×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Младата надежда на родното ветроходство Мариян Шангов е гордост за бургазлии


Младата надежда на родното ветроходство Мариян Шангов е гордост за бургазлии
Той вече се е качвал на най-високото стъпало в Катар, Малта и на редица състезания в България
19 Септември 2023, Вторник, 09:01 ч.
Автор: Флагман.Бг

Едва на 12 години той печели първата си награда от състезание в Румъния

Младата надежда Мариян Шангов е роден на 17-ти август 2006 година в Бургас. За крехките си седемнайсет години той има зад гърба си десетки състезания по ветроходство в целия свят и е прославил страната ни на няколко континента.

Освен амбициозен спортист той е и отличник – завършва с отличие ОУ „Братя Миладинови“ гр. Бургас и в момента ученик в 11 клас в Немска езикова гимназия  „Гьоте“ Бургас. Гордостта на фамилия Шангови разказа пред Флагман.бг как се подготвя за всяко състезание и какви победи е завоювал до момента.

- Марияне, ти си трикратен републикански шампион в клас ILCA 4, “Ветроходец на годината” 2022, как стана това, случайно ли се постигат тези резултати?

- Може да се каже, че има доза късмет, но преди всичко е в следствие на доста труд и системна подготовка. Особено през зимните месеци, когато в България няма условия за тренировки, се налага да пътуваме често до Гърция, Испания, Малта или Португалия, където участваме в подготвителни  лагери и регати. Наистина подготовката изисква отделянето на много време и средства и за това бих искал да благодаря на моето семейство за огромната подкрепата, която получавам.

- Успя да развееш трибагреника ни в Гърция, Малта, Катар и Полша, какво е усещането и с кое постижение се гордееш най-много?

- Да, усещането да се гордееш, че си българин е неописуемо. Това бяха регати с голямо международно участие и много силна конкуренция, но успях да представя себе си и Родината ни на много високо ниво, което ме прави изключително щастлив.

Първата ми победа беше през 2017 на една регата в Румъния, където станах трети при момчета младша възраст в клас “Оптимист”.

Мариян (вляво) едва на 12 години печели първата си награда от състезание в Румъния

Първото място при момчета младша възраст на Републиканското първенство в клас Оптимист през 2018 беше първият ми голям успех,  за който се подготвях почти цяла година. Тогава почувствах голямо удовлетворение от постигнатия резултат. Следват участията ми в Европейските първенства в клас “Оптимист” през 2019 г. във Франция и 2020 г. в Словения. Три поредни години-2021, 2022 и 2023 успях да преборя конкурентите си и да стана Републикански шампион в клас ILCA 4. Определено най-доброто ми постижение е 8-мото място на Европейското първенство в клас ILCA 4 през 2022 година в Полша. През април 2023 година  получих и приза на Българска федерация по ветроходство “Ветроходец на годината”, за най-добро представяне през 2022 г.

2018 година е паметна. Мариян печели първия си голям трофей от републиканско първенство - клас "Оптимист"

- Ти си състезател на Яхтклуб „Порт Бургас”, какво можеш да кажеш за твоя клуб?

- Яхтклуб “Порт Бургас” е безспорно най-големият и успешен клуб по ветроходство в България. Той е основан през 1976 г. и до момента подготвя състезатели в олимпийски, неолимпийски класове, както и развива килово ветроходство. Разполага с много добра база, материално оборудване, както и да отбележа доказали се квалифицирани треньори и международни съдии.

Поредната победа на Мариян за яхтклуб “Порт Бургас”

Тук бих искал да благодаря на Председателя на яхтклуб “Порт Бургас” Евгений Мавродиев, на Краси Наумов, който своевременно информира медиите за клубния живот и най-вече на моите треньори, без които успехите ми нямаше да бъдат възможни.

Последната титла от Републиканско първенство на клас  ILCA 4 2023 г.

Иван Василев бе първият ми треньор. Бях на 7 години. Той ме научи да водя най-малката лодка “Оптимист”, да се справям с предизвикателствата на морето и вятъра. Спомням си емоциите от първите регати, от победите и загубите.

Сега той е треньор в Малта и е един от най-добрите треньори в клас “Оптимист” в света.

Коста Стергидов е старши треньор и състезател в ЯК „Порт Бургас“. Той се занимава с напредналите състезатели и има много постижения в този спорт. Миналата година заедно постигнахме най-добрия ми резултат - 8-мо място на Европейското първенство в Полша.

Мариян държи трибагреника по време на награждаването на призьорите на Европейското първенство в Полша през 2022 г.
Последни напрегнати метри преди финала на европейското в Полша

- Кога започна да се занимаваш с ветроходство и какво можеш да кажеш за този спорт?

- През 2014 г. бях на 8 години, първата ми регата беше в Царево и гонките се проведоха при много тежки метеорологични условия - силен вятър, голяма вълна и много от начинаещите състезатели не влязоха да карат,а аз успях да завърша повечето гонки.

Що се отнася до ветроходството мога да кажа, че е един изключително интересен спорт, съчетаващ в себе си много интелектуални и физически качества на състезателите. Това е спорт, в който има много динамика. Освен техниката за водене на лодката и центровката на платната, трябва да се анализират и прогнозират много фактори, като изменения в посоката на вятъра, вълната, подводни течения, позиция на противници и много други.

- Твоят брат също е ветроходец, това помага ли, или засилва конкуренцията?

- Аз съм много благодарен на брат ми, защото ме научи на много неща във ветроходството. Благодарение на неговите успехи и грешки,  имахме ясна представа за това, какво е важно и необходимо да правим в подготовката ми. А именно да работим в различни аспекти – освен теоретични и технически  знания, да поддържам добра физическа форма, както и да развивам тактически и стратегически умения при участията в гонките. Опитът му беше много ценен за мен. Бяхме заедно на регатите в Катар, Малта и Гърция. Той като треньор и аз - състезател.

Димитър Шангов (вляво) и Мариян Шангов

- Ученик си в Немската гимназия, а там още много се държи на качественото образование и при вас се учи здраво, как успяваш да се справиш?

- Тук бих искал да благодаря и на моите учители. Отсъствам доста, трудно е, но когато човек си постави цел и се мобилизира, нещата се получават. Бих искал да кажа, че и ветроходството много ми помага в училище – явления и закономерности, които са ми обяснявани от треньорите, после съм срещал и изучавал по някои предмети. Например как се образуват вълните, защо се получава вятър, че той винаги духа от зони с по-високо към зони с по-ниско атмосферно налягане. Движението на яхтата във водата е под въздействието на силите на вятъра в платното, в същото време върху корпуса и платното влияят различни сили на съпротивления и т.н. Пътуванията ми определено допринасят за лесно и бързо възприемане на материала по география. Персийския залив свързвам с участията ми в Катар и Абу Даби, Малта със Средиземно море, Балтийско море с Полша и т.н. По-лесно се усвоява учебния материал, когато си посетил даден район.

На състезанието в Катар Мариян получава купата от домакините
Регатата в Катар е успорвана, кадарът е направен преди старта на поредната успешна гонка. Това състезание Мариян печели със седем първи места на гонките
Тук Мариян е победител на Международен европейски шампионат в Малта през 2022 г.
Младата надежда е първи точно преди финала в Малта

- Какво ти предстои през следващата година?

- През октомври и ноември в България ще участваме в две регати. Ноември “32 Athens International Sailing Week 2023” в Гърция, Декември   “21 st Euromed International Champinship” в Малта, Януари Световно първенство клас ILCA 6 в Аржентина;  Февруари подготовка в Испания, Март Европейско под 21 г. в Испания. От април започват състезанията в България. Август е Европейското в Ирландия. Всичко това е свързано със сериозна организация.




От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори