×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Чупим рекорди: БМФ Порт Бургас с безпрецедентни обеми на контейнерния трафик през първата половина на 2023 г.


Чупим рекорди: БМФ Порт Бургас с безпрецедентни обеми на контейнерния трафик през първата половина на 2023 г.
БМФ Порт Бургас планира по-нататъшно развитие на своята инфраструктура с подкрепата на Фонд „Три морета“, чиито цели бяха представени днес на пресконференция
13 Септември 2023, Сряда, 16:30 ч.
Автор: Флагман.БГ, Снимки: Георги РУСЧЕВ

Горди сме да обявим увеличение на обемите товари, обработени в пристанището, което е доказателство за доверието на нашите клиенти и огромната отдаденост на нашия екип, каза изпълнителният директор на БМФ Порт Бургас Борис Балев

В Бургас днес Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) - Полската Банка за Развитие, даде пресконференция относно визията за развитие на региона на Инициативата „Три морета“.

BGK е инициатор и съосновател на Инвестиционни фонд към Инициативата „Три морета“, целящ да подкрепи инфраструктурното развитие на държави-членки на ЕС от Централна и Източна Европа, които граничат с Балтийско, Адриатическо и Черно море.

През юни 2022 г. фондът на „Три морета“ придоби значителен дял от българския частен пристанищен оператор – БМФ Порт Бургас АД.  Година по-късно, представители на Полската банка за развитие посещават пристанищните терминали, за да  се запознаят лично с развитието на порта.  

Пресконференция беше дадена от Bank Gospodarstwa Krajowego и Българска Банка за развитие – ключови акционери във фонда , Amber Infrastructure Limited - компанията – финансов съветник на фонда и изпълнителния директор на БМФ Порт Бургас АД. 

Кшищоф Сенгер, директор в BGK и член на борда на 3SIIF откри пресконференцията, представяйки визията на банката за необходимостта на Инициативата „Три морета“.

Кшиштоф Сенгер - директор в BGK и член на борда на 3SIIF

Изпълнителният директор на ББР - Цанко Арабаджиев, акцентира върху значимостта на факта, че фондът вече е инвестирал в две предприятия с българска собственост. През 2020 г. ББР се присъединява към фонда като акционер с вноска от 20 млн. евро.

Цанко Арабаджиев - Изпълнителен директор на Българска банка за развитие

Целите, които фондът е заложил пред себе си и областите на инвестиция, които са заложили като ключови за развитието на региона, бяха представени от Джо Филипс - фонд мениджър на "Три морета". Той представи и своите лични убеждения, че строителството и развитието на ключови инфраструктури в региона на „Три морета“ изисква значителен капитал, който не би могъл да бъде осигурен от публични средства.

Джо Филипс - фонд мениджър на "Три морета"

Крисчън Рой – инвестиционен директор в  Amber Infrastructure и член на борда на директорите на БМФ Порт Бургас, на свой ред  представи какво е накарало фонда да инвестира в БМФ Порт Бургас. Сподели, че сделката е финализирана малко след избухването на войната на Русия с Украйна и от фонда са били поставени в изключително сложната ситуация да анализират наново инвестицията си на фона на изключително затрудненото корабоплаване в Черно море към момента. Оказва се , че решението им да не отстъпят от инвестиционните си намерения е било правилно, тъй като дори в затруднение условия от ковид-кризата и войната, БМФ Порт Бургас са успели да запазят доброто ниво на товарооборотите си – нещо , с което не много пристанища в региона могат да се похвалят. Още повече – тази година БМФ Порт Бургас бележи рекорди в обработката на морски контейнери. Двамата господа от Amber Infrastructure изразиха възхищението си от управленския екип на пристанищния оператор и постигнатото от тях през годините. Споделиха, че обичайната им практика при подобни сделки е да сменят значителна част от ръководството на компаниите, но в този случай не са усетили необходимостта да търсят по-добър екип от ръководители и специалисти на място. Крисчън Рой очерта какви са плановете за по-нататъшно развитие на БМФ Порт Бургас с подкрепата на Фонд „Три морета“, иницииран от BGK – Полската банка за развитие.

Крисчън Рой – инвестиционен директор в  Amber Infrastructure и член на борда на директорите на БМФ Порт Бургас

Борис Балев – изпълнителният директор на БМФ Порт Бургас АД, разказа за историята на пристанището и  изложи ключовите постижения на пристанищния оператор към момента.

  • През първата половина на 2023 г. БМФ Порт Бургас постигна рекордни показатели за обработка на контейнери, демонстрирайки способността си да се адаптира към променящите се пазарни условия и да запази лидерската си позиция.
  • Проектът REBIRTH28 представлява стратегически напредък за пристанище БМФ Порт Бургас, включващ изграждането на дълбоководно корабно място за контейнеровози, която ще увеличи капацитета на пристанището и ще допринесе за устойчивото развитие чрез намаляване на въглеродните емисии.
  • Пристанище БМФ Порт Бургас има централна роля като стратегически актив в рамките на Инвестиционния фонд на Инициативата „Три морета“, с голямо логистично значение и принос за регионалното икономическо развитие.
Борис Балев – изпълнителният директор на БМФ Порт Бургас АД

През първата половина на 2023 г. общият обем на товарооборота в БМФ Порт Бургас достигна почти 3 милиона тона, което подчертава ефективността на компанията. Това постижение не само отразява стремежа на пристанището към високи постижения, но също така показва способността му да се адаптира и просперира в променящите се пазарни условия.

По-специално, пристанището регистрира увеличение от 12% в обемите на контейнерите в сравнение със същия период на миналата година. Тези обеми представляват забележителните 49% от общия пазарен дял в България, затвърждавайки позицията на БМФ като движеща сила в морския сектор, като спечели още 5% от своите конкуренти през посочения период.

Коментирайки този важен момент, г-н Борис Балев, главен изпълнителен директор на БМФ Порт Бургас, заяви: „Горди сме да обявим увеличение на обемите товари, обработени в пристанището, което е доказателство за доверието на нашите клиенти и огромната отдаденост на нашия екип. Постигнатите нива, подхранват волята ни да продължим да предоставяме най-добрите услуги, както и иновативни и гъвкави решения за нашите партньори. Постигаме тези резултати благодарение на нашето широко портфолио от услуги, авангардни технологични внедрявания и неуморните усилия на изключителния екип на БМФ Порт Бургас”.

Гледайки напред, БМФ Порт Бургас остава непоколебим в своя ангажимент към успеха, предоставяйки най-добрите пристанищни услуги на своите клиенти и партньори. Както се подчертава от фокуса й върху проекта REBIRTH28, стратегията на компанията за растеж и устойчиво развитие покрива най-високите стандарти на професионализъм.

Преконференцията беше закрита от Богдан Завадевич - Мениджър международни анализи в BGK/ Полска банка за развитие/.

Богдан Завадевич - Мениджър международни анализи в Полската банка за развитие

БМФ Порт Бургас

БМФ Порт Бургас е частен, многофункционален пристанищен оператор на Пристанищен терминал „Бургас Изток-2“ и Пристанищен терминал „Бургас Запад“. Разположен в Бургаския залив, по крайбрежието на Черно море, БМФ Порт Бургас управлява най-близкото до Босфора дълбоководно пристанище..

Работейки по силата на два концесионни договора с Министерството на транспорта и съобщенията на България, БМФ Порт Бургас има сериозен опит в пристанищните услуги и привличането на клиенти през последното десетилетие. Завършените стратегически инвестиции включват разработването на специални съоръжения за контейнери, меден концентрат, пропан-бутан, сярна киселина, зърно и проектни товари, като в момента се подготвят различни разработки. Това позволи на БМФ Порт Бургас да се превърне в основната морска врата на България, обработвайки около 7 милиона тона товари през 2022 г.

Проект REBIRTH28

През февруари 2023 г. БМФ Порт Бургас направи голяма крачка напред в разширяването на своите възможности, за да обслужва нарастващото търсене на контейнерни превози в региона. Пристанището официално започна строителството на първото в България дълбоководно корабно място за контейнеровози. Строителството е част от проект „Увеличаване дела на мултимодалния транспорт с ниски емисии в пристанището от основната европейска транспортна мрежа Бургас чрез нова инфраструктура за корабно място № 28 (REBIRTH28)“, съфинансиран по програмата за свързване на Европа (CEF) за транспорт.

Новопостроеното кейово място е предназначено за обслужване на последно поколение контейнеровози, оборудвано с най-съвременни съоръжения и първокласни услуги, за да отговори на нуждите на клиентите. С новия кей пристанището не само ще може да приема контейнеровози, които не могат да акостират другаде в България, но и ще направи първите стъпки за внедряване на решения за електроснабдяване на пристанището и на корабите от брега.

Проектът ще създаде нова пристанищна зона, предназначена за движението на контейнери, обработвани със зелени кранове и транспортирани по железопътен транспорт в цяла Европа. Част от проекта е посветена на възстановяване на функционалността на железопътните линии, разположени вътре в терминала, като се използват електрически маневрени локомотиви за подготовка на конвоите, повишавайки модалния дял на железопътния транспорт на пристанището.

С това разширяване пристанището на BMF цели да укрепи позицията си на водещо контейнерно пристанище в Черноморския регион и да предложи по-добра свързаност за бизнеса, който иска да внася или изнася стоки. Това ще увеличи възможностите за превоз на товари по международните коридори, преминаващи през БМФ Порт Бургас, като Европейски коридор  „Ориент/Източно Средиземноморие“ , Коридор TRACECA и Транс-Каспийски Международен Транспортен коридор
/ Среден коридор /. Освен това въглеродният отпечатък ще бъде значително намален, за да се насърчи екологичното боравене и транспортиране на стоки.

3SIIF за стимулиране на икономическото развитие

БМФ Порт Бургас е един от най-важните активи в портфолиото на Инвестиционния фонд на Инициативата „Три морета“на трите морета (3SIIF) – специализиран търговски инвестиционен фонд, фокусиран върху критични инфраструктурни проекти в Централна и Източна Европа. Оглавяван от Полската банка за развитие в сътрудничество с институции за регионално развитие, този фонд работи с търговски, пазарен подход, целящ да осигури диверсифицирани инвестиции и атрактивна възвръщаемост на заинтересованите страни.

„Една от основните цели на инвестиционния фонд на Инициативата „Три морета“ беше да инвестира в проекти, които ще засилят свързаността по европейската ос Север-Юг. БМФ Порт Бургас се вписва идеално в това начинание със стратегическото си местоположение в Черно море. Предвид събитията от последните месеци значението на пристанището не само за България, но и за целия регион на „Три морета“ се увеличи значително. Благодарение на по-нататъшното разширяване на пристанището, възможностите за търговия и обмен за цяла Централна и Източна Европа и след това ще се увеличават“ – казва Кшищоф Сенгер, директор в BGK, Полска банка за развитие и член на борда на 3SIIF.

ЗА BGK – ПОЛСКА БАНКА ЗА РАЗВИТИЕ

Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) е полска банка за развитие- единствената подобна институция в страната. BGK подкрепя и насърчава устойчивото социално и икономическо развитие на Полша. Предприетите от банката мерки допринасят за разкриване на работни места, изграждане на сгради, развитие на инфраструктурата и подобряване на качеството на въздуха. BGK осигурява благосъстоянието на бъдещите поколения – изгражда социален капитал, развива предприемачеството и осигурява отговорно финансиране. Присъства във всеки регион на Полша, както и в чужбина със своите представителства в Брюксел, Лондон, Франкфурт на Майн и Амстердам. Подпомага износа и външната експанзия на полски компании. BGK е инициатор, съосновател и основен акционер на Фонда на „Три морета “, който инвестира в транспортна, енергийна и цифрова инфраструктура в страните от региона на „Три морета “. BGK, чрез сътрудничество с бизнеса, публичния сектор и финансовите институции, отговаря на икономическите нужди и предприема редица инициативи, насърчаващи устойчивото развитие.

 


В категории: Бизнес , Бургас


България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори