×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Иван Деспов: Ще работя за развитие на алтернативния туризъм в община Созопол


Иван Деспов: Ще работя за развитие на алтернативния туризъм в община Созопол
В момента Иван Деспов развива бизнес, свързан с преживявания, обучения на деца и младежи с насоченост към природата, планината и приключенията
04 Октомври 2023, Сряда, 14:02 ч.
Автор: Флагман.БГ

Една от точките за алтернативен туризъм е планинският туризъм – кратки туристически пътеки с умерено облагородяване на районите и места за отдих, обясни Иван Деспов

Иван Деспов е кандидат за общински съветник за община Созопол с бюлетина 68 и преференция 115. Израснал е в Черноморец,  завършил е Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ със специалност „Психология“.

Занимава се с младежки дейности. Бил е участник в различни проекти за обмен по Еразъм+, както и доброволец в други, свързани с облагородяване на градска среда, екология, туризъм, маркетинг. Активно участва в граждански инициативи. Заемал е ръководни позиции в различни фирми и е бил консултант на свободна практика.

В момента развива бизнес, свързан с преживявания, обучения на деца и младежи с насоченост към природата, планината и приключенията. С какво би допринесъл за развитието на община Созопол, Иван Деспов пред Флагман.бг.

- Г-н Деспов, Вие сте млад човек, занимавате се с бизнес, защо искате да станете общински съветник? 

- Следя и се опитвам да участвам активно в събитията, които могат да направят община Созопол още по-привлекателно място и за живеене, и за туризъм. На последната сесия на Общинския съвет видях, че има съветници, които сега искат и да управляват общината, а изобщо нямат представа от управлението на общинските средства.

- Какво имате предвид?

- Станислав Губеров се изказа изключително неподготвено и некомпетентно за пренасочване на финансови средства без изобщо да има представа, че парите за една дейност в бюджета не може да се прехвърлят за друга. 

Изслушвайки друго изказване на кандидат-кмета от ГЕРБ относно неговите виждания за туризма в община Созопол, видях още един опит да се упражнява върху теми, от които не разбира. Става въпрос за неговите идеи за екопътеки в Странджа. Първо - той не прави разлика между еко пътека и туристическа маршрут.

Такъв е маршрутът  от Черноморец до местността Бакърлъка, който направихме по време на първите вълни на Ковид кризата. Подготвили сме и сме трасирали веломаршрути от Атия, Черноморец, Равадиново до Бакърлъка.

Екопътеката пък е интерактивен туристически маршрут, който цели да запознае туристите с особеностите и забележителностите на района, като подтикне туристите да се въвлекат в преоткриването им и обърне внимание за съхранението им.

Освен това, г-н Губеров явно не знае, че Природен парк Странджа не влиза в територията на община Созопол.

Самата планина Странджа е известна със своята колоритност – множество долмени от бронзовата епоха, параклиси, оброчища, та чак до възрожденската епоха и типичните къщи за това време са добре съхранени.

За жалост повечето от тези неща не са в нашата община.

Аз, като активен участник като доброволец в създаването на стотици километри туристически пътеки и в частност инициативата „Странджа достъпна за всеки“ на Туристическо Дружество „Насам-Натам“, имам основни компетенции.

- Какви ще бъдат Вашите предложения в тази посока?

- С оглед на иначе разнообразната флора и фауна на Странджа, но и съобразявайки се с релефа, имаме стратегия за развитие на алтернативен туризъм в община Созопол. Това е и една от линиите ми на експертиза, с които мога да допринеса за развитието на общината.

Една от точките за алтернативен туризъм е планинският туризъм – кратки туристически пътеки с умерено облагородяване на районите и места за отдих.

Със заложените проекти на администрацията на Тихомир Янакиев за вело връзките Черноморец – Градина – Златна Рибка , Златна Рибка – Равадиново, можем да кажем, че в обозримото бъдеще ще имаме един много предизвикателен и красив веломаршрут, който ще включва морето, планината, местни забележителности и други алтернативни места за отдих и спорт.

Туристите не търсят само подслон и храна, те искат емоции и преживявания, които да им оставят дълъг и приятен спомен. Все по-популярно става къмпингуването. Тези хора имат своите особености, а душата ми е именно от тяхната порода.

Друга точка е приключенският туризъм – дейностите, свързани с преживявания, са много популярни сред хората и се търсят, а нашата община може да предложи някои и от тях и има дадености и основа за развитие на разнообразни активности, които ще разясним в стратегията ни.

Можем да използваме двете пристанища в Черноморец и Созопол, които и сега помещават лодки, които предлагат морски преживявания и да се развие и тази дейност за познавателен туризъм. Интересни са малките островчета Св. Петър, Св. Иван и Св. Тома (Змийският остров).

В заключение искам да кажа, че туризмът се е утвърдил като водещ икономически сектор на територията на общината и администрацията на Тихомир Янакиев има изработен проект, с който да кандидатсва за отпуснатите 5 млн лева за реклама в сферата на туризма за морските общини. Затова вярвам, че мога да допринеса към отбора и екипа с компетенции и опит.

Гласувайте за мен с бюлетина 68 и преференция 115.




Бунт в "Икеа" и "Метро"
Бунт в "Икеа" и "Метро" 01/05/2024, Сряда 18:20 1
България Всички новини
Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот Масова практика: Живееш под наем, въпреки че имаш апартамент Масова практика: Живееш под наем, въпреки че имаш апартамент Някои пък правят компромис с малко жилище, за да имат собствен дом Отстраниха депутата със самолетите, вече не е част от Продължаваме промяната Отстраниха депутата със самолетите, вече не е част от Продължаваме промяната Стоян Георгиев вече не е част от партията и всички ангажименти, които би поел от името на ПП, няма да са легитимни, съобщиха от ПП Скандалът се разраства! Главчев отменя решението за частната детска болница, иска главата на здравния министър Скандалът се разраства! Главчев отменя решението за частната детска болница, иска главата на здравния министър Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет Трети случай на коклюш в Сливенско Трети случай на коклюш в Сливенско Всички случаи са хоспитализирани, протичат леко, без усложнения На Гергьовден Камено посреща своя празник с концерт на оркестър „Канарите“ На Гергьовден Камено посреща своя празник с концерт на оркестър „Канарите“ Вижте програмата, която са подготвили от Общината МФ: Фискалният резерв е 11,87 млрд. лева МФ: Фискалният резерв е 11,87 млрд. лева Приходите, помощите и даренията по КФП към март 2024 г. са в размер на 15 757,1 млн. лв. или 20,9 % от годишните разчети Пеевски призова служебния кабинет незабавно да отмени решението си за частната детска болница Пеевски призова служебния кабинет незабавно да отмени решението си за частната детска болница „Недопустимо е държавата да абдикира от главната си отговорност - опазване на здравето и живота на децата”, казва председателят на ДПС Дете е с 35% изгаряния след взрив на газова бутилка Дете е с 35% изгаряния след взрив на газова бутилка Пострадала е и възрастна жена Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич Очаква се филиалът да отвори врати през учебната 2025 г. – 2026 г. и да приема между 25 и 30 души годишно
Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници Напусна ни световноизвестен писател Напусна ни световноизвестен писател Пол Остър е сред знаменитите автори 
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори