×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Може ли Турция да нахлуе в България?


Може ли Турция да нахлуе в България?
1:17 ноември 2021 г. Президентът Реджеп Ердоган и председателя на Партията на националистическото действие (политическата фасада на „Сивите вълци“) Девлет Бахчели показват Картата на турския свят. Според легендата долу вдясно, България е в разцветката за
18 Септември 2023, Понеделник, 22:00 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ

Ако (и когато) това се случи, мотивите едва ли ще се различават силно от тези, с които Русия нападна Украйна

България живее в мир вече близо 100 години. Последната военна битка на наша територия е водена през далечната 1925 г. в района на Петрич, когато там нахлува гръцката армия. Ако приемем това за инцидент, както го наричат историците, и потърсим истинска война, то нашата армия е водила сражения по земи, населени с българи, още по-далеч във времето – в годините на двете балкански войни. Тогава е и последният път, в който са мерили сили български и турски войници.

И макар историографията ни да обича да избутва на преден план българските успехи от това време, крайният резултат, както всички знаем, е катастрофален. Страната ни завинаги губи Източна Тракия с изконно българските градове Лозенград и Одрин, и за малко не остава и без Ямбол, който турците опитват да щурмуват.

Тук не говорим и за другите изгубени български територии, с които днес граничим. В десетилетията след това Българската армия или е разширявала земите ни по мирен път с възвръщането на Южна Добруджа или с връчената ни от Хитлер част от Македония, или е извършвала операции далеч извън нашите граници – участието ни във Втората световна, нахлуването в Чехословакия, мироопазващите мисии по света.

Даже най-взривоопасните последни кризисни години на социализма, когато управляващите комунисти, неспособни да се справят със затъващата икономика, завиват към войнствен национализъм и се захващат с побългаряване на турското население, не водят до война с Турция. Колкото и тогава да се обтягат отношенията ни, те си остават в рамките на политическото говорене, а границите дори се отварят още по-широко, макар и с мотив да могат през тях да излязат всички, които желаят да напуснат България.

Мирът в нашата страна дотолкова се е превърнал в даденост, в нещо, което всички смятаме, че ни се полага по подразбиране и е едва ли не задължително, че днес дори теоретично не можем да си представим страната ни изпаднала в условия на война. Даже намекът, че е възможно някой да ни нападне, понеже обратното по обективни причини няма как да се случи, по-скоро би бил приет с насмешка и ирония, отколкото с хладнокръвно здравомислие.

Най-ясна представа доколко един народ е разглезен от мира може да се добие, когато близо до неговите граници започне война. Наместо със страх, руската агресия в Украйна за огромна част от българите е нещо като електронна игра, в която хората умират наужким, а бомбите разрушават въображаеми градове. Достатъчно е да си припомним с какви насмешливи коментари българите посрещаха новините за руските зверства в Буча и Мариупол.

Наистина днес е трудно да си обрисуваме картина, при която България се изправя пред истинска кървава война. Наглед сме съюзници или поне приятели с всички съседни държави. В последните години и политици и части от населението, колкото и да ръмжат под мустак срещу някои съседи, поне в публичните си изяви не мислят сериозно за тракане на оръжия.

Дали действително мирът е сигурен и вечен?

Балканите винаги са били бременни с кръв. Тук няма етнически чисти държави. Практически във всеки момент някоя би могла да намери аргумент срещу друга, за да я нападне. В последните години има не един и два подобни примери за тлеещи конфликти. Дори съюзничките в НАТО Гърция и Турция редовно са на бойна нога една срещу друга заради спорни острови в Егейско море. Последният конфликт между тях бе на 6 януари 2023 г., когато гръцки граничари стреляха по Турската брегова охрана. Впрочем в годините след Втората световна война от всички свои съседи Турция не е изразявала териториални и други претенции само към България, което е истинско чудо.

От 49 години турците държат под окупация половината територия на Кипър. През 2016 г. нахлуха на 20 километра навътре в Северна Сирия като завзеха 8 835 кв. км от страната, в които влизат 6 средно големи градове. В момента там тече усилена турцизация на населението и порядките и е въведена в обращение турската лира. Турция редовно нахлува в Ирак под претекст, че се бори с „кюрдски терористи“. През 90-те години дори трайно се бе настанила навътре в иракска територия, където изгради свои военни бази.

Последният турски набег в Ирак бе през април 2022 година. Заради историческата обремененост помежду им, Турция не поддържа дипломатически отношения с Армения. При това съвсем недискретно преди три години участва с военни съветници и въоръжения във войната на Азербайджан срещу Армения заради населения с арменци Нагорни Карабах.

Най-знаковата снимка от азеро-арменската война от 2020 година е
запечатала 19-годишния войник Алберт Ованесян. Той загина няколко дни след това –
на 8 октомври. Той бе посмъртно награден с най-големия орден „Златен Орел“ като
герой на Нагорни Карабах

Със самия Азербайджан Турция е наглед съюзничка, но на практика смята тази страна за изкуствено създадена от Руската империя, а народът ѝ за турски, който временно живее в отделна държава. Въпрос на време, и смяна на управляващата върхушка в Баку, е тези настроения да преминат отвъд днешното приятелство и да го обърнат в омраза. Изключително хладни са отношенията ѝ с Иран, особено след турската окупация на части от Сирия. Техеран всецяло подкрепя правителството на Башар Асад и дори изпрати военни формирования, за да му помагат, които по някаква случайност засега не са влезли в ръкопашен бой с турските окупатори там. В същото време не остава извън турските претенции дори такава тиха и кротка държава като Грузия, която на всичкото отгоре от 15 години е и полуокупирана от Русия.

През 2013-та в Турция бе публикувана „Карта на турския свят“, която президентът Реджеп Ердоган впоследствие неведнъж демонстрира като изразяваща официалното становище на държавата. В нея грузинската автономна република Аджария е посочена като изконна турска територия, което доведе до размяна на ноти и открита враждебност между Тбилиси и Анкара. Впрочем в същата карта като част от турския свят фигурира и България. Но нашето външно министерство никога не е изразявало дори дежурен протест срещу това.

Нещо повече – след опита за преврат в Турция през 2016 година, правителството на Бойко Борисов, в нарушение на българските закони – без съдебна санкция, върна на турците 7 участници в метежа, потърсили убежище у нас. Именно дългогодишното българско поведение на примирената наведена, но усмихната главица е може би в основата на това да сме единствената съседка на Турция, с която тя, поне привидно, няма никакви проблеми. Тази политика не е от вчера и днес. Тя съпътства отношенията между двете страни през всички години след края на Втората световна война.

След поредния военен преврат в Турция през 1980 година, довел на власт изтъкнатия антикомунист ген. Кенан Еврен, страната изпада в международна изолация. Никой не иска да се среща с военните ѝ лидери. Въпреки забраната на Турската комунистическа партия и репресирането на членовете ѝ от ген. Еврен, единственият държавен глава, признал преврата и установената след него власт, е комунистът Тодор Живков. София е първата чужда столица, която Кенан Еврен посещава през февруари 1982. А година по- късно Живков е първият чужд ръководител, който пък отива на крака в Турция след преврата.

Юни, 1983 г. Тодор Живков и ген. Кенан Еврен летят към вътрешността на
Турция

След 10 ноември 1989 г. българското контраразузнаване стана изключително пасивно по турско направление. Няма данни дали в последните години са правени разработки на турската агентура у нас. А че българското разузнаване липсва в Турция е почти сигурно. След 4 февруари 1992 година, когато Ахмед Доган занесе в турското посолство в София „оня списък“ с имената, длъжностите и местонахождението на разузнавачите от външнополитическото ни и военно разузнаване под дипломатическо прикритие в 79 наши посолства по света, едва ли са много желаещите, които биха рискували живота си, за да работят за българската разведка, която открито се развява наляво и надясно като салфетка.

В книгата си от 2010 г. „Оня списък“ журналистката от „Дарик“ Богдана
Лазарова разказва най-подробно цялата история как Ахмед Доган предава на
Турция пълния списък на действащите български разузнавачи зад граница

До днес сред управляващата класа в София съществуваше неформално съгласие, че политиката към съседите ни, включая Турция, ще е именно такава – кротка, примирена и усмихната. Но така бе до днес. За първи път сред водещите политически партии у нас има една, намираща се в постоянна възходяща позиция, която на челно място в своята политическа програма е написала, че крайната ѝ цел е унищожаването на една от съседните ни страни и присъединяването ѝ към България.

В политическата програма на тази партия дословно четем „Истината е само една - България и Македония са едно цяло. И ние ще се погрижим за обединението ни.“ На всеки трезвомислещ българин е ясно, че подобно „обединение“ никога не би могло да се случи по мирен път, защото огромното мнозинство от населението на Македония няма желание да живее в провинция на България.

Днешното правителство, обединило основните буржоазни български сили, с всичките си действия активно работи за успеха на тази партия на следващите избори. Така че сценарият с Македония съвсем не изглежда хипотетичен и изсмукан от пръстите си. Политици, имащи широк поглед към обстановката, вече изразиха гласно подобна загриженост. В края на август албанският министър- председател Еди Рама обяви, че очаква именно това.

„България спокойно може да нападне Северна Македония“, предрече той на форум в словенския град Блед. Какъв точно сценарий за превземане на Македония е предвиден от въпросната политическа сила знаят само лидерите ѝ, но той едва ли би бил по-различен от този, който Владимир Путин прилагаше спрямо Украйна в годините преди да я нападне.

Руското разузнаване си бе избрало украинския колаборационист и бизнесмен Виктор Медведчук, когото превърна в агент за влияние. Русия започна да му налива милиони долари, в замяна на което той трябваше да основе радиостанции, вестници, телевизии и политическа партия, които да обясняват на украинците, че са всъщност руснаци, управлявани от „нацистки режим“, подготвяйки по този начин почвата за бъдещото обединение на двете държави.

След като не свърши нито една от поставените цели, Виктор Медведчук бе
арестуван от украинското контраразузнаване и бе обменен срещу пленени украински
войници

Както вече е ясно, повечето от тези милиони Медведчук чисто и просто е насочвал към банковите си сметки, а неговите медии и купени политици не постигнаха нищо от поставените цели. Тръгналите на 24 февруари 2022 г. към Киев руски танкове, наместо с цветя, питки и всеобща радост, бяха посрещнати от отрядите за териториална самоотбрана и много от екипажите им наторяват и до днес украинската земя. В българската си версия тази история може да има още по-печален край. Македония е член на НАТО, но покрай войната в Украйна тази тромава организация вече доказа, че за нищо на света не би искала пряко да участва в какъвто и да е конфликт.

Шефовете на НАТО извадиха от десет кладенци вода, само и само да убедят света, че руската ракета, паднала в края на 2022 година в полското село Пшеводов и убила двама души, е всъщност украинска, въпреки огромните протести и доказателства в обратното на самата Украйна. А в началото на септември тази година, когато в Румъния се взриви руски боен дрон и едва не уби мирни жители, ръководството на НАТО зае щраусова поза, все едно нищо не се е случило.

Румъния бе оставена насаме с проблема. Когато разбраха, че НАТО няма намерение да задейства чл. 5, да ги защити и да отмъсти за руския удар, властите в Букурещ чисто и просто се заеха да изграждат бомбоубежища по източните си граници и сами да си пазят населението и територията от следващи руски нападения. Тромавата и изпаднала в либерал-глобалистично доволство военна организация, характерни особености за огромни образувания, пълни с бюрокрацзия, по-скоро би се разпаднала от страх да не я въвличат във война, отколкото да се занимава с българските претенции към Македония, когато на власт в София дойде партията, която ги е заявила ясно в своята програма.

В политическата програма на една от водещите български политически
партии окупацията на Македония е на челно място, но там има обещания и за други
бъдещи конфликти

Но има един държавен ръководител, който оцеля в преврат и не се притеснява да засилва армията си наляво и надясно извън границите на своята страна. Той три пъти вече е заявявал, че се обявява за гарант на териториалната цялост и независимостта на Република Северна Македония с всички произтичащи последствия. Реджеп Ердоган направи това изявление гръмогласно насред Скопие през 2006 година, а после го повтори два пъти публично и в Истанбул и Анкара.

Въпреки че агресивността сама по себе си няма нужда от официални мотиви, дори Нацистка Германия винаги е обявявала такива преди поредното нападение над независима държава. Даже когато Хитлер вече е сложил ръка на цяла Европа и насред континента не е останал нито един независим вестник, при нападението над Съветския съюз той пак излага мотиви, които да бъдат публикувани в пресата. Какви биха били мотивите, с които Турция може да се реши да накаже България, тръгнала да превзема Македония?

По историческа ирония, речта с мотивите на Путин в нощта срещу 24 февруари 2022 година идеално може да пасне в тази ситуация. Там всичко се отнася едно към едно и за нашата страна, стига на мястото на Украйна да се постави България, а изразът „руско население“ да се замени с „турско“. Русия обвини властите в Киев, че не позволяват на руското население на нейна територия свободно да използва матерния си език и ги лишава от рускоезични медии. Българската конституция забранява използването на публични места на турски език, което се отнася и за предизборните митинги. Турците у нас също нямат свои медии.

Путин нарече Украйна „изкуствена недодържава“, създадена от Ленин. Турция винаги е разглеждала България като недоразумение, създадено от великите сили в края на 19 век, върху територии, които векове преди това са ѝ принадлежали. И това ясно се вижда в „картата на турския свят“, размахвана често от Ердоган. Русия обяви, че навлиза в Украйна, за да освободи своите събратя. Турция също има свои събратя тук, които евентуално да освобождава.

Разликата е, че докато руската армия в последните десетилетия бе крадена и мачкана от либерал-глобалистите, настанили се в министерството на отбраната в Москва, което я превърна в неспособна да превземе Украйна, турската е в разцвета си. В момента тя разполага с 425 000 бойци и 380 000 резервисти. Там наборната служба никога не е била отменяна. В България дори намекът за връщане на казармата винаги се е посрещал с присмех.

Дори не е необходим бинокъл. Достатъчен е поглед с просто око вдясно от
тази наблюдателна площадка на най-югоизточната ни граница с Турция, за да се
забележи, че първото турско поделение и на един хвърлей място

Турците отделят за армията си всяка година по $25,1 млрд., а най-близкото турско военно поделение е на самата граница с България. Вижда се с просто око от най- югоизточната ни точка. След като либерал-глобализмът практически закри армията ни, единственото българско поделение около турската граница се намира чак в Бургас – до входа на завод „Кроношпан“. Войниците там обаче имат работно време и си тръгват в 17:00 часа.

 Ако човек застане в този час на изхода му, ще види как от там излизат доста от тях, отгледали приятно закръглени коремчета. Следващото българско поделение е чак в Безмер. Отряди за териториална самоотбрана по украински почин, които да поемат първоначалния удар, ние нямаме. Реално няма на какво да се разчита. В рядък изблик на откровение, насред Възродителния процес, тогавашното българско разузнаване бе разкрило плановете на Турция при евентуална война с България. Те предвиждат бърза окупация на цялата Бургаска област и части от Варненска с прилежащото им Черноморие. Те едва ли са се променили коренно до днес.

Евентуалното турско нахлуване в България ще е приятна разходка за аскерите насред зеленината на опустялата от хора Странджа. Подобни необезпокоявани разходки всеки ден и всеки час от години извършват стотици арабски и африкански мигранти из Странджа. Точно като тях и турците ще пристигнат в Бургас толкова бързо, колкото решат да удължат „екологичното си пътешествие“ насред гората.

Всичко това е просто сценарий, изложен в статия. Но последните години ни доказаха, че и най-невероятните неща могат да се сбъдват. А нападение на Турция над единствената ѝ съседка, спрямо която досега не е била агресивна, дори не изглежда толкова невероятно.


В категории: Животът


63
Коментара по темата
63.
Чума Петрова
25.09.2023 16:05:25
1
1
Инфлацията в турция е 60 % а лирата падна 50 % спрямо долара. И това не е от вчера, народът е тъп а доган само се мисли за много умен. Ще ядът пръст!
62.
Аз
21.09.2023 17:23:23
2
3
...съм на мнение, че в тази статия , е пълно с изкривени факти, неточности, частичности... някакви хипотези, базирани на изброените... въобще г-н Божков, падате в очите на мислещи хора...
... Не е задължително да сте журналист, има и други работни места? Вероятно там ще сте оценен ?!
61.
много изкривена информация
20.09.2023 19:30:07
4
5
Една дописка с много изкривена информация. Дори да не споменаваме за стотиците хиляди нелегални "бежанци" от Афганистан, Сирия, цяла Африка, преминаващи всеки ден през България, като през разграден двор, докато турци от Турция преминават легално през официалните гранични пунктове.
1) Нека да си спомним войната на НАТО с Ирак с над 500 000 убити деца, заради някаква епруветка с бял прах.
Турция не само не изпрати войски, но и не позволи на САЩ да ползват своите военни бази в Турция за нападение над Ирак, като дори не позволи прелитане на военни самолети на НАТО над нейна територия!
Докато България изпрати свои войски в Ирак, имахме 20 загинали войници там, а американските бомбардировачи до Ирак презареждаха с гориво над българска територия!
2) НАТОвски бомбардировачи прелитаха над неНАТОвска България за да бомбардират с уранови бомби съседна Сърбия (от урановите бомбардировки има и доста заболели българи), докато Румъния не позволи това!
3) Погледнете в wikipedia (потърсете за "Bulgaria and weapons of mass destruction"), че преди 5 години Турция е поискала от САЩ, американските ядрени бомби B61 да се премахнат от Инжирлик, като се изказва предположение, че ще се преместят в България - в нейните безплатни американски военни бази. Затова още през 2019 директно във Вашингтон Борисов и Цветанов подписаха без конкурс за закупуване на F16, веднага заплатено и предрешено с решението за преместването на 90 броя ядрени бомби B61 от Инжирлик в България (мощност 170-200кт, бомбата от Хирошима беше 13 килотона), защото F16 единствени стават за хвърляне на ядрени бомби B61 по Русия.
Вероятно затова сега България започва за своя сметка строежа на нова безплатна американска (ядрена) военна база до летище Безмер.
4) Накратко, да погледнем първо себе си - имаме срамно политическо управление в България през последните 30тина години и политическа мафия, която ще направи всичко за пари, колкото и българи и други мирни хора да умират след това...
Турция не ни е виновна за това!
60.
хахаха
20.09.2023 15:30:07
2
4
тя турция никога не си е тръгвала от тука ...
59.
Али Ботуш
20.09.2023 06:51:37
3
5
"Братята" американо ши ни пазят, щото турците не им играят по свирката, а нашите политици им се кланят и им пишат дитирамби. Иначе ако турците тръгнат да ни превземат, няма да срещнат никаква съпротива най-вероятно.Тагаренко ще избяга в САЩ сигурно, щото в Украйна е опасно
58.
Ангел Калчев
19.09.2023 20:04:11
0
10
Историята се повтаря, за тези , които не я познават. Старите хора са казали, че ако не храниш своята армия, ще храниш чуждата. Народа го е казал. Мирът не е сега и завинаги. Една държава трябва да има потенциала да се защитава, иначе ще бъде пометена. Примери е историята колкото щеш, но никой не си е помислил за това. Няма вечни съюзи, военни или политически, но армия трябва да има.
57.
Пишлеме
19.09.2023 19:53:59
4
9
Заплаха за България има, но тя не е от юг !!!
56.
Историк
19.09.2023 17:32:46
2
7
"Може ли..." -А ,не бе швепс !Може,като стой,та гледай! Нарязахме ракетите СС-23 сега ще чакаме НАТО да ни пази....
55.
Туриста
19.09.2023 15:09:21
7
11
флегмани следващата ви фантазия за размисъл нека да е може ли Виетнам да нахлуе в България
54.
Няма такава нужда...
19.09.2023 14:29:27
1
6
.....паректинският лидер Ясер Арафат между другото отровен ....на въпрос от журналисти за палестинската кауза заявява....ние ще ги победим чрез утробата на нашите жени....
53.
Автора на пасквила
19.09.2023 14:26:04
5
6
Да си навре бинокъла отзад заедно с чука и петолъчката и сърпа дет са му дар от руспиите.
Продажнико това е плажа Инеада и там има някаква школа за подготовка на новобранци не е бойно поделение
Ма то може ли да си руска шлюха и да си нормален ако не се еве за пари ще лъжеш с гъзъ си
52.
до 46
19.09.2023 12:26:04
4
22
Нашите турци в Турция им капе мед от устата като кажат Булгаристан. Въпреки всички глупости от бай Тошово не таят омраза. Отиди се разходи в Измир, Селджук и района и лично ще го усетиш. Който е отишъл там, няма да се върне. Турция е работеща държава, нашето е кочина. Тъжно ми е да го кажа. Магистралата ни е като селски път в Турция.
51.
haha
19.09.2023 12:22:59
2
19
Че може, може, да дали иска е друг въпрос. Какъв е смисъла от скъпа война, при положение, държат икономически цялата дръжава ;) Всичко живо ходи там да пазарува. И с цялото надуване на цени, пак е по-евтино от кожодерите в България.
50.
Мм333
19.09.2023 12:04:18
8
4
Ей,колко разбиратели само.
Ще ви кажа само ,че Турция е нападала държава от НАТО.
И ще добавя ,че Турция не може да нахлуе в България,за това е помислено при Социализма и всичко друго са бръщолевения или на лайци или на хора ,на които им е платено да говорят противното.
49.
ХХ
19.09.2023 12:02:55
2
8
До 44

"Същите избиха интелигенцията ..." - то па една интелигенция, да ти умре коня у ряката. Още Иречек го е казал за нашата интелигенция - екс'кременти!
Факт.
48.
Някой
19.09.2023 10:38:27
15
15
Абсолютно глупава и безсмислена статия!! Турция да нахлуе в българия??? Разбира се тази утопия може да е по вкуса на копейковци и подобни малоумници. Но нормален човек му е веднага ясно че подобно нахлуване е абсолютно не възможно и не логично Страна от съюза Нато да нападне съюзник???? Ами това е абсурд.Как ще реагира германия полша или пък сащ? Това ще означава края на Нато и Западния военен съюз От това няма никой изгода Даже и турция. Ами ЕС ? Как ще реагира като бъде нападната страна членка Свързана с общия пазар на съюза? За турция ще последват такива икономически санкции че тези срещу русия ще са нищо в сравнение с тяхните. А турция не е русия нямат петрол газ и ядрени оръжия. Чак толкова прости не са и турците та да нападат българия Учудващо че се публикуват подобни безмислени статии
47.
Глупости
19.09.2023 10:29:14
6
19
Турция цъфнала, че вързала. Само това и трябва да напада България.
46.
Комшия
19.09.2023 10:07:23
6
26
По принцип Турция може да нахлуе в България, но няма да го направи в близките десетилетия.

Ние сме им портата към търговията с Европа, благодарение на която те Турция функционира, единственият съсед, с който са в добри отношения, и това е стабилна ситуация, която ще продължи.

А болшинството от нашите турци колкото и да хвалят икономически "новата си родина", предпочитат да си живеят спокойно в истинската родина, България.

Трябва да внимаваме само за евентуален конфликт с албанците в северната Македония, иначе ситуацията в региона е мирна и безопасна, дори и при съветската война на север.
45.
Ирина
19.09.2023 09:58:27
18
13
Ами да ни превзема Ердоган, нямам нищо против, предпочитам той да ме управлява пред нашите продажни и неспособни корумпирани изроди.
44.
До 42
19.09.2023 09:44:30
5
22
Македония я създаде СССР. Същите избиха интелигенцията и докараха Ганьо от село да управлява и Ганьо още е на власт , алчен и прост народ сме . И всичко което се случва си го заслужаваме даже ни е малко.
43.
*********
19.09.2023 09:40:37
2
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
42.
До 42
19.09.2023 09:39:19
6
12
Ако Хитлер беше успял , сега щяхме да живеем в РАЙ.
41.
*********
19.09.2023 08:38:20
6
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
40.
С нетърпение
19.09.2023 08:00:22
1
6
Чакам ердоган да се качи горе при алахата
39.
.
19.09.2023 07:50:46
4
26
Загубих си 10 минути с тази глупост
38.
Хххх
19.09.2023 07:08:48
8
26
Божидарееееее,Божидаре! Язък за хубавото име.По голяма тъпотия не бях чел скоро!
37.
центарка
19.09.2023 07:07:28
13
15
Ох, дано да дойдат по-бързо, че да ни разпорят гейпарадските дирници!
36.
Копейкини Вълнения
19.09.2023 06:53:15
8
17
Да ги засилим за пореден път да гласуват за нас. Срещенна тъпотийо българска ти ще ни вкараш в парламента.
Най интересното двуличие в пв същите дет списват тия фекални пасквили сека недвля са у турция както касабов ден през ден плюскаше и се напиваше с турския консул докато воюваше в ефира на скат с турците .
Елементарни Интересчии
35.
Боби
19.09.2023 06:39:36
9
15
Дори най валутолюбещите властимащи ако не синове, то мъжки внуци имат. Тъй че не само нашите синове и дъщери ще гинат заради любовта им към англосите и тая незабравима Европа. Акъла не расте по дърветата. До там се докараха украинците.
34.
До 21 ее
19.09.2023 06:38:59
7
22
Лесно ли е да си олигофрен, а??!
Или просто пропусна едни 500 години от историята ни под ТУРСКО РОБСТВО?!
Ама те не са ни нападали, ние отидохме при тях и ги помолихме да ни поробят!!
Тук е пълно с малоумници, но ти определено спечели златна малинка!!
33.
Ерджолан
19.09.2023 06:13:15
4
18
Турция никога не е напускала България
32.
До автора драскач
19.09.2023 04:47:41
21
16
Това, че на 5 септември 1994 година съветския клозет обявява война на Царство България не се ли брои или е избирателно?
31.
Бг Пародия!
19.09.2023 03:09:02
6
32
В момента България е разграден двор!
Абсолютна истина е, че един военно-туристически поход е напълно достатъчен да откъснат територии от Бг, а може и всичко.
Нашите институции не могат да се оправят с емигрантски набези, да не се и помисля за армии.... в Турция има около 3-4милиона емигранти от войната в Сирия само да ги насочат насам и след тях да вървят представители на държавата, Бг е обречена.Наистина ще настъпи
невиждан хаус само че в 21век и такова номадско нашествие роди нова държава. Никакви войни нищо не е необходимо.
В момента нашата държава е неспособна за никаква отбрана.
Те македонците ще ни превземат каква Турция се говори тук.
30.
XX
19.09.2023 02:27:06
22
7
С две ръце се моля по-скоро да дойдат турските войничета с големите рязани керестета, че да видя голям кеф.
29.
До 19
19.09.2023 01:41:30
1
21
А ве,пещерен човек...ако искаш имай и марсианско самосъзнание...ходил съм стотици пъти на различни места в Турция и не като турист,виждал съм много твои събратя ,,изселници" да работят калфи или чираци на местните ,,патрони" с които си пия чая......Винаги се обръщат към мен....,,комшу"....а на такива,като теб подгъзуващи му...г@ ури....така,че няма по-свещенно място от това ,където си се родил....и то трябва да ражда самосъзнанието ти...
28.
Бай Цоло
19.09.2023 01:40:36
4
10
Пишман философите като ХХ първи ще побегнат като влязат русите в България. И ще се отрече тая Юда от всичко казано тук за да спаси вожата на чурчето
27.
Нивото на либералните простаци
19.09.2023 00:37:14
10
21
Гледам,че са напънала планината и родила мишка.Божка,въпросът е не дали Турция ще ни нападне,а кога щеше да ни нападне,ако се беше случило същото на турците тука например да затворят 50-на в някоя джамия и да ги изгорят живи.На либералните простаци мога да им гарантирам,че ни Нато ще ги спре,ни Мато.Също така е хубаво да се напомня на либералните простаци,че украинците съвсем официално бяха подкукоросвани от определена страна,а после изведнъж се оказа,че всички са задължени благодарение на либералната простащина ширнала се в разни псевдонезависими страни.Вместо въпросните инициатори,на които простаците се кланят,да си поемат отговорноста,взеха че я прехвърлиха на солташа.ците си и мишките започнаха да си въобразяват,че са лъвове.Конфликт между България и Турция ще е същия като между Армения и Азербайджан.Западните пендеховци няма да си мръднат пръста,то и как да го мръднат като пръста обикновено им е в гъза и трябва да им се каже кога да оближат,че сами не могат да вземат решение,а ако се наложи арабските пари ще успокоят либералните свирки отвъд Океана,които най-вероятно от самото начало ще си бъркат в носа.
26.
Внимание Лъжа
19.09.2023 00:18:06
16
28
Не е вярно, че 1925 г е последното нахлуване. На 9 септември 1944 г. Съветската армия нахлува в България и я окупира за няколко години. Дори СССР обявява война на България след като става ясно, че правителството и е изгонило германските части и е обявило война на Фашистка Германия. Комунистите предават държавата на СССР, а по-късно на два пъти гласуват България да загуби суверинитета си и да се превърне в една от многото съветски републики.
25.
Пещерско
19.09.2023 00:16:20
12
12
Искаш да кажеш че според вижданията на Копейката от Възраждане, няма проблем Турската армия да се притече на помощ на Етническите Турци от Кърджали, да окупира района и да почнат да изнасилват и убиват Български деца от Региона на Кърджали който не са успели да се евакуират от района. Да....нямада има проблем за Радев, Копейката и сие.
24.
Копейка
19.09.2023 00:08:27
20
23
Според малоумните български копейки няма никакъв проблем турската армия да влезе в Кърджали и да си изнасилва и убива там жени, деца и старци, както правят руските уроди в Донбас, Крим и Луганск. Даже и от уродлив референдум няма нужда щом копейката ще се чувства горда да услужи на господаря в Кремл.
23.
Ami
19.09.2023 00:02:37
2
11
Нека някой умник, политик в независимата държава България, да излезе и да каже кой къде ще спи и правете колкото си искате аналогии с Путин.
22.
Хахаххха
18.09.2023 23:59:50
11
15
Айдееее година и половина ни напада русия воюваме в украйна,зеленски ни взе децата и реакторите,сега насраняците русофили почнсха старата песен за Турция пореднара ялова русчийска лъжа.
21.
Ее
18.09.2023 23:43:05
25
31
Тая помия не знам от кой руски сайт я изкопахте, но е факт, че Турция не ни е нападала никога, за разлика от калната московска клоака, която ни е нападала ! С Турция сме съюзници в НАТО и добри съседи и турците нямат никакви спорове с нас е зор да ни нападат, което бърка в г@за на русоробската пропаганда!
20.
Ами Да
18.09.2023 23:40:29
6
38
а бе Божидаре няма по сбъркан журналист от тебе, що за извратено мислене и писане , то с такива като тебе врагове не ни трябват
19.
Един от Пещерско с Турско самосъзнание
18.09.2023 23:36:03
37
19
Изключително добре представена гледна точка с оглед на нападението на Русия спрямо Украйна. И ако Турция нападне България се надявам никоя страна да не заема страна в конфликта. Нека Турците и Българите да се оправят както могат. Другите държави не ги интересува. Българите да не реват за помощ от други страни за оръжия. Понеже са националисти, те имат в мазетата ракия и тениски с надпис *България на три морета*понеже са националисти и нямат страх от Байрактари. Замислете се сега дали България(Украйна) има нужда от помощ.
18.
ХХ
18.09.2023 23:22:26
7
23
И за къф чеп да се напъват?
сДС (стоян ганев), а не Доган изнесе списъка с разузнавачите.
Тиквата отказа АЕЦ и направи Южен поток - Турски.
Всички натовци (Тиквата, плевнелиев, Ненчева, дайнов и тнт. викаха Турция да ни пази небето.
17.
Мери
18.09.2023 23:21:01
25
29
Добре, че е Русия. Иначе пак ще ни превземат турците. Има договорки между големите държави за разпределение на влияние върху малките.
16.
Дернев
18.09.2023 22:57:44
12
6
Всяко връщане към историята за да видим бъдещето, е загуба на време и вредно. Пътя за бъдещето може да се процре чрез поглед в бъдещето. Колкото по-далече напред, по-добре. Има три полюса в които Европа я няма никаква. Това е което трябва да направим по най-бързият начин. Да станем тпетият полюс Европа за европейците. Силна военно и независима ресурсно. Тази Европа може да бъде гръбнака на ООН за решаване на глобалните проблеми, Това щатите и Китай не могат да направят. Те искат светомно господство. ЕВРОПА е тази която може да обедини света за спасението му. Затова Щатите и Китай правят и ще направят всичко възможно Европа за европийците да не стане факт. За сега, ние европейците им помагаме. Крайно време е да престанем и помислим за нашата на Европа сигурноост.
15.
.
18.09.2023 22:54:51
24
9
Шматки това да не ви е едно време! Да се бием с пушки с фишеклъци! С добро оръжие и момчета защитаващи земята си доста ще си заминат при алах от тези ако решат да нападат! Как може да пишете били със шкембета българските войници само. Тези комшийте да не са само нацепени с мускули смешни сте! При една мобилизация я вижте колко нацепени батки има само в Бургас!
14.
Божидаре бе
18.09.2023 22:54:09
14
23
Хората не обичат да четат толкова дълги статиии. Добре , че и снимчици си сложил тук таме. Само набързо да ти напомня една малка , но много важна подробност на тебе и на тези , които вярват в чудеса. Тая е , че Турция е члнка на НАТО , както и България. Смачквай статийката , хвърляй я в кошчето и най- добре не пиши повече на такива теми. А и не е зле да разхлабиш малко ушанката , стегнал си я доста ми се струва.
13.
*********
18.09.2023 22:51:40
7
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
12.
Аферим
18.09.2023 22:50:09
37
11
Без бой се давам на Чалмостан! :) Редовно ходя в Едирне, ядене и пиене на корем. Булгаристанците са завистливи и злобни. Турците са готини, помагат, въртиш алъш-вериш с тях. Да идват и да ни слагат чалмите, да приемем правата вяра и свършват тия 1300 години мъки.
11.
123
18.09.2023 22:46:00
7
20
Б.Божков пак се оказа калпав политически анализатор. Особено интерпретирайки историческа фактология с ясно изразена соросоидна фразеология. Това което ни внушава не се търси в променящия се съвременен свят
10.
Помориец
18.09.2023 22:34:20
1
41
Може разбира се и е на 15 минути от София. Нито имаме армия, нито въоражение. Само пишман патриоти за пилони и татуировки
9.
акровогоп
18.09.2023 22:29:13
35
14
По-добре турска чалма отколкото простотията на ган.
8.
АналБитлирусороб:
18.09.2023 22:27:01
9
10
Тюююю шъ спръ да ходя у Туркия на пазар и на почивка!
https://youtu.be/qedXUlzt9nE?si=4OB9aMg5rcLkROWW
Ееее на и на моя велик имоератор вовкатъ му забили нож в гърбъ. Така поне казва. Сбили му самолет. Ама дали ножъ е в гърбъ дали по-ниско, дали ножъ е кожен?
Анадолска виза май му удариха и нищо. Явно му е аресало.
7.
Наблюдател
18.09.2023 22:26:19
12
18
Четете пророчествата на Слава Севрюкова.Според нея подобен сценарий ще се осъществи без да гръмне една пушка.
6.
Потресен
18.09.2023 22:25:11
9
27
Може ли ФлЕгман да не пишат простотии?! Не, това им е нивото, кафяв папцал ...
5.
Сарая
18.09.2023 22:24:44
3
15
Ами загледайте се и вижте че не е !
Снимкта в има с хубаво качество в гугъл вижте я …
4.
Дааа
18.09.2023 22:22:37
4
53
Армия, на която военнослужещите пушат до боеприпас, друг успя да не се удави по потник докато опипваше дрона дали ще роди, не може да бъде победена.
Армия, която първо взривява, залепения с тиксо и свински опашки, а после разследва, е най-напредналата, по отпечатъка от пръст от вътрешната страна, ще разбере, в кой бг завод е прозведена мината.
Велик е нашия трапезен войник! Велик!
3.
Хитър Петър
18.09.2023 22:21:14
9
27
Айде откога чакаме някой свестен да дойде да ни вземе и оправи, ама като види кви чаавета недодялани сме бугарите, и те бягат...
2.
Mangaliti gerb
18.09.2023 22:15:05
5
18
Те циганити нямат държава
От герб/дпс тва 15г само бежанци
1.
Киро
18.09.2023 22:12:28
18
30
Браво Божидаре ! В Бургас няма такъв журналист като теб !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д.
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори