×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Училище на занаятите, „Кральо-Портальо“, „Дърпане на въже“ и още весели занимания очакват малки и големи в Поморие


27 Септември 2023, Сряда, 13:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Вижте цялата програма за фестивала на занаята в Поморие

Да почувствате вълшебството на занаятите; да се върнете в детството със забравените детски игри; да послушате хубава народна музика и да погледате красивите български носии; да покажете на децата си какво значат думички като стан, шевица и чан; заедно, малки и големи, да се докоснете до естествени материали и да сътворите красиви неща от глина, дърво, листа, кожа или мидички, а защо не и да опитате да посвирите на цигулка…

Всичко това може да направите напълно безплатно в Поморие от 29 септември до 1 октомври. „Входната такса“ е усмивка и добро настроение. За първи път в града ще се проведе подобен „Международен фолклорен фестивал“, чиято основна цел е да създаде автентична обстановка, която да предразположи публика и участници да се потопят в магията на българския фолклор, завръщайки се към своите корена.

Малки и големи са добре дошли на центъра в Поморие! Нека заедно си припомним, че нашето наследство е и нашето бъдеще!

Пълната програма, както и карта на шатрите с различните занимания, може да видите по-долу или на сайта на фестивала:  https://www.folklorenfest.bg/ 

Петък /29.09.2023 г./

10.00 часа – Откриване на Пазар на занаятите и изкуствата „Дюкянът“ с майстори по дърворезба, ножарство, грънчарство, юверили, килимари и месари; Откриване на етнографска зона с изложба на обредни питки, видове народни инструменти, чанове;

18.30 часа – Дефиле на  участниците  по главната пешеходна улица на града и общо дълго хоро;

19.00 часа – Официално откриване на Фестивала на пл. „Св.св. Кирил и Методий“  пред НЧ „Просвета 1888″;

20.00 часа – Разучаване на фестивално хоро, ръководено от Марио Егов – гл. художествен ръководител на Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ – Бургас; всенародно веселие “С ХОРО ОТ КРАЙ ДО КРАЙ“ с  оркестър „Комити“  и странджанската певица Александра Димитрова – Сашка.

 

Събота /30.09.2023 г. /

10.00 часа – ”Моето наследство е моето бъдеще” – фолклорен концерт с участието на детски фолклорни състави от Поморие, Бургас и Айтос;

11.00 -13.00 часа – Отваря врати училище на занаятите за малки и големи „Дюкянът“

– Майстор Бистра Стоянова – уроци по бродиране на шевици „Магията на българската шевица“

– Майстор Мирослав Ников /кожар/ – работилница за направа на мини кукерски маски от кожа

11.30 часа –  „Игрите на баба и дядо, мама и татко“ – автор и разработка: д-р Пламена Кирова,  РИМ Бургас („Кральо-Портальо“, „Дърпане на въже“, „Асоциация“ – описание по-долу);

13.30 – 15.30 часа – училище на занаятите за малки и големи „Дюкянът“

– Яна Янакиева  – Уроци по грънчарство „Да усетим магията на грънчарското колело“

– Мариана Иванова – Уроци по шумкарство „Да направим кукли от царевична шума“

15.30 – 17.30 часа – училище на занаятите за малки и големи „Дюкянът“

– Мария Кирякова – Уроци по плетене на една и две куки

– Мариета Петрова /майстор килимар/ – уроци по плетене на колани на стан

– Жельо Стоянов – Уроци по цигулка

17.30 часа  – Кукерландия със СНЦ „Каменовски традиции“ – демонстрации на български обичаи и ритуали;

18.00 часа – “КРАСОТА, МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ”: концерт на ТА „Здравец“ – гр. Камено и ПФТА  към Читалище „Просвета- 1927“ – гр. Камено.

 

Неделя /01.10.2023 г./

11.30 часа – 13.30 часа – Училище на занаятите за малки и големи „Дюкянът“

– Владимир Петров /майстор дърворезбар/ – Уроци по дърворезба

– Андон Орлов /майстор-грънчарство / – Уроци по керамика

13.30 часа – 15.30 часа – Училище на занаятите за малки и големи „Дюкянът“

– Светослав Мицев – уроци по рисуване на тема „Моята любима китара“

– Ателие „Картините на Ема“ – уроци по направа на картини с миди и камъчета

 

Във връзка с безпроблемното провеждане на мероприятието пл. „Св.св. Кирил и Методий“ ще бъде затворен за движение на моторни превозни средства.

_____________________________________________________________________________________________

„Игрите на баба и дядо, мама и татко“, автор и разработка: д-р Пламена Кирова,  РИМ Бургас (събота – 30.09.2023 г. от 11.30 часа)

Игрите са със състезателен характер и в отбори

Първата игра е „Кральо-Портальо“ – цел: да се съставят отборите от един капитан и по пет играчи, общо отбор от шест деца.

Описание на играта: Две деца се хващат за ръцете, като едното е в ролята на крал, а другото – в ролята на кралица. Останалите деца се хващат на влакче и казват: „Кральо-поратальо, отвори порти, че ти носим дарове“. Децата вдигат ръце, за да направят тунел и както минават децата, те си пускат ръцете. Детето, което остане вътре, го питат: „За краля или за кралицата са даровете?“ В зависимост от отговора – крал или кралица – детето отива в съответния отбор. И така докато се изберат отборите.

Втората игра е „Дърпане на въже“ – цел: да се определи кой отбор ще започне пръв.

Описание на играта: На вече избраните отбори се дава въже и те трябва да го дърпат, като целта е да се издърпат всички деца от противниковия отбор. Тези, които успеят, първи започват играта.

Третата игра е „Асоциация“

Описание: За всеки отбор се приготвят по шест листа, на които има изписана дума. Едно от децата изтегля листче и без да гледа какво е написано се обръща към съотборниците си. Те с по една дума трябва да обяснят какво е написано на листа, така че детето да познае. За целта всеки един от съотборниците има право на една дума. Ако детето успее или не, идва следващ играч, който тегли ново листче, и така докато се изредят всички деца в отбора. Ако дете каже направо думата, вместо да я обясни, за да бъде отгатнат, то отговорът не се зачита като точка и идва следващият играч, който тегли лист с дума за обясняване. Печели отборът с най-много познати думи. Ако отборите познаят всички думи, тогава водещият задава гатанка на капитаните и който познае пръв, то неговият отбор е победител.

Награди ще има за всички! Очакваме ви!

Събитието се осъществява по проект „Местни инициативи за европейска идентичност“ по процедура за подбор на проектни предложения № BGRDNP001-19.607 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подбор на проекти за вътрешнотериториално и транснационално сътрудничество по подмярка 19.3 «Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на МИГ» от мярка 19 «Водено от общностите местно развитие» на ПРСР за периода 2014-2020 г.


В категории: Поморие


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Мима
27.09.2023 15:47:55
0
0
Най-любимите ми моменти са предизборните дни. Само хубави новини четем за Поморие, все нещо дозастроено, подредено, направено,игри,веселби. Браво, г-н кмете, пак ще глсувам за вас.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Кабинетът "Главчев" тихомълком е гласувал щедра компенсация на фирмата, спечелила десетки милиони от такса "дезинфекция" Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Един от най-разпространените начини за разпознаване на фалшиви банкноти е водният знак Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Петър Кънев е водач на кандидатите от Бургас за Народното събрание На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски  Подготвя се почвата за връщане на Борисовата държава - завладяна съдебна система и имитация на честни избори, предупреди ген. Атанасов Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори