×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес ще се подпише договор за дарение за 300 000 лв. между „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и Община Бургас
  • Гледат на второ четене забраната на рекламиране на хазарт
  • Велики вторник е! Трябва да бъдем смирени
  • Турция задържа 7 души за подготовка на терористичен акт в Истанбул
  • Слагат и електронен подпис в личните карти
  • 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен
  • Рядко природно явление причинило голямата градушка в Южна България
  • Подозират индийското разузнаване в заговори за убийства в САЩ и Канада
  • МВФ одобри финансиране за Пакистан в размер на 1,1 млрд. долара
  • 22 години затвор получи бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, опитал да шпионира
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Средностатистическият софиянец е между 35 и 49 г., IT, със заплата 2600 лева


16 Септември 2023, Събота, 09:30 ч.

Ключов за пазара в София е ежедневният приток на работници

Висшист между 35 и 49 г., всеки трети е IT експерт или работещ в сферата на търговията и ремонтите и получава 2600 лв. заплата. Този профил на средния софиянец очертава специалният доклад на Sofia Investment Agency “Икономически и инвестиционен профил на София 2022 г.”, изготвен от Института за пазарна икономика, цитиран от "24 часа".

А средната работна заплата в София е 2697 лв., сочат и данните на НСИ.

Най-висока е в ИКТ сектора - 5021 лв. (информационни и комуникационни технологии). На второ място по доходи са финанси и застрахователни дейности - 3088 лв., следвана от професионални дейности - 3203 лв., и здравеопазване и социална работа - 2654 лв. (Виж инфографиката.)

Както в цялата страна, така и в София има тенденция за застаряване на населението. Струпването на хора се премества от 20-29 г. към 40-49 г. Това ще се отрази на пазара на труда в бъдеще. Трудоспособното население между 15 и 64 г. е намаляло с 92 000 души за десетилетие. Това се отразява и на икономиката, тъй като трябва да се прави повече добавена стойност с по-малко хора.

През 2021 г. има нови жители на града - 30 000 души, но други 22 000 са го напуснали. Заради пандемията много хора се преместиха от големите градове в периферията. За София миграцията е към Елин Пелин, Божурище и Костинброд. Почти половината от заселилите се хора в София са били под 29 г. Едни от основните причини са по-доброто образование и по-добрите заплати.

Ключов за пазара в София е ежедневният приток на работници - 58 хил. от други населени места. Това са около 8% от всички работещи в столицата.

В София безработицата остава рекордно ниска - 1,8%. Освен това делът на трайно безработните е много по-малък в сравнение с не толкова добре развитите икономически райони. 57% от населението между 25 и 64 г. пък са висшисти.

Столичната икономика бързо преодолява последиците от пандемията и задържа тенденцията за прилив на население, привличане на таланти и работна сила от цялата страна с много по-добрите възможности за образование и реализация на пазара на труда. Брутният вътрешен продукт на човек от населението достига 38,9 хил. лв., което е над 2,2 пъти над средното за страната. За период от три години (2017-2020) БВП на човек от населението в София отчита ръст от близо 26%.

Икономиката ѝ продължава да расте с по-големи темпове от средните за страната. На столицата се падат близо 43% от БВП на България за 2021 г. (последните официални данни са за тази година - б.а.) Създаденият в София БВП през 2021 г. надхвърля 59 млрд. лв. Той е над 5 пъти по-голям от този на Пловдив и 7 пъти от Варна.

Увеличението на приходите на столичните компании се наблюдава в почти всички сектори, като търговията, енергетиката и дигиталните услуги имат най-голям принос. Произведената продукция от предприятията в София е за 81 млрд. лв.

Към момента добавената стойност в търговията остава най-висока - 8,5 млрд. лева. На второ място е IT секторът с 8,3 млрд. Прогнозата е в следващите години дигиталните индустрии да изпреварят търговията по този показател. Предприятията от IT сектора в София дават 88% от добавената стойност в национален мащаб. В сферата на професионалните и административни услуги, в които влиза и аутсорсингът, този дял е 70%.

Строителството е на трето място в столичната икономика с 13% от произведената продукция. Това е и единственият сектор със сериозен спад в продукцията и приходите от продажби - около 25%.

Добавената стойност на професионалните дейности достига 3 млрд. лв., като секторът също е повлиян от дигиталната сфера и по-конкретно от развитието на аутсорсинг индустрията в София.

Продължава тенденцията към централизация в столицата на все по-голяма част от износа - за годината са импортирани стоки и услуги за 42 млрд. лв. при общ износ за 103 млрд. лв. в страната.

Половината от чуждите инвестиции също са в София, като тя е успяла да привлече 14,7 млрд. лв. от общо 28,2 милиарда евро чуждестранни инвестиции. Съпоставени с броя на населението,чуждите капитали в София достигат 11,2 хил. евро на човек от населението а фона на 4,1 хил. евро средно за страната.

И докато преди години основната причина за привличането на чужди инвестиции бяха ниските заплати, то вече не е така. Сега София изпреварва конкурентите си, приближавайки 1000 евро нетна заплата, показват данните на Numbeo. Това е почти със 100 евро повече от Букурещ и над два пъти над Скопие. Така столицата ни става все по-привлекателна за висококвалифицирани работници, които търсят по-висок стандарт на живот.

За ток, вода, отопление и отпадъци в Софиясе плащат 128 евро, в Солун е два пъти повече. Наемът на едностаен апартамент извън центъра на София пък се движи около 324 евро, докато в Белград, Букурещ и Солун той е по-висок, а само в Скопие е по-нисък - 194 евро.

“Ако погледнем към общия индекс на потребителските цени в Numbeo, цената на живот в София е с 20% по-ниска от тази в Солун, но вече изпреварват тези в Скопие също с 1/5”, пише още в доклада на ИПИ.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/sofia/2023/09/15/srednostatisticheskiiat-sofiianec-mejdu-35-i-49-g-it-sys-zaplata-2600-leva.582932
 


В категории: Животът


Флагман.БГ Лоша поличба ви дебне, ако сторите това Лоша поличба ви дебне, ако сторите това 30/04/2024, Вторник 19:40 0
2
Коментара по темата
2.
Аз Кочо
18.09.2023 16:44:30
0
0
Хехехе, всеки трети бил ит, ма що не се гръмнете, найстина.
1.
Изтрещяхте ло?
16.09.2023 20:12:46
3
3
Всеки трети в София бил IT със заплата от 2600лв? Що не се гръмнете? 2600 получава начинаещ IT, без един ден стаж по специалността си и то за не повече от 3 месеца. След това заплатата му започва да катери Еверест. 2600 получават зам. управители в средни хранителни магазини в София. Че тя средната нетна заплата за София сигурно е толкова
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Върховният административен съд с извънредно решение, няма да касира изборите в Бургас Върховният административен съд с извънредно решение, няма да касира изборите в Бургас Жалбите на Средна европейска класа и кандидат-съветника Бисер Русимов са отхвърлени Сгащиха посред бял бургазлия зад волана с пико и метадон Сгащиха посред бял бургазлия зад волана с пико и метадон 41-годишният шофьор е дал положителна проба за наркотични вещества Приеха отчета и бюджета на Асоциацията по ВиК-Бургас Приеха отчета и бюджета на Асоциацията по ВиК-Бургас Променя се начинът на изработване на годишните инвестиционни програми на ВиК дружеството по общини Само няколко съставки и е готова най-вкусната вечеря с картофи Само няколко съставки и е готова най-вкусната вечеря с картофи Направете тези картофи по селски с бекон, за да впечатлите всички 5 начина, по които изкуството помага за облекчаване на стреса 5 начина, по които изкуството помага за облекчаване на стреса Ето как да използвате различните форми на изкуството, за да се отървете от стреса и напрежението Ясновидката на Берлускони потъна в скръб, загуби много близък човек Ясновидката на Берлускони потъна в скръб, загуби много близък човек Починала е сестрата на Теодороа Интегрирането на малцинствата е спасението на туризма, този модел успя в САЩ Интегрирането на малцинствата е спасението на туризма, този модел успя в САЩ Търсим неквалифицирани кадри от Южна Азия, за да спасим сезона, а 5 месеца им оправяме документите Бургас изпраща рекорден брой абитуриенти през тази година Бургас изпраща рекорден брой абитуриенти през тази година Днес бяха обсъдени мерките за безопасност Обичам те, ти си мъжът на живота ми, каза Мария на Рачков Обичам те, ти си мъжът на живота ми, каза Мария на Рачков Тя се раздели с Нойзи и тъжи за бившия си По-сериозният проблем от измамниците в политиката са гласуващите за тях По-сериозният проблем от измамниците в политиката са гласуващите за тях Наративът е ясен – всеки, който си позволи да каже нещо срещу ПП, бива набеден за слуга на Бойко Борисов, Делян Пеевски, Владимир Путин...
Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Заради него Глория дори е спряла да пее по участия и се наслаждава на 100% на любовта Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Произведението на Леонардо привлича милиони хора, но много от тях остават недоволни Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Данните бяха изнесени във връзка с отбелязването на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Съдът прие, че думите на бившия му съратник Радостин Василев, макар груби и крайни, са политическа критика Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак 75-годишният Чарлз преустанови публичните си изяви през февруари, след като през предходния месец му беше открит рак, докато се лекуваше от увеличена простата Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър „Трябва да бъдем готови за война. Да, конвенционална война е невъзможна сега, тъй като сме защитени от мироопазващите сили на КейФОР", каза Бесник Бислими  Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Цените на жилищата в швейцарския град са с над 50% по-високи от нивото преди десет години Насметоха “Бригада нов дом” Насметоха “Бригада нов дом” Най-актуалният епизод на предаването безспорно извърши подвиг Почина модна икона Почина модна икона Юми Кацура е легенда  Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Търсят ударно стругари
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Мъж със сериозни наранявания в спешното отделение:
- Женен ли сте?
- Не, блъсна ме кола!
Виц на деня Виц на деня Алкохолик играе в "Стани богат":
- Остана ви жокер 50 на 50, ще го използвате ли?
- Да, 50 мастика и 50 МЕНТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените винаги имат по три възрасти: на която изглеждат, на която са в действителност и която им се приписва
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори