×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нова година във Велинград е по-скъпа от почивка в Египет


04 Октомври 2023, Сряда, 14:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Къщите за гости вече са запълнили капацитета си

Едва ли някой е изненадан от факта, че тазгодишните пакети на туроператорите са поскъпнали с минимум 10-15%, спрямо миналата година. Въпреки това вече се забелязва бум на търсенето на празнични оферти в чужбина, включително и за екзотични пътувания, но най-търсени си остават къщите за гости в зимните ни курорти.

При все, че мнозина още не са се разделили с лятото и морските курорти продължават да се пълнят, записванията за Нова година вече текат с пълна пара. Мераклиите, разчитащи да получат отстъпка при ранните оферти, вече резервират места в зимните курорти за новогодишната нощ. Ски курортите, спа комплексите и къщите за гости остават най-желани и търсени за повечето хора. Навън най-много резервации има за близките балкански държави – Турция, Сърбия и Гърция.

Естествено, по стара традиция, немалко хора запазват пътувания за европейските столици. Повишен е интересът към Прага, Виена и Берлин. Турагенциите разкриват, че всъщност записванията за Нова година са стартирали още лятото, през юли. Най-рано планират зимната си почивка мераклиите за отдих по екзотични дестинации. Търсенето расте с всеки изминал ден. като в последната седмица надделяват запитванията за родните курорти или пък тези за съседни държави.

От туристическия бранш напомнят, че при ранни резервации, които продължават все още, има шанс за отстъпки до 30%. Намалението може да уцелите, ако резервирате до края на октомври. След това цените започват да галопират нагоре. Тези, които планират почивка у нас или в близки държави, тепърва започват да оглеждат офертите. Очакванията са пътуванията в края на годината да са повече от миналата зима, тъй като тази година почивните дни могат да се Обединят.

Най-интересни за потребителите са офертите до Занзибар, Доминикана, Бали, Малдивите, Мавриций, Тайланд и Сейшелите. Те започват от 4000 лева на човек, като някои по-отбрани оферти с нощувки в 5-звездни самостоятелни вили са за по 7-8 хилядарки. Това обаче не притеснява особено най-богатите клиенти. „Първо ни свършват най-скъпите екскурзии. Има хора, които са готови да платят и 20 000 лева за седмица, стига да е на екзотично място, в скъпа вила и перфектно обслужване. Има една прослойка, признава Полина Николова от бутикова туристическа агенция, обслужваща само баровци.

Принципно по-младите предпочитат вили и къщи за гости, където отиват с големи компании и така им излиза по-бюджетно, а семействата с деца търсят стаи с допълнителни легла или 2 стаи, но тъкмо тези цени са по-високи. Пакетите за Нова година са класически – средно с 3 нощувки, а за дестинации навън – между 5 и 7 дни. Според предварителните изчисления на туризма, около Нова година се очакват около 850 000 пътувания, като излизанията в чужбина ще са над 500 000.

Ако обаче някой си мисли, че къщите за гости ще останат празни още дълго, може да остане неприятно изненадан. Колкото и да не е за вярване, но най-атрактивните по зимните ни курорти дори вече са заети и няма свободни места. Всъщност заетостта им се дължи на практика от последните години – повечето къщи за гости си имат постоянни клиенти, които още след празненствата миналата година са дали заявки и за тази Нова година и така местата се оказват предварително резервирани. Затова и най-атрактивните къщи за гости вече са разпродадени.

Първо се продават местата в къщите за гости и хижите, после са балнео и спа хотелите в планинските курорти, издават от бранша. Пакетите са много предпочитани от туристите. Например в хотел във Вършец 3-дневен пакет със закуска и вечеря, ползване на СПА центъра, както и включена новогодишна програма, отива към 580-900 лв. по-евтино е в Пампорово – 698 лева струва пакетът в 4-звезден хотел. Средната оферта на къщите за гости е 45-50 лв. на човек.

При спа планинските курорти започват пакети от по 800 лв. за 3 нощувки в двойна стая, но офертите стигат и до 3500-3800 лв. за луксозен спа пакет във Велинград, което отново прави града най-скъпата дестинация у нас. Някои хотелиери все още умуват как да нагласят цените, че хем да не отблъснат клиентите, хем и да са на апетитна печалба и все още калкулират каква цена да поискат за новогодишния пакет.

Туроператорите пък признават, че тази зима новогодишните пакети за чужбина са доста по-скъпи заради полетите, след като цените на самолетните билети се вдигнаха с 30% нагоре. Цената на пакет на човек е най-малко 130 лева, но общо стигат до 4000-5000 лв. Истински хит тази зима е посрещането на големия празник на екзотичен остров, смятат туроператоите.

Резервациите текат с пълна сила, а някои от пакетите са изцяло купени от богаташи още през май. Най-много са записванията за Малдиви, Занзибар, Тайланд и Карибския - Доминикана, Куба. Българинът търси почивка на плажа, под палмата и това е мечтата му, обясняват от бранша. Повишението на цените при тези екскурзии е с 20-30%, което ще рече, че трудно би могло да се намери нещо подобно за под 4 бона.

За Турция цените са отново прилични – започват от 540-600 лева. Почивката в Египет струва около 1200-1300 лв. за Занзибар офертите започват от 3000 лв, за Мавриций – 3500, Малдиви – 4000 лв. За екзотичните екскурзии обаче допълнително отиват още поне 300-400 лв. заради различни такси и турпрограми.

По-евтин вариант, разбира се, са екскурзиите до европейските столици, но и там офертите са по-скъпи от миналата зима. Чувствително по-евтино ще ни излезе само ако решим да почиваме при съседите, като пакетите за близките държави започват от 350 лева и достигат до 600.

Около 1300 лева излиза Нова година в Париж с 4 нощувки и със самолетни билети, 3 нощувки във Виена струват 1180 лева. 3 дни в Сърбия са заковани на 480 лева, но пък 4 нощувки във Велинград са 900 лева в 4-звезден хотел. Така почивката там за поредна година може да излезе повече от екскурзия до Египет. При евростолиците – 800 лева е пакетът за индивидуална екскурзия.

И тази година скъпите хотели твърдят, че предлаганият от тях луксозен продукт държи нивото, хората са готови да платят за високо ниво и в този сегмент цените са около 3800 лева за двойна стая за 3 нощувки с включени закуски, вечери и богата новогодишна програма с популярни артисти. Шансове да успеем да си осигурим новогодишна почивка имаме, ако платим резервацията през следващия месец, тъй като все още има ранни записвания.

Отстъпката до края на септември или на октомври е между 10-15 и 20 процента, обясняват хотелиери. Хотелиери и туроператори са категорични, че ръстът на резервациите в този период на годината е сериозен и въпреки по-високите цени, това не намалява търсенето.

Източник: Уикенд


В категории: Животът


Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 0
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
4
Коментара по темата
4.
Тъй ли!
04.10.2023 16:49:35
4
4
Велин град е в Европа, а Египет е в Африка. Хем реве че искаме да сме европейци, хем много скъпо било!
По европейските стандарти не е скъпо, а заплатите са ни ниски! И за това са виновни пропуснатите години с ГЕРБ в които заплатите трябваше да се увеличават.
3.
Капитана
04.10.2023 16:41:46
1
5
Преди около месец бях на кратка почивка там и в едно кафе една надута,варненска пачавра направи проблем на момчето, защото учтиво и каза, че водата е спряла и ще им сервира кафето в хартиени чашки.Кифлата беше с дъртак на годините на дядо и с бял Mercedes GLE AMG с варненски номер!
2.
Запознат
04.10.2023 16:37:17
1
5
90% от посетителите на хотелите във Велинград са от София,Плд и тук там друг по-голям град.Повтарям - това е само по хотелите 4 и 5 звезди.Това са разглезени новобогаташчета и мамини синчета и дъщерички, закърмени с новите либерални еврогей ценности, лекенца и наркоманчета с последен модел телефончета и по цял ден се виси на СПАто или на басейна и се цъкат статусчета за Инстаграма!
1.
?
04.10.2023 15:33:05
4
4
Нали все ни е скъпо и все пари нямаме?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата
Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори