×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Могат ли по-високите данъци да спрат презастрояването в България?


21 Септември 2023, Четвъртък, 19:20 ч.

Години наред се работи в посока урегулиране на жилищния пазар в България, но за момента всичко е просто идея, записана в проект

Кооперация до кооперация, а между тях – още една. Новите жилищни сгради в кварталите на София са толкова много, че има места, на които буквално спират притока на свеж въздух. А квартали като „Редута“, „Лозенец“ и район „Оборище“ нямат и нужната инфраструктура, която да поеме цялото това ново строителство, пише economic.bg.

Това обаче не отказва инвеститори и строители, които продължават да подготвят проект след проект. Само преди няколко седмици главният архитект на София Здравко Здравков издаде разрешение за строеж на огромен жилищен комплекс, състоящ се от 12 сгради с височина между 1 и 17 етажа. Комплексът е планиран в ж.к. „Сердика“, в непосредствена близост до парк „Възраждане“.

Липса на регулации

В България няма закон, който да контролира пазара на недвижими имоти. Изисквания спрямо брокерите също липсват. Много от сделките се сключват в сивия сектор, а фалшивите обяви по сайтовете са безброй. Въпреки всичко това, и въпреки че тези проблеми се знаят и от бранша, и от представителите на властта, промени в посока изсветляване или регулиране на пазара не се правят.

От години се говори за закони в посока регулиране на сектора, но до реални стъпки в тази насока не се стига. Последните опити да се въведе някаква регулация бяха на депутати от „Има такъв народ“, част от 47-ото Народно събрание. В последните си дни като народни представители те внесоха законопроект за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти.

Агенциите могат да имат сайтове в интернет за предоставяне на посреднически услуги при сделки с имоти, пише в проектозакона. В тези сайтове ще може да се публикуват само имотни обяви, за които съответната агенция има писмен договор със собственика и има право да посредничи за сключване на съответната сделка.

Този законопроект обаче остана само намерение.

Такава е и съдбата на проекта за Национална жилищна стратегия (2018 – 2030 г.) Това е рамков документ за развитието на жилищния сектор, който съдържа пакет от цели на държавната жилищна политика, средствата за постигането им и отговорностите на всички заинтересовани страни – гражданите, държавата, общините, частния и неправителствения сектор.

Това е онзи политически инструмент, с който правителството ще обедини всички държавни, публични и частни ресурси за постигането на по-висок стандарт на обитаване, за намаляване на междурегионалните различия, за приоритетно подпомагане на най-уязвимите групи на обществото и за социално-икономическо регулиране на миграционните процеси в страната“, се казва документа.

В него са обобщени всички проблеми на сектора, както и евентуалните решения за тях. Стратегията към днешна дата обаче не е приета и предстои нейното доработване и отчитане на данните от последното преброяване на жилищния фонд, уточняват от Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) – институцията, която е отговорна за този документ. Той беше представен още през 2018 г. от тогавашния зам.- министър на регионалното развитие и благоустройство Малина Крумова.

Предложения

Една от целите на документа е осигуряване на финансово достъпни жилища. В документа е посочен като основен проблем „трайно нарастващ фонд от необитавани жилища“, а като евентуално решение на този проблем – увеличение на данъците за празните жилища.

В този контекст е наложително да се реализират изменения в сферата на данъчното облагане за необитаеми/неизползваеми жилища и при голям брой собствени жилища. В същата посока е необходимо да бъдат създадени стимули за предоставяне на необитавано жилище за социални цели“, се казва в документа.

Съгласно Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) всяка година общините в България определят самостоятелно размера на данък "Сгради" в диапазона между 0.1 до 4.5 промила върху данъчната оценка на недвижимия имот и такса "Смет", съгласно одобрена план-сметка, включваща разходите за тази дейност.

За 2023 г. данък "Сгради" в София е определен на 1.875 промила върху данъчната оценка на недвижимия имот. Такса "Смет" за жилищни имоти е 1.6 промила.

Има ли смисъл?

Но доколко успешна е стратегията с увеличението на данъците? Какъв ефект би имала и ще спре ли презастрояването? Economic.bg се опита да намери отговори на тези въпроси, допитвайки се до експерти в сектора на икономиката и жилищното строителство.

Според Адриан Николов, икономист от Института за пазарна икономика (ИПИ), предложенията за такъв тип мерки са трудно приложими.

От една страна, ще бъде необходимо да се определи какво е необитаемо жилище – колко дни в годината трябва никой да не живее в него? Същото важи и за „голям брой“ имоти – на колко жилища би имал право един човек или домакинство? Или държавата би се нагърбила да дефинира определен брой квадратни метра, които се полагат на един човек, тъй като жилища има най различни – от 30 до 300 квадрата“, казва той.

Според него всичките тези идеи звучат като груба намеса в жилищния пазар, която най-вероятно ще доведат до неочаквани изкривявания и последици.

Не че настоящото му състояние е цветущо, но такъв тип необмислени и радикални промени не обещават позитивни резултати“, добавя Николов.

Презастрояване

Икономистът е на мнение, че не ниските данъци, а диспропорционално голямото търсене, което инвеститорите се опитват да задоволят, е причината за презастрояването в София. И проблемът трябва да се търси в в издаването на разрешителни.

Докато новите строежи се одобряват, а жилищата в тях се изкупуват, предприемачите ще продължават да строят. Въпросът е местната власт да прецени колко нови жилища иска да се строят и дали може да им се предостави необходимата инфраструктура – пътища, паркове, детски градини“, казва той.

Въпреки това икономистът смята, че е добре да се помисли за обновяване на данъчните оценки на по-старите жилища, което значително би повишили приходите от данък, оттам – възможностите на общините за инвестиции в инфраструктура, включително социална.

По-високи данъци за необитаемите жилища са въведени в Испания и Ванкувър. Във Франция пък за жилищата, които стоят празни, собствениците дължат 25% от пазарния наем, който биха получили за годината.

Според Адриан Николов обаче в България едва ли значителното увеличение на данъка би довело до големи проблеми в търсенето.

В крайна сметка в най-големите и търсени градове в страната цената на жилищата порасна 2-3 пъти в този кратък период, и въпреки това търсенето не стихна, а никакво повишение на данъка не би довело до такива ръстове. Изцяло зависи от това колко сериозна е намесата на пазара що се отнася до очаквания ефект“, казва той.  

Проблеми вследствие на презастрояването

Има много неблагоприятни фактори, влошаващи качеството на живот. Сред тях са намаляване на осветеността и влошаване на изложението на съществуващите сграда поради строеж на нови и надстрояване и пристрояване на съществуващи, при намалени разстояния между сградите и увеличени параметри на застрояването. При концентриране на застрояване в дадени зони там се генерира допълнителен автомобилен трафик и съответно задръствания в определени часове.

Поради бързото икономическо развитие и свързаната с него хаотичност в градоустройството, развитието на София в южна посока изключително много се засили и на практика сериозно блокира въздушните потоци, идващи от Витоша. В момента действието на този „клин“ все още може да се усети, ако човек тръгне да се разхожда пеша покрай булевард „България“ в посока към планината“, казва инж. Марин Гергов, председател на Управителния съвет на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП).

Според него решение на този проблем не може да се търси в премахване на сгради, но може да се „фиксира“ градоустройството като ниско застрояване и да се запазят оцелелите „зелени клинове“.

Инж. Гергов е на мнение, че презастрояването в София е феномен на прехода от планова към свободна пазарна икономика и съответните промени на обществените отношения. И класира застрояването в две категории – на ръба на закона и незаконно презастрояване.

При презастрояването, което е на ръба на закона, предприемчиви хора търсят и намират вратички в закони и наредби и увеличават застроените, разгънатите застроени площи, коти било и коти корниз над планираните в общото градоустройство стойности.

Срещу това застрояване е трудно да се реагира, защото реакцията трябва да се случи на етап градоустройствено планиране, а в него обикновените граждани не са специалисти“, казва Гергов.

„Има и незаконно презастрояване, случващо се поради липса на реакция и дължащо се на недоразвитата ни гражданска съвест и активност. Виждаме, че има незаконно строителство, но правим компромис, не искаме да влизаме в конфликт със съседа или се разбираме (вкл. финансово) и не подаваме сигнал до общината. Поради мудност не подаваме сигнали и за други нередности в градската среда, а общинската администрация няма капацитета да обикаля и да проверява всичко.“
Помощ на хората, купуващи първо жилище

Сред другите предложения в проекта е и „достъпни жилища за млади и/или квалифицирани кадри – наемни с под-пазарен наем, наемни с дялово изкупуване („поделена собственост”), собствени със субсидиран кредит“. Това е мярка, която е все по-често срещана в чужбина.

Този тип мерки – субсидиране на търсенето вместо блокиране или изкривяване на предлагането – изглежда по-адекватни. Въпросът е дали са целесъобразни – с други думи, необходими са ясни доказателства, че инвестирането на държавни средства в жилищна политика води, да речем, до по-голяма раждаемост, или пък повишава производителността и добавената стойност на младите работници. Доколкото няма много нееднозначни аргументи в тази насока, няма какво друго да кажем, освен че ако не се опита, няма как да знаем“, казва Адриан Николов.

Сред държавите, които опитаха подобни политики, са Полша и Унгария. Турция също върви в посока въвеждане на такава мярка.

И все пак, всичко, което обсъждаме и анализираме все още е на етап идея и тепърва предстои да видим дали ще бъдат подновени разговорите в тази насока или всичко отново ще остане идея.

 


В категории: Животът


Край на "Ергенът"
Край на "Ергенът" 16/06/2024, Неделя 18:00 1
5
Коментара по темата
5.
Наш Човек
22.09.2023 20:41:04
0
1
Данъци, лихви, застрахивки и такси. Така са доят тези които са се вързали.

Имаще един период на зарибявка а сега идва време за доене и @бън.
4.
Реалист
22.09.2023 07:21:34
1
3
Вярно е че познавам 3-4 членни семейства с по 6-9 апартамента, с цел отадване под наем, които не плащат данък за доходите от наем там трябва да рови държавата. Това са прикрити доходи от които държавата не взема данък доход по 2500 до 3800лв на година.
Иначе е нормално да са с нормален данък жилища в които има регистриран с постоянен адрес поне един от собствениците. Там където няма регистрирани с постоянен адрес собственици данъка трябва да е троен, или поне да си плащат данък на дохода от наем.
3.
da
21.09.2023 20:19:30
3
8
Данъците ще се вдигнат много. Хората имащи повече от един имот ще продават, Ще има голямо предлагане и Black Rock ще купят много имоти. Последвайте ме за още информация.
2.
какво
21.09.2023 19:58:56
3
17
Какво презастрояване? Нали хората трябва да си купят жилище. Искате да повишите данъците за да окрадете парите.
1.
ха-ха
21.09.2023 19:46:35
0
18
Презастрояването е свързано с изпирането на евро средства от политиците. Българските служби спят , пърдят и получават огромни пенсии. Очевадно са свързани с политиците.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Над 5 хил. непалци вече работят в България Над 5 хил. непалци вече работят в България Масово млади непалци и индийци между 20 и 30-годишна възраст избират България, но пътят дотук не е лесен Край на "Ергенът" Край на "Ергенът" Въпреки че риалитито като цяло се радва на добър рейтинг, за подготовката му отиват няколко милиона, които трябва да се избият с реклами Мария ще съди до дупка, чака извинение Мария ще съди до дупка, чака извинение Спорът между двете изпълнителки е за авторските права на песента, която преди 13 г. излезе в изпълнение на колежката й под името „Моят номер“ Важно е кого ще предложи ГЕРБ за премиер, може да е някой успешен кмет Важно е кого ще предложи ГЕРБ за премиер, може да е някой успешен кмет Борисов се опитва да прави хибрид от двете неща - експертен кабинет с ясна доминация на ГЕРБ Как Мария Илиева прецака Ивана за "Гласът на България" Как Мария Илиева прецака Ивана за "Гласът на България" Певицата на народа е била фаворит за ментор в предстоящия сезон, но е отпаднала заради поп звездата Румен Петков: Марков от "Величие" е осъден и няма място в парламента Румен Петков: Марков от "Величие" е осъден и няма място в парламента "Избирателите внимателно трябва да си направят анализ и да си дадат сметка какви хора искат да ги представляват в парламента, отбеляза той Откриха тялото на обявен за издирване мъж в Казанлък Откриха тялото на обявен за издирване мъж в Казанлък Смята се, че мъжът се връщал от разходката си по велоалея, където решил да се скрие от бурята Този българин клонира картата на Бил Гейтст и източи милиони Този българин клонира картата на Бил Гейтст и източи милиони От Буенос Айрес Петров ръководел международна схема за банкови измами, закрилян от мастит полицейски шеф Действително ли тя отслабна толкова или ползва фотошоп Действително ли тя отслабна толкова или ползва фотошоп И макар според запознати Камелия наистина да е смъкнала някое и друго килце, самочувствието ѝ започна да тича в неочаквана посока Тежка катастрофа на АМ "Тракия", млад шофьор се заби в мантинелата Тежка катастрофа на АМ "Тракия", млад шофьор се заби в мантинелата Няма информация за пострадали 
Ужас, тази певица остава без нос Ужас, тази певица остава без нос Певицата не е споделяла да се е подлагала отново на ринопластика в скоро време, макар преди 3 години да се показа в компанията на турски хирург Рени живее в страх, че синът й ще избяга от нея Рени живее в страх, че синът й ще избяга от нея Припомняме, че Борис се изнесе преди 2 години и половина от жилището на майка си и не желае да общува с нея по никакъв повод Ужас в Хамбург! Запалянко сече с брадва футболни фенове, застреляха го Ужас в Хамбург! Запалянко сече с брадва футболни фенове, застреляха го  Чули се четири изстрела, с които полицията е неутрализирала нападателя Чувствах се така, сякаш някой е пробил дупка в гърдите ми, каза Шакира за Пике Чувствах се така, сякаш някой е пробил дупка в гърдите ми, каза Шакира за Пике Страданието, което изпитах, беше може би най-голямото, което някога съм изпитвала през живота си, споделя колумбийската суперзвезда Сензационни разкрития за Зона 51! Много интелигентни същества живеят във вътрешността на Земята Сензационни разкрития за Зона 51! Много интелигентни същества живеят във вътрешността на Земята Бившият полковник американските ВВС Бейли Удуърд проговори за тайното съоръжение Тя заключи приятеля си в куфар и го остави да умре в мъки Тя заключи приятеля си в куфар и го остави да умре в мъки Разследващите открили видеозапис на мобилния й телефон, показващ какво наистина се е случило Той беше бащата на секс телефона "Бялата лисица", но го разстреляха с 4 куршума Той беше бащата на секс телефона "Бялата лисица", но го разстреляха с 4 куршума Дълги години Толев работи в сферата на телекомуникациите – първо в БТК, после в първия частен мобилен оператор „Цитрон” Зеленски е най-великият търговец сред политиците, живели някога, обяви Тръмп Зеленски е най-великият търговец сред политиците, живели някога, обяви Тръмп Всеки път, когато идва в страната ни, той я напуска с 60 милиарда долара, а връщайки се иска още толкова, отсече бившият US президент "Ислямска държава" взе заложници руски полицаи "Ислямска държава" взе заложници руски полицаи Обвиняемите, които са взели заложници, са обвинени в тероризъм Кървав ад в Германия! Втори убит на Евро 2024 Кървав ад в Германия! Втори убит на Евро 2024 Издирват стрелец в германската столица
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Започваш много да ми харесваш, толкова си смешен и забавен...
- Ааа, т'ва е нищо. Ти гол да ме видиш...
Виц на деня Виц на деня - Защо казват на родния език "майчин"?
- Защото бащата не може да вземе ДУМАТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Делфинът е може би едно от най-интелигентните животни в света, но комарът все още е най-аплодиран!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори