×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Чупим рекорди: БМФ Порт Бургас с безпрецедентни обеми на контейнерния трафик през първата половина на 2023 г.


Чупим рекорди: БМФ Порт Бургас с безпрецедентни обеми на контейнерния трафик през първата половина на 2023 г.
БМФ Порт Бургас планира по-нататъшно развитие на своята инфраструктура с подкрепата на Фонд „Три морета“, чиито цели бяха представени днес на пресконференция
13 Септември 2023, Сряда, 16:30 ч.
Автор: Флагман.БГ, Снимки: Георги РУСЧЕВ

Горди сме да обявим увеличение на обемите товари, обработени в пристанището, което е доказателство за доверието на нашите клиенти и огромната отдаденост на нашия екип, каза изпълнителният директор на БМФ Порт Бургас Борис Балев

В Бургас днес Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) - Полската Банка за Развитие, даде пресконференция относно визията за развитие на региона на Инициативата „Три морета“.

BGK е инициатор и съосновател на Инвестиционни фонд към Инициативата „Три морета“, целящ да подкрепи инфраструктурното развитие на държави-членки на ЕС от Централна и Източна Европа, които граничат с Балтийско, Адриатическо и Черно море.

През юни 2022 г. фондът на „Три морета“ придоби значителен дял от българския частен пристанищен оператор – БМФ Порт Бургас АД.  Година по-късно, представители на Полската банка за развитие посещават пристанищните терминали, за да  се запознаят лично с развитието на порта.  

Пресконференция беше дадена от Bank Gospodarstwa Krajowego и Българска Банка за развитие – ключови акционери във фонда , Amber Infrastructure Limited - компанията – финансов съветник на фонда и изпълнителния директор на БМФ Порт Бургас АД. 

Кшищоф Сенгер, директор в BGK и член на борда на 3SIIF откри пресконференцията, представяйки визията на банката за необходимостта на Инициативата „Три морета“.

Кшиштоф Сенгер - директор в BGK и член на борда на 3SIIF

Изпълнителният директор на ББР - Цанко Арабаджиев, акцентира върху значимостта на факта, че фондът вече е инвестирал в две предприятия с българска собственост. През 2020 г. ББР се присъединява към фонда като акционер с вноска от 20 млн. евро.

Цанко Арабаджиев - Изпълнителен директор на Българска банка за развитие

Целите, които фондът е заложил пред себе си и областите на инвестиция, които са заложили като ключови за развитието на региона, бяха представени от Джо Филипс - фонд мениджър на "Три морета". Той представи и своите лични убеждения, че строителството и развитието на ключови инфраструктури в региона на „Три морета“ изисква значителен капитал, който не би могъл да бъде осигурен от публични средства.

Джо Филипс - фонд мениджър на "Три морета"

Крисчън Рой – инвестиционен директор в  Amber Infrastructure и член на борда на директорите на БМФ Порт Бургас, на свой ред  представи какво е накарало фонда да инвестира в БМФ Порт Бургас. Сподели, че сделката е финализирана малко след избухването на войната на Русия с Украйна и от фонда са били поставени в изключително сложната ситуация да анализират наново инвестицията си на фона на изключително затрудненото корабоплаване в Черно море към момента. Оказва се , че решението им да не отстъпят от инвестиционните си намерения е било правилно, тъй като дори в затруднение условия от ковид-кризата и войната, БМФ Порт Бургас са успели да запазят доброто ниво на товарооборотите си – нещо , с което не много пристанища в региона могат да се похвалят. Още повече – тази година БМФ Порт Бургас бележи рекорди в обработката на морски контейнери. Двамата господа от Amber Infrastructure изразиха възхищението си от управленския екип на пристанищния оператор и постигнатото от тях през годините. Споделиха, че обичайната им практика при подобни сделки е да сменят значителна част от ръководството на компаниите, но в този случай не са усетили необходимостта да търсят по-добър екип от ръководители и специалисти на място. Крисчън Рой очерта какви са плановете за по-нататъшно развитие на БМФ Порт Бургас с подкрепата на Фонд „Три морета“, иницииран от BGK – Полската банка за развитие.

Крисчън Рой – инвестиционен директор в  Amber Infrastructure и член на борда на директорите на БМФ Порт Бургас

Борис Балев – изпълнителният директор на БМФ Порт Бургас АД, разказа за историята на пристанището и  изложи ключовите постижения на пристанищния оператор към момента.

  • През първата половина на 2023 г. БМФ Порт Бургас постигна рекордни показатели за обработка на контейнери, демонстрирайки способността си да се адаптира към променящите се пазарни условия и да запази лидерската си позиция.
  • Проектът REBIRTH28 представлява стратегически напредък за пристанище БМФ Порт Бургас, включващ изграждането на дълбоководно корабно място за контейнеровози, която ще увеличи капацитета на пристанището и ще допринесе за устойчивото развитие чрез намаляване на въглеродните емисии.
  • Пристанище БМФ Порт Бургас има централна роля като стратегически актив в рамките на Инвестиционния фонд на Инициативата „Три морета“, с голямо логистично значение и принос за регионалното икономическо развитие.
Борис Балев – изпълнителният директор на БМФ Порт Бургас АД

През първата половина на 2023 г. общият обем на товарооборота в БМФ Порт Бургас достигна почти 3 милиона тона, което подчертава ефективността на компанията. Това постижение не само отразява стремежа на пристанището към високи постижения, но също така показва способността му да се адаптира и просперира в променящите се пазарни условия.

По-специално, пристанището регистрира увеличение от 12% в обемите на контейнерите в сравнение със същия период на миналата година. Тези обеми представляват забележителните 49% от общия пазарен дял в България, затвърждавайки позицията на БМФ като движеща сила в морския сектор, като спечели още 5% от своите конкуренти през посочения период.

Коментирайки този важен момент, г-н Борис Балев, главен изпълнителен директор на БМФ Порт Бургас, заяви: „Горди сме да обявим увеличение на обемите товари, обработени в пристанището, което е доказателство за доверието на нашите клиенти и огромната отдаденост на нашия екип. Постигнатите нива, подхранват волята ни да продължим да предоставяме най-добрите услуги, както и иновативни и гъвкави решения за нашите партньори. Постигаме тези резултати благодарение на нашето широко портфолио от услуги, авангардни технологични внедрявания и неуморните усилия на изключителния екип на БМФ Порт Бургас”.

Гледайки напред, БМФ Порт Бургас остава непоколебим в своя ангажимент към успеха, предоставяйки най-добрите пристанищни услуги на своите клиенти и партньори. Както се подчертава от фокуса й върху проекта REBIRTH28, стратегията на компанията за растеж и устойчиво развитие покрива най-високите стандарти на професионализъм.

Преконференцията беше закрита от Богдан Завадевич - Мениджър международни анализи в BGK/ Полска банка за развитие/.

Богдан Завадевич - Мениджър международни анализи в Полската банка за развитие

БМФ Порт Бургас

БМФ Порт Бургас е частен, многофункционален пристанищен оператор на Пристанищен терминал „Бургас Изток-2“ и Пристанищен терминал „Бургас Запад“. Разположен в Бургаския залив, по крайбрежието на Черно море, БМФ Порт Бургас управлява най-близкото до Босфора дълбоководно пристанище..

Работейки по силата на два концесионни договора с Министерството на транспорта и съобщенията на България, БМФ Порт Бургас има сериозен опит в пристанищните услуги и привличането на клиенти през последното десетилетие. Завършените стратегически инвестиции включват разработването на специални съоръжения за контейнери, меден концентрат, пропан-бутан, сярна киселина, зърно и проектни товари, като в момента се подготвят различни разработки. Това позволи на БМФ Порт Бургас да се превърне в основната морска врата на България, обработвайки около 7 милиона тона товари през 2022 г.

Проект REBIRTH28

През февруари 2023 г. БМФ Порт Бургас направи голяма крачка напред в разширяването на своите възможности, за да обслужва нарастващото търсене на контейнерни превози в региона. Пристанището официално започна строителството на първото в България дълбоководно корабно място за контейнеровози. Строителството е част от проект „Увеличаване дела на мултимодалния транспорт с ниски емисии в пристанището от основната европейска транспортна мрежа Бургас чрез нова инфраструктура за корабно място № 28 (REBIRTH28)“, съфинансиран по програмата за свързване на Европа (CEF) за транспорт.

Новопостроеното кейово място е предназначено за обслужване на последно поколение контейнеровози, оборудвано с най-съвременни съоръжения и първокласни услуги, за да отговори на нуждите на клиентите. С новия кей пристанището не само ще може да приема контейнеровози, които не могат да акостират другаде в България, но и ще направи първите стъпки за внедряване на решения за електроснабдяване на пристанището и на корабите от брега.

Проектът ще създаде нова пристанищна зона, предназначена за движението на контейнери, обработвани със зелени кранове и транспортирани по железопътен транспорт в цяла Европа. Част от проекта е посветена на възстановяване на функционалността на железопътните линии, разположени вътре в терминала, като се използват електрически маневрени локомотиви за подготовка на конвоите, повишавайки модалния дял на железопътния транспорт на пристанището.

С това разширяване пристанището на BMF цели да укрепи позицията си на водещо контейнерно пристанище в Черноморския регион и да предложи по-добра свързаност за бизнеса, който иска да внася или изнася стоки. Това ще увеличи възможностите за превоз на товари по международните коридори, преминаващи през БМФ Порт Бургас, като Европейски коридор  „Ориент/Източно Средиземноморие“ , Коридор TRACECA и Транс-Каспийски Международен Транспортен коридор
/ Среден коридор /. Освен това въглеродният отпечатък ще бъде значително намален, за да се насърчи екологичното боравене и транспортиране на стоки.

3SIIF за стимулиране на икономическото развитие

БМФ Порт Бургас е един от най-важните активи в портфолиото на Инвестиционния фонд на Инициативата „Три морета“на трите морета (3SIIF) – специализиран търговски инвестиционен фонд, фокусиран върху критични инфраструктурни проекти в Централна и Източна Европа. Оглавяван от Полската банка за развитие в сътрудничество с институции за регионално развитие, този фонд работи с търговски, пазарен подход, целящ да осигури диверсифицирани инвестиции и атрактивна възвръщаемост на заинтересованите страни.

„Една от основните цели на инвестиционния фонд на Инициативата „Три морета“ беше да инвестира в проекти, които ще засилят свързаността по европейската ос Север-Юг. БМФ Порт Бургас се вписва идеално в това начинание със стратегическото си местоположение в Черно море. Предвид събитията от последните месеци значението на пристанището не само за България, но и за целия регион на „Три морета“ се увеличи значително. Благодарение на по-нататъшното разширяване на пристанището, възможностите за търговия и обмен за цяла Централна и Източна Европа и след това ще се увеличават“ – казва Кшищоф Сенгер, директор в BGK, Полска банка за развитие и член на борда на 3SIIF.

ЗА BGK – ПОЛСКА БАНКА ЗА РАЗВИТИЕ

Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) е полска банка за развитие- единствената подобна институция в страната. BGK подкрепя и насърчава устойчивото социално и икономическо развитие на Полша. Предприетите от банката мерки допринасят за разкриване на работни места, изграждане на сгради, развитие на инфраструктурата и подобряване на качеството на въздуха. BGK осигурява благосъстоянието на бъдещите поколения – изгражда социален капитал, развива предприемачеството и осигурява отговорно финансиране. Присъства във всеки регион на Полша, както и в чужбина със своите представителства в Брюксел, Лондон, Франкфурт на Майн и Амстердам. Подпомага износа и външната експанзия на полски компании. BGK е инициатор, съосновател и основен акционер на Фонда на „Три морета “, който инвестира в транспортна, енергийна и цифрова инфраструктура в страните от региона на „Три морета “. BGK, чрез сътрудничество с бизнеса, публичния сектор и финансовите институции, отговаря на икономическите нужди и предприема редица инициативи, насърчаващи устойчивото развитие.

 


В категории: Бизнес , Бургас


Дядо Пол блъска яко във фитнеса
Дядо Пол блъска яко във фитнеса 22/02/2024, Четвъртък 20:40 0
България Всички новини
Когато пиян стъпва на газта! Още едно убито дете на пешеходна пътека, а джигитът си пие кафето у тях Когато пиян стъпва на газта! Още едно убито дете на пешеходна пътека, а джигитът си пие кафето у тях Като са толкова нефелни нашите законотворци и магистрати, нека направят най-простото – просто да приложат отдавна изпитани и работещи практики от останалия свят „Това говедо е време да изчезне!“ - депутат от ПП-ДБ със серия от атаки към Борисов „Това говедо е време да изчезне!“ - депутат от ПП-ДБ със серия от атаки към Борисов Лекарят Ивайло Митковски, който днес е рожденик, публикува няколко странни поста във фейсбук в последните часове Оправдаха шизофреника, отрязал главата на майка си със сатър Оправдаха шизофреника, отрязал главата на майка си със сатър Съдебно-психиатрична експартиза доказа, че той е невменяем и не може да носи наказателна отговорност Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова в комисията за Нотариуса (НА ЖИВО) Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова в комисията за Нотариуса (НА ЖИВО) Професионалната й чест и достойнство на български магистрат не й позволявали това Касапница! Американски ракети убиха над 60 руски войници Касапница! Американски ракети убиха над 60 руски войници Случаят станал на полигон в окупираната част на източната Донецка област Рецидивистът Стефан Петков бил агресивен и опасен, изобщо не трябвало да е с останалите пандизчии в Бургас Рецидивистът Стефан Петков бил агресивен и опасен, изобщо не трябвало да е с останалите пандизчии в Бургас Нападнал касиерка в центъра на морския град през 2021 г., бил неконтролируем алкохолик Полицията с подробности за инцидента в Бургаския затвор Полицията с подробности за инцидента в Бургаския затвор Починал е 66-годишен мъж Извънредно! Бой в затвора в Бургас завърши със смърт Извънредно! Бой в затвора в Бургас завърши със смърт Мъртвият е на 66 години ПП-ДБ зоват ГЕРБ да се върнат на масата на преговорите, те засега мълчат ПП-ДБ зоват ГЕРБ да се върнат на масата на преговорите, те засега мълчат Кирил Петков изнася лекция на гражданите кои органи са регулатори след спекулации на Борисов Разкриха 12-те златни билки на ненадминатия лечител Петър Димков Разкриха 12-те златни билки на ненадминатия лечител Петър Димков Отварата от тях довежда до пълно обновяване на кръвта, подмладяване и унищожаване на болните клетки
Дядо Пол блъска яко във фитнеса Дядо Пол блъска яко във фитнеса Ако не тренирам, съм навън и работя, отбеляза в социалните мрежи легендарният вокалист на KISS Зеленски гневен на полските фермери заради призива им към Путин да дойде и да въведе ред Зеленски гневен на полските фермери заради призива им към Путин да дойде и да въведе ред Блокадата им на границата застрашава доставките към нашите войници на фронта, коментира президентът на Украйна  Десетки хиляди протестират в Албания, сравниха премиера Еди Рама с Енвер Ходжа Десетки хиляди протестират в Албания, сравниха премиера Еди Рама с Енвер Ходжа Еди Рама е на власт от 2013 г., но сега предстоят избори и опозицията разбуни духовете  Този хранителен продукт е поскъпнал най-драматично Този хранителен продукт е поскъпнал най-драматично Ако през 2013 г. сме купували сиренето в магазина средно по 5,77 лева за килограм, през 2022 г., когато започваше голямата постковидна инфлация, сме давали за този млечен продукт средно по 11,39 лева Арестуваха 9-годишно дете, простреляло в главата член от семейството си Арестуваха 9-годишно дете, простреляло в главата член от семейството си Трагичният инцидент в станал в щата Юта Почина звезда от "Листопад" Почина звезда от "Листопад" Севда Фардаг издъхна на 82-годишна възраст в дома си в Джихангир Важна новина за всяко домакинство - плашаме по-скъп нощен ток Важна новина за всяко домакинство - плашаме по-скъп нощен ток Най-голямо е потреблението на ток от домакинствата вечер, когато е по-тъмно и хората се връщат от работа, готвят, чистят, пускат перални, телевизори и осветление Ергенът започва тази вечер. Какво да очакваме? Ергенът започва тази вечер. Какво да очакваме? Ще има женски бой и скандали  Защо България стана посмешището в НАТО Защо България стана посмешището в НАТО Провалът на правителството е колосален, пише Дойче веле Турски мегапроект източва река Тунджа Турски мегапроект източва река Тунджа Ще се изгради супер язовир за нуждите на земеделските стопани в южната ни съседка
Кирил Петков Кирил Петков Това е отворена позиция, не е ултиматум, светваме лампата и очакваме диалог Виц на деня Виц на деня Един депутат се възгордял.
– Не мога – обичал да казва той, – да се возя в същата кола, в която пътува и шофьорът ми.
Виц на деня Виц на деня Семеен съвет. Мъжът мрачно казва:
– Нямаме лев, а трябва да платим тока, водата, телефона… Кое да не платим първо?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като малък Чък Норис карал баба си да си изяжда всичко...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори