×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Боксьор Ибрахим Аяда е бил прострелян от неизвестни лица в Берлин
  • Руските военни са пресекли три опита за ротация на ВСУ в Южнодонецкото направление
  • Американски изтребител F-16 се разби в Жълто море
  • 50 пожара и един загинал в страната за денонощие
  • Чистка в руската армия, Путин арестува генерали заради нечуваните загуби в Украйна
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Могат ли по-високите данъци да спрат презастрояването в България?


21 Септември 2023, Четвъртък, 19:20 ч.

Години наред се работи в посока урегулиране на жилищния пазар в България, но за момента всичко е просто идея, записана в проект

Кооперация до кооперация, а между тях – още една. Новите жилищни сгради в кварталите на София са толкова много, че има места, на които буквално спират притока на свеж въздух. А квартали като „Редута“, „Лозенец“ и район „Оборище“ нямат и нужната инфраструктура, която да поеме цялото това ново строителство, пише economic.bg.

Това обаче не отказва инвеститори и строители, които продължават да подготвят проект след проект. Само преди няколко седмици главният архитект на София Здравко Здравков издаде разрешение за строеж на огромен жилищен комплекс, състоящ се от 12 сгради с височина между 1 и 17 етажа. Комплексът е планиран в ж.к. „Сердика“, в непосредствена близост до парк „Възраждане“.

Липса на регулации

В България няма закон, който да контролира пазара на недвижими имоти. Изисквания спрямо брокерите също липсват. Много от сделките се сключват в сивия сектор, а фалшивите обяви по сайтовете са безброй. Въпреки всичко това, и въпреки че тези проблеми се знаят и от бранша, и от представителите на властта, промени в посока изсветляване или регулиране на пазара не се правят.

От години се говори за закони в посока регулиране на сектора, но до реални стъпки в тази насока не се стига. Последните опити да се въведе някаква регулация бяха на депутати от „Има такъв народ“, част от 47-ото Народно събрание. В последните си дни като народни представители те внесоха законопроект за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти.

Агенциите могат да имат сайтове в интернет за предоставяне на посреднически услуги при сделки с имоти, пише в проектозакона. В тези сайтове ще може да се публикуват само имотни обяви, за които съответната агенция има писмен договор със собственика и има право да посредничи за сключване на съответната сделка.

Този законопроект обаче остана само намерение.

Такава е и съдбата на проекта за Национална жилищна стратегия (2018 – 2030 г.) Това е рамков документ за развитието на жилищния сектор, който съдържа пакет от цели на държавната жилищна политика, средствата за постигането им и отговорностите на всички заинтересовани страни – гражданите, държавата, общините, частния и неправителствения сектор.

Това е онзи политически инструмент, с който правителството ще обедини всички държавни, публични и частни ресурси за постигането на по-висок стандарт на обитаване, за намаляване на междурегионалните различия, за приоритетно подпомагане на най-уязвимите групи на обществото и за социално-икономическо регулиране на миграционните процеси в страната“, се казва документа.

В него са обобщени всички проблеми на сектора, както и евентуалните решения за тях. Стратегията към днешна дата обаче не е приета и предстои нейното доработване и отчитане на данните от последното преброяване на жилищния фонд, уточняват от Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) – институцията, която е отговорна за този документ. Той беше представен още през 2018 г. от тогавашния зам.- министър на регионалното развитие и благоустройство Малина Крумова.

Предложения

Една от целите на документа е осигуряване на финансово достъпни жилища. В документа е посочен като основен проблем „трайно нарастващ фонд от необитавани жилища“, а като евентуално решение на този проблем – увеличение на данъците за празните жилища.

В този контекст е наложително да се реализират изменения в сферата на данъчното облагане за необитаеми/неизползваеми жилища и при голям брой собствени жилища. В същата посока е необходимо да бъдат създадени стимули за предоставяне на необитавано жилище за социални цели“, се казва в документа.

Съгласно Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) всяка година общините в България определят самостоятелно размера на данък "Сгради" в диапазона между 0.1 до 4.5 промила върху данъчната оценка на недвижимия имот и такса "Смет", съгласно одобрена план-сметка, включваща разходите за тази дейност.

За 2023 г. данък "Сгради" в София е определен на 1.875 промила върху данъчната оценка на недвижимия имот. Такса "Смет" за жилищни имоти е 1.6 промила.

Има ли смисъл?

Но доколко успешна е стратегията с увеличението на данъците? Какъв ефект би имала и ще спре ли презастрояването? Economic.bg се опита да намери отговори на тези въпроси, допитвайки се до експерти в сектора на икономиката и жилищното строителство.

Според Адриан Николов, икономист от Института за пазарна икономика (ИПИ), предложенията за такъв тип мерки са трудно приложими.

От една страна, ще бъде необходимо да се определи какво е необитаемо жилище – колко дни в годината трябва никой да не живее в него? Същото важи и за „голям брой“ имоти – на колко жилища би имал право един човек или домакинство? Или държавата би се нагърбила да дефинира определен брой квадратни метра, които се полагат на един човек, тъй като жилища има най различни – от 30 до 300 квадрата“, казва той.

Според него всичките тези идеи звучат като груба намеса в жилищния пазар, която най-вероятно ще доведат до неочаквани изкривявания и последици.

Не че настоящото му състояние е цветущо, но такъв тип необмислени и радикални промени не обещават позитивни резултати“, добавя Николов.

Презастрояване

Икономистът е на мнение, че не ниските данъци, а диспропорционално голямото търсене, което инвеститорите се опитват да задоволят, е причината за презастрояването в София. И проблемът трябва да се търси в в издаването на разрешителни.

Докато новите строежи се одобряват, а жилищата в тях се изкупуват, предприемачите ще продължават да строят. Въпросът е местната власт да прецени колко нови жилища иска да се строят и дали може да им се предостави необходимата инфраструктура – пътища, паркове, детски градини“, казва той.

Въпреки това икономистът смята, че е добре да се помисли за обновяване на данъчните оценки на по-старите жилища, което значително би повишили приходите от данък, оттам – възможностите на общините за инвестиции в инфраструктура, включително социална.

По-високи данъци за необитаемите жилища са въведени в Испания и Ванкувър. Във Франция пък за жилищата, които стоят празни, собствениците дължат 25% от пазарния наем, който биха получили за годината.

Според Адриан Николов обаче в България едва ли значителното увеличение на данъка би довело до големи проблеми в търсенето.

В крайна сметка в най-големите и търсени градове в страната цената на жилищата порасна 2-3 пъти в този кратък период, и въпреки това търсенето не стихна, а никакво повишение на данъка не би довело до такива ръстове. Изцяло зависи от това колко сериозна е намесата на пазара що се отнася до очаквания ефект“, казва той.  

Проблеми вследствие на презастрояването

Има много неблагоприятни фактори, влошаващи качеството на живот. Сред тях са намаляване на осветеността и влошаване на изложението на съществуващите сграда поради строеж на нови и надстрояване и пристрояване на съществуващи, при намалени разстояния между сградите и увеличени параметри на застрояването. При концентриране на застрояване в дадени зони там се генерира допълнителен автомобилен трафик и съответно задръствания в определени часове.

Поради бързото икономическо развитие и свързаната с него хаотичност в градоустройството, развитието на София в южна посока изключително много се засили и на практика сериозно блокира въздушните потоци, идващи от Витоша. В момента действието на този „клин“ все още може да се усети, ако човек тръгне да се разхожда пеша покрай булевард „България“ в посока към планината“, казва инж. Марин Гергов, председател на Управителния съвет на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП).

Според него решение на този проблем не може да се търси в премахване на сгради, но може да се „фиксира“ градоустройството като ниско застрояване и да се запазят оцелелите „зелени клинове“.

Инж. Гергов е на мнение, че презастрояването в София е феномен на прехода от планова към свободна пазарна икономика и съответните промени на обществените отношения. И класира застрояването в две категории – на ръба на закона и незаконно презастрояване.

При презастрояването, което е на ръба на закона, предприемчиви хора търсят и намират вратички в закони и наредби и увеличават застроените, разгънатите застроени площи, коти било и коти корниз над планираните в общото градоустройство стойности.

Срещу това застрояване е трудно да се реагира, защото реакцията трябва да се случи на етап градоустройствено планиране, а в него обикновените граждани не са специалисти“, казва Гергов.

„Има и незаконно презастрояване, случващо се поради липса на реакция и дължащо се на недоразвитата ни гражданска съвест и активност. Виждаме, че има незаконно строителство, но правим компромис, не искаме да влизаме в конфликт със съседа или се разбираме (вкл. финансово) и не подаваме сигнал до общината. Поради мудност не подаваме сигнали и за други нередности в градската среда, а общинската администрация няма капацитета да обикаля и да проверява всичко.“
Помощ на хората, купуващи първо жилище

Сред другите предложения в проекта е и „достъпни жилища за млади и/или квалифицирани кадри – наемни с под-пазарен наем, наемни с дялово изкупуване („поделена собственост”), собствени със субсидиран кредит“. Това е мярка, която е все по-често срещана в чужбина.

Този тип мерки – субсидиране на търсенето вместо блокиране или изкривяване на предлагането – изглежда по-адекватни. Въпросът е дали са целесъобразни – с други думи, необходими са ясни доказателства, че инвестирането на държавни средства в жилищна политика води, да речем, до по-голяма раждаемост, или пък повишава производителността и добавената стойност на младите работници. Доколкото няма много нееднозначни аргументи в тази насока, няма какво друго да кажем, освен че ако не се опита, няма как да знаем“, казва Адриан Николов.

Сред държавите, които опитаха подобни политики, са Полша и Унгария. Турция също върви в посока въвеждане на такава мярка.

И все пак, всичко, което обсъждаме и анализираме все още е на етап идея и тепърва предстои да видим дали ще бъдат подновени разговорите в тази насока или всичко отново ще остане идея.

 


В категории: Животът


Флагман.БГ Тя беше звезда, но днес крета с 3 лева на ден Тя беше звезда, но днес крета с 3 лева на ден 11/12/2023, Понеделник 10:20 0
Флагман.БГ Засича ли вече Тол системата средна скорост… Засича ли вече Тол системата средна скорост… 11/12/2023, Понеделник 10:00 2
Затягат контрола върху банките
Затягат контрола върху банките 11/12/2023, Понеделник 09:00 0
Протест в "Мини Марица-изток"
Протест в "Мини Марица-изток" 11/12/2023, Понеделник 08:40 0
5
Коментара по темата
5.
Наш Човек
22.09.2023 20:41:04
0
1
Данъци, лихви, застрахивки и такси. Така са доят тези които са се вързали.

Имаще един период на зарибявка а сега идва време за доене и @бън.
4.
Реалист
22.09.2023 07:21:34
1
3
Вярно е че познавам 3-4 членни семейства с по 6-9 апартамента, с цел отадване под наем, които не плащат данък за доходите от наем там трябва да рови държавата. Това са прикрити доходи от които държавата не взема данък доход по 2500 до 3800лв на година.
Иначе е нормално да са с нормален данък жилища в които има регистриран с постоянен адрес поне един от собствениците. Там където няма регистрирани с постоянен адрес собственици данъка трябва да е троен, или поне да си плащат данък на дохода от наем.
3.
da
21.09.2023 20:19:30
3
8
Данъците ще се вдигнат много. Хората имащи повече от един имот ще продават, Ще има голямо предлагане и Black Rock ще купят много имоти. Последвайте ме за още информация.
2.
какво
21.09.2023 19:58:56
3
17
Какво презастрояване? Нали хората трябва да си купят жилище. Искате да повишите данъците за да окрадете парите.
1.
ха-ха
21.09.2023 19:46:35
0
18
Презастрояването е свързано с изпирането на евро средства от политиците. Българските служби спят , пърдят и получават огромни пенсии. Очевадно са свързани с политиците.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кой стилист се изгаври с тази звезда и я направи на клоун за РД-то й Кой стилист се изгаври с тази звезда и я направи на клоун за РД-то й Ромският славей втрещи с размазан грим и си показа шкембето Кръпките в Конституцията без ефект? Парламентът губи легитимност, ако партии си правят сами изборите Кръпките в Конституцията без ефект? Парламентът губи легитимност, ако партии си правят сами изборите Вотът е брокерска работа при нас и ако няма рефер като президента, ще падне съвсем избирателната активност, каза политологът Мария Пиргова Бойко Борисов събира днес елита на ГЕРБ, за да съобщи революционни промени, сменя част от лидерите Бойко Борисов събира днес елита на ГЕРБ, за да съобщи революционни промени, сменя част от лидерите Най-голямо е разочарованието в София, където партията се провали  ОДМВР-Бургас е отнела близо 200 коли на пияни или дрогирани водачи за 4 месеца ОДМВР-Бургас е отнела близо 200 коли на пияни или дрогирани водачи за 4 месеца 192 моторни превозни средства  - леки автомобили и мотоциклети, шофирани при липсата на шумозаглушители или с неизправни такива, са спрени от движение за периода от първи септември до момента Най-хубавите подаръци са в TRIA CITY CENTRE (СНИМКИ) Най-хубавите подаръци са в TRIA CITY CENTRE (СНИМКИ) Шопингът преди големия празник винаги е свързан с много положителни емоции и е любима традиция на малки и големи Тя беше звезда, но днес крета с 3 лева на ден Тя беше звезда, но днес крета с 3 лева на ден Мими Николова попада в графата с най-бедните пенсионери в България, които не са успели да получат пенсия за стаж поради неизрядни документи Засича ли вече Тол системата средна скорост… Засича ли вече Тол системата средна скорост… За успешното внедряване на системата за секционен контрол на средната скорост са необходими и изменения в законодателството, казва директорът на Националното тол управление „Фрапорт“ не толерира летището във Варна за сметка на Бургас, твърди транспортният министър „Фрапорт“ не толерира летището във Варна за сметка на Бургас, твърди транспортният министър Двата аеропорта работят на изцяло пазарни принципи, достъпът до тях е напълно либерализиран, посочва той Продават през януари две коли на бургазлии, шофирали пияни Продават през януари две коли на бургазлии, шофирали пияни Предстои да бъдат насрочени дати за търгове за още 11 автомобила Австрия разяснява позицията си за България и Румъния в Шенген Австрия разяснява позицията си за България и Румъния в Шенген Премиерът Карнер е поставил няколко условия
Затягат контрола върху банките Затягат контрола върху банките Целта на регулаторните органи в САЩ е да бъдат предотвратени повече банкови фалити Атракция в Будапеша с голите Дядо Коледа Атракция в Будапеша с голите Дядо Коледа Десетки се включиха в традиционното бягане  Зеленски отива в САЩ, Джо Байдън го вика в Белия дом Зеленски отива в САЩ, Джо Байдън го вика в Белия дом Двамата ще обсъдят утре спешните нужди на Украйна Външните министри на ЕС се срещат с Дмитро Кулеба, ще умуват за финансирането на "Хамас" Външните министри на ЕС се срещат с Дмитро Кулеба, ще умуват за финансирането на "Хамас" Ще обсъдят и план за ограничаване на възможностите за влизане в ЕС на израелски заселници, отговорни за насилието на Западния бряг Два влака се сблъскаха в Италия, 17 ранени Два влака се сблъскаха в Италия, 17 ранени Композициите се движели по маршрута между градовете Фаенца и Форли Австрия ще разясни позицията си за България и Румъния за "Въздушен Шенген" Австрия ще разясни позицията си за България и Румъния за "Въздушен Шенген" Герхард Карнер е поставил няколко условия Задава се сняг и още студ, синоптиците обявиха кога Задава се сняг и още студ, синоптиците обявиха кога Очаква се усложняване на зимната обстановка Откриха тяло на новородено бебе пред сграда в Англия Откриха тяло на новородено бебе пред сграда в Англия Арестувани са двама мъже и една жена по случая Руски лекари с призив до Путин Навални да бъде лекуван Руски лекари с призив до Путин Навални да бъде лекуван Над 100 лекари се подписаха в отворено писмо до руския президент Мъск обяви, че възстановява профила на конспиративния теоретик Алекс Джоунс в „Екс“ Мъск обяви, че възстановява профила на конспиративния теоретик Алекс Джоунс в „Екс“ Откакто Мъск пое контрол върху платформата, бяха възстановени премахнати профили, включително този на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп
Бойко НОЕВ, бивш министър Бойко НОЕВ, бивш министър Ако днес Путин натисне копчето, много скоро в България ще има икономическа, а оттам и политическа криза Виц на деня Виц на деня Един рибар си стоял в жегата на брега на язовира и си ловял риба. По едно време се показала златната рибка и казала: - Пич, ще ти изпълня три желания, ако си извадиш краката от водата... Виц на деня Виц на деня Мутра купил кило банани, прибрал се в къщи и решил да се изфука пред жена, че знае английски. Подал бананите и кaзал: - Фор ю! - Фор ми? - зарадвала се жена му. - Не фурми ма, банани! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мъдрият мъж никога не спори с жена си; просто я изчаква да започне да си противоречи сама
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори