руини“, заяви премиерът. Той нарече атаката срещу Израел безпрецедентна и увери, че "няма да се повтори". Хамас започна "жестока война, насочена срещу цивилни", подчерта правителственият ръководител. "Ще спечелим, но цената ще бъде висока", добави Нетаняху.

Управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Ивицата Газа съобщи, че 256 палестинци са били убити и други 1788 са били ранени в Ивицата Газа в резултат на ответните удари на Израел.

Съботната атака на "Хамас" е напълно неочаквана за израелските сили за сигурност. Световни експерти коментират, че това е най-големият провал на израелското разузнаване. Започнало е разследване как е допуснато това. Изстреляни са около 3000 ракети към Израел. Това е най-мощната атака от 50 години. Вчера се навършиха 50 години от войната Йом Кипур, започната от арабските съседи на Израел и завършила без победител. 

МЕРКИ

Германия и Франция засилват сигурността около еврейските синагоги, училища и паметници след изненадващата атака "Хамас" срещу Израел, съобщава АФП.

Германия затяга полицейската защита на еврейските и израелските институции, докато някои поддръжници на палестинците излязоха по улиците на Берлин, за да отпразнуват нападението. Франция се фокусира върху еврейските синагоги и училища в градовете в цялата страна.

В Обединеното кралство лондонската полиция обяви, че е увеличила патрулите в части от столицата след атаката на "Хамас".

ПОДКРЕПА

В събота президентът на САЩ Джо Байдън обеща твърда подкрепа за Израел пред лицето на това, което той определи като "терористични нападения" от страна на "Хамас", като в най-скоро време се очаква да бъде обявена военна помощ от страна на САЩ.

Дискусиите на високо равнище между официални представители на САЩ и Израел относно военната помощ вече са в ход, заяви високопоставен служител на американската администрация, като е възможно Вашингтон да обяви това още днес.

ПРОБИВ

Изненадваща атака на терористите от "Хамас" срещу Израел може да бъде един от най-големите провали на израелското разузнаване след войната на Йом Кипур през 1973 г. Според агенция "Блумбърг", цитирана от БГНЕС, нападението е включвало десетки операции за проникване по суша и море, както и ракетни атаки.

Подготовката на тази атака включва задълбочено планиране и координация, които израелските разузнавателни служби не би трябвало да не забележат. Израелски официални лица твърдяха от месеци, че палестински екстремисти се готвят за нападение. Въпреки това времето и мащабът на атаката на "Хамас" изглежда са изненадали премиера Бенямин Нетаняху.

"За мен е шокиращо, че успяха да направят това и Израел или Съединените щати не му обърнаха внимание. Липса на подготовка, липса на войски по границата, липса на ограда по границата, за която платиха милиони шекели", каза Мартин Индик, бивш посланик на САЩ в Израел и член на Съвета за външни отношения.

Израелските власти казват, че е твърде рано да се каже какво се е объркало. "Истинският проблем е, че израелците не вярваха, че "Хамас" ще рискува да наруши границата. Липсата на достатъчно израелски сили в региона беше сериозна грешка", каза Аарон Дейвид Милър, старши сътрудник в Фондация Карнеги.

Служител на Конгреса, пожелал анонимност, че САЩ трябва да задават трудни въпроси защо разузнавателните агенции не са предвидили атака от такъв мащаб. Според изданието провалът става още по-впечатляващ от факта, че израелските служби за сигурност отделят значителни ресурси за наблюдение на палестинското общество, включително "Хамас", чрез информатори, както и технологии за наблюдение. 


В категории: Политика


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
16
Коментара по темата
16.
Мъжът-жена
09.10.2023 12:21:32
0
2
Откога разбира от ВиК ?
15.
Евреин
08.10.2023 23:18:34
4
2
Е сега им се ева мамата на тъпите араби. Евреите ще им напълнят задниците с малки еврейчета.
14.
Професорът
08.10.2023 21:58:20
7
4
Само да питам нямаше ли война в Украйна?
13.
ДО 12
08.10.2023 21:17:50
8
4
лек то и аз мога да събера 5-7 деца и да ги туря в едни клетки и айдее сензация
12.
123
08.10.2023 20:37:11
3
10
Терористите на Хамас публикуваха видеоклипове, на които държат израелски деца като заложници в клетки с животни.
11.
До 4
08.10.2023 20:36:01
6
8
Кой ръкопляска в Канада на нацист? Не беше ли Зеленски?
10.
Киров
08.10.2023 20:16:21
12
10
Израел е терористична държава и израелските сили са терористи
9.
Педалрусофилистик:
08.10.2023 19:35:41
12
7
Айде евроджендърс евроатлантици, тос път се наиграхте. Гответе се за мобилизация.
Да стоим аз педалрусофилистика и мама Общата да чакаме путлеровия да оправи България,а армията му от манафпедофили да оправи мен и мама, а вие да давате оръжие на Украйна и да разбивате мечтите ни.
Тоз път вече да идва да ни оправя Хамаз. А вий съ гответе за мобилизация.
Хвърляй Хамаз атома!
Идвайте момчета от Хамаз мама русофилката е напрайла сладка баница.
Не чухте ли пръцзидента какво каза?
- Изпращането на самолет в Израел носи риск от въвличане в конфликта. Израел ескалира конфликта и всяка помощ за Израел е разрастване на конфликта.
Идвайте Хамаз да освободите мен, мама и общата на пръцзидента!
8.
Табулаф ал Ихтибар
08.10.2023 18:27:11
10
11
Соломон Паси
няма да ревеш
ако си гладен и нямаш да ядеш
и пари за циганки на Лъвон мост да ебеш
Звъни на СИТИ кеш
Арап купи теби чурап
7.
Евреите
08.10.2023 18:24:06
28
25
няма да простят на путлер тази атака.
Какво ще стане по-нататък, справка Втората Световна война.
Бог да прости Русия!
Мисля, че е въпрос на седмици падането на рашисткия режим.
За един Свят без фашисти!
6.
Киров
08.10.2023 18:20:41
15
18
Free Palestine
5.
*********
08.10.2023 18:19:06
3
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
4.
До 1
08.10.2023 18:18:36
10
27
А иначе сигурно си против "нацистите" в Украйна...шизофреник смотан.
3.
Америка
08.10.2023 18:17:48
22
9
Само се бърка мазна боклуческа Америка
Уй ,идруги. Помага. Гьотееренска Америка
2.
Зорница Тъпата опълченката от Шипка 4 -и полк
08.10.2023 18:10:22
8
10
В Поморие да не падат бомби,че без пари и на сухо трябва да мреме.
1.
всеобщо мнение
08.10.2023 18:08:42
26
14
МНОГО ВАЖНО
БОЙ ПО ЧИФУТСКАТА,ГНУСНА СГАН
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори