×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

САЩ измъкват Виетнам от руската орбита, но Путин се утешава със Северна Корея


САЩ измъкват Виетнам от руската орбита, но Путин се утешава със Северна Корея
Президентът Джо Байдън (вляво) преговаря с виетнамския комунистически лидер Нгуен Фу Чонг под позлатения бюст на американския архивраг през войната Хо Ши Мин
15 Септември 2023, Петък, 17:41 ч.
Автор: Флагман

Байдън направи държавно посещение, за да контрира китайското влияние, но намали руското

Летя от Ханой за град Хошимин, който шест години след Виетнамската война мнозина продължават да наричат Сайгон. Самолетът е "Боинг 707", ползван от виетнамците като военен трофей след бягството на последните американци през 1975 г. 

Високопоставен български пратеник на тогавашния Държавен съвет гледа през прозорчето неспокойно, защото му прави впечатление, че реактивните двигатели, окачени под крилата, се поклащат подозрително. Пита уж шеговито, но с тревога съпровождащите го виетнамци дали моторите на самолета са закрепени здраво. А те му отговарят също с шега, която наподобява нашенската, че и на коча се клатят атрибутите, но не падат. После му обясняват съвсем сериозно, че не бива да се тревожи, защото виетнамските авиолинии имат още един боинг, който не лети, но служи за части, и затова този е напълно изправен, пише вестник Сега.

Спомних си за трофейния боинг, докато следях информациите за посещението на американския президент Джо Байдън в Ханой на 10-11 септември. Един от резултатите бе, че Виетнам поиска да купи наведнъж 50 боинга съвсем нов модел за колосалната сума от 7,8 млрд. долара.

Това същият Виетнам ли е, който познавах преди 40 години? 

Тогава бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър (Господ да му даде още 100 години, тъй като договори прекратяване на Виетнамската война през 1973 г.) наричаше държавата "международен просяк", защото тя години наред молеше за помощи целия свят, докато напразно чакаше от американците обещаните 2 млрд. долара компенсации за щетите от войната. България бе от най-щедрите (изчислено според собственото ѝ население) и виетнамците я помнят с добро. Но американците ги нямаше, защото десетилетия се лекуваха от своя "виетнамски синдром".

Байдън е от "синдромното" поколение, но нито е бил викан в армията поради астма, нито е участвал в антивоенните протести. Кариерата му се е развила покрай виетнамската травма, заради което някои го критикуват в САЩ, но пък е свободен от призраците на войната. Затова нямаше проблем по време на своето държавно посещение (преди него още трима президенти са гостували във Виетнам, но на по-ниско протоколно равнище) да преговаря с комунистическия лидер на страната Нгуен Фу Чонг под позлатения бюст на Хо Ши Мин - почитания национален вожд за независимост. Генералният секретар на виетнамската компартия дори бе изровил забравени мисли на Чичо Хо, за да направи образа му по-приемлив за американците. В писмо от 16 февруари 1946 г. до президента на САЩ Хари Труман той бил изразил "готовността на Виетнам да сътрудничи напълно на Съединените щати". За да стане това възможно, трябваше да приключат няколко индокитайски войни - френската (1946-1954 г.), американската (1964-1975), кхмерската (1978) и китайската (1979).

Двете страни решиха да нормализират отношенията си чак през 1995 г., а през 2013 г. се споразумяха да установят "всеобхватно партньорство". Според официалния протокол Байдън пристигна, за да отбележи с домакина си 10-годишнината от създаването на държавни връзки на такова равнище и двамата да ги издигнат още по-високо, като провъзгласят

"всеобхватно стратегическо партньорство"

Това не са красиви думи, макар че виетнамците са известни с поетичните си нагласи. 30 години от нормализирането на отношенията стокообменът между двете страни се разви драстично и е изключително впечатляващ. През 1995 г. двустранната търговия бе само 450 милиона щатски долара, а през 2022 г. бе 123 милиарда щатски долара. Виетнам се превърна в 7-ия по големина търговски партньор на САЩ и най-големия търговски партньор на САЩ в АСЕАН. В момента около 25 000 виетнамски студенти учат в САЩ. Като имаме предвид, че българо-виетнамските връзки все още се крепят от завършилите у нас образованието си виетнамци, можем да си представим каква солидна база си изграждат там американците.

Байдън водеше голяма бизнес делегация, защото Америка отдавна разбра, че може да гарантира присъствието си в Индокитай не с оръжие, а с индустриално производство. В момента виетнамските заводи се задъхват от американски поръчки, и то за високотехнологични продукти, като например микропроцесори. Ако някой не разбира какво става, ето обяснение, което ми даде миналата седмица американски дипломат в София: "Там сме заради Китай". Накратко, САЩ си създават

резервна "работилница на света"

с близо 100 млн. души сравнително младо население, защото сегашната работилница Китай започва да става ненадежден партньор.

Министърката на финансите Джанет Йелън нарече този процес "friend-shoring" (изнасяне на производства в приятелски зони). "Вместо да сме силно зависими от държави, в които има геополитическо напрежение и не можем да разчитаме на постоянни и надеждни доставки, трябва наистина да диверсифицираме групата си от доставчици", каза тя в реч миналата година в мозъчния тръст Атлантически съвет.

Виетнам няма нищо против, защото не само печели, но и в неговия генетичен код е заложена мнителност към Китай, който го е владял 1000 години. Въпреки че не търси напрежение с Пекин, близостта на САЩ му дава по-голямо спокойствие.

Другият му дългогодишен съюзник

Русия загуби старото си влияние

поради разпадането на Съветския съюз и улисването ѝ в собствените вътрешни проблеми. Москва се интересува главно как да възстанови някакво военно присъствие във Виетнам, след като се отказа през 1992 г. от военноморската база Камран в Южен Виетнам. За развитие на сериозно икономическо сътрудничество двете държави нямат амбиция, което се илюстрира от техния стокооборот, едва надхвърлящ 7 млрд. долара годишно. Русия бързо експедира наследените от социализма 20 000 виетнамски работници, а виетнамските студенти сведе до 5000. Така даде сигнал на Ханой, че ако му потрябва помощ срещу евентуален китайски натиск, не бива да разчита на нея.

Въпреки че Виетнам е от държавите в ООН, които се отнасят с най-голяма търпимост към руската агресия в Украйна, Москва не е доволна, че той акцентира на териториалната цялост и спазването на международното право, както стана в речта на Нгуен Фу Чонг по време на посещението на Байдън. За нея Виетнам е отпаднал съюзник. Съвпадение на събитията показа кой е

новият руски любимец - Северна Корея

Ден след посещението на Байдън в Ханой севернокорейският лидер Ким Чен Ун пристигна в Русия за среща с президента Владимир Путин във Владивосток. Двамата вече си пасват толкова, че могат да се разбират без преводачи, защото говорят едно и също: закани срещу Запада, военно сътрудничество, взаимна подкрепа за диктаторските си режими. За разлика от Байдън, който водеше бизнесделегация, Ким поведе към Владивосток военна делегация, въпреки че там протичаше Осмият източен икономически форум. Русия и КНДР се интересуват главно от размяна на оръжия и военни технологии, а в икономически план Ким предлага износ на севернокорейци, които руснаците да експлоатират и да превеждат част от заплатите им за нуждите на висшето ръководство в Пхенян.

Северна Корея се запъти натам, откъдето Виетнам се бе върнал. Русия също върви на заден ход, но поне по  въпроса за работниците проявява сдържаност, защото след запитване до свои предприятия не показва интерес към офертата за наемане на севернокорейци.


В категории: Политика


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
американски СМИ
16.09.2023 00:12:53
4
3
Това е днешна информация от американски СМИ (Хал Търнър):
АКТУАЛИЗИРАНО 13:00 EDT -- СЕВЕРНА КОРЕЯ ЩЕ ИЗПРАТИ 300 000-500 000 ВОЙНИЦИ ЗА ПОМОЩ НА РУСИЯ
https://halturnerradioshow-com.translate.goog/index.php/en/news-page/world/flash-north-korea-to-send-300-000-500-000-troops-to-assist-russia?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=bg
Северна Корея се съгласи да изпрати от триста хиляди (300 000) до петстотин хиляди (500 000) войници в Русия, за да подпомогнат нейната специална военна операция в Украйна срещу НАТО.
2.
Ким Чен Ун е включен в "Миротворец"
16.09.2023 00:11:12
5
3
Май всеки ден получаваме информацията на официалният представител на Териториалната отбрана на Украйна американската транссексуална Сара Аштън-Чирило (Майкъл Джон Чирило). Проектът, който Чирило трябва да ръководи, се нарича „Руcия мрази истината“, а основната цел на проекта е „да се противопостави на руската пропаганда“. Флагман обича тpaнсджeндъpи, нали?
Сара Аштън-Чирило обяви вчера готовността на укровермахта да елиминира някои руски журналисти. Според Флагман убиването от укровермахта, на руски журналисти в Русия, нещо позволено ли е?
Между другото, севернокорейският лидер Ким Чен-ун се появи в базата данни на украинския "Миротворец". Сега в Украйна той е смятан за враг на страната. Причината за включването на Ким Чен Ун в сайта е уж "покушение срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна". Естествено, със съучастието на Руската федерация.
"Миротворец" съдържа всички известни лични данни на Ким Чен Ун. Посочва се също, че лидерът на КНДР е включен там на 6 септември.
1.
Автор
15.09.2023 21:00:42
5
9
Автор флагман !?!
Същата статия, дори със същата снимка я има във всички евро-атлантически интернет издания у нас.
Никаква оригиналност а масова пропаганда.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Министър точи остра финансова секира за вноса на кола втора ръка Министър точи остра финансова секира за вноса на кола втора ръка Вносът им да се обложи с нов данък от поне 500 лева на автомобил, поиска Георги Гвоздейков Важно за безработните: Как ще взимат повече пари на трудовата борса Важно за безработните: Как ще взимат повече пари на трудовата борса Месечният размер на паричното обезщетение за безработица се определя, като полученият дневен размер се умножи по броя на работните дни в месеца, за който се отнася Мечка от зоопарка в Стара Загора открадна телефона на мъж, опитал да я снима отблизо Мечка от зоопарка в Стара Загора открадна телефона на мъж, опитал да я снима отблизо От зоопарка в Стара Загора призоваха да се спазват правилата Какво е състоянието на патриарх Неофит Какво е състоянието на патриарх Неофит Молебен за здравето на патриарх Неофит беше отслужен в храмовете в цялата страна Кървава драма! Ловец уби колегата си при хайка за диви прасета Кървава драма! Ловец уби колегата си при хайка за диви прасета Извършителят е криминално проявен за нанасяне на телесна повреда и противозаконно отнемане на моторно превозно средство Граничари разбиха ОПГ за производство на дрога, петима са с обвинения Граничари разбиха ОПГ за производство на дрога, петима са с обвинения Претърсени са адреси в Симитли и София, намерени са над 25 кг марихуана,  екстази, кокаин, пико, амфетамини и патрони Времето се разваля до часове, очаква ни дъжд и сняг Времето се разваля до часове, очаква ни дъжд и сняг Утре се очаква жълт код за валежи в Бургаска област 4 причини да губим желание за секс 4 причини да губим желание за секс Ето кои са те  Предупредителни знаци, че бракът ви е в опасност Предупредителни знаци, че бракът ви е в опасност Доверието е от основно значение за брака, а потайността може да го подкопае Корнелия Нинова няма да покани "Левицата" в новото обединение, защото на местните избори играли "грубо" срещу БСП Корнелия Нинова няма да покани "Левицата" в новото обединение, защото на местните избори играли "грубо" срещу БСП Използваха наши членове за свои паралелни кандидати, разцепваше структури, посланията на кампанията им бяха отправени единствено и само срещу БСП, аргументира се Нинова 
Гръцката полиция хвана търговци, продавали олио от България с примеси като зехтин Гръцката полиция хвана търговци, продавали олио от България с примеси като зехтин Задържаните са на възраст 36 и 80 години и са роднини Земетресение разтърси Ягодина Земетресение разтърси Ягодина Трусът е регистриран в 10:48 часа българско време е с епицентър на 230 км от град София и дълбочина 4 км Трагичната смърт на една блестяща звезда, угаснала на върха на блясъка си Трагичната смърт на една блестяща звезда, угаснала на върха на блясъка си Новаторската R&B певица израства твърдо решена да стане звезда и го постига Църкви във Великобритания затварят врати, правят ги на ресторанти Църкви във Великобритания затварят врати, правят ги на ресторанти Свещеник заяви, че това се дължи на отдръпване на вярата Забравете за всичко, което сте яли в Макдоналдс, идва радикална промяна в менюто Забравете за всичко, което сте яли в Макдоналдс, идва радикална промяна в менюто Обновяването в рецептите и процедурите при приготвянето на бургерите на "Макдоналдс" се оценява като повратен момент в стратегията на световната марка Никой не иска да управлява Газа след войната Никой не иска да управлява Газа след войната Нито една арабска държава не е показала желание да контролира зоната, но повечето категорично осъдиха офанзивата на Израел, при която загинаха над 15 000 души „Има ли още секс в града?" „Има ли още секс в града?" Подготвят риалити за запознанства, вдъхновено от книгата „Сексът и градът" на Кандис Бушнел Мъж разпечата грешно фиш и спечели $300 хил. Мъж разпечата грешно фиш и спечели $300 хил. Победното листче купил от любимата си закусвалня Гръцките магистрали поскъпват, пригответе се Гръцките магистрали поскъпват, пригответе се Концесионните компании, ще обявят нова търговска политика за таксуване Тя е най-красивата жена на планетата, а този шишко й е приятел, но не е ли гей Тя е най-красивата жена на планетата, а този шишко й е приятел, но не е ли гей Не се знае как са се срещнали Шейнис и Хани, но съдейки по снимките, те се познават от много години и са учили в един университет
Мария ЗАХАРОВА Мария ЗАХАРОВА Опасни глупаци, неграмотни чиновници в София позорят българския народ Виц на деня Виц на деня - Дъще, помниш ли като ти казах, че дядо Коледа не съществува?
- Помня.
- Сега седни да поговорим за принца на бял кон!
Виц на деня Виц на деня Блондинка към новото си гадже:
- Много съм слушал какъв любовник си. Той горделиво:
- Е, нищо особено...
- Да, точно това чух.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Любовник - това е мъж като всички останали... но не тупа килими и не мие съдове.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори