×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Премиерът Денков подава оставка в сряда
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Веселин Анeстиев – от разследващ полицай, през адвокатската кантора до битката за кметския стол на Поморие


Веселин Анeстиев – от разследващ полицай, през адвокатската кантора до битката за кметския стол на Поморие
В листата на Коалиция ЗНС (ЗНС, ПП-ДБ и ИТН), оглавена от Анестиев, влизат хора от бизнеса, лекари, юристи и журналисти
05 Октомври 2023, Четвъртък, 23:56 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Кандидатът за кмет има програма, която включва всички сектори

От разследващ полицай, през адвокатската кантора до битката за местния вот - какво амбицира един юрист да се кандидатира за кмет на община Поморие? Веселин Анестиев е кандидатът за кмет и водач на листата на Коалиция ЗНС (ЗНС, ПП-ДБ и ИТН). Има ясна и изпълнима програма за развитието на общината. Познат е сред обществеността в Поморие и излиза със самочувствие да поиска доверието на своите съграждани. Оглавената от него листа е изключително разнообразна от всяка сфера и професии – кандидатите са лекари, юристи, хора на бизнеса, журналисти, рекламни дизайнери, хора, които се занимават със сторителство. 

Зад кандидатурата на Веселин Анестиев застава и Коалиция БСП за България, която се явява на изборите за местния вот със собствена листа, но без кандидат за кмет.

„В края на 2022 година се събрахме група съмишленици и учредихме Гражданско движение „Бъдеще за община Поморие“, в което влизат хора от бизнеса, лекари, юристи, работници. Целта ни беше да се афишираме, а след това да се явим на местните избори. Започнахме да се занимаваме с хуманитарна и благотворителна дейност, събирахме средства за болни деца, за хора в затруднено положение, организирахме акции по почистване на определени райони в Поморие. Но тъй като изборният кодекс не позволява на сдружения, които не са регистрирани по Закона за политическите партии да се включват в изборната надпревара, решихме да се афишираме от името на Земеделския народен съюз. Когато го обявихме, при нас дойдоха голяма част от останалите партии, част от тях парламентарно представенеи, искахме да изградим голяма коалиция. Така бе създадена Коалиция ЗНС, с участието на ПП-ДБ и ИТН. Подкрепят ме и от БСП“, казва той.

Кой е Веселин Анестиев

Той е на 55 години, юрист по образование. Роден и израснал в морския град, 25 години работи в правоохранителните ограни в областта на разследването. А от 2015 година до този момент работи като адвокат на свободна професия. Женен е, има една дъщеря, която е омъжена в САЩ. 

„Кандидатирам се за кмет заради застоя на Община Поморие от икономическа, финансова, инвестиционна гледна точка. Към бюджета задълженията на Общината, видно от публичен сайт на МФ, възлизат на около 20 млн.лв. Това е през последния мандат. На 7-о място сме от всички 270 общини в страната. Изпреварват ни само няколко областни града като Стара Загора и Враца“, мотивира по този начин намерението си да се кандидатира за кмет Анестиев.

Според него това е тревожен сигнал и може да доведе до фалит на Общината, независимо от сумите и средствата, които ще бъдат придобити от фондове за възстановяване. 

„Разходите могат да се осъществяват по-разумно. Притеснявам се, че може да се обяви в несъстоятелност МБАЛ-Поморие, защото вече ги няма най-дорите специалисти, а личните лекари започнаха да строят собствена сграда. Обаче се правят административни спънки, за да не се изгради тя. За около 2 години ОбС-Поморие, по внесен проект на кмета, е гласувал над 500 000 лв. заем за болничното заведение. Не се виждат реални мерки, които да се осъществяват във връзка с отпуснатите средства“, споделя още той. 

Кандидатът за кмет има намерение, ако бъде избран, да осъществи ремонт на част от сградата на болничното заведение. „Ще бъдат отдавани безвъзмездно кабинети на лекари-специалисти. От 5 отделения 3 са закрити – ще инвестираме в останалите да бъдат запазени. Независимо че спешната помощ е държавен приоритет, ще опитаме да отделим средства и за нея", категоричен е той. 

Ето какво още включва програмата на Веселин Анестиев и какви са неговите планове по всички структури:

Местни данъци и такси 

Веселин Анестиев е включил в програмата си намаляне и увеличаване на част от тях. Според него туристическият е нисък и трябва да бъде увеличен. Осъществяване на строг контрол на хората, които отдават стаи под наем и ограничаване на бюджетните разходи са част от приоритетите му.

Инвестиции 

„Ще търся възможности за насърчаване на всеки инвеститор. Ще им предоставяме дългосрочно за ползване общински имоти, ще ускорим всички процедури по разрешаване на определените режими и със санкция на ОбС ще бъдат определяни данъчни облекчения. Считам, че по този начин ще привлечем инвеститори. Би трябвало да се придобиват средства по европейските програми - не само за определени групи, но и за лицата, които се занимават с услуги и производство.

Общинска собственост

За около 10 години са разпродадени 440 недвижими имота, от които 270 - самостоятелни терени, а около 170 - преликвидиране на собственост. Освен тях са продадени около 1600 дка ниви. Придобити са 12 000 000 лв. Не е необходимо да бъдат разпродавани - напротив. Те могат да бъдат отдавани под наем или да се предоставят за ползване на инвеститори.

Парите, влезли в Общината, не е ясно за какво са използвани. Ако това е за капиталови програми, не е проличало, тъй като инфраструктурата е в окаяно състояние.

Преструктуриране на администрацията

Броят на административните единици е твърде завишен. Имаме 6 дирекции и 7 общински предприятия, които дублират фунцкиите си. Ще бъде назначен зам.-кмет на териториален принцип в кв. Св. Георги, тъй като не може всяко населено място да има избираем кмет, а в един район от няколко хиляди човека да няма. Ще бъде отврен фронт офис в квартала, който е отдалечен от центъра. Там участъкът е т.нар. „синя зона”. Има множество сигнали, които според мен не стигат до лицата, които ги администрират. Необходимо е наново да бъде назначена длъжността омбудсман. Трябва да се работи и по програма за дигитализация на всички процеси. Нужно е да се увеличи щатът и на общинска полиция.

Туризъм

Поморие разполага с единствен в страната и Европа център за калолечение. Възможно е чрез придобиване на инвестиции и разработване на програми да се увеличат капацитетите за балнеолечение, на отделни хотели, а защо не и да се построи нов такъв.

Възможно е да се разработи културен, религиозен и конгресен туризъм. В Поморие има тези условия - музеят на солта, една от най-старите църкви в България, куполната гробница, манастирът „Св. Георги”, село Еркеч. Ще се предоставят различни пакети от услуги за туристите - като се започне от паркиране, такса за мероприятие, разходка с кораб, посещение на Винпром. Може да се осъществи и винен туризъм, тъй като тук имаме 5 функциониращи винпрома, 2 от които произвеждат алкохолни напитки с високо съдържание на алкохол. Културният календар трябва да се обогати с, например, рок фестивал, фойерверки, опера или балет на открито. Имаме такава възможност на двете пристанища.

Чистота 

Не е на необходимото ниво, въпреки че почистването стана Общинско предприятие. Около контейнерите трябва да се чисти периодично, но и да се наблюдават уязвимите места, като бъдат санкционирани хората, които осъществяват такава дейност. Трябва да се осигури възможност за извозване на строителни отпадъци. Да се обновят кошчетата за смет и да се поддържат постоянно. В други градове бяха изградени подземни съоръжения за смет, което разрешава донякъде проблемът със сметта.

Озеленяване 

Нужно е да се преразгледа цялата структура на дърветата особено на пешеходната ул. „Княз Борис I”. Да се присадят нови дървета. Система за обезсоляване на водата би довела до възможност да се поливат зелените площи. Това се ползва в цял свят и не е необходимо да се черпи питейна вода за тези цели. Нужни са още множество пейки за отдих, зелените площи не се поддържат по никакъв начин. Само се окосяват и до там. Това води до развъждане на всякакви насекоми.

Санкции

Поморие има 100% видеонаблюдение. Камерите могат да се използват за санкция на недобросъвестните граждани, осъществяващи определени противообществени прояви. Да им се съставят актове, да се издават наказателни постановления. Освен санцкии с глоби да плащат и щетите.  Всяка противообществена проява трябва да бъде показвана на мониторите в община Поморие. Трябва да има промяна на взаимодействието между общината и МВР. През лятото само в Поморие няма командировани служители от вътрешността на страната. Нужно е да се увеличи численият състав на общинската полиция. Каблешково остава без полицейски органи, както и населените места след него. Ще взема мерки там да има 24-часово присъствие на полиция.

Синя зона, транспорт и инфраструктура

Сериозна тема за обсъждане. Синя зона е нужна, но само пред административните сгради, където се ходи за кратко време. Не е нужно в жилищни комплекси или около плажа. Обещавам да направя всичко възможно да бъде построена автогара и модерна стоянка за таксиметрови места.

Такава може да има пред сградата на община Поморие. Модерна спирка може да има в кв. Св. Георги - там, където сега се казва автогара. Нужни са многоетажни буферни паркинги, за да могат хората спокойно да оставят там автомобилите си. Във населените места инфраструктурата е в окаяно състояние. Не се поддържат улиците, тротоари не са изграждани от десетки години - има два лъча, два участъка, които са сублимни - от с. Медово към с. Страцин; от с. Александрово към с. Горица, а те са част от общинската пътна мрежа. Независимо че от администрацията от години казват, че са отпуснати средства, досега това не се е случило.

Спорт 

Ще вляза в преговори със собственика на двата най-добри стадиона - в Каблешково и в Поморие, за да установим какви са проблемите и да върнем собствеността на Община Поморие. Там могат да се организират турнири по футбол. Изграждане на уреди и спортни площадки във всички училищни дворове.

Социални услуги

Длъжници сме на пенсионерите, възнамерявам да надградя социалния патронаж. Нужни са мед. работници, които да осъществяват всичко необходимо за възрастните хора.

Ето я и пълната листа на Коалиция ЗНС (ЗНС, ПП-ДБ и ИТН)

101. ВЕСЕЛИН АТАНАСОВ АНЕСТИЕВ
102. МИЛЕН ТОДОРОВ МАНОЛОВ
103. НАЙДЕН ЩЕРИОНОВ ПУЛАКЕВ
104. ХРИСТО АЛЕКСАНДРОВ ХРИСТОВ
105. БОЖИДАР КОНСТАНТИНОВ ЯНУШЕВ
106. ЗАХАРИ ДИЯНОВ ТЕНЕВ
107. РАДОСТИН КОЛЕВ КОЛЕВ
108. ПЕТЪР ДИМИТРОВ КОСТАДИНОВ
109. БОЖАНКА АТАНАСОВА ТРЪПКОВА
110. АТАНАС ВЛАДИМИРОВ ТЕНЕВ
111. КАРАМФИЛА ИВАНОВА ДОБРЕВА
112. СЛАВИНА ЗДРАВКОВА ДИМОВА
113. ГЕОРГИ АТАНАСОВ ХАРИЗАНОВ
114. МИЛЕН ГЕОРГИЕВ ДИМИТРОВ
115. ЩЕРИОН АПОСТОЛОВ АНДРЕЕВ
116. ЗДРАВКО РОЕВ РОЕВ
117. ЯНИ АЛЕКСИЕВ ЯНЕВ
118. ДИМИТЪР КОЛЕВ АСЪМОВ
119. ДИАНА ЕМИЛИЯНОВА ЧОРБАДЖИЙСКА
120. ФИЛИП МИТКОВ АНДОНОВ
121. СТОЯН ИЛИЕВ ХРИСТОВ

Предизборният щаб на Коалицията се намира на ул. "Сливница" N1 - под "Червения блок", помещението на бившата "Общинска банка". Всеки е добре дошъл, за да зададе своите въпроси, изрази мнение или да направи препоръки, казват кандидатите.
Земетресение разтърси Турция
Земетресение разтърси Турция 04/03/2024, Понеделник 14:20 0
Първи гей брак в Гърция
Първи гей брак в Гърция 04/03/2024, Понеделник 14:00 2
България Всички новини
Интензивен трафик и задръствания в последния от почивните дни Интензивен трафик и задръствания в последния от почивните дни Екипи на полицията са разположени на всички входно-изходни артерии на градовете Тя се помисли за кралицата в "Ергенът 3", но вижте тези снимки Тя се помисли за кралицата в "Ергенът 3", но вижте тези снимки Теа Добре се оказа доста гореща мадама Лекар разкри лесен начин срещу безсънието Лекар разкри лесен начин срещу безсънието Става дума за дихателно упражнение 8 месеца дирят убиеца на кучето на Мая Манолова 8 месеца дирят убиеца на кучето на Мая Манолова Все още не сме преживели ужаса с Арчи и продължаваме да скърбим, казва Ангел Найденов Тази певица попиля попфолк гилдията, всички чалгарки са й бесни Тази певица попиля попфолк гилдията, всички чалгарки са й бесни Даваме лош пример, всичко е плейбек, казва Кали Измамиха мъж да вложи 16000 лева в "частна сметка" на БЕХ Измамиха мъж да вложи 16000 лева в "частна сметка" на БЕХ По случая е започнато разследване Проф. Кантарджиев: Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват Проф. Кантарджиев: Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват Лекарят препоръча да не се провежда самолечение Участниците в "Един за друг" се оказаха доста прости, втрещиха зрителите с незнание Участниците в "Един за друг" се оказаха доста прости, втрещиха зрителите с незнание Според участниците, първият човек, стъпил на Луната, е руският космонавт Юрий Гагарин Кюфтетата на Шипка удариха 5 лв. на 3 март Кюфтетата на Шипка удариха 5 лв. на 3 март Търговците предлагаха храни и напитки с доста високи надценки в подножието на Паметника на свободата Проучване: Над 90% от мастилата за татуировки съдържат химикали, които увреждат органите Проучване: Над 90% от мастилата за татуировки съдържат химикали, които увреждат органите Тестове на 54 проби показват, че 45 от тях съдържат съединения, които не са посочени на етикета
Земетресение разтърси Турция Земетресение разтърси Турция Епицентърът на труса е на 81 км югозападно от Малатия Първи гей брак в Гърция Първи гей брак в Гърция Церемонията се проведе в столицата Атина Бум на венерически болести в една от любимите туристически дестинации на българите Бум на венерически болести в една от любимите туристически дестинации на българите Преобладаващата част (93%) от случаите на сифилис са открити при мъже, които са предимно на възраст основно между 25 и 64 години Неочакван бум на имотния пазар в... Украйна Неочакван бум на имотния пазар в... Украйна He ce тъpcят и виcoĸи eтaжи. Hиĸoй вeчe нe иcĸa пaнopaмнa глeдĸa, сочат данните Тази актриса се изруси, за да си хване любовник Тази актриса се изруси, за да си хване любовник Актрисата Анджелина Джоли изглежда зашеметяващо 5 месеца след нападенията на Хамас децата се връщат на училище 5 месеца след нападенията на Хамас децата се връщат на училище От 7 октомври насам 30 000 жители на Сдерот бяха евакуирани в хотели в цялата страна. Приблизително 30% от населението се е завърнало вече у дома Мъск: Винаги съм се чудил защо НАТО продължава да съществува Мъск: Винаги съм се чудил защо НАТО продължава да съществува Американският милиардер постави под съмнение целесъобразността от съществуването на НАТО Хейли с първа победа срещу Тръмп Хейли с първа победа срещу Тръмп Това е знак, че тя ще остане в надпреварата поне до "супервторника", когато гласуват 15 щата и една територия В Ню Йорк слагат край на "24-часовия бюфет за плъхове", ще имат контейнери за боклук В Ню Йорк слагат край на "24-часовия бюфет за плъхове", ще имат контейнери за боклук Премахването на купчините боклук, трупани пред по-големите жилищни сгради,  все още е в процес на изпълнение В Литва започва конфискация на автомобили с руски номера В Литва започва конфискация на автомобили с руски номера Според съобщенията на територията на Литва все още има хора, управляващи автомобили, регистрирани в Русия
Бойко Борисов Бойко Борисов ГЕРБ иска 50% от МС, в Банкя не се огъваме

Виц на деня Виц на деня - Маро, защо наричаш мъжа си Иди? Не се ли казва Пешо?
- Защото ми е неудобно да го наричам с цялата дума: "Идиот".
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, вярно ли е, че това е последният модел айфон за селфи?
- Да.
- А защо прилича на пистолет?
- Стига си питала! Усмихни се и щракни!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените са като катаджиите, изприказват ти куп глупости, вземат ти парите и накрая пак изпаднеш крив.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори