×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Атентаторът на Митьо Очите - Иван Рибов съди държавата за 2,5 млн. лв.


Атентаторът на Митьо Очите - Иван Рибов съди държавата за 2,5 млн. лв.
Иван Рибов взривил бомбата в Жигулата, която уби трима души, включително и жената на несебърския бос - Тянка Желязкова
13 Септември 2023, Сряда, 15:30 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА, снимки: Архив на Флагман.бг

Соченият за извъшител на покушението от 9.11.2001 г. - 43-годишен мъж излежава доживотна присъда без право на обжалване в Бургаския затвор

Осъденият на доживотен затвор без право на замяна Иван Рибов за атентата с кола-бомба срещу Димитър Желязков, при който на 9.11.2001 г.  животите си загубиха жената на Митьо Очите – Тянка, нейният брат Славчо Дерелиев - по прякор Ремирес и бодигардът на боса Николай Бъчваров-Бъчи, е предявил иск за 2 500 000 лв. към министъра на финансите за нанесени неимуществени вреди от престоят му в затвора. Делото се е гледало в Бургаския окръжен съд преди няколко дни и претенциите му са отхвърлени. 

В исковата си молба 43-годишният Иван е посочил,  че са нарушени правата му в периода от 02.02.2008г. до 26.10.2021г.

"Ищецът твърди наличие на претърпени вреди от наличието на законодателство, предвиждащо наказание доживотен затвор без замяна, както и от липсата на законодателната уредба, позволяваща замяна на така наложеното наказание с друго или редуцирането му, а също така от липсата на уредба до изменението на ЗИНС с ДВ, бр. 13/2017г. за обжалване замяната на строг със специален режим при изтърпяване на наказанието, което го лишава от възможността да търси освобождаване, завръщане при семейството, създаване на семейство, както и от всякаква форма на социална реализация и сигурност, поради което твърди, че поради липсата на материален закон са нарушени правата му на ефективно средство на защита", пише между кориците по делото.

Рибов недоволства срещу закондателната уредба, която не му позволява да обжалва доживотната присъда. Тоест тя не може да бъде нито намалена, нито заменена, нито редуцирана в срочна. Той претендира и за неплатено възнаграждение на работни действия зад решетките – неправомерни удръжки и неплащане на осигуровки. По думите му, това го карало да чувства несигурност и липса на перспектива, от които търпи негативни емоции, заради които пък претендира като неимуществени вреди. 

Единственият начин "доживотната присъда без право на замяна" да бъде помилвана е чрез решение на президента на Република България. Поради тежестта на присъдата тя може да бъде само опростена или заменена, не и отменена. Такова решение към момента не е издадено, но това сочи, че все пак Рибов попада в кръга на лицата, които могат да потърсят ефективна защита чрез помилване. 

Първоначално бургазлията е излежавал присъдата си в сектора, където под „специален режим“ са настанени най-закоравелите престъпници. Бил е с определен "строг режим" за изтърпяване на наказанието за периода от 11.04.2013 год. до 14.12.2016 год., след което отново е бил върнат в карцера. Това, според Рибов, също накърнявало човешките му права. 

Проверка установява, че още при постановяване на присъдата пред 2002 г. е следвало да изтърпи цялото наказание  при условия на „специален режим”. След това поради добро поведение е бил преместен в обща килия с  други затворници. Впоследствие обаче е бил изправен пред Комисия, която е оценила "профила и нуждите на правонарушителя“ и е счела, че режимът на изтърпяване на наказанието трябва отново да бъде променен в по-тежък. Констатациите от Комисията са за повишен риск от рецидив, липса на мотивация за промяна на поведението му, липса на напредък на поправителното въздействие. Така Иван Рибов е бил върнат в карцера при условия "специален режим". 

Припомняме, че през 2019 г. Рибов отказа да се прибере в килията си, започна да буйства и за капак скочи на тежко въоръжен надзирател. Това наложи охранителите в зандана да го усмиряват. 

Бой зад решетките, осъден за атентат срещу Митьо Очите нападна надзирател

Източник на Флагман.бг от Затвора в Бургас коментира, че доживотникът непрекъснато създавал проблеми. Интересното било, че 43-годишният Иван Рибов буквално заливал както администрацията на лишените от свобода, така и различни съдебни инстанции с жалби и искови молби, които пишел сам зад решетките. Те били изключително добре структурирани, мислово и граматически оформени и подкрепени със защитни тези - на ниво на много добър юрист.

"Осъденият Иван Рибов чете много книги. Интересува се от различни дела и проблеми. Използва времето зад решетките, за да научи нещо ново, но недоволствата му са абсурдни. Само за  2021 г. е подал седем жалби срещу администрацията на Затвора", посочва нашият източник. 

Припомняме още, че Иван Рибов получи доживотна присъда без право на замяна, след като на 9.11.2001г.  около 17:20 часа взриви Жигулата на Митьо Очите, която бе паркирана на ул. "Отец Паисий" в Несебър, близо до дома му. При взрива буквално бяха разкъсани телата на съпругата на Желязков - Тянка. На място умира нейният брат Славчо Дерелиев - известен с прозвището Ремирец и личният охранител на несебърския бос - Николай Бъчваров - Бъчи.

Стоян Димитров - Толупа, поръчител на атентата

 

Кероп Погосян - Руснака, извършител

Стоян Димитров, по прякор Толупа, получи доживотен затвор като поръчител на атентата. Кероп Погосян, който е състудент на женята на Димитър Желязков, и Иван Рибов също отнесоха такива присъди, тъй като бяха посочени от прокуратурата като директни извършители на касапницата.

И тримата твърдят, че нямат нищо общо и че са натопени. 13 години по-късно осъдените обвиниха следователя Иван Христов, че е разчистил пътя на Митьо Очите, който пък му се е отблагодарил с голям хотел в Слънчев бряг, намиращ се на метри от главния вход на РУ-Несебър. Става дума за хотел "Авеню". Земята под него била пък продадена на търг, на който се явили само бившата жена на следователя и настоящата му тогава приятелка. Никой друг бил допуснат. Намесени остават още имена, за които обаче доказателства, че са действали като протежета и в подкрепа на Митьо Очите и до днес не са намерени. 

Иван Рибов лежи зад решетките близо 20 години.

Иван Рибов

 


В категории: Темида


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
13
Коментара по темата
13.
Чико
14.09.2023 12:48:56
12
5
Жалко за тези буйни млади хора,изоставени семейства и дом.Тежка е съдбата им да бъдат докрая на дните си -затворени.Били са
МЛАДИ и са стнали жертви на мутренско време или ПРЕХОДА..
12.
Пенка смешката
13.09.2023 22:12:20
2
8
Една история за ганьовския Мими Салваторе Риина звяра и страховитите прокурори и бг карабинери един вид Джовани Фалконовци.
https://www.flagman.bg/article/183395
Бг звяра малко го сложили в шпагат а армията му от СОТаджии и фолкманекени взели Сл Бряг - Бургас за феноменалните 5 минути по-бързо и от Формула 1. Джовани Фалконовците-ченгели и прокурори-компаньонки на наркобоса, набързо спретнали и арестуяали Кравите от ТКЗСто затова че дръзнали да заплодят Страшилището, но......
Главната Крава се оказала бик с кересте до глезените иииии...
Рязко го стоварил върху тъпите стеахливи къртуни на Бургашкия Октопод от шперплат Риина и Фалконовци. Каква пародия! А науката твърди че Кравата нямала кересте.
Ами от кой тогава забременя Бургашкия Октопод?
https://www.flagman.bg/article/183395
Моля другарко а пък този ме стреля а другия ме ритна!
Лапай го бе ей!
Чухте ли го другарко? Иска да го цункам.
Еееее Салваторе-Сиким, ти нали беше стеашилище? Ся що рониш момини сълзи? Връщай съ в Бургъз да плашиш чингитата и прокърорите че нали виждаш? У Пазарджик и Кравитв имат керестета.
Ама господин съдия....
Не се обяснявай Мими връщай се у Бурвгъз и заедно с чингитата и прокурорите си вземете Водно колело и дружно въртете като Педалите! И да не забравите да си турите "Червени фенери" щото и труженичките от най-древната профвсия имат повече ташакторби от вас.
11.
До 5
13.09.2023 21:02:57
1
4
И къде е Николай Ганев?
10.
Чичо
13.09.2023 20:49:52
2
13
За Митьо Торбата ли става въпрос ? Реших да попитам да не би да бъркам.
9.
tobleron
13.09.2023 20:05:46
0
3
някой от чолакова чешма ще каже ли каква е истината?!
8.
?
13.09.2023 19:54:06
1
3
Вярно ли Митака взе Мамала?
7.
Svako
13.09.2023 19:44:14
1
9
Пак килАри,заплахи ,нема оправия. Дългото с първият коментар май забрави как Митьо раздаде на всеки от охраната си по един револвер , още на другия ден му носихме пакет в бара срещу тоха и не беше хич килАрски настроен. Аре да пишеш по реални коментари,че и други смешки се сещам.
6.
Антигона
13.09.2023 19:36:57
12
10
На кой ще му е ок да му убият жената и шурето и охраната ?
Да гният във затвора такива гадове .
5.
Широката до 3
13.09.2023 19:35:44
11
5
Много лесно бе анонимен.
Кое не е вярно? Ако не беше вътре щеше да е при Кравата при Николай Ганев при Мамалите дето запукаха на митака жена му и сина му.
Не знаеш къде са а?
Ами в някоя дупка. Щото аз съм широката-тясна хълка. Познат още като миньора копача на дупки.
И съм инкяр до гроб. Басииии инкяра.
4.
Даниел П
13.09.2023 17:30:20
19
5
Голям човек е Митака .
3.
До Широката 1
13.09.2023 16:58:09
7
18
Поздрави брат си в ада бе бастун
2.
Флагмански джурналист
13.09.2023 16:18:15
4
26
Били взривили жигулата на Митьо Очите....

През 2001-а година жигулите бяха най-предпочитаното транспортно средство на мафиотите в България.

Всъщност, жигулата няма нищо общо с Митьо Очите, освен че в нея беше заложена бомбата.
1.
Широката
13.09.2023 16:00:07
5
48
Да си стой по добре вътре жив и здрав , защото ако не беше вътре сега щеше да бъде във някоя дупка заровен .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори