×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Македония гони предстоятеля на руската църква в София за шпионаж


Македония гони предстоятеля на руската църква в София за шпионаж
На снимката: председателят на проруската партия АБВ Румен Петков с архимандрит Васиан (Змеев)
17 Септември 2023, Неделя, 08:29 ч.
Автор: Флагман, снимка: партия АБВ

Архимандрит Васиан пътувал до Скопие всеки месец

Трима дипломатически служители на руското посолство в Скопие и един свещеник от Руската православна църква са били обявени в петък за нежелани от властите в Северна Македония заради шпионска дейност и те трябва да напуснат страната.

Руският свещеник е предстоятел на руската църква в София. Това съобщи съпредседателят на “Демократична България“ Атанас Атанасов в "Говори сега" на БНТ. По думите му въпросният свещеник се опитвал да внесе разкол в македонската църква.

Атанасов се възмути, че българските разузнавателни служби не са уведомили до момента, че представителят на Московската патриаршия в България се занимава с шпионска дейност. Докато "малка Македония е установила това. Това е показателно за ниската ефективност на разузнавателните служби в България", заяви Атанасов.

Той не посочи името на въпросния свещеник, но от 2018 г. предстоятел на руската църква "Св. Николай Чудотворец" в София е архимандрит Васиан (Змеев). Атанасов се възмути, че свещеникът продължава да е в София, пише „Сега“.

"Председателят на руското подворие в София архим. Васиан (Змеев) е получил забрана за влизане в Северна Македония", съобщи и църковният сайт "Двери", като цитира македонски издания. Изданията се позовават на източници от Министерството на външните работи на страната, според които трима руски дипломати ще бъдат експулсирани, а руският духовник е получил забрана да посещава Северна Македония.

„Неофициално Змеев координира цялата политика на МПЦ-ОА (македонската православна църква) по отношение на нейната църковна дипломация през последната година, което доведе до пълен застой в отношенията с Вселенската патриаршия по въпроса за предоставяне на автокефалията на МПЦ-ОА“, посочва "Двери", като цитира сайтът „Религия.мк“. "Двери" допълва, че "Северномакедонски медии съобщават също, че през последната година председателят на руското подворие в София пътува всеки месец до Скопие. В края на юни той посети и Кумановско-Осоговския митрополит Григорий за Петровден, придружен от руския посланик в Северна Македония. Митр. Григорий има славата на най-ревностен защитник на руските политически интереси в Северна Македония. По време на тази визита той представи издание на своята епархия срещу патр. Вартоломей. Две седмици по-рано северномакедонският премиер Стево Пендаровски съобщи, че службите за сигурност са получили информация от партньорски служби, че членове на Св. Синод на МПЦ работят в полза на руските тайни служби, но не назова конкретни имена."

Македонският портал "Алмакос" посочва и имената на руските дипломати, които македонското министерство на външните работи прикани да напуснат страната - това са политическите съветници И. Хропячков, А. Рождественски, както и аташето С. Попов. Същите били и мотивите: "неуместни за дипломацията действия и подозрителни действия, противоречащи на Виенската конвенция за дипломатическите отношения".

 

 


В категории: Политика


8
Коментара
Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
8
Коментара по темата
8.
Вечна дружба КПСС - БКП
17.09.2023 10:12:39
18
23
Македонците за пореден път ни задминават и трупат престиж и авторитет пред демократичните държави, докато ние продължаваме да са въртим в орбитата на Москва. Това е резултат от дейността на фатмака Мунчо и назначените от него руски шпшони зао шефове на т.нар. "служби".
7.
До 7
17.09.2023 09:58:38
10
24
Прав си, но дори те имат достатъчно акъл, за да знаят какво е добро за развитието на държавата им, дори те искат в цивилизацитята, а не миризлив руски ботуш. Дори те не са роби като тукашните, да пълзят по корем пред руснята и да се чувстват задължени да им лижат подметките и да се унижават.
6.
История написана на гърба на билетче от бургасбус
17.09.2023 09:30:33
9
21
Северна Македония, която дължи съществуването си на СССР? И сега се заиграват със САЩ и ЕС? Няма да е зле, Русия да публикува документите по създаването и
5.
мда
17.09.2023 09:23:05
11
25
Никаква изненада, тия алкаши с друго не се занимават в чужбина освен с шпионаж и подривна дейност. Без изненада са и действията и бездействията на нашите служби - пробити като кофа и цялата информация тече като река към Митрофанова. Муняка затова квичи на умряло, че искат да му махат гълъбите от службите.
4.
Ще
17.09.2023 09:13:05
0
13
си изтъркаш папиломите да търкаш, момче! Сега не се казва "комунист", всички са националисти. Е, го, е!
3.
Да не е
17.09.2023 08:50:24
4
23
Вкарвал безмитни цигарки и уиски като гундяйката или само безмитен комунизъм и русофилистия
2.
*********
17.09.2023 08:48:11
4
10
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1.
Гундяев
17.09.2023 08:41:19
1
19
Това не е библейско!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Ето как да използвате репелент
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори