×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Въпреки протестите! Пращаме в Брюксел плана за преход на въглищните централи


Въпреки протестите! Пращаме в Брюксел плана за преход на въглищните централи
Протестиращите от вчера сутринта са затворили магистралата към Бургас, а от късно снощи и подбалканския път. Искат оставката на правителството
30 Септември 2023, Събота, 11:45 ч.
Автор: Флагман

Миньори и енергетици може да напуснат и ще получат до 36 заплати - около 150 хил.лева на човек, но те не искат

Правителството ще изпрати днес в Брюксел трите плана за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник, както вчера анонсира премиерът Николай Денков. Крайният срок за предаването им на Европейската комисия изтича, като преговорите по плановете могат да продължат до края на ноември.

До 31 декември всички държави - членки трябва да ги одобрят, в противен случай страната ни ще изгуби 3,5 млрд. лева, подчерта тези дни премиерът Николай Денков. 

Той увери, че централите ще могат да работят до 2038 година. Вчера кабинетът се събра извънредно, за да гласува териториалните планове. Постигнато е съгласие, ако миньори и енергетици решат да напуснат сектора, да получат до 36 работни заплати.

"Създаваме предприятие, което ще работи в същия регион, за превръщане на териториите на мините в зони, в които е подходящо да се развива икономическа дейност, например индустриални зони. Това предприятие няма изземва функции от мините. То ще работи в сътрудничество, в координация с работата на мините, така че те да се допълват, а не да се конкурират, да си пречат", коментира премиерът Николай Денков.

"Това е начинът да се търсят решения. Следващите два месеца ние ще преговаряме с ЕК - това време е достатъчно да уточним решенията, които са се очертали като точна рамка. След 30 ноември ЕК трябва да представи на всички държави членки това, което сме се уговорили и до края на декември всяка една държава от ЕС трябва да се е съгласила с това, което предлагаме. Ако това не се случи, то тогава средствата ще се изгубя и последствията за регионите ще бъдат изключително тежки"., допълни премиерът.

Ако хора от сектора искат да го напуснат, ще могат да получат обезщетения за 36 месеца, каза финансовият министър Асен Василев. "Заплатите в мините са доста високи, това означава, че един такъв пакет би бил между 140 000 и 150 000 лв. на човек", подчерта Василев.

2038 г. е датата, на която България трябва да затвори своето въглищно производство и тя е записана в енергийното законодателство още от 2019 г., посочи Василев. Тази година мините и ТЕЦ-овете са изправени пред сериозни проблеми, защото себестойността на тока, който произвеждат, е много висока спрямо пазарните цени и те не могат да реализират достатъчно енергия. По думите на Василев тези проблеми ще се задълбочават все повече.

"Това, което правим с ПВУ, Плана за справедлив преход и съфинансирането от държавния бюджет, е да направим този преход по такъв начин хората да запазят доходите си, никой да не изпада във финансов проблеми, да се привлекат достатъчно инвеститори в региона и да се завърши една програма, която ще отнеме минимум 10 години", каза Асен Василев.

От думите му стана ясно, че държавата ще отдели 1,15 млрд. евро или 2,2 млрд. лева за справяне с последиците от затварянето на въглищните централи и преминаването към неутрална спрямо климата икономика. Това било записано в последния вариант на териториалните планове, публикувани от Министерството на енергетиката на 9 август. 

Плановете показват за какво ще бъдат отделени парите, така че най-силно засегнатите региони да се справят след затварянето на въглищните мини и прилежащите тецове. Според тях до 2030 година в България ще бъдат изградени нови 7,5 гигавата възобновяеми източници, захранвани от слънце и вятър.

Тецовете ще започнат да намаляват своята работа още от началото на следващата година, когато изтича и първият договор на американската централа “Контур Глобал Марица Изток 3”. Очаква се тя да спре работа и да бъде използвана като евентуален резерв при нужда. Все още не е ясно какви средства ще получава дружеството, за да бъде поддържано като резерв.

В териториалните планове са записани няколко отправни години.

По отношение на добива на въглищата ключова година ще бъде 2026. След нея започват реалното намаляване на добива и рекултивацията на терените. До 2038 година трябва да бъдат затворени централите на въглища, които да са преминали към друг вид гориво.До 2050 година икономиката на България трябва да е климатично неутрална, тоест последиците от производство да не водят до изменения в климата.

Най-засегнатите области от спирането на въгледобива и производството на енергия от твърдо гориво са Стара Загора, Перник и Кюстендил. От тях най-сериозен ефект ще има в Стара Загора, където се намират четири от най-големите въглищни централи, както и държавните “Мини Марица-изток”.

Според данни на Министерството на енергетиката в момента в тази индустрия в региона работят над 11 000 души. Това обаче са само пряко засегнатите. Около мините и тецовете има цели индустрии, които работят за тях.Целта на териториалните планове е да се подпомогнат предприятия и бизнеси, които да осигурят на тези хора заетост и в същото време икономиката да бъде трансформирана от замърсяваща във високоефективна.

Планът съдържа три основни стълба:

СТЪЛБ 1

- рекултивация на кариерите за лигнитни въглища;

- подпомагане на създаване на вериги за добавена стойност, базирани на водород;

- подкрепа за създаване на индустриални паркове за чисти технологии;

- схема за подпомагане на фотоволтаични паркове;

- схема за подпомагане на използването на зелен водород;

- подкрепа на производство на биометан и вятърна енергия;

Една от лансираните идеи е да бъдат изградени големи паркове за слънчева енергия на мястото на мините. В същото време ще се търси възможност тецовете да преминат на друг вид гориво. Като преходно е обсъждан природният газ.

СТЪЛБ 2

- картографиране на уменията на засегнатата работна сила;

- преквалификация и повишаване на квалификацията;

- мерки за енергийна ефективност с фокус върху енергийната бедност;

В момента проучванията показват, че повечето от хората, работещи в мините, са с ниска квалификация, която е специализирана в технически дейности. Много трудно подобни работници могат да си намерят работа в по-различен сектор.

СТЪЛБ 3

- Разнообразяване на местната икономика

- диверсификация и адаптиране на местната икономика;

- подкрепа за научни изследвания и иновации за предприятията;

Целта на този стълб е да бъдат отделени пари за развиване на нови предприятия в различни от енергетиката сфери.

Едновременно с това ще бъдат отделени средства за техническа подкрепа по така наречения хоризонтален стълб. Подкрепата ще бъде оказана от държавата през министерствата на регионалното развитие, на енергетиката и на труда и социалната политика.

Заложено и създаването на нова държавна компания “Конверсия на въглищните региони” или съкратено КВР. Тя ще се занимава с рекултивация на терените след въгледобива и създаване на необходимата нова инфраструктура.

Остава под въпрос и как се пишат териториални планове, без да има енергийна стратегия, която да оказва как и кога точно ще се преминава към нисковъглеродна икономика. В плановете няколко пъти се споменава, че ще бъдат изградени нови ядрени мощности, както и паркове с батерии за съхранение на енергия.

Финансовият министър Асен Василев обяви, че държавата се отказва от проекта за батерии, за да реализира икономии по плана за възстановяване и устойчивост, откъдето се очакваше да дойдат парите. Липсва и повече яснота за бъдещите ядрени мощности. Няма нито срокове, нито конкретни оферти или процедури за избор на инвеститори.

В същото време в плана се казва, че предстои увеличение на търсенето на електроенергия до 2030 година.

Справка в оперативния баланс на Електроенергийния системен оператор показва, че в момента най-много ток се произвежда от АЕЦ “Козлодуй” - почти 38%, от слънчеви централи - 26,78% и от тецове - 21,75%.

Данните се променят заради метеорологичното време - когато е слънчево, производството на ток от фотоволтаици може да надхвърли 40 на сто, когато е облачно обаче, рязко намалява.

Парите за териториалните планове са осигурени от различни източници. Освен от Плана за възстановяване и устойчивост се разчита и на оперативни програми и съфинансиране от държавния бюджет.

 
30
Коментара по темата
30.
XX
30.09.2023 17:32:40
3
9
ХХ-ристинке, скоро не си се обаждала. Да не си почнала и ти работа в мината. Кво прай твойто приател Амедчо Чатаев. Андрейчо Луканков помниш ли го. Къде е другото ти приател Суломончо Паси. Коя година почна планът Маршал. Много те ядосват тези бульхарске про'с'тасе.
29.
ХХ
30.09.2023 16:57:19
8
9
До 26

"Забрави да споменеш и руския чернобил" - про'с'такът си е про'ст'ак. Чернобил е в Украйна.
28.
Академик Изпърденков
30.09.2023 16:53:54
6
9
Предлагам Кирчето,Асенчето и останалите боклуци да вземат по 140-150 хил. и да се разкарат завинаги.Ще спестим много повече от 3,5 милиарда.
27.
XX
30.09.2023 15:59:58
4
11
Аз искам незабавно да отворят урановите мини и пак да пращаме уран на съветските другари.
26.
Динамо
30.09.2023 15:58:33
7
2
До 25
Забрави да споменеш и руския чернобил
25.
....
30.09.2023 14:56:42
6
16
До 15
Нали не мислите, че чистият въздух е над самите държави...
Мръсният въздух от Китай , Индия и САЩ дали седи над самите държави...?!?
Питам само...
А относно мантрата за въглищните централи в Германия...
Те отварят...само на въглища...защото имат 45 гигавата мощност...и си гарантират енергията..и няма да ги затварят 2030 г....,а напротив ...сега ги отварят...отново!!!
А относно обезщетенията , които тези НИЩОПРАВЦИ искат да дадат на енергетиците...Нямам нищо против Пеевски ,Кирето , Асенчо и Боко да им ги изплатят...но от ЛИЧНИТЕ СИ СМЕТКИ..., не от Бюджета или разни фондове!!!
Сигурен съм , че ги имат...!!!
24.
В Меден Рудник
30.09.2023 14:52:56
2
16
За изборите се строи поредната безсмислена сграда, която ще е отново празна, хората нямат пари за децата си
23.
do 21
30.09.2023 14:50:21
2
10
3a тях закона Магнитски не важи.
22.
до 15
30.09.2023 14:48:58
4
9
Ще работят на газ, ама друг път. Даже арестуваха и Грета Тумберг.
21.
Учител
30.09.2023 14:47:43
6
22
А защо не протестират миньорите от двете американски централи от мариците, а само тия в държавната. За тези важи с пълна сила българската крилата фраза-залудо работи, залудо не стой (никой друг народ няма такова нещо). Това което произвеждат е на огромна загуба ( всичко се покрива от бюджета), тровят въздуха, плащат се огромни заплати и осигуровки и огромен щат. В последно време е имало масово назначение на нови служители и работници. Вероятно са получили информация от някои партиини лидери че ще им лобират за огромни обезщетения при напускане ( знаем добре кой само дава при първо изсвирване, но за сметка на държавата и всички нас) . България мина през какво ли не. Десетки хиляди учители се преквалифицираха, спряха се много произвдства, но никой не е бил нагъл както тези. Искат да спрат парите от ЕС , (милиарди), защото от тях не може да се краде безнаказано. Друго си е от бюджета (както Хемус). Обезщетения на тези да им се плащат само по Кодекса на труда.
20.
XX
30.09.2023 14:43:47
12
14
B България има американски ТЕЦ-ове , кога ще бъдат затворени.
19.
Бургас
30.09.2023 14:18:45
5
21
Има нужда от нов кмет, който да отвори заводи и фабрики
18.
Разбирач
30.09.2023 14:17:50
2
15
Тях ли да чакаме?
Бойко ги лъга 15 години , сега когато ножа опря до кокала пак ги подкокоросва . Всички разбраха , че 15 годишното управление на ГЕРБ не извърши сумати реформи , които идва денят за техното начало
Не се чудете , че западна Европа е 30г. пред на с в развитието си , а страните от източния блок , с които се мерихме до скоро са 15 г. пред нас
17.
=======
30.09.2023 14:11:26
6
19
Когато ни приемаха в лицемерния ЕС , госпожа М . К. ликвидира 4 блока на АЕЦ Козлодуй. Всички бяха много щастливи и подскачаха в екстаз , без да помислят в перспектива за цената на тока. Или идеята е , че щом промишлеността е сведена до минимум , централи не са необходими.
16.
До 15
30.09.2023 14:05:22
7
15
Не е вярно,че ще работят изцяло на природен газ!
15.
Чист въздух за Европа
30.09.2023 13:56:20
19
25
Който иска да диша отровен въздух прав му път към някоя мизерна страна с бълващи отрови ТЕЦове!
И спрете с тази мантра, че Германия щяла да отваря тецовете. ДА ще ги отварят, ама не пишете, че ще работят изцяло на природен газ нали?
14.
Боцмана
30.09.2023 13:49:50
24
24
Всяка статия започва с тези 150000 лв на калпак, които никой, повтарям НИКОЙ няма да получи на практика. Изключая непълнолетните дебили, коментиращи тук, мисля че всеки чу едно смоталевено "при определени условия"!!!
Това едно на ръка! Да закриеш отрасъл, който е възлов за енергийната независимост на България, разполагащ със запаси за десетки години напред е чиста проба КРЕТЕНИЗЪМ!! Всъщност става дума за едни 3.5 милиарда, които ще опапкат набързо Бойко, Мустафа, Асен и АЗ!!
И ако, недай Боже, утре руснаците ни спрат и ядреното гориво за Козлодуй, защото сме видни натовци и европейци и всички тези дебилчета под мен ще спат с жилетката на баба цяла зима!!
Защото изведнъж ще стане тихо и тъмно!!
Затова миньорите трябва да бъдат подкрепени с две ръце и колкото по-бързо бъдат изметени Плъха премиер и всички лайньовци покрай него, толкова по-малко щети ще нанесат!
По-големи олигофрени наистина сме нямали начело на държавата!
Бойко ми се вижда като Ален Делон, чак....
13.
Мъка
30.09.2023 13:42:06
13
19
Всите тролове изпълзяха да пишат!
Не ги слушайте, не им вярвайте!
Протести докрай! ОСТАВКА!
12.
Малииии
30.09.2023 13:29:26
22
10
150к лева на калпак и пак са недоволни?!?!? Ба тяхното мами алчно, хабиби!
11.
stud glad mizeriq
30.09.2023 13:10:20
6
29
Всичко е част от плана да направят обикновения плебей още по-зависим и в бъдеще да имаш ток, ще е лукс, а да не говорим за автомобил. Германците си затвориха всички централи и са изцяло зависими от газ, нефт, и централи на въглища. Казват ти, че борят глобалното затопляне и замърсяване, и в същото време се отказват от най-чистата, ефективна и безопасна форма на енергия, и я заменят с най-мръсната, опасна и неефективна, заедно с слънчевата енергия. Чакай ти да захранваш икономика за трилиони долари с слънчева енергия хаха. Ако някой продължава да вярва и на една дума казана от политик значи е чисто луд.
10.
Я
30.09.2023 13:03:48
10
28
Не им вярвайте,продължавайте така,всички сме с вас.Европедалите не са пример за подражание,а за некомпетентност и малоумие на зелената мафия.Много страни вече се осъзнаха,само нашите идиоти ще разчитат на слънце и вятър.
9.
До 7
30.09.2023 12:59:07
7
32
Щото германците са малоумни,и си възобновяват въглищната енергия.Ама ние нали сме по умни,закриваме! То остана ли нещо не закрито в България?
8.
Haha
30.09.2023 12:58:26
11
31
Баси продажниците даже и спряха въглищата за отопление ОСТАВКА БОКЛУЦИИ
7.
Галина
30.09.2023 12:54:52
31
18
150 000 на човек е огромна сума, не съм съгласна. Крайно време е ТЕЦ и мините да се затворят, 21 ви век горим въглища като неандерталци, а глобалното затопляне настъпва,в началото на октомври се очаква 34 градуса. Заради алчността на неколцина да умират всички
6.
Бургазлия
30.09.2023 12:52:32
11
34
Денков,
Не лъжи...
Ние няма да загубим тези пари...
Ние просто не сме ги спечелили за да ги загубим...
А като сте толкова компетентни...ми кажете колко милиарда ще загубим е от преки и косвени данъци от затварянето им...?!?
Германия си отваря въглищните централи...,а ние...
Що за ни вземате за малоумни...
ЗАЩО...???
А тези пари за обезщетения от къде ще ги вземете...
Щото сумата ще е ОГРОМНА...!!!
Може би от малките фирми от брутални проверки и ревизии...?!?
Достатъчно...вече се нахранихте...!!!
Просто си идете...
Не ставате...
Не правете повече бели...!!!
Господ да ни пази от такива "Държавници" като Вас...!!!
5.
Колю
30.09.2023 12:50:30
23
18
Взимаш 150 000 лева и веднага започваш другаде работа! Може да не е за 3 000 лева ама за 2 000 намираш без проблем! Ама те не искали! Чудесно-след няколко години пак ще ви закрият и тогава ще вземете на Катинка мушмулата!
4.
!!!!
30.09.2023 12:44:50
20
13
Иде и блокирайте дупката на оня плужек Денков хората където пътуват какво са ви виновни? И каква подкрепа търсите Вие кой подкрепихте че на се сещам?
3.
Бг
30.09.2023 12:42:40
21
27
Всеки трябва да разбере, че света се променя и хората трябва да се адаптират към новите реалности. Има професии които ще изчезнат, както и такива които вече изчезнаха. Нищо лично към миньорите, но 150000 обезщетение не е малко, а те не са единствените които работят в риск.
2.
Копейките да се ослушват
30.09.2023 12:35:18
22
27
Малцинство сте.
1.
Запознат
30.09.2023 12:34:17
25
19
И аз искам да организирам протест. Вчера се напуках като свиня и днес ме боли главата. Брюксел е виновен!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук Шефът на ДАНС „изритал“ заместника си заради лоша мотивация и политическа ангажираност Шефът на ДАНС „изритал“ заместника си заради лоша мотивация и политическа ангажираност Петър Петров демонстрирал пренебрежение към институцията Чуждите инвестиции намаляха с половин милиард Чуждите инвестиции намаляха с половин милиард Привлеченият дялов капитал през първите два месеца на годината възлиза на 16,6 млн. евро Чия е служебната строителна министърка? Чия е служебната строителна министърка? И Виолета Коритарова се използва като аргумент в спора дали ГЕРБ или ПП-ДБ има (по-голям) дял в кабинета "Главчев" Фики на косъм се откаже от музиката, писнало му от хейта Фики на косъм се откаже от музиката, писнало му от хейта Хейтът тотално съсипва попфолк певецът Сексът в „Ергенът“ вече не е мираж. Валерия и Алек го направиха в морето Сексът в „Ергенът“ вече не е мираж. Валерия и Алек го направиха в морето Красавицата споделила, че е било много страстно, но и доста неудобно Украинка се изгаври с ченгета от РУ-Несебър, ето какво се случи Украинка се изгаври с ченгета от РУ-Несебър, ето какво се случи 60-годишната чуждестранна гражданка, но временно пребиваваща в Слънчев бряг, опитала да ги подкупи с 20 лв., но се озовала в ареста Община Царево с мащабни инфраструктурни проекти Община Царево с мащабни инфраструктурни проекти За реализацията им администрацията ще си партнира с различни институции
Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори