×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Играта на Бойко за София - да нахрани ПП-ДБ с власт, за да увеличи зависимосттите им от ГЕРБ


21 Септември 2023, Четвъртък, 17:51 ч.
Автор: Флагман

ГЕРБ ще хвърли силите за съветници, за да контролира кметовете, суъпрявлявайки, но отново от втора линия, без отговорности

Ако някой още не е разбрал, налице е новина - ГЕРБ няма да играе за кмет на София и Пловдив. В двата най-големи града партията ще се отчете с нещо формално. 37 дни преди вота да нямаш обявен кандидат означава точно това. Дори най-великият претендент да измисли Борисов в последния момент (28 септември е финалният срок), на този претендент му трябва време - да създава, надгражда, отбива атаки, контраатакува, флиртува, пада, става... - относно послания, приятелства, врагове...

ГЕРБ се отказа от това и от поне елементарна кампания. Днешната залисия, в която се породи неуспешно очакване, че името за София най-после ще бъде оповестено, е елемент от този сюжет.

Друг бе отстраняването на десетилетния пловдивски лидер Иван Тотев (уж сам се отказа). Да махнеш в навечерието на местни избори местния партиен председател значи, че категорично си ги отписал.

А всичко това съответно показва, че на 99% се знаят отсега и новите кметове в двата града - Васил Терзиев и Ивайло Старибратов (едва ли друг, извън ГЕРБ, ще може да бие кандидатите на ПП-ДБ) Освен това няма да е чудно, ако в крайна сметка Борисов не издигне въобще кандидати в София и Пловдив, ами подкрепи чужди или независими.

Понеже много неща биха се изприказвали, следва да се разясни отсега - дори рамо за Вили Лилков в столицата, да кажем, няма да означава, че той е кандидат на ГЕРБ. Ще значи, че просто се отбива номера или се целят дребни конюнктури. Защото, за да е истински един кандидат, независимо собствен, независим или който и да е, заставането зад него става доста време преди вота - тържествено, официално, на висок глас - предоставяйки му структури, активисти, ресурси...

Случаят очевидно е обратен - за София и Пловдив Борисов просто ще отметне нещо. И друг път в България е имало подобни ситуации, но не чак за София и Пловдив. И не от партията, победила на последните парламентарни избори, водеща и в актуалните проучвания. Но Борисов, знаем отдавна, е иновативен.

Дали накрая няма да подкрепи Терзиев и Старибратов?

За причините за отказа от борба в двата града може да се гадае. Договорки в сглобката? Усещане, че ще загуби вотовете от ПП-ДБ, та да преобърне нещата "Ето, подарих ви победата!", Лош хороскоп, а и му е писнало от дребни партийни дела - всичко това отделно или накуп може да е фактор при Борисов.

Каквато и да е причината, простият факт е, че се отказва от борба.

Но случващото се не може да не бъде разглеждано и като част от по-дълбок процес - стратегия при Борисов, свързана с начина на държавно коалиране с ПП-ДБ.

"Нахранете журналистите!", казваше навремето Надежда Михайлова.

"Нахранете ПП-ДБ с власт!", казва сега мъдрият татко Бойко. Разни недорасли момченца като Делян Добрев пискат, че най-силната партия е втора управленска цигулка. Но работата е проста:

Кой е на топа на устата при социалните недоволства, като със зърнарите например? ПП-ДБ. Те са властта, от тях зависи.

Кой се тика все отпред, да прави съдебни реформи, съответно си носи отговорностите за провала? ПП-ДБ.

Кой отговаря за пътищата, отбраната, здравеопазването - народът да ги плюе при несгодите? Пак ПП-ДБ, разбира се.

Властта развращава, тепърва в ПП-ДБ ще настават разврати... Има си ценя тя, народът търси вини... Успоредно може ли някой да обвини Борисов, че не е радетел за промяна, че не подпомага светлото бъдеще?

Западните партньори например да рекат: "Ти не си атлантически всеотдаен!"? Няма как, нали осигурява машинки за гласуване в парламента; Спечели вота, но даде на ПП-ДБ всички министерства - какво повече? А докато се пържат партньорите, любвеовилно ще им "помага" с откровения, че и ДПС са част от сглобката. Ще подлива вода. Ще говори туй, а прави онуй...

Но това е политиката, сърдити не бива да има... - ето това е стратегията, измислена от татко Бойко. Казано иначе: убийство на ПП-ДБ чрез нежност - предоставяйки им власт, но и отговорността при провалите -. видоезменено старо оръжие срещу опоненти, сглупили да се прегърнат с ГЕРБ.

Нови избори, искат такива като Делян. Глупости, не сега! Нима социологическите проучвания не показват, че всеки един ден, в който ПП-ДБ се фукат, че държат кормилото на държавата, е от полза за ГЕРБ?

Трябва ли татко Бойко да разяснява на такива като Делян, че под кормилото ГЕРБ е сложила ръка на скоростта? И всички при катастрофа винаги сочат шофьора, не спътника...

Така в цялата тази ситуация Борисов ще остане и без кметове на София и Пловдив. Нищо - кметът е лицето на един град, следователно нови отговорности за формациите на промяната. Същевременно един кмет не може да управлява без мнозинство в общинския съвет.

И тук е другият тънък момент: ГЕРБ ще хвърли силите за съветници, за да контролира кметовете, суъпрявлявайки, но отново от втора линия, без отговорности. Задават се нови сглобки, не само в София и Пловдив, разбира се. Колкото повече сглобки, толкова повече организационно изтощаване на ПП-ДБ. Толкова повече зависимост от ГЕРБ.

И толкова повече разочарование в привържениците на ПП-ДБ (срещу мъничко при ГЕРБ). Търпение му е майката. Борисов играе точно тази игра.

Източник: Вестник Сега




Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 0
2
Коментара по темата
2.
Евгени
25.09.2023 11:33:03
0
0
Тези нямат нахранване, власт, власт и пак власт, това само искат
1.
Fifo
25.09.2023 11:24:58
0
0
е тея си мислят, че нещо зависи от тях :)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК аут от ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК аут от ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие След приза "Студент на годината 2022" отличничката спечели и първо място за „Ландшафтен архитект на годината 2023“ Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Със спечелената с голяма мъка точка от мача в Бургас футболистите на „Черноморец“ не успяха да дръпат в битката със Спортист, а им предстои дерби в Своге Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Фалшивата новина е споделена близо 300 пъти за няколко часа, придружена е от злостни коментари Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте От Министерството на туризма са провели за ден 8 автобуса за Турция, 2 от тях не са имали редовни документи за превоз на пътниците Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Кабинетът "Главчев" тихомълком е гласувал щедра компенсация на фирмата, спечелила десетки милиони от такса "дезинфекция" Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Един от най-разпространените начини за разпознаване на фалшиви банкноти е водният знак
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори