×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Последното интервю на Тошо Тошев, с което той се сбогува със света


22 Септември 2023, Петък, 20:00 ч.
Автор: Флагман

По ирония на съдбата разговорът с него излиза в деня на кончината му

Броени дни преди да напусне този свят, легендарният журналист Тошо Тошев казва: „Уморен съм“. Дългогодишен главен редактор на „Труд“ и бивш мастит медиен издател издъхна в ранното утро на 20 септември в болница „Токуда“ от белодробна емболия.

Седмица преди това дава интервю, в което сякаш се прощава с този свят. По ирония на съдбата разговорът с него излиза в деня на кончината му. През последните месеци човекът, който през годините няколко пъти се връщаше от оня свят, защото „там не го пускали пък и той не бързал да ходи”, е имал поредица здравословни проблеми. В края на миналата седмица не се чувства добре и е приет в болницата.

Във вторник живва, дори води разговори с близки и роднини и напира да бъде изписан до няколко дни. Вечерта обаче състоянието му рязко се влошава, и в сряда сутринта около 6.30 часа затваря очи завинаги. В последните 2 години здравето на Тошо Тошев е променливо.

Поради тази деликатна причина той отложил и празнуването на 80-годишния си юбилей на 7 декември 2022 г., който замислял като грандиозно тържество, на което да събере всичките си приятели и неприятели.

„Животът е като песен, моето момиче, отминава шеговито“, подхвърля Тошо Тошев, докато със задоволство дърпа от любимата си пура и обяснява, че нищо не го плаши, защото е шампион по оцеляване – дори след тежка чернодробна трансплантация.

"През последните 25-30 години подскачам като щъркел на един крак от болест на болест, от доктор на доктор, от болница на болница. В промеждутъците си бях в редакцията като от време на време си ходех и вкъщи. Като колекционер на болести, аз се отнасях небрежно към голяма част от тях. А мерки си трябват, защото как ще правя планьорки ха-ха-ха. Като спрях да ги правя, дълго време ми липсваха… Трудно дишам, вследствие на това не мога да се разхождам, не ми стигат силите. В този ред на мисли не съм притеснен от годините, а от това че вследствие на възрастта съм направил някои болести, които ми пречат да виждам, без да забелязвам, че дишам. Всички имаме сърца, но човек го усеща не когато стане дума за любов или омраза. Не обича със сърцето, а с мозъка – припомням на хората. Сърцето служи като помпичка за работа. Сещаме се за него, когато му се случи нещо и се разболее – почва я сърцебиене, я запъхтяване. Така е и с другите органи. Тая плаха надежда да съм добре с главата, с акъла си. В моята огромна колекция май само там нямам открити болести засега“, споделя дългогодишният главен редактор на „Труд“.

На 07.02.2023 г. се навършили точно 23 години, откакто Тошев живеел с присаден черен дроб. Операцията била извършена в Германия от екипа на проф. Брьож в университетската болница на град Есен. След няколкото дни в медикаментозна кома, всичко минало страхотно. Когато идва в съзнание, лично проф. Брьож му дава 20 години гаранция на черния му дроб. Той обаче му служил вярно три години отгоре, което го правело световен шампион. Когато го оперирали, издателят бил на 57 г., 20 години живот му се стрували твърде много, но обещал да обръща внимание на себе си. Е, така и не се отказал да пуши любимите си хавански пури – димеше с тях до последно. Грижите след операцията продължили под ръководството на проф. Крум Кацаров от ВМА, един от най-добрите гастроентеролози не само у нас, но и в света. На него журналистът дължал пребиваването си на белия свят с присаден черен дроб. Тошо Тошев имал и друго голямо премеждие.

Девет години след трансплантацията проф. Кацаров открил след серия прегледи и изследвания че има лимфом – злокачествено заболяване на лимфните възли, стадий „6”. Д-р Кацаров проучил къде в Европа има добри специалисти.

Намерил такива във Франция и заедно отишли там. В Университетската болница в Париж се свързали с българи, които от години работели там. Те ги насочили към проф. Бускари. Тошо бил вече 67-годишен, но решен да се бори за живота си. След 20 дни започнала химиотерапия по рецепта на французина. Правели му по няколко вливания, които траели по 14-15 часа. На третата година бил излекуван. „Оттогава намразих Париж, който преди това 6оготворях, за мен вече се свързва с миризмата на болница“, казваше журналистът Годините на ковида Тошев прекарал в къщата си в Банкя. Една сутрин имал някакво странно предчувствие и решил да говори с двама от синовете си – Ангел и Васил, за живота.

„Говорих основно аз, те слушаха. Обясних, че от висотата на годините ми не ме интересуват парите, нито каквото и да било материално. Имоти, апартаменти, вили, коли – нищо няма особено значима стойност за мен. Каква стойност имат тези неща?! Аз работя на 10-годишен компютър. Компютри имам във всичките си домове, навсякъде, където съм напалил огън. Но тъй като всички сме преходни, казах на синовете, че като си тръгна – а аз не бързам да си ходя, важни неща за живота. Като се събудя и видя светлината, зная че ще има живот. Невероятно усещане, до което са стигнали милиарди хора преди мен. Нищо по-ценно няма от това да видиш светлината на новия ден, в това е магията на живота. Аз съм от категорията хора, възпитани в атеизъм. Там, където отиваме, не вярвам, че има рай и ад. Иначе аз директно бих попаднал в ада – там при дяволите. Но нямам никакъв сантимент към собствения си живот. Не ме е страх, че ще горя в огньове. Никой не се е върнал, за да каже как е горе. Е, имахме един президент… Още преди да ви разкажа почвам да се смея само от мисълта за ирландската пастирка. Виждате ли колко тъпо звучи това от устата на президент?! Божкеее! За първи път този човек ме разсмя, когато го избраха за държавен глава. Помня избирането му и след това приемането на поздравления. Цветан Цветанов го хвана, прегърна го през кръста и го завъртя като момиченце край себе си. Ако имаше поли, те щяха да се развеят до небето. Цветанов показва дупето на ирландската пастирка”, разказваше Тошо Тошев и се смееше с цялата си душа.

В кабинета на журналиста освен ценни карти, достойно място заемат и фотосите на неговите родители. До бюрото му винаги стоеше последната снимка на майка му, която си отишла рано от този свят от... белодробни емболия. Как да знае, че ще повтори съдбата й години по-късно?! Била болна, а Тошо и сестра му се надявали, че ще се случи чудо.

Отлетяла в ден, в който най-малко очаквали... Сираците след това сами се грижели за себе си, но тези неща Тошев е описал в книгата си „Сенки сред виелицата”, която е от части автобиографична. Тошо Тошев близо 20 години беше главен редактор на вестник „Труд“ (1991-2011), най-добрите времена за изданието. Преди това вестникът е орган на КНСБ, но Тошев с група журналисти успяват да го приватизират и превърнат от синдикален вестник в успешен всекидневник.

Тошев е член на Съюза на българските писатели, автор е на книгите - „Истина за лично ползване”, „Времето за умиране стига“, "Политическа орда“, "Сенки сред виелицата“, където художествената измислица се преплита с автобиографични моменти. Удостоен е с орден „Стара планина“ I степен за изключителни заслуги в областта на журналистиката. Тошо Тошев е роден на 07.12.1942 г. Завършил е българска филология в Софийския университет.

Първите си опити в журналистиката прави в „Средношколско знаме“. През 70-те работи в „Народна младеж“, а след това в програмната редакция на телевизията. Той бе известен с многото си бракове – женил се е общо 6 пъти. За последната си сватба решава да покани да пее Лили Иванова. Когато секретарката му се обажда на певицата, тя изумена възкликва: „Ама Тошо Тошев колко пъти ще се жени?“ За мен пишат непрекъснато, че съм с 5 брака, ама той вече ме води!“ Журналистът има трима синове, родени от три от жените му. Той приема за свое дете и дъщерята на една от съпругите му, която отглежда от съвсем малка.

Опелото му ще е във вторник от 12.00 ч. в църквата „Света София“. 

Източник: Уикенд


В категории: Животът


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
5
Коментара по темата
5.
Warrior
24.09.2023 14:19:16
1
3
Не ни занимавайте с този гнусен манипулатор и сътрудник на Държавна сигурност.
4.
*********
23.09.2023 09:57:00
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
3.
до 2
23.09.2023 05:35:38
0
8
като ти чета коментара,та се сещам.....
Какво им даваш от разкоша си ти -толкоз щедър към едни,а към бездомните гаврошовци,жесток от ранни младини......и т.н.
2.
Допълнение към 1
22.09.2023 23:35:58
0
5
Този където гледаше през прозореца набиваше една суха баничка докато другарите играеха хоро около едно печено прасе.
1.
Желю
22.09.2023 23:17:49
0
13
Ако не се лъжа, този същият присъства на 50 рожден ден на Веждичката, където пригладнелият народ гледаше пред стъклата на ресторанта как набиват вкуснотии. Много добре документирано събитие за нравите и гостите на събитието
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори