×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лекарите на сапун


Лекарите на сапун
Да обяснявам ли защо медиците не са свалили кючекинята, а са изчакали танците да свършат
14 Септември 2023, Четвъртък, 09:18 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

Спасявайте се, докато можете, скоро ще сме малцинство

Тези дни нашумя случай от месец май, от Градец, когато спешен екип от центъра в Котел тръгва към селото по сигнал за жена в тежко състояние. Шофьорът спира линейката и с лекаря тръгват пеш до адреса, защото улиците са тесни и не може да премине с автомобила.

След прегледа се връщат и опитват да си тръгнат, но върху автомобила жена играе кючек, поради което са принудени да чакат.  „Ние се качихме да се прибираме, но нямахме възможност да тръгнем, защото ще падне и пак ние ще сме виновни. Много случки имаме, но този беше най-зрелищен”, обясни шофьорът Станислав Бранков, добавяйки, че е редно да има и полиция с тях.

Това е и единствената линейка на спешния център в Котел, която обаче е принудена да чака, докато кючекът свърши и жената слезе от колата. Близки на жената се опитали да я свалят, но тя отказала да слезе. От полицията в Сливен казаха, че въпросната е стара тяхна познайница и ще бъде разпитана по образуваното досъдебно производство, но сега била в чужбина...

Жена играе кючек върху линейка, кола на Спешна помощ остана и без гуми докато лекарите спасяват живот

Катя Сунгарска от столичната „Бърза помощ” също разказа, че екипите постоянно срещат агресивно поведение в тези квартали. „Всички в централата на спешна помощ изтръпват, защото знаят, че линейката ще бъде блокирана с часове вътре. От всички къщи започват да прииждат болни хора, за да ги прегледат безплатно на място. Викат ни за социални дейности, а някой друг човек в това време може да умира, обясни тя.

Предполагам не е нужно да обяснявам защо медиците не са свалили сами кючекинята, а чинно са изчакали танците да свършат. Отговорът се съдържа в казаното от Сунгарска, и това от шофьора – това са места, където както здравето, така и животът на спешните медици е застрашен. А са тръгнали да предприемат действия, а после ще четем по новините, че или са пребити, или са убити от разгневената тълпа. Между другото, убиецът на шофьора от с.Прилеп, е гражданин именно на Градец.

 Градец

Там положението отдавна е изпуснато, казват живеещи в селото и околностите. Жителите са около 4600, като едва стотина са българи, другото са роми (както вече сме длъжни да ги наричаме). Още преди 13 години там е заселен клан, известен като Борисовите. Преди това въпросните са вилнели в Котел и околностите – грабежи, побоища и прочее. Поради тези им занимания, местните дълго време правят подписки срещу тях и накрая общинският съвет закупува имот за тях в Градец. Да, добре прочетохте – закупува имот за тях в селото, за да има къде да ги настани, докато в страната ни има хиляди реално нуждаещи се и честни хора, които обаче не са приоритет за държавата.

Следват протести, но нищо не се променя, а областният управител на Сливен по това време – Марин Кавръков, даже приема в кабинета си главатаря им, който кълнейки се обещава, че няма да правят проблеми. Познати истории, нали – клетви, сълзи, кършене на пръсти. Цигански работи, както има една приказва.

Разбира се, случва се именно обратното. Следват кражби, побоища над беззащитни хора в селото, екшъни с брадви и секири. Безспирен терор...

На много места е така

Големият проблем е, че това е тенденция, а Градец е просто отражение на случващото се по хиляди малки и не толкова малки населени места в страната. Контингентът е завладял и се е самонастанил в много къщи, а там, където все още има останали други хора, местните са подложени на ежедневен тормоз, изразяващ се не само в кражби, а в брутално насилие и убийства. Няма да ни стигне денят да изброим всички ломски и монтански села, също и редица пловдивски – като небезизвестното Катуница, където през 2011 г. две български момчета загинаха при размириците там. По-точно, размириците се случиха, защото едното момче бива прегазено с автомобила на един от развилнялата се мургава тълпа.

А Кюстендил, а Пловдив, а Самоков, а Перник, а Сандански? Да не продължаваме, страната е под обсада. Не от вчера, не от днес, а отдавна, но с всяка година положението става все по-тежко, докато управниците ни съзнателно неглижират тази тема. Къде от страх да не се стигне до гражданско недоволство, което не могат да овладеят, къде, защото въпросните са техен електорат. Важи за всички управници, не мислете, че тук има добри и лоши партии. Всеки, добрал се до властта някога, е виновен за случващото се.

Медиците

Една от най-засегнатите прослойки от това беззаконие са лекарите ни, особено спешните медици. Те нямат право на избор, трябва да спазват Хипократова клетва и да се отзовават на повиквания, където и да са. А какво ги чака по махалите, знаят отлично. Я развилнял се близък, който ги заплашва с убийство, ако не излекуват болния, я пияна тумба, която вика лекарите напразно и ги обсажда. Стотици пребити шофьори, сестри, лекари...

Ситуацията периодично ескалира , като при един такъв случай през 2014., тогавашният здравен министър Петър Москов поиска спешни медици да не влизат в махалите, като изнесе и статистика, според която от 226, 175 са нападенията над екипи на Спешна помощ само за 2014 година. Тоест 80% от агресията срещу лекарите се случва в махалите. С всяка година е по-трудно спокойно да се изнасят такива данни – расизъм било, но почти 10 години по-късно, ситуацията не е по-различна, напротив. Тогава Москов настоя линейките влизат в ромските гета само с полиция и призова тарторите да посредничат в процеса по гарантиране на сигурността на екипите на Спешна помощ, но те, както и формации като ДРОМ и Евророма поискаха комисия и кръгла маса... финансирана от ЕС. Пари, пари, пари – дайте ни парииии, е мотото на всички НПО-та и формации, свързани по един или друг начин със защитата на ромите. Алогизъм – защита на ромите. От какво? От разбеснели се българи? От люти лекари и сестри? От агресивни шофьори по улиците? От какво???

Тогава Москов беше заклеймен като хомофоб и расист, а от ДПС и депутати от БСП дори поискаха оставката му, като БХК дори го сравниха с Хитлер. Тогава бе подписаното споразумение с МВР полицейски коли да пазят лекарите в рискови места, което обаче се оказа по-скоро формално и до ден-днешен почти не се случва.

А самите Спешни центрове, в които редовно вилнее родата на някой? Да не дава Господ, се молят медиците, да се паднат в смяна, в която трябва да се погрижат за някой ром, пострадал след побой между два клана най-често. Но то няма шанс рано или късно да не им се случи такова дежурство, особено в някои населени места.

И тогава настава вакханлия. Изсипва се цялата рода, сестрите и лекарите са обиждани, тормозени, избутвани, често и бити. А ако пък жертвата почине, жална им майка на медиците. Живее ли се така? Така някой би ли могъл да изпълнява задълженията си, още повече, когато се касае за толкова отговорна работа, която изисква пълно спокойствие и доверие от страна на пациентите. Да не се чудим после и че поголовно няма кой да работи в тези центрове, което в някаква степен важи и за целия бранш, разбира се.

Интеграция – какво беше това?

Интеграция няма, милиарди потънаха в разни НПО-та, много от които специално създадени само да усвоят огромни суми, идващи от Европа. Имаше и Декада на ромското включване, тогава също се раздадоха едни милиони на калпак, помните ли? Пак да припомня - според официалните данни, 819 744 793 лв. са отделени за интеграцията на въпросния етнос само в периода 2007-2020 г., като средствата от държавния бюджет са 200 900 000 лв., а по европейски и други програми са 618 844 793 лв. Това става ясно от писмен отговор на тогавашния вицепремиер Томислав Дончев на въпрос, зададен му от депутат през 2019 г. Също през въпросната година, другият тогавашен вицепремиер Красимир Каракачанов посочва, че сумата е усвоена от около 500 НПО-та, част от които са регистрирани само и единствено за да реализират дадена програма, а някои са заличавани и съдебно след получаване на средствата. Това са едни 13 години, а от 1989 г. до 2023 може да сметнете колко общо са, нали?

Ефектът? Нулев. Не, грешка, ефектът е отрицателен. Неправителствените организации се роят, тарторите на клановете са още по-богати, увеличават се и престъпленията срещу личността. А макар тези статистики вече да не са достъпни, всеки знае, че когато прочете за зверски пребит, изнасилен и често убит възрастен човек в някое село, извършителят е единствено и само от етноса. Да не забравяме и ало измамниците. Цели кланове станаха буквално милионери. Дали управниците ни не знаят кои са, как мислите? Дали пък е толкова трудно да бъдат озаптени? Дали това просто не е съзнателна държавна политика на геноцид над обикновените хора, които чинно си плащат данъците и живеят според законите в страната?

Но не, те са привилегировани, те са социално слабите, за тях са помощите, те са дискриминираните. Другите – кучета ги яли. Най-лошото е, че обикновено другите са именно най-беззащитните граждани на страната – възрастните, които на 80-90 години биват малтретирани и унижавани, така, както и животно не би постъпило с човек.

А ние цъкаме отстрани и вероятно в по-голямата си част мислено се радваме, че живеем в голям град, където все още ситуацията не е толкова ескалирала. Цъкайте докато можете, че след някое и друго десетилетие и Господ няма да ни спаси, защото не става само с морков, отдавна тоягата трябваше да се развърти.

 


В категории: Сливен


Флагман.БГ Той ли ще е "Ергенът" №4 Той ли ще е "Ергенът" №4 25/05/2024, Събота 16:40 1
33
Коментара по темата
33.
ХХ
14.09.2023 17:21:45
1
2
До 4

"За всяко посещение при лекар се плаща от джоба." - оппааа на бате. Теб не те знам дали можеш да платиш, но със сигурност 95% от про'с'таците дето са ти одобрили идеята - не могат и ще мрът на улицата ПАК псувайки ДРУГИТЕ....
32.
Даваш с пълна газ на задна
14.09.2023 17:19:49
0
1
И дебелото прасе ще слезе много бързо . Уроди !
31.
ХХ
14.09.2023 17:18:53
3
2
До 16

"От маймуни нямаме нужда" - дай една снимка да те видим пък ти какъв си хубавец ...
30.
ХХ
14.09.2023 17:17:13
1
2
До Не пипайте електората на Гроб

Ми Тиквата е разбрал какво са европейските ценности и печели от това.
ПП. Помниш ли лани, като ви каза, че европеидните про'с'таци само за мачкане ставате?
29.
ХХ
14.09.2023 17:14:59
2
2
До 22

"Кой допуска на 12 макс 15 да раждат " - Дева Мария е била между 12 и 15 години (най-вероятно 13 към 14), когато е родила Исус.
28.
Мисирия Клюкман
14.09.2023 14:51:47
4
0
Ходим търсим по гейсбуци и коментари материал за статийки. С отрицателен ефект
27.
*********
14.09.2023 14:48:36
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
26.
*********
14.09.2023 13:46:56
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
25.
Да да ама не
14.09.2023 13:38:06
2
1
23 когато спреш да пишеш от чужди имена и да симулираш масовка с 20 или 200 коментара, ще осъзнаеш че ти сам си безработен, получаваш грант от едно място. Освен това и си неграмотен. Пише се Скруполи.
24.
Дедо Мучо Трабахо
14.09.2023 12:38:06
2
8
Кво шикалкавите, на всеки доктор по един голямокалибрен пищов и по трима убити без следствие. Охрана от две ченгета с картечница за мечки. По 1000 плевап за скалп на убит дерибей на здравната система.
23.
Габи
14.09.2023 12:13:15
2
15
Трябва да се започне със спиране на всички социални помощи за вечно безработните, неграмотните,на раждащите под 18 годишна възраст. Всички живеещи в незаконни подтройки в общинска или държавна земя да бъдат дадължени да ги освободят. Нито е трудно, нито е невъзможно. Само трябва нормални държавници и безкруполни политици.
22.
Prokopi
14.09.2023 11:43:29
1
12
Кой допуска на 12 макс 15 да раждат На 25 баби дядовци на 36 пра баби и дядовци
21.
Не пипайте електората на Гроб
14.09.2023 11:42:30
1
9
Там няма оправия
20.
К g
14.09.2023 11:35:02
0
3
Полицията омазва преписките и икономиста работата на прокуратурата и себе си
19.
T t
14.09.2023 11:22:00
1
6
Имам подобен случай Даже съм предоставил запис със звук и никоя институция нищо не прави Само оказват преписки За отмъщение ми отровила едното куче Сега отивам да подавам заявление и аз да ставам трудно ц говорящ
18.
Коци
14.09.2023 10:54:49
0
6
Иван на Мочи Прегази моята съпруга и я уби на пешеходна пътека в Козлодуй Съпругата ми се казваше ДИЯНА пАУНОВА а шаро жигулата и подобни продават дрога на Деца
17.
До 10
14.09.2023 10:44:10
2
6
Ей, соц мангал. Дай си адреса, недей плаши и се прави на битка в интернет
16.
Хаахах
14.09.2023 10:42:59
1
14
Резервати,както в щатите навремето. Ако оцелеят,ако ли не,здраве да е. От маймуни нямаме нужда
15.
XXX
14.09.2023 10:38:49
0
15
Съгласен съм с написаното в тази статия.
14.
колю
14.09.2023 10:36:28
0
17
като една бедна държава може да извадим полза от циганите, има много нуждаещи се хора от трансплантация и са с опасност за живота си, а просто можем да разфасоваме всички цигани и да продаваме и изнасяме органи и сапун за чужбина, ще повишим брутния вътрешен продукт на страната и ще вдигнем стандарта на живот на българите, толкова е просто решението на проблема
13.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
14.09.2023 10:19:08
0
16
красимир надеждов преди Години изнасили и уби Русенската Журналистка ВИКТОРИЯ

а Гольовците убиха пазач на черешови градини и още един Човек в Кюстендил
12.
Едно време
14.09.2023 10:16:49
1
36
Като бях малак, големите де що видеха циганин и го убиваха от бой и беше доста по спокойно.
11.
Ибал съм
14.09.2023 10:07:13
12
3
Ви майката на всички
10.
до 6 и 7
14.09.2023 10:04:09
17
3
тихо да не доида да те прохсфалшустмитнирам негроид безполезен,

Ще ти разпръсна бузите малко братленце
9.
СОТ 161 БАЙ Нас
14.09.2023 10:03:40
2
23
Тези линейки нямат ли Паник Бутони???!И ако не,защо нямат!!???
8.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
14.09.2023 10:02:31
1
33
До Кога,,ц,,и,,г,,а,,н,,и,,т,,е ще се имат за недосегаеми не си плащат сметките нападат крадат бият изнасилват убиват бият дори ЛЕКАРИТЕ

Те не могат да се
ИНТЕГРИРАТ
Нисше
7.
Първата стъпка е
14.09.2023 09:52:14
2
55
да престанем да ги наричаме роми, за това няма нито нормативен документ, нито някакво законово изискване !
Те са си цигани и цигани ще си останат !
Със всичките им нрави , обичаи и начин на поведение, битови условия и т.н.
И да не бъркаме (смесваме)гражданството с етноса !
Погрешно е схващането, че ако образоваш циганина (насила до 8-ми клас, защото няма друг начин) , то той ще се промени !
Още по-погрешно е , да очакваш промяна след като му дадеш пари!
Все едно да се опитваш да укротиш река , като поставяш камъчета по брега й !
Единственият начин е, да се прекрати дейността на зловредните НПО-та , защитаващи циганите на всяка цена и да се въведат строги мерки за контрол върху махалите и върху движението на катуните !
Всичко друго ще доведе до печален край на сегашното общество със всичките му слабости и добри качества !
6.
До ХХ
14.09.2023 09:44:42
29
10
Аве, селски, стига си философствал. Много плюеш и знаеш в нета, ама ако излезеш на улицата и почнеш да си плямпаш глупостите ще се окажеш след 10 минути със строшен череп. Жалка, страхлива соц чичка. Много ти е високо самочувствието, като си бил ухо на милицията и ДС, и си получавал левчета да пееш.
5.
гражданина
14.09.2023 09:41:34
2
27
браво Вики,нещо истинско във Флегман
4.
...
14.09.2023 09:34:57
3
54
Има решение: спираме да плащаме здравни осигуровки. За всяко посещение при лекар се плаща от джоба. Викането не линейка както във Франция: скъпо, и прескъпо. В САЩ едно раждане без застраховка струва 50 000 долара. Когато всичко е в твои ръце и НИКОЙ не ти дължи нищо.... ще си промениш отношението. Стига с тези безплатни неща. И без друго не са безплатни!
3.
Кую
14.09.2023 09:34:08
3
29
Ваксинирайте ги. Няколко пъти безплатно.
2.
Хайдутин
14.09.2023 09:30:50
5
50
Трябват хайдушки дружини и изчистване на циганската сган от лицето на земята. Никаква медецинска помощ да мрат като кучета мръсни боклуци.
1.
XX
14.09.2023 09:30:18
21
20
Е и?

Същите са като останалата част от европеидният про'с'т матрял дет подкрепя Хитлер, че е правил ромите на сапун, но не знае, че и такива като него (про'с'тия матрял) е ставал на сапун, свещи, чанти, ръкавици, абажури или бастуни от същите тези "арийци".
Както Тиквата заяви лани, европеидните про'с'таци само мачкане заслужават.
Факт.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
"Хамас" складирали оръжия в България за нападение на израелското посолство в Берлин "Хамас" складирали оръжия в България за нападение на израелското посолство в Берлин Немски издания публикуваха информацията, като се позовават на службите за сигурност Възход на десните партии преди евровота, но са възможни обрати Възход на десните партии преди евровота, но са възможни обрати Хипотетични обединения и задкулисни ходове съпътсват борбата за ЕП   Скъпо било в Париж - не сте яли на летище Варна, жена плати 35 лв. за сандвич Скъпо било в Париж - не сте яли на летище Варна, жена плати 35 лв. за сандвич Пътничката останала шокирана от сметката Ф-Студио със Стефан Magic – пътя от хазарта, ръба на смъртта и отчаянието до фокусите и вярата Ф-Студио със Стефан Magic – пътя от хазарта, ръба на смъртта и отчаянието до фокусите и вярата Може ли карта да „изчезне“ пред очите ви и да се появи на друго място? Дигитална изложба, книга с разкази и анимационна работилница съпътстват „Златната липа“ 2024 Дигитална изложба, книга с разкази и анимационна работилница съпътстват „Златната липа“ 2024 Ето какво още да очаквате на филмовия фестивал Три жени и един мъж са откарани в болница след пожара във Варна Три жени и един мъж са откарани в болница след пожара във Варна На място са били изпратени пет пожарни автомобила, механична стълба и автовишка Той ли ще е "Ергенът" №4 Той ли ще е "Ергенът" №4 Актьорът, който коментираше с типичното си чувство за хумор миналия сезон на "Ергенът", отново се шегува с романтичното риалити Кандидатите за депутати на БСП в Айтос: Активността на хората в момента е най-важният фактор за успех Кандидатите за депутати на БСП в Айтос: Активността на хората в момента е най-важният фактор за успех Тодор Байчев призова симпатизантите на БСП към активност в изборния ден и подкрепа с бюлетина номер 24 Защо албанска песен скара жестоко тези двама чалгари Защо албанска песен скара жестоко тези двама чалгари И двамата изпълнители купили правата над една и съща чужда песен Борисов: Кирил Петков пред мен си призна , че ме арестува незаконно Борисов: Кирил Петков пред мен си призна , че ме арестува незаконно На изборите на 9 юни трябва да има отчетлива разлика между ГЕРБ - СДС и ПП-ДБ, смята той
Депутати искат забрана за смартфони за лица под 16 години Депутати искат забрана за смартфони за лица под 16 години Едно на всеки четири деца развива зависимост към телефона Бягащи от мобилизация украинци гърмяха по граничар Бягащи от мобилизация украинци гърмяха по граничар Плюли си на петите заедно с оръжието на ченгето Почина култов режисьор, номиниран за Оскар Почина култов режисьор, номиниран за Оскар Най-известен е с филма си от 2004 г. Super Size Me Тя е най-скандалната певица - "облече" авточасти за премиерата на филма си Тя е най-скандалната певица - "облече" авточасти за премиерата на филма си Певицата заложи и на нова фризура за важното събитие Политици вкараха в кампанията си цената на дюнера, немците плащат 9 евро за турското ястие Политици вкараха в кампанията си цената на дюнера, немците плащат 9 евро за турското ястие Средно на ден в страната се изяждат 3 милиона броя След месеци борба: Лоши новини за Кейт Мидълтън След месеци борба: Лоши новини за Кейт Мидълтън Принцесата на Уелс продължа да се лекува от рак, подлага се на химиотерапия Меган Фокс: Всички в шоубизнеса мислеха само как да правят секс с мен Меган Фокс: Всички в шоубизнеса мислеха само как да правят секс с мен Деца стрелят с автомати в училище Деца стрелят с автомати в училище Отново провеждат военно обучение Жив ли е Евгений Пригожин? (видео) Жив ли е Евгений Пригожин? (видео) Каналите му в Телеграм пуснаха замаскирано видео от тази седмица, на което се вижда човек, приличащ на него Спец части арестуваха известен рапър Спец части арестуваха известен рапър Имението му посиня от полиция, баретите заключиха и майка му
Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ България е един обран бостан в момента, няма ги парите Виц на деня Виц на деня Двама вървят след една засукана мацка и единия казва на дугия:
- Знаеш ли, че с ей тая съм спал?
Тя се обърнала и отговорила:
- Да си е*ал, да не си спал!
Виц на деня Виц на деня - Колега, вярно ли е, че сте направили издателска къща?
- Да!
- И какво издавате?
- Онзи ден издадохме комшията, че вари ракия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Болшинството българи, считат, че болшинството българи са идиоти!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори