×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Въпреки протестите! Пращаме в Брюксел плана за преход на въглищните централи


Въпреки протестите! Пращаме в Брюксел плана за преход на въглищните централи
Протестиращите от вчера сутринта са затворили магистралата към Бургас, а от късно снощи и подбалканския път. Искат оставката на правителството
30 Септември 2023, Събота, 11:45 ч.
Автор: Флагман

Миньори и енергетици може да напуснат и ще получат до 36 заплати - около 150 хил.лева на човек, но те не искат

Правителството ще изпрати днес в Брюксел трите плана за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник, както вчера анонсира премиерът Николай Денков. Крайният срок за предаването им на Европейската комисия изтича, като преговорите по плановете могат да продължат до края на ноември.

До 31 декември всички държави - членки трябва да ги одобрят, в противен случай страната ни ще изгуби 3,5 млрд. лева, подчерта тези дни премиерът Николай Денков. 

Той увери, че централите ще могат да работят до 2038 година. Вчера кабинетът се събра извънредно, за да гласува териториалните планове. Постигнато е съгласие, ако миньори и енергетици решат да напуснат сектора, да получат до 36 работни заплати.

"Създаваме предприятие, което ще работи в същия регион, за превръщане на териториите на мините в зони, в които е подходящо да се развива икономическа дейност, например индустриални зони. Това предприятие няма изземва функции от мините. То ще работи в сътрудничество, в координация с работата на мините, така че те да се допълват, а не да се конкурират, да си пречат", коментира премиерът Николай Денков.

"Това е начинът да се търсят решения. Следващите два месеца ние ще преговаряме с ЕК - това време е достатъчно да уточним решенията, които са се очертали като точна рамка. След 30 ноември ЕК трябва да представи на всички държави членки това, което сме се уговорили и до края на декември всяка една държава от ЕС трябва да се е съгласила с това, което предлагаме. Ако това не се случи, то тогава средствата ще се изгубя и последствията за регионите ще бъдат изключително тежки"., допълни премиерът.

Ако хора от сектора искат да го напуснат, ще могат да получат обезщетения за 36 месеца, каза финансовият министър Асен Василев. "Заплатите в мините са доста високи, това означава, че един такъв пакет би бил между 140 000 и 150 000 лв. на човек", подчерта Василев.

2038 г. е датата, на която България трябва да затвори своето въглищно производство и тя е записана в енергийното законодателство още от 2019 г., посочи Василев. Тази година мините и ТЕЦ-овете са изправени пред сериозни проблеми, защото себестойността на тока, който произвеждат, е много висока спрямо пазарните цени и те не могат да реализират достатъчно енергия. По думите на Василев тези проблеми ще се задълбочават все повече.

"Това, което правим с ПВУ, Плана за справедлив преход и съфинансирането от държавния бюджет, е да направим този преход по такъв начин хората да запазят доходите си, никой да не изпада във финансов проблеми, да се привлекат достатъчно инвеститори в региона и да се завърши една програма, която ще отнеме минимум 10 години", каза Асен Василев.

От думите му стана ясно, че държавата ще отдели 1,15 млрд. евро или 2,2 млрд. лева за справяне с последиците от затварянето на въглищните централи и преминаването към неутрална спрямо климата икономика. Това било записано в последния вариант на териториалните планове, публикувани от Министерството на енергетиката на 9 август. 

Плановете показват за какво ще бъдат отделени парите, така че най-силно засегнатите региони да се справят след затварянето на въглищните мини и прилежащите тецове. Според тях до 2030 година в България ще бъдат изградени нови 7,5 гигавата възобновяеми източници, захранвани от слънце и вятър.

Тецовете ще започнат да намаляват своята работа още от началото на следващата година, когато изтича и първият договор на американската централа “Контур Глобал Марица Изток 3”. Очаква се тя да спре работа и да бъде използвана като евентуален резерв при нужда. Все още не е ясно какви средства ще получава дружеството, за да бъде поддържано като резерв.

В териториалните планове са записани няколко отправни години.

По отношение на добива на въглищата ключова година ще бъде 2026. След нея започват реалното намаляване на добива и рекултивацията на терените. До 2038 година трябва да бъдат затворени централите на въглища, които да са преминали към друг вид гориво.До 2050 година икономиката на България трябва да е климатично неутрална, тоест последиците от производство да не водят до изменения в климата.

Най-засегнатите области от спирането на въгледобива и производството на енергия от твърдо гориво са Стара Загора, Перник и Кюстендил. От тях най-сериозен ефект ще има в Стара Загора, където се намират четири от най-големите въглищни централи, както и държавните “Мини Марица-изток”.

Според данни на Министерството на енергетиката в момента в тази индустрия в региона работят над 11 000 души. Това обаче са само пряко засегнатите. Около мините и тецовете има цели индустрии, които работят за тях.Целта на териториалните планове е да се подпомогнат предприятия и бизнеси, които да осигурят на тези хора заетост и в същото време икономиката да бъде трансформирана от замърсяваща във високоефективна.

Планът съдържа три основни стълба:

СТЪЛБ 1

- рекултивация на кариерите за лигнитни въглища;

- подпомагане на създаване на вериги за добавена стойност, базирани на водород;

- подкрепа за създаване на индустриални паркове за чисти технологии;

- схема за подпомагане на фотоволтаични паркове;

- схема за подпомагане на използването на зелен водород;

- подкрепа на производство на биометан и вятърна енергия;

Една от лансираните идеи е да бъдат изградени големи паркове за слънчева енергия на мястото на мините. В същото време ще се търси възможност тецовете да преминат на друг вид гориво. Като преходно е обсъждан природният газ.

СТЪЛБ 2

- картографиране на уменията на засегнатата работна сила;

- преквалификация и повишаване на квалификацията;

- мерки за енергийна ефективност с фокус върху енергийната бедност;

В момента проучванията показват, че повечето от хората, работещи в мините, са с ниска квалификация, която е специализирана в технически дейности. Много трудно подобни работници могат да си намерят работа в по-различен сектор.

СТЪЛБ 3

- Разнообразяване на местната икономика

- диверсификация и адаптиране на местната икономика;

- подкрепа за научни изследвания и иновации за предприятията;

Целта на този стълб е да бъдат отделени пари за развиване на нови предприятия в различни от енергетиката сфери.

Едновременно с това ще бъдат отделени средства за техническа подкрепа по така наречения хоризонтален стълб. Подкрепата ще бъде оказана от държавата през министерствата на регионалното развитие, на енергетиката и на труда и социалната политика.

Заложено и създаването на нова държавна компания “Конверсия на въглищните региони” или съкратено КВР. Тя ще се занимава с рекултивация на терените след въгледобива и създаване на необходимата нова инфраструктура.

Остава под въпрос и как се пишат териториални планове, без да има енергийна стратегия, която да оказва как и кога точно ще се преминава към нисковъглеродна икономика. В плановете няколко пъти се споменава, че ще бъдат изградени нови ядрени мощности, както и паркове с батерии за съхранение на енергия.

Финансовият министър Асен Василев обяви, че държавата се отказва от проекта за батерии, за да реализира икономии по плана за възстановяване и устойчивост, откъдето се очакваше да дойдат парите. Липсва и повече яснота за бъдещите ядрени мощности. Няма нито срокове, нито конкретни оферти или процедури за избор на инвеститори.

В същото време в плана се казва, че предстои увеличение на търсенето на електроенергия до 2030 година.

Справка в оперативния баланс на Електроенергийния системен оператор показва, че в момента най-много ток се произвежда от АЕЦ “Козлодуй” - почти 38%, от слънчеви централи - 26,78% и от тецове - 21,75%.

Данните се променят заради метеорологичното време - когато е слънчево, производството на ток от фотоволтаици може да надхвърли 40 на сто, когато е облачно обаче, рязко намалява.

Парите за териториалните планове са осигурени от различни източници. Освен от Плана за възстановяване и устойчивост се разчита и на оперативни програми и съфинансиране от държавния бюджет.

 




Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
30
Коментара по темата
30.
XX
30.09.2023 17:32:40
3
9
ХХ-ристинке, скоро не си се обаждала. Да не си почнала и ти работа в мината. Кво прай твойто приател Амедчо Чатаев. Андрейчо Луканков помниш ли го. Къде е другото ти приател Суломончо Паси. Коя година почна планът Маршал. Много те ядосват тези бульхарске про'с'тасе.
29.
ХХ
30.09.2023 16:57:19
8
9
До 26

"Забрави да споменеш и руския чернобил" - про'с'такът си е про'ст'ак. Чернобил е в Украйна.
28.
Академик Изпърденков
30.09.2023 16:53:54
6
9
Предлагам Кирчето,Асенчето и останалите боклуци да вземат по 140-150 хил. и да се разкарат завинаги.Ще спестим много повече от 3,5 милиарда.
27.
XX
30.09.2023 15:59:58
4
11
Аз искам незабавно да отворят урановите мини и пак да пращаме уран на съветските другари.
26.
Динамо
30.09.2023 15:58:33
7
2
До 25
Забрави да споменеш и руския чернобил
25.
....
30.09.2023 14:56:42
6
16
До 15
Нали не мислите, че чистият въздух е над самите държави...
Мръсният въздух от Китай , Индия и САЩ дали седи над самите държави...?!?
Питам само...
А относно мантрата за въглищните централи в Германия...
Те отварят...само на въглища...защото имат 45 гигавата мощност...и си гарантират енергията..и няма да ги затварят 2030 г....,а напротив ...сега ги отварят...отново!!!
А относно обезщетенията , които тези НИЩОПРАВЦИ искат да дадат на енергетиците...Нямам нищо против Пеевски ,Кирето , Асенчо и Боко да им ги изплатят...но от ЛИЧНИТЕ СИ СМЕТКИ..., не от Бюджета или разни фондове!!!
Сигурен съм , че ги имат...!!!
24.
В Меден Рудник
30.09.2023 14:52:56
2
16
За изборите се строи поредната безсмислена сграда, която ще е отново празна, хората нямат пари за децата си
23.
do 21
30.09.2023 14:50:21
2
10
3a тях закона Магнитски не важи.
22.
до 15
30.09.2023 14:48:58
4
9
Ще работят на газ, ама друг път. Даже арестуваха и Грета Тумберг.
21.
Учител
30.09.2023 14:47:43
6
22
А защо не протестират миньорите от двете американски централи от мариците, а само тия в държавната. За тези важи с пълна сила българската крилата фраза-залудо работи, залудо не стой (никой друг народ няма такова нещо). Това което произвеждат е на огромна загуба ( всичко се покрива от бюджета), тровят въздуха, плащат се огромни заплати и осигуровки и огромен щат. В последно време е имало масово назначение на нови служители и работници. Вероятно са получили информация от някои партиини лидери че ще им лобират за огромни обезщетения при напускане ( знаем добре кой само дава при първо изсвирване, но за сметка на държавата и всички нас) . България мина през какво ли не. Десетки хиляди учители се преквалифицираха, спряха се много произвдства, но никой не е бил нагъл както тези. Искат да спрат парите от ЕС , (милиарди), защото от тях не може да се краде безнаказано. Друго си е от бюджета (както Хемус). Обезщетения на тези да им се плащат само по Кодекса на труда.
20.
XX
30.09.2023 14:43:47
12
14
B България има американски ТЕЦ-ове , кога ще бъдат затворени.
19.
Бургас
30.09.2023 14:18:45
5
21
Има нужда от нов кмет, който да отвори заводи и фабрики
18.
Разбирач
30.09.2023 14:17:50
2
15
Тях ли да чакаме?
Бойко ги лъга 15 години , сега когато ножа опря до кокала пак ги подкокоросва . Всички разбраха , че 15 годишното управление на ГЕРБ не извърши сумати реформи , които идва денят за техното начало
Не се чудете , че западна Европа е 30г. пред на с в развитието си , а страните от източния блок , с които се мерихме до скоро са 15 г. пред нас
17.
=======
30.09.2023 14:11:26
6
19
Когато ни приемаха в лицемерния ЕС , госпожа М . К. ликвидира 4 блока на АЕЦ Козлодуй. Всички бяха много щастливи и подскачаха в екстаз , без да помислят в перспектива за цената на тока. Или идеята е , че щом промишлеността е сведена до минимум , централи не са необходими.
16.
До 15
30.09.2023 14:05:22
7
15
Не е вярно,че ще работят изцяло на природен газ!
15.
Чист въздух за Европа
30.09.2023 13:56:20
19
25
Който иска да диша отровен въздух прав му път към някоя мизерна страна с бълващи отрови ТЕЦове!
И спрете с тази мантра, че Германия щяла да отваря тецовете. ДА ще ги отварят, ама не пишете, че ще работят изцяло на природен газ нали?
14.
Боцмана
30.09.2023 13:49:50
24
24
Всяка статия започва с тези 150000 лв на калпак, които никой, повтарям НИКОЙ няма да получи на практика. Изключая непълнолетните дебили, коментиращи тук, мисля че всеки чу едно смоталевено "при определени условия"!!!
Това едно на ръка! Да закриеш отрасъл, който е възлов за енергийната независимост на България, разполагащ със запаси за десетки години напред е чиста проба КРЕТЕНИЗЪМ!! Всъщност става дума за едни 3.5 милиарда, които ще опапкат набързо Бойко, Мустафа, Асен и АЗ!!
И ако, недай Боже, утре руснаците ни спрат и ядреното гориво за Козлодуй, защото сме видни натовци и европейци и всички тези дебилчета под мен ще спат с жилетката на баба цяла зима!!
Защото изведнъж ще стане тихо и тъмно!!
Затова миньорите трябва да бъдат подкрепени с две ръце и колкото по-бързо бъдат изметени Плъха премиер и всички лайньовци покрай него, толкова по-малко щети ще нанесат!
По-големи олигофрени наистина сме нямали начело на държавата!
Бойко ми се вижда като Ален Делон, чак....
13.
Мъка
30.09.2023 13:42:06
13
19
Всите тролове изпълзяха да пишат!
Не ги слушайте, не им вярвайте!
Протести докрай! ОСТАВКА!
12.
Малииии
30.09.2023 13:29:26
22
10
150к лева на калпак и пак са недоволни?!?!? Ба тяхното мами алчно, хабиби!
11.
stud glad mizeriq
30.09.2023 13:10:20
6
29
Всичко е част от плана да направят обикновения плебей още по-зависим и в бъдеще да имаш ток, ще е лукс, а да не говорим за автомобил. Германците си затвориха всички централи и са изцяло зависими от газ, нефт, и централи на въглища. Казват ти, че борят глобалното затопляне и замърсяване, и в същото време се отказват от най-чистата, ефективна и безопасна форма на енергия, и я заменят с най-мръсната, опасна и неефективна, заедно с слънчевата енергия. Чакай ти да захранваш икономика за трилиони долари с слънчева енергия хаха. Ако някой продължава да вярва и на една дума казана от политик значи е чисто луд.
10.
Я
30.09.2023 13:03:48
10
28
Не им вярвайте,продължавайте така,всички сме с вас.Европедалите не са пример за подражание,а за некомпетентност и малоумие на зелената мафия.Много страни вече се осъзнаха,само нашите идиоти ще разчитат на слънце и вятър.
9.
До 7
30.09.2023 12:59:07
7
32
Щото германците са малоумни,и си възобновяват въглищната енергия.Ама ние нали сме по умни,закриваме! То остана ли нещо не закрито в България?
8.
Haha
30.09.2023 12:58:26
11
31
Баси продажниците даже и спряха въглищата за отопление ОСТАВКА БОКЛУЦИИ
7.
Галина
30.09.2023 12:54:52
31
18
150 000 на човек е огромна сума, не съм съгласна. Крайно време е ТЕЦ и мините да се затворят, 21 ви век горим въглища като неандерталци, а глобалното затопляне настъпва,в началото на октомври се очаква 34 градуса. Заради алчността на неколцина да умират всички
6.
Бургазлия
30.09.2023 12:52:32
11
34
Денков,
Не лъжи...
Ние няма да загубим тези пари...
Ние просто не сме ги спечелили за да ги загубим...
А като сте толкова компетентни...ми кажете колко милиарда ще загубим е от преки и косвени данъци от затварянето им...?!?
Германия си отваря въглищните централи...,а ние...
Що за ни вземате за малоумни...
ЗАЩО...???
А тези пари за обезщетения от къде ще ги вземете...
Щото сумата ще е ОГРОМНА...!!!
Може би от малките фирми от брутални проверки и ревизии...?!?
Достатъчно...вече се нахранихте...!!!
Просто си идете...
Не ставате...
Не правете повече бели...!!!
Господ да ни пази от такива "Държавници" като Вас...!!!
5.
Колю
30.09.2023 12:50:30
23
18
Взимаш 150 000 лева и веднага започваш другаде работа! Може да не е за 3 000 лева ама за 2 000 намираш без проблем! Ама те не искали! Чудесно-след няколко години пак ще ви закрият и тогава ще вземете на Катинка мушмулата!
4.
!!!!
30.09.2023 12:44:50
20
13
Иде и блокирайте дупката на оня плужек Денков хората където пътуват какво са ви виновни? И каква подкрепа търсите Вие кой подкрепихте че на се сещам?
3.
Бг
30.09.2023 12:42:40
21
27
Всеки трябва да разбере, че света се променя и хората трябва да се адаптират към новите реалности. Има професии които ще изчезнат, както и такива които вече изчезнаха. Нищо лично към миньорите, но 150000 обезщетение не е малко, а те не са единствените които работят в риск.
2.
Копейките да се ослушват
30.09.2023 12:35:18
22
27
Малцинство сте.
1.
Запознат
30.09.2023 12:34:17
25
19
И аз искам да организирам протест. Вчера се напуках като свиня и днес ме боли главата. Брюксел е виновен!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори