×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Преживяхме майката и бащата на нацията, сега ГЕРБ ни представят детето й Хекимян


Преживяхме майката и бащата на нацията, сега ГЕРБ ни представят детето й Хекимян
Нажежените политически страсти по места ще стимулират консервативния вот, прогнозира Татяна Буруджиева
25 Септември 2023, Понеделник, 19:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Кандидатурата му е рискова, води до сериозни напрежения и разочарование в партията, смята политологът

Татяна Буруджиева е преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по политически комуникации, пиар и предизборни кампании. Бивш депутат от „Коалиция за България“ в 42-ото Народно събрание. Потърсихме я за коментар по повод кандидатурата на ГЕРБ за кмет на София в лицето на Антон Хекимян и предстоящото начало на предизборната кампания за местните избори в страната.

- Г-жо Буруджиева, удачна ли е според Вас кандидатурата на Антон Хекимян за кмет на София от страна на ГЕРБ?

- От гледна точка на сложната политическа игра, която наблюдаваме в национален мащаб, със сигурност тази кандидатура носи много плюсове на г-н Борисов, защото му дава свободата да заеме позиция на човека, който е решил, така да се каже, изхода от битката за София. И по този начин да има и други стъпки и възможности за взаимодействие на национално равнище с ПП-ДБ. От електорална гледна точка тази кандидатура мисля, че носи сериозни напрежения вътре в ГЕРБ и едва ли ще успее за месец да получи максималната партийна подкрепа, която обикновено има формацията в София. Така че, това естествено мисля, че ще се отрази на резултата на листата на ГЕРБ. Струва ми се, че листата и кандидат-кметът ще се движат в известен синхрон, който не е максималният, който можеше да получи ГЕРБ на тези избори. Но така или иначе, не може вечно да управляваш София. ГЕРБ като че ли търсеха начин да покажат, че не някой им е отнел София, тъй като в столицата битката между „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ започва да изглежда като изцяло символична битка. „Продължаваме промяната“ са решили, че чрез кметското място в София ще покажат, че те са по-силни от ГЕРБ. А ГЕРБ с тази кандидатура като че ли показва, че той решава какво и как да се случва на полето на политиката в България.

- Това, че е популярно лице, ще помогне ли на кампанията на Хекимян?

- Той ще има тежка кампания, в никакъв случай няма да му е леко. Не е достатъчно, че е толкова популярно лице – може би даже в определен смисъл това ще му носи негатив.

- Смятате ли, че кандидатурата на Хекимян е някакъв жест към ПП-ДБ?

- Не. По-скоро тя дава възможност след изборите да бъде интерпретирано поведението по един начин, който ще е в полза на ГЕРБ.

- В какъв смисъл?

- В смисъл че те са добрите партньори, които са направили всичко възможно да подпомогнат своите неразумни партньори, които дори не могат да спечелят; или пък ако са спечелили – са спечелили само благодарение на това. Говоря в национален мащаб и за нещата, които очаквам да се развият веднага след местните избори в зависимост от спада на „Продължаваме промяната“.

- А смятате ли, че ГЕРБ имаха възможност за по-удачен избор?

- Аз смятам, че която и непартийна фигура да беше изправена, тя щеше да понесе негативите по начина, по който се случи с „майката на нацията“ и с „бащата на нацията“ в двете (последни) президентски кампании, защото тази фигура щеше да концентрира върху себе си атаките към управлението на ГЕРБ - в случая толкова години в община София. За мен чисто партийното решение щеше да бъде най-добро от гледна точка на места в Общинския съвет. Т.е. партийна фигура, която максимално да извади партийния вот и да гарантира едно добро представяне в Общинския съвет. При настоящата ситуация, както се казва, преживяхме майката и бащата на нацията, сега ни представят детето на нацията... Рискът на тази фигура - тип отваряне, е да не се получат всичките гласове, които ГЕРБ иначе щеше да даде и за листата, не само за кмет. Защото има разочарование. Няма как хората от ГЕРБ-София да не искат да представят един добър резултат, да не искат една силна кампания, която ще се фокусира върху това какво оттук нататък в София, защото все пак София с всички критики, които имаме, е доста променена и то към добро. В смисъл, изглежда прилично. Друг е въпросът, че това е като една хубава книга, на която вече която и страница да отвориш, виждаш печатните грешки и лошия език.

- Какви кампании очаквате в страната за местните избори?

- Очертават се малко груби кампании, от една страна, защото има разделение. В много от общините и вляво, и вдясно има разцепления; издигат се по няколко кандидатури. Това, което аз наблюдавам на терена, е, че започват едни грозни, включително фалшиви заявления, както и опити тежко да се манипулират избирателите – кой кого подкрепя и т.н. Вероятно това ще продължи в хард атаки, които обикновено са свързани с компромати, и всичко това ще подтиска активността, защото на хората според мен вече абсолютно са им омръзнали непрекъснатото ритане по кокалчетата и разправиите между политиците. От друга страна, очаквам кампания, която да е по-скоро в полза на консервативния вот. В смисъл, това разнообразие, това разцепление, тези нажежени страсти ще работят до голяма степен точно за консервативните мотиви за гласуване. Затова е логично да очакваме, особено при кметовете, доста сериозно повторение на политическите предпочитания на хората. И от трета страна, подозирам, че тази кампания ще ни донесе много забавления. Виждат се много кандидати, които предлагат такива уникални неща, с такъв полет на въображението и липса на всякаква рационална мисъл и здраво чувство! Затова бих казала, че ще имаме и доста поводи да се забавляваме.




17
Коментара
Бунт в "Икеа" и "Метро"
Бунт в "Икеа" и "Метро" 01/05/2024, Сряда 18:20 0
17
Коментара по темата
17.
Казано от друг човек
26.09.2023 14:38:53
0
1
“Друг е въпросът, че това е като една хубава книга, на която вече която и страница да отвориш, виждаш печатните грешки и лошия език.“
Това много напомня за статиите на ФаКМан. Хекемянката няма шанс, “детето на народа” ще свърши като майка си и баща си!
16.
Дедо Мунчо Трабахо
26.09.2023 13:26:56
0
3
Тулуп воевода не е като Сопола да вади пясъчният часовник, първо ги оножда , и после ги пита ... без да ги слуша.
15.
Тревор
26.09.2023 08:47:35
2
1
Тази пък е "стринката" на нацията хахаха
14.
Висш майсторлък
26.09.2023 06:29:10
1
10
Прерийния вожд Винету пробутва продалото се арменско новинарче за кмет на българската столица!
13.
До 11,12
25.09.2023 23:06:09
4
20
Белите, които протестираха срещу откраднатите избори в САЩ, са в затвора. Чернокожите, които плячкосваха и опожаряваха бизнес центровете в американски градове, са възнаградени с милиони долари и обещания да не бъдат преследвани.
12.
До 10
25.09.2023 21:28:05
9
1
БЛАЖЕНИ СА ВЕРУЮЩИТЕ
....ИЛИ СА ТЪПИ
11.
До 10
25.09.2023 21:24:13
11
2
БЛАЖЕНИ СА ВЕРУЮЩИТЕ
....ИЛИ СА ТЪПИ
10.
До "разБирачите" 5 и 9
25.09.2023 20:42:04
1
30
Чуждестранни граждани от Панама и САЩ доработват софтуера за машините, но нито МВР, нито ЦИК имат контрол върху процеса. Това стана ясно от отговорите на вътрешния министър Калин Стоянов и шефката на ЦИК Камелия Нейкова в парламента по време на изслушването им в зала от депутатите.
9.
До"Мадуровеките в канала..."
25.09.2023 20:36:03
26
8
Хайде да не преписвате от статийките на Людмил Цветков, който като го попитаха от къде има тези данни, започна да пелтечи....!
въобще не е вярно, че в САЩ изчезвали гласове и се появявали на друго място ....
Дори и Тръмп не е казвал такова нещо- имаше непреброени гласове , които Тръмп считаше , че са негови , но те не са се появявали другаде , това са измислици !
8.
B&W
25.09.2023 20:31:51
7
33
Другарката Татяна Буруджиева е началник на кабинета на Жан Виденов. Ако някой анцунг не знае какво значи това да попита мама тати баба дядо за 1997година. Бащата на другарката е Иван Буруджиев физическия убиец на генерал Луков точка
7.
доказа се
25.09.2023 20:30:57
22
19
Че БТВ е телевизията на Боко и те са ни маниполирали с фалшиви новини.
6.
Тен кю
25.09.2023 20:25:47
30
17
Схемата на Тиквоча е проста - също като него и избирателите му. Видя, че няма некакъв шанс да излъже софиянци, затова с ренегатите от СДС сложиха Вили Лилков. Трябва им сламен човек, който хем да има някаква подкрепа, хем да добута креатурата Лилков до балотаж. На балотажа уж ще го подкрепяг и ще преборят Терзиев. Няма да му минат селските номера обаче, нито в София, нито в Пловдив, нито във Варна. Бургас, Стара Загора и Омуртаг може и да минат.
5.
До 3
25.09.2023 20:22:44
32
13
Глупости, тези машини изобщо нямат онлайн връзка с когото и да било!
Това е един най-обикновен "вендинг-автомат" с брояч !
4.
ЖурнаГлист
25.09.2023 20:18:20
1
16
Е па Беновска трЕбеше да издигнат !
По-'Арна от нея нЕма !
3.
Мадуровките в канала,ППДБ с тях
25.09.2023 19:15:28
7
48
По време на избори в няколко района на Филипините се показват резултати с налични нули. Когато за това се уведомява “Смартматик”, техническо лице от компанията прави връзка с машините и коригира резултатите от разстояние, в случая от Манила”, даде пример за няколко факта от практиката в чужбина с машини на “Смартматик” депутатът от ИТН Павела Митова. И допълни: “На националните избори през 2010 г., “Смартматик” докладва 250 милиона регистрирани гласоподаватели, което е далеч над действителните 40-50 милиона. “Смартматик” отново осъществява онлайн връзка и коригира броя, доказвайки за пореден път, че са в състояние да манипулират резултатите от разстояние”.
2.
бугар съм
25.09.2023 19:05:36
44
5
Мръсна корумпирана кочина
1.
*********
25.09.2023 19:04:00
19
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Масова практика: Живееш под наем, въпреки че имаш апартамент Масова практика: Живееш под наем, въпреки че имаш апартамент Някои пък правят компромис с малко жилище, за да имат собствен дом Отстраниха депутата със самолетите, вече не е част от Продължаваме промяната Отстраниха депутата със самолетите, вече не е част от Продължаваме промяната Стоян Георгиев вече не е част от партията и всички ангажименти, които би поел от името на ПП, няма да са легитимни, съобщиха от ПП Скандалът се разраства! Главчев отменя решението за частната детска болница, иска главата на здравния министър Скандалът се разраства! Главчев отменя решението за частната детска болница, иска главата на здравния министър Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет Трети случай на коклюш в Сливенско Трети случай на коклюш в Сливенско Всички случаи са хоспитализирани, протичат леко, без усложнения На Гергьовден Камено посреща своя празник с концерт на оркестър „Канарите“ На Гергьовден Камено посреща своя празник с концерт на оркестър „Канарите“ Вижте програмата, която са подготвили от Общината МФ: Фискалният резерв е 11,87 млрд. лева МФ: Фискалният резерв е 11,87 млрд. лева Приходите, помощите и даренията по КФП към март 2024 г. са в размер на 15 757,1 млн. лв. или 20,9 % от годишните разчети Пеевски призова служебния кабинет незабавно да отмени решението си за частната детска болница Пеевски призова служебния кабинет незабавно да отмени решението си за частната детска болница „Недопустимо е държавата да абдикира от главната си отговорност - опазване на здравето и живота на децата”, казва председателят на ДПС Дете е с 35% изгаряния след взрив на газова бутилка Дете е с 35% изгаряния след взрив на газова бутилка Пострадала е и възрастна жена Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич Очаква се филиалът да отвори врати през учебната 2025 г. – 2026 г. и да приема между 25 и 30 души годишно Решението за частна детска болница разбуни политическите духове Решението за частна детска болница разбуни политическите духове В решението на служебния кабинет се посочва, че новата болница ще има 30 клиники и отделения с общо 413 легла и в нея ще се лекуват лица от 0 до 18 години, както и над 18-годишна възраст
Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници Напусна ни световноизвестен писател Напусна ни световноизвестен писател Пол Остър е сред знаменитите автори  Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Украйна няма достатъчно войници, за да спре Путин, пише пък „Билд“
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори