×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Народняшки паразити на върха на българската политика


Народняшки паразити на върха на българската политика
В демократичните държави подаването на сигнали за корупция и престъпления е нормална практика, за някои наши политици е "донос"
02 Октомври 2023, Понеделник, 13:56 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: Авторът

Водачи на големи партии у нас толерират Андрешковщината, вместо да лидират промяна на изкривените разбирания за обществените отношения днес

Българската политика в последните петнайсетина години пълзи по линията на най-малкото съпротивление. Почти всеки лек порив за някаква реформа в който да е сектор се пречупва от съпротивата на тези, които чувстват някакво неудобство от промените.

Причината е, че политическо лидерство липсва. Или то се заключава в мъжкарско изръмжаване и преклонение пред „мъдрия глас на народа“. Така бе в премиерската ера на Бойко Борисов, която, изглежда, продължава и сега, но в друга форма.

Финансовият министър Асен Василев възроди идеята си подателите на сигнали за укрити данъци, акцизи, осигуровки и други задължения към бюджета да бъдат награждавани с 10% от размера на разкритата сума. Доколко идеята и механизмите на приложението й са удачни, не мога да коментирам. По-любопитни за мен са аргументите, с които тя бе отхвърлена от най-голямата парламентарна формация в лицето на нейния лидер.

„Все някой трябва да донася, да клевети, да пуска сигнали и да получава агентурни пари. Какви са тези „бонуси за доноси“?! Това навремето бяха сътрудниците на Държавна сигурност – водещите офицери взимаха по 30 лв. за това, че имат агент. И сега, ако имаш агент, който да ти донася, ще получиш бонус за това“, обяви пред парламентарните репортери водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Подобна позиция изрази малко след това и ДПС – малката сестра на ГЕРБ в българския политически живот, в лицето на нейния нов неформален лидер Делян Пеевски, който се издига в партията си пропорционално на санкциите за корупция, които получава от западни държави.

Председателят на опозиционната БСП – формацията наследник на бившите комунисти, Корнелия Нинова също не подкрепи идеята на Асен Василев. Което на пръв поглед изглежда парадоксално, защото се съчетава с тезата на Борисов за доносите към Държавна сигурност, която обслужваше БКП по времето на тоталитарния режим.

В демократичните държави подаването на сигнали за нередности, корупция и престъпления е стандартен механизъм за борба с тези явления. В крайна сметка, в интерес на всички нас би следвало да е те да бъдат редуцирани, но това няма как да се случи, ако се толерира прикриването им от гражданите. Иначе излиза, че институциите са ни враг, а всички ние се борим срещу тях.

Българските водещи политици се опитват да паразитират върху насажданите ни от самите тях комплекси и проекции, свързани с Държавна сигурност и престъпния тоталитарен режим. Борисов и компания, изглежда, не правят разлика между тоталитарното управление между 1944 и 1989 г. и демократичната държава днес. И може би имат известно право, те познават институциите отвътре и отгоре - били са на върха на изпълнителната и законодателната власти.

Тъжното е, че политиците ни се хранят от тази насаждана от тях самите Андрешковщина, вместо да се опитат да провокират промяна в изкривените разбирания за обществените отношения днес. Трябва да се признае, че голяма част от българските медии също са отговорни за това.

Впрочем, от там идва и струпването на проблемите в енергийния сектор, свързани с ТЕЦ-овете и протестите на миньорите тези дни, зърнарите преди това и т.н.


 


В категории: Политика


19
Коментара по темата
19.
Флагман
03.10.2023 08:58:00
0
0
Друго си е да оближеш задникс на другарите има и бобец останал и кебапи втора употреба,на по богатите дори им мирише на трюфели акото , някой път са караме кой да е пръв особено след 9 септемврийските банкети
18.
*********
03.10.2023 02:00:15
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
17.
ТОВА ПЛАТЕНА СТАТИЯ ЛИ Е
02.10.2023 22:45:09
2
2
Или е плод на нечий болен мозък,в който още звучат болшевишки полюции?!
16.
Тигър
02.10.2023 22:15:12
0
2
“мъжкарско изръмжаване и преклонение пред „мъдрия глас на народа“. Така бе в премиерската ера на Бойко Борисов.”

В дивият свят, животните си ръмжат.
В други бели държави, хората разговарят!

Иии да подчертая, че Бочето не е бил Мин. Председател на бяла държава.
15.
ПеПерасти сър
02.10.2023 21:10:46
4
17
Кирил Простото провалил посещението на премиера Денков в Австрия на 4 октомври!
Всъщност, става въпрос за "дипломатически грип" на домакините, породен от огромен дипломатически и външнополитически гаф на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков
Във Виена обаче Петков се държал така неадекватно, че буквално вбесил австрийците, а канцлерът Карл Нехамер тутакси "заболял" от грип и така визитата на премиера Денков в сряда е провалена
14.
XX
02.10.2023 20:39:48
1
19
Едно време като бяхме сътрудници на Държавна сигурност получавахме по 30 лева за всеки донос. Добри пари си докарвахме. Аз докладвах за един съсед, че слуша западна музика и после го пратиха в лагер.
13.
Paзбирач
02.10.2023 19:23:10
11
6
За това България си крета някъде в края на 19 век
За нашенеца всичко ново и работещо по света е враг
Инак искаме модерни коли,телефони,телевизори,интернет ,бързи влакове,самолети,яхти и кораби по българските пристанища ,ама не ни стиска да прекрачим към 21 век с поглед за 22 век
12.
Новото от жълтите павета
02.10.2023 19:21:06
5
23
Само отявлен ПеПераст може да сътвори подобна интрига, за да заличи в шумотевицата, кражбите за милиарди от ПП-ДБ!
Асене, Асане, колко струва мъжката любов към Спеца?
Има ли един нормален и честен от ПП-ДБ?
Определено всички са за бай Ставри, заедно с надрусаните им фенове!
11.
Хахахахахаха
02.10.2023 18:40:18
18
5
Вие някога подавали ли сте сигнал към държавта за нечие нарушение? А знаете ли, че ви връщат, че не са открили нарушение или, че. нямате право да подавате такъв сигнал? Е, сега знаете! Мафията включва и вас самозваните журналисти.
10.
до 9
02.10.2023 18:23:38
0
16
Който крие данъци си носи отговорността. Въпросът ми е каква отговорност носят тези, които присвояват милиони от държавните пари и дори не намират за нужно да си крият пълните чекмеджета и придобивките за милиони, за които няма как да докажат доходи. Тези, които крият данъци в огромни размери, са същите, които ни управляват. Сиромахът, че скрил 50-100 лв. е за да оцелее, ами онези с милионите какво ги правим? Да си чул някой от тях да е осъден и КПКОНПИ да му е прибрала имотите? Няма и да чуеш, обаче сиромасите за подложени на зверски тормоз от Спецовци.
9.
Някой
02.10.2023 15:59:16
7
23
Да укриваш данъци и доходи и да ощетяваш държавата, хазната и сънародниците си е едно, а да клюкариш, че съседа ти е разказвал виц за партията нещо съвсем различно. Не влизайте в тъпите полемики на някои партии, които плащат копейки за прости статии.
8.
хмм
02.10.2023 15:31:51
1
16
Страхувам се, че авторът не е чел Андрешко или не го е разбрал. Апропо, православното християнство не толерира доносите срещу ближния. Има над 100 държавни служби, които дебнат за приходите в хазната и щом може дори да се помисли за доноси, за да се съберат данъци, смятайте каква работа вършат всичките назначенци по службите. Също като НАП. Имаме цяла агенция по приходите и един куп публични изпълнители на държавна заплата, обаче данъци и глоби се събират от частните съдебни изпълнители, че задълженията да станат тройни. Данъци на липсваща държава не се дължат!
7.
Мале, мале...
02.10.2023 15:14:21
13
21
Какъв катарзис за Флагман! От придатък към партията на НФСБ станаха истински неолиберали, които със сърп в едната ръка и чук в другата коват светлото българско бъдеще. По смели от Дневник и по хлъзгави от Капитал!
Да живей!
6.
XX
02.10.2023 15:09:18
23
4
"В демократичните държави подаването на сигнали за корупция и престъпления е нормална практика" - казвах ви аз, че германия, където съдят и осъждат подаваните вярна информация, не е нормална държава, но вие не, та не - искаме да сме като немците...
5.
Jiko
02.10.2023 14:54:54
26
18
Докато ГЕРБ-ДПС са в управлението държавата ни винаги ще тъпче на едно място ,разберете го ! (вие си го знаете ,но повечето сте в играта )
4.
Гошо
02.10.2023 14:52:42
6
18
Лъчезар Лисицов е може би единственият истински журналист в тази медия. Проверява си източниците, дава референции и прави ясна разлика между дописка, новина и коментар. Той е един от малкото, които не ги е страх да задават неудобни въпроси, а доколкото си спомням беше и тормозен за това. Миналата седмица единствено той посмя да пита Пеевски за "Магнитски" и се видя как прасето рязко избяга,

Флагман - призовавам ви да си търсите повече хора като г-н Лисицов или поне го направете шефче да контролира неграмотните писания на Божката, Русчев и Викито.
3.
И КОИ
02.10.2023 14:49:16
8
29
Са ТЕЗИ ДЕМОКРАТИЧНИ ДЪРЖАВИ, КЪДЕТО ТОВА Е НОРМАЛНО? ШВЕЦИЯ? ГЕРМАНИЯ? САЩ? ДАНЪЧНАТА ДЕКЛАРАЦИЯ ДА НЕ БИ ДА Е В ПУБЛИЧЕН РЕГИСТЪР? БЪЛГАРИНЪТ Е ЗАВИСТЛИВ НАЙ ВЕЧЕ! И КАТО ВИДИ НЯКОЙ С ХУБАВА ВЕЩ, ПЪРВО ЗАПОЧВА ДА ГО СПРЯГА НА ТЕМА ТОЙ ОТКРАДНАЛ ПАРИ, А АЗ КАТО СЪМ ЧЕСТЕН И БЕДЕН! С ТАЗИ НЕДОМИСЛИЦА БЮДЖЕТ НЯМА ДА СЕ НАПЪЛНИ, НО СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ВЛЕЗЕМ В КНИГАТА НА ГИНЕС ЗА ПОДАДЕНИ ДОНОСИ! ЗАЩОТО СА ТОЧНО ТАКИВА!
2.
Мата Хари
02.10.2023 14:09:21
26
35
Ако бяхме демократична държава, бившите управляващи начело с тулупа отдавна трябваше да са при бай ставри.
1.
какво е написано на един масонски камък в малта
02.10.2023 14:03:53
1
37
ХРАБРО, НО ПРЕДАТЕЛСКО ПЛЕМЕ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие След приза "Студент на годината 2022" отличничката спечели и първо място за „Ландшафтен архитект на годината 2023“ Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Със спечелената с голяма мъка точка от мача в Бургас футболистите на „Черноморец“ не успяха да дръпат в битката със Спортист, а им предстои дерби в Своге Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Фалшивата новина е споделена близо 300 пъти за няколко часа, придружена е от злостни коментари Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте От Министерството на туризма са провели за ден 8 автобуса за Турция, 2 от тях не са имали редовни документи за превоз на пътниците Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Кабинетът "Главчев" тихомълком е гласувал щедра компенсация на фирмата, спечелила десетки милиони от такса "дезинфекция" Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Един от най-разпространените начини за разпознаване на фалшиви банкноти е водният знак Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Петър Кънев е водач на кандидатите от Бургас за Народното събрание На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски  Подготвя се почвата за връщане на Борисовата държава - завладяна съдебна система и имитация на честни избори, предупреди ген. Атанасов
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори