×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Подаваш сигнал за укрити данъци, дават 10% от сумата


27 Септември 2023, Сряда, 13:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Стимулът ще се дава, ако сумата на допълнителното постъпление за бюджета е над 3000 лв.

Всеки, който подаде сигнал до НАП за укриване на данъци да получава 10% от допълнителните приходи за бюджета, събрани поради разкритията. Това предлага финансовото министерство с промени в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс, обявени за обществено обсъждане.

Въпреки, че укриването на данъци и задължителни осигурителни вноски е проблем на всички развити икономики, този проблем е особено значим и за България, където събираемостта на тези публични вземания все още не е на необходимите нива, затова ще се използват всички позволени от закона средства за повишаването и, се казва в мотивите на вносителите. Експертите на Асен Василев съобщават, че такава уредба има в редица държави, като най-пълна е в САЩ и Великобритания.

Практиката е показала, че най-често това са служители или партньори на нарушителя, които разполагат с вътрешна информация и достъп до информация и документи. За да няма спекулации и злоупотреби с това право и за да не бъдат засипани инспекторите на НАП с информация е предвидено да се разследват само сигнали, които съдържат конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите.

Заложен е и долен праг за разкритите допълнително суми от неплатени данъци над който ще се изплащат възнагражденията- над 3000 лв., като идеята е така да няма разчистване на междуличностни сметки. Предвидено е и наказание при трикратно подаване на невярна информация за едно и също лице.

Предложеният проект за поправки на Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс изясняват и изключването на обезщетението по трудово правоотношение, всяко друго възнаграждение за труд, пенсията или стипендията в общ размер до минималната работна заплата месечно да не подлежат на принудително изпълнение. Новият текст предвижда да не подлежи на запор сума, равна на минималната заплата плюс 50% от разликата между средната брутна месечна работна заплата, определена общо за икономическите дейности за предходно тримесечие по данни на НСИ и минималната работна заплата.

Промени в Закона за местните данъци и такси, също обявени за обществено обсъждане пък предвиждат сгради, получили сертификати с клас на енергопотребление по Закона за енергийната ефективност да бъдат освободени от местен данък сгради с нулево потребление, т.е. клас „А“, за да се стимулира санирането и повишаване на енергийния клас на сградите. Предлага се отмяна на критерия година на въвеждане в експлоатация на съществуващи сгради, като и най-старите са задължени да имат най-малко клас "В".

Друга поправка пък предлага да се въведе патентен данък за събирачите на диворастящи семена, гъби, включително трюфели, плодове, лечебни и ароматни растения или части от тях.

В момента те плащат само данък за доходите си, като прилагат документация пред тези, които изкупуват продукцията им. Предложението е да отпадне задължението лицата, изкупуващи продукцията да документират тези разходи.


В категории: Животът


12
Коментара
12
Коментара по темата
12.
Интересно!
27.09.2023 17:46:12
0
2
Когато се пуска платена статия и не се обявява от съответната медия че е платена това е вид укриване на данъци при положение че не може да се проследи колко платени статии има за определен данъчен период и колко пари са взети от медията съответно.
11.
Сандо
27.09.2023 17:11:17
0
0
Невидях подобен подход срещу корупцията още по малко срещу кражбите на държавни пари и фондове
10.
Пеевски
27.09.2023 15:47:35
0
1
И ние Няма да подкрепим платените доноси на Асен Василев:
Смешно е, няма да се случи!
Това е Репресия срещу кражбите !
9.
Боко МутроФ
27.09.2023 15:41:18
0
2
Парламентарната група на ГЕП ( гепя, крада)
Няма да подкрепим тези промени в
Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс.
8.
хм
27.09.2023 13:58:30
0
6
Очакват доноси с доказателства, от партньори и по висши служители които не са успели да намажат от шефа или партньора си да може да намажат от нап. Няма да заработи врътката.
Та те партньорите нали затова са партньори да си делят далаверата, не стават партньори за да са полза на нап. Пък служителите си знаят че те са спомагали в прикриването, как да се самоиздадат?
7.
Иначе гледам виетнамци дошли
27.09.2023 13:42:39
0
9
Китайците свършиха, сега са наред виетнамците. Четири мандата разтягахме дъвката за мощни китайски инвеститори, а сега явно е ред да дъвчем 4 мандата виетнамски инвеститори. Така до къде 2860 ще изредим всички азиатци и ще минем на африканци
Например най-крупният сомалийски милиардер е решил да инвестира в България :-))))))))))))))))))))
6.
Искам 10 процента
27.09.2023 13:41:19
1
5
Имам сигнал, че всички частни фирми в България крият данъци и плащат под масата част от заплата да укриват печалба и доходи.
Аз.
P.S.Ама това е обществена тайна, а тея данъчни, които не са си свършили работат ида изловят частните фирми укриващи доходи, ще им се търси ли метка. 100% има замесен данъчен при укриване на доходи.
5.
Страната на доносниците. С.Корея пасти да ядат
27.09.2023 13:40:22
0
7
И едно време стимулираха доносниците и сега явно е така. Нищо не се е променило, освен че някои започнаха да крадат в пъти повече
4.
ДА ПИТАМ
27.09.2023 13:32:38
0
3
АКО ИЗДАМ 10 ЧОВЕКА МОЖЕ ЛИ ДА НЕ ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ - 10 Х 10% = 100 %.ЧЕ ПОЗНАВАМ НЯКОЙ ДРУГ
3.
ХАХАХАХААХА
27.09.2023 13:15:06
0
7
начи ако изкажа всички дУпетати и Лукойл ще дръпна с няква 7цифрена сума от НАП?

дайте ми телефона.

п.с. и вас ще издъня мухахах
2.
Колко ........
27.09.2023 13:14:43
0
6
Колко струва една л. кола , а един човешки живот ?
Подадох сигнал за изсъхнало дърво на паркинг през пролетта , минаха 3 месеца и никаква реакция .
Сега ще чакаме да падне клон или дървото върху кола или върху човек .
Колко ли струва л. кола или човешки живот ?
1.
Фон някой си
27.09.2023 13:13:30
2
12
мамицата на тва келеме министър на финансите...педал нещастен,ти кога ще си докажеш доходите
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет" Здравният министър съобщи шокираща новина - родилка и бебе са починали, разследва се лекарска грешка Здравният министър съобщи шокираща новина - родилка и бебе са починали, разследва се лекарска грешка Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Самоков" Ha мope в Гъpция или в Бългapия: Кoлĸo cтpyвaт нoщyвĸитe пpeз лeтния ceзoн? Ha мope в Гъpция или в Бългapия: Кoлĸo cтpyвaт нoщyвĸитe пpeз лeтния ceзoн? B Πpимopcĸo и Coзoпoл cpeднитe цeни зa нaeм нa ĸвapтиpa тoвa лятo дocтигaт $62 (112 лeвa) Откриха останки в село Дебелт Откриха останки в село Дебелт Вероятно приживе човекът е страдал от гигантизъм или друго рядко заболяване Чудо в Странджа! От икона в с. Бродилово тече миро Чудо в Странджа! От икона в с. Бродилово тече миро На същия този ден се видя, че старата аязма се е напълнила с лековита вода, след като повече от 20 години беше пресъхнала
Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори