×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Отдавна забравени партии изплуваха за местните избори


14 Септември 2023, Четвъртък, 10:23 ч.
Автор: Флагман

Партиите на Дон Цеци, Веселин Марешки и Мария Капон се връщат в играта 

Вотът за кметове и общински съветници е примамлив за политическите сили с това, че дори и съвсем мънички формации имат шанса да грабнат някаква власт в 265-те общини на страната. Това е достатъчно, за да активира всякакви хора с политически амбиции. И за изборите изплуват партии, за които не сме чували отдавна, пише вестник Сега.

Първоначалната регистрация за вота, която се прави в Централната избирателна комисия (ЦИК), приключи на 13 септември. Сред участниците в изборното състезание е партия "Евророма". Тя беше създадена преди 25 години с мотива, че ще представлява ромското малцинство. Прочу се обаче с това, че основателят ѝ - бившият депутат от "Българска евролевица" Цветелин Кънчев, влезе в затвора през 2001 г. за изнудване и побой, но излезе през 2005 г., помилван от тогавашния вицепрезидент Ангел Марин въпреки отрицателното становище на ресорната помощна комисия в президентството. През 2020 г. той отново се появи в новините, след като съдът окончателно потвърди, че държавата ще му отнеме имущество за 1 милион лева. В миналото "Евророма" нееднократно е участвала в избори като част от коалиции, създадени около БСП - например, влиза в "БСП лява България" за парламентарните избори през 2014 г. За последен път партията се регистрира за избори през 2019 г. - отново за местен вот, както сега.

Завръща се на политическата сцена и партия "Воля", създадена от варненския бизнесмен Веселин Марешки. Тя участва в избори за последно през 2021 г., когато лидерът ѝ се кандидатира за президент и получи едва 10 536 гласа. А в четирите години преди този вот "Воля" беше парламентарно представена партия и подкрепяше кабинета "Борисов 3". Популярността ѝ обаче падна също толкова внезапно, колкото и се породи. Това накара Марешки да се се оттегли като лидер на партията през 2022 г. Мястото му беше заето от общинския съветник във Варна Николай Почеканов, който оглавява "Воля" и досега. Самият Марешки, срещу когото още се води дело, се пробва като независим кандидат за депутат на последните избори през април т.г., но получи само 638 гласа. Засега остава неизвестно дали ще се опита да се завърне чрез партията, която някога учреди.

Във вота ще се включи и "Движение Гергьовден", основано от издателя и политик Любен Дилов. Сега той се титулува "почетен председател" на партията, вече оглавявана от икономиста Драгомир Стефанов. Самият Дилов е депутат от ГЕРБ - при това в последните 5 парламента. "Гергьовден" се включи в избори за последно през 2021 г. - частичен вот за редица кметства и общини. Изглежда партията е решила и сега да пробва късмета си на местно ниво.

Регистрира се и "Национално движение за права и свободи" (НДПС) на Гюнер Тахир. Той е един от немалкото високопоставени дейци на ДПС, отцепили се от движението в опит за самостоятелна политическа кариера, отвъд опеката на Ахмед Доган. Тахир основа НДПС в края на 90-те години, но никога не постигна особен успех. Сред участниците в избори се появи последно през 2019 г. на тогавашния местен вот.

От небитието изникна и партията "Българска прогресивна линия". Тя се оглавява от Красимир Янков - някога висш кадър на БСП и конкурент на лидера ѝ Корнелия Нинова за председателския пост в партията. В края на 2020 г. той се отцепи заедно с половин дузина други соцдепутати. През 2021 г. "Българска прогресивна линия" се включи в коалицията "Ляв съюз за чиста и свята република", която беше избрала за свое лице бившия премиер Жан Виденов, но получи само 10 309 гласа. Още по-слабо беше представянето на партията на Янков на последното ѝ изборно участие през ноември 2021 г., когато доверие ѝ гласуваха едва 1498 души.

Сред участниците се мярка и партия "Бъдеще за родината". Тя е създадена още през 2007 г., но няма следа досега да е регистрирана за избори.

ПЪРВО УЧАСТИЕ, ВТОРИ ДУБЪЛ

За изборите се регистрира партията "Ние идваме", която стъпи върху едноименното сдружение, основано от Николай Хаджигенов и Арман Бабикян. Двамата са бивши депутати от коалицията ИБГНИ, участвала в двата кратки парламента през 2021 г. Председател на партията обаче е Мария Капон - бившият лидер на "Единна народна партия" (ЕНП), която също беше депутат от ИБГНИ.

През 2022 г. "Ние идваме" използва регистрацията на ЕНП, за да се включи в парламентарния вот през октомври с.г., но после внезапно се отказа от участие. Така се оказа, че ЕНП ще присъства в бюлетината, но без да е регистрирала листи с кандидат-депутати. Това принуди ЦИК да вземе безпрецедентно решение - да прескочи №21 в бюлетината, който ЕНП получи при жребия.

НОВАЦИ С АМБИЦИИ

На изборите ще се явят и партии, които са учредени буквално преди месец-два. Например, партия "Величие", регистрирана от съда на 25 юли т.г. Публикация на "Капитал" свърза новата формация с варненския бизнесмен Ивелин Михайлов, собственик на "Исторически парк".

На 18 август - преди по-малко от месец, съдът узакони партията "Движение за просперитет на Перник", водено от адвокатката Сирма Томова. Това е политическата сила, която ще издигне за нов мандат настоящия кмет на града Станислав Владимиров. Той спечели предните избори през 2019 г. като кандидат на БСП, но след тежък конфликт с "Позитано" 20 напусна партията и се ориентира към самостоятелна кариера.

Другите новаци, регистрирани за вота, са партиите "Спаси София" на столичния общински съветник Борис Бонев, "Български глась" на бившия депутат от ИТН Георги Захаринин Попов и "Развитие за Септември и региона" на кмета на Ветрен Радослав Лютаков. Повече за тях:


В категории: Местни избори 2023


1
Коментара
Флагман.БГ Почина известен бизнесмен Почина известен бизнесмен 29/04/2024, Понеделник 09:53 0
Започва Страстната седмица
Започва Страстната седмица 29/04/2024, Понеделник 07:44 0
1
Коментара по темата
1.
ХХ
14.09.2023 10:52:46
0
5
Искам Виденов за кмет на Пловдив!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Oтбелязват с концерт постиженията по европроекти по програма „Tранспорт“ Oтбелязват с концерт постиженията по европроекти по програма „Tранспорт“ Заповядайте на 14 май 2024г., вторник, от 19.30 ч. на площад "Тройката", ще има много музика, игри и изненади Абсурдна наредба задължава лекарите да качат скъпата си апаратура на джета, за да спасяват удавници Абсурдна наредба задължава лекарите да качат скъпата си апаратура на джета, за да спасяват удавници Браншът както страда заради липсата на обслужващ персонал, а ни задължават на всеки пет поста да има лекар, жалва се експертът по водно спасяване Иван Георгиев Почина известен бизнесмен Почина известен бизнесмен Светлозар Пенчев е собственик на пловдивски машиностроителни фирми "Триера" 30 биячи с палки и винкели окървавиха дискотека, един от пребитите е над 40 шева на главата 30 биячи с палки и винкели окървавиха дискотека, един от пребитите е над 40 шева на главата Затвориха вратата и започнаха да ни налагат, разказва русокосият Альоша, който се върнал от Франция и събрал приятелите си в заведението, за да се почерпят Започва Страстната седмица Започва Страстната седмица Във всичко, което правим, трябва да бъдем водени от вярата в милостта на Господ Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин
Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори