×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Датата, която промени света. 22 години по-късно


Датата, която промени света. 22 години по-късно
Ще опитаме да представим пълна хронология на събитията от 11 сепмтеври 2001 г., за които едно цяло поколение няма поглед, защото просто не е било родено
11 Септември 2023, Понеделник, 16:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Почти четвърт век след падането на двете кули от Световния търговски център в Ню Йорк, остават още редица неотговорени въпроси

11.09.2001 г. би трябвало да говори много и до днес на всички, които бяха съвременници на събитията, разиграли се в Ню Йорк сутринта на тази дата. Те промениха света - към хубаво или по-скоро към по-лошо и 22 години по-късно продължават да формират начина на живот в западния свят, макар някои от сега вече имащите право на глас да не са били родени по това време и да не помнят какъв беше светът преди 11 септември 2001 г.

2977 човека загиват при падането на двете кули на Световния търговски център в сърцето на Голямата ябълка. В същия списък с жертвите са и убитите при удара над Пентагона във Вашингтон. 4 самолета в ранните часове на 11 септември биват отвлечени от общо 19 мъже с арабски произход, а събитията, които последват остават спорни и до днес, въпреки официалния доклад от Комисията 9/11.

Ще представим кратка хронология, с която да припомним какво точно се случи преди 22 години.

Телевизиите предават на живо случващото се в сутринта на 11 септември. Първоначално, още преди атентатите, описват утрото като "прекрасно"

5:45 ч. Мохамед Атта и Абдул Азис ал-Омари - двама от терористите, преминават през охраната на Международното летище в Портланд, Мейн. Качват се на самолет, извършващ граждански полет до Бостънското летище и след това стъпват на борда на Полет 11 от Американските авиолинии.

7:59 ч. Полет 11 излита от Бостън в посока Лос Анджелис. На борда са 76 пътници, 11 човека екипаж и петимата терористи.

8:15 ч. Полет 175 на Юнайтед Еърлайнс излита от Бостън, също в посока Лос Анджелис. На борда ас 51 пасажери, 9 човека екипаж и петима терористи.

8:19 ч. 20 минути след излитането на Полет 11, стюардеса на борда успява да се свърже с екипите на земята и да съобщи, че самолетът в този момент бива отвличан. Достъп до пилотската кабина няма.

8:20 ч. Полет 77 от Американските авиолинии излита от Дюлес, Вашингтон в посока Лос Анджелис. На борда са 55 пътници, 6 човека екипаж и петима терористи.

8:24 ч. Мохамед Атта, от борда на Полет 11, без да иска натиска грешен бутон и алармира кулата в Бостън за атаката. Опитал се е да натисне бутона, който да му позволи да говори с пасажерите.

8:37 ч. Повече от 13 минути по-късно. След като чуват думите на Атта от Полет 11, трафик контрола в Бостън съобщава за случващото се на военните и Националната гвардия. Те мобилизират изтребители да проследят самолета.

8:42 ч. От Нюарк, Ню Джърси, излита Полет 93 след забавяне на пистата. Пътува за Сан Франциско и на борда му има 33 пасажери, 7 човека екипаж и четирима терористи.

8:46 ч. Полет 11 - Боинг 767, се блъска в северната кула на Световния търговски център в Ню Йорк. Всички на борда умират веднага, както и неизвестен брой хора, които в този момент са в сградата. Заклещени над 91-ия етаж остават стотици служители на компании.

9:03 ч. Полет 175, също Боинг 767, се забива в южната кула на Световния търговски център в Ню Йорк. Всички на борда умират мигновено, както и неизвестен брой хора, които в този момент пият сутрешното си кафе на работното място в сградата.

9:05 ч. Тогавашният президент от Републиканската партия Джордж Буш-младши, се намира на посещение в основно училище във Флорида. Съобщено му е за случилото се пред децата, но той не реагира по очаквания начин, а запазва самообладание. По-късно пише: „Взех решението да не скачам рязко и да излизам от класната стая, за да не стресирам децата. Исках да им вдъхна чувство на спокойствие. Бил съм в достатъчно кризи и знам, че първото, което трябва да се направи, е лидерът да изглежда спокоен”.

9:28 ч. Започва атаката на последния излетял самолет - Полет 93.

9:37 ч. Полет 77 се забива в Пентагона. Умират моментално всички пасажери, както и 125 цивилни и военни в сградата.

9:45 ч. Въздушното пространство над САЩ е затворено при вече действащата операция „Жълта лента”. Всички цивилни самолети получават заповед да кацнат моментално на най-близкото до тях летище.

9:55 ч. „Еър Форс 1” излита от Флорида с президента на борда.

9:57 ч. Пасажерите от Полет 93 се бунтуват и нападат пилотската кабина, където е терориста Джара. Пилотът започва да върти самолета наляво и надясно в опит да потуши бунта.

9:59 ч. За шок на всички, със скоростта на земното ускорение, пада южната кула на Световния търговски център.

Последният разговор на Кевин Косгроув - един от хората, заклещен над ударените етажи, който не може да бъде спасен заради пожарите

Тийнейджъри в Ню Йорк пият бира сутринта на 11 септември, докато кулите горят. Докато се снимат, пада първата от тях. (Внимание: Силен звук)

10:02 ч. Полет 93, вероятно заради борбата на пътниците с терористите на борда, пада на празно поле в Шенсквил, Пенсилвания. Неясно е и до днес коя е била неговата крайна цел, но най-вероятно или Белия дом, или сградата на Капитолия.

10:18 ч. Президентът Буш издава заповед всички самолети, които до този момент не са кацнали, да бъдат свалени. По това време всички отвлечени самолети вече са се разбили, но президентът и екипа му все още не са запознати, че Полет 93 се е разбил.

10:28 ч. За още по-голям шок пада и Северната кула на Световния търговски център.

10:53 ч. Секретарят по отбраната Доналд Ръмсфелд заповядва на въоръжените сили да преминат в по-високото ниво на опасност - ДЕФКОН 3.

6:37 часа по-късно пада сграда 7 от Световния търговски център. Сградата не е удряна от самолет и се намира сравнително далеч от мястото, където двете кули падат повече от 6 часа по-рано.

Сграда 7 пада по този начин, повече от 6 часа след атентата. Тя не е удряна от самолет

 

22 години по-късно тези събития продължават да оттекват като една от най-бруталните атаки над САЩ, сравнима може би единствено с Пърл Харбър, която обаче е извършена във време на глобална война.

9/11, както е позната датата в САЩ, е пряка и непряка причина за две войни, една от които продължи буквално до миналата година. Въведени са редица политики, които към момента звучат нормални, но тогава граничеха с тиранията.

17 септември 2001 г. Президентът Джордж Буш оторизира след таен меморандум нови права за ЦРУ, според които разузнаването има право да задържа всеки, за които се счита, че представлява „продължаваща, сериозна заплаха” за Щатите. Вследствие на това по целия свят изникват „черни места”, където затворници се държат без знанието на публиката.

18 септември 2001 г. В контекста на любопитна атака с антракс в САЩ, Буш подписва резолюция, приета от Конгреса, която гласи, че на президента се дават всички права да използва „всякаква нужна и необходима сила” срещу тези, които са „планирали, организирали, извършили или помогнали” за атаката на 11 септември. Първоначално администрацията използва тези си права за атака над обявената за терористична организация „Ал Кайда”, която оперира в Афганистан. Документът се казва AUMF и до днес се използва. Съгласно него са атакувани общо най-малко 14 държави в Африка и Южна Азия, както и няколко удара с дрон по времето на Барак Обама.

20 септември 2001 г. Обявена е „Глобална война срещу тероризма”. В адрес пред нацията Джордж Буш обявява създаването на нова агенция „Хоумланд секюрити”, която да пази населението от бъдещи атаки. Той настоява талибаните, които към онзи момент управляват Афганистан, да предадат Осама бин Ладен - главата на Ал Кайда, и ги предупреждава: „Или сте с нас, или сте с терористите”.

7 октомври 2001 г. Започва инвазията на Афганистан. НАТО използва за пръв път в историята си Член 5, който гласи, че „Атака срещу страна-членка, ще се счита за атака срещу цялото НАТО”. Великобритания и САЩ започват бомбардировки по цели в Афганистан. След дни следва и стъпването на сухопътни войски в арабската държава. Водената от САЩ инвазия, наречена Операция „Издържлива свобода”, е подкрепена от местни, противопоставящи се на талибаните хора, както и от войници от общо 27 страни-членки на пакта.

1 година по-късно, по неизвестни до момента причини, пред Генералната асамблея на ООН, на 12 септември 2002 г., Буш произнася ултиматум пред лидера на Ирак - Саддам Хюсеин. Говори се за оръжия за масово поразяване и нарушения на редица споразумения, датиращи още от предходната война през 1991 г. - по времето на Буш-старши. Разбира се, съобщава се, че някои от членовете на Ал Кайда са в Ирак.

1 месец по-късно, на 16 октомври, Конгресът дава съгласие да бъде обявена война на Ирак.

Инвазията в Ирак и до днес се счита за незаконна. В първите 3 години, над 670 000 човека загубиха живота си там, а някога проспериращата страна бе срината със земята и Саддан Хюсеин - публично екзекутиран

 

20 март 2003 г. Започва войната в Ирак Операция „Иракска свобода”. Коалиция, съставена основно от САЩ и Великобритания нахлува в Ирак и бързо унищожава съпротивата. На 1 май Буш обявява край на големите военни операции в страната, но това е само началото на продължила почти 10 години окупация, която завърши с гражданска война и последвалото създаване на Ислямска дъражва. И до днес генералният секретар на ООН по онова време Кофи Анан, настоява, че войната е стартирана в нарушение на международното право, а оръжия за масово поразаяване и връзки на Садам с Ал Кайда така и не са открити. Междувременно Саддам Хюсеин е публично екзекутиран чрез обесване - видео от което все още може да бъде намерено в дебрите на интернет.  Остават много въпроси, които и до момента не са отговорени.

 

Как падат кулите? Официално - заради блъсналите се в тях самолети и заради изтеклото гориво, което в рамките на приблизително 1 час пожар, стопяват стоманената конструкция на небостъргача, тя поддава под тежеста и започва да пада с „палачинковия ефект”. С други думи - когато единият етаж пада върху този под него, тежестта става по-голяма и постепенно цялата сграда пада по този начин. В основите си. Колко това отговаря на истината, никой не може да опровергае или потвърди категорично, защото Комисията се е изказала и това е официалната версия за събитията.

Как неопитни пилоти правят екстремни маневри с тежките самолети, за да се ударят безпогрешно в целите си? Никой не знае. Действително обаче маневрите, извършени от терористите, са много сложни. Някои от тях включват спираловидни спускания с висока скорост, които са на практика непостижими дори с изтребител от най-големите асове в авиацията. Опитът на терористите се е изразявал в прекарани часове на симулатор и няколко неуспешни полета на малък самолет „Чесна”, който едва не завършва с катастрофа.

Какви са експлозиите, описани от пожарникари в сградите, мигове преди те да се срутят? Никой не знае и никой не казва. Но свидетелските показания в този период са категорични - всички са чували глухи последователни експлозии, идващи от по-ниските етажи на сградите. Както и дим, излизащ от някои от прозорците на Световния търговски център - от неударените етажи, непосредствено преди срутването.

Пожарникари на 11 септември говорят за "вторични експлозии" малко преди да падне първата кула. Те изглеждат по този начин, защото сградата е рухнала буквално върху тях. Били са в лобито

 

Как сградите падат точно в основите си? Физиката спори по темата. Кулите падат за много кратко време - на практика със скоростта на земното ускорение 9.8м/с^2. Още при живото предаване на рухванията, които у нас бяха в късния следобед, преките съвременици ще си спомнят едно чувство, че това, което се вижда от екрана на телевизора, прилича на сцена от филм. А скоростта, с която сградите падаха, подозрително напомня на контролирано събаряне. Официално това е отречено.

Как пада Сграда 7? Повече от 6 часа и половина след падането на двете кули, рухва и Сграда 7, за която към този момент се знае, че в нея са бушували пожари, избухнали заради падането на отломки от небостъргачите. Няма данни сградата да е удряна от терористичен атентат. Начинът, по който тя пада в късния следобед местно време, също подозрително много напомня на контролирано събаряне.

Какво удря Пентагона? Интересно е, че докато самолетите, ударили двете кули, успяват да нанесат такива щети, че да ги съборят, самолетът, който удря Пентагона не успява да направи това. Съборена е само част от едно от крилата на сградата.

Как останаха непокътнати паспортите на Мохамед Атта и Сатам ал-Сугам - и двамата терористи от Полет 11? След огромния пожар, след падането на небостъргача, след всички руини, паспортите бяха открити почти непокътнати.

 

Едно цяло поколение днес не помни тези събития. Не помни и не се интересува, защото просто не е било родено. Но животът му в немалка степен е продиктуван именно от 11 септември 2001 г. - датата, за която съвсем спокойно може да се твърди, че промени политиката в глобален мащаб.

 


В категории: Политика


Флагман.БГ Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър 16/05/2024, Четвъртък 17:21 0
15
Коментара по темата
15.
Буш и ко
12.09.2023 14:50:02
0
0
Знаеха, че ще ги нападнат, но използваха атаката като предлог да нападнат Ирак, за да им откраднат нефта и да направят гигантски бизнес. Вицето Дик Чейни стана милиардер покрай Халибъртън, други компании като Блекуотър също спечелиха десетки милиарди от договори.
14.
кой е гледал филма
12.09.2023 13:31:47
1
0
Where did the towers go ?
13.
Четете бе
12.09.2023 06:08:36
2
1
Атенторите са ясни,да видим обаче кой печели от цялата работа,за да разберем кой стои зад всичко.Има написани книги по въпроса,но никой не им обръща внимание,защото и Уолстрийт е в кюпа.Съвсем случайно няколко седмици преди атентатите някои залагат на опции за срив в цената на акциите на авиокомпании,застрахователни компании и т.н. компании засегнати компании.По една случайност част от тези опции идват банка под крилото на Дойче банк.Преди да премине към Дойче банк шеф и е бил.........Може да си проверите.На хората с акъл може и да им просветне откога съществената за Еврейския Съюз банка е яхната от когото трябва.Сега наркоманизираните и алкохолизирани европендухари ще ми набият минусите,заради неудобните факти показващи защо евротратките са толкова наведени спрямо влиянията отвъд Океана.Божката и Русчев може да се разровят по въпроса.
12.
Гунчо
11.09.2023 22:35:29
4
3
Много хубаво си ги удариха кулите,да бяха съборили и белият дом
11.
Помня
11.09.2023 21:28:23
3
6
На живо като го предаваха по телевизията. Гледах по бтв 9-10 годишен и се чудех какво става. Лека им пръст на загиналите, факт е че където и да си трагедията може да сполети. Tогава нямахме силно развита мрежа,а dial up интернет и много новини се научаваха единствено от вестниците и телевизията. Сега почти не пускам телевизора а си лежа пред компа и научавам информация от интернет.
10.
Haha
11.09.2023 21:24:21
6
5
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК АМЕРИКАНЦИ ПРАЗНИ !
9.
Зейнеб
11.09.2023 21:07:54
4
6
тия сгради не ги ли купи един маняк 2 седмици преди да се разшурат за 3.2 милярда на изплащане и му ги опростиха, и построиха нови за сметката на гражданите ?
8.
Марин Габриела
11.09.2023 20:44:16
2
10
интересно как в горяща сграда която се срутва до основи се запазва паспорта/личната карта на терориста от самолета който се блъсна в сградата
7.
При условие
11.09.2023 20:29:59
2
6
че ние 4 години не можем да почистим след едно наводнение на едно село, ако това се беше случило при нас сигурно още щяхме да разчистваме отломките!
6.
Болен
11.09.2023 17:03:31
10
15
Никой не го интересува тези кравари американски.Така им се полага бомби бомби. Никой не скърби за техните жертви не ни пука за тях .
5.
лъжливото овчарче
11.09.2023 16:56:12
3
13
да да всичко е верно
4.
ХХ
11.09.2023 16:49:47
6
17
Американски фейк.
3.
вЕрвам
11.09.2023 16:25:35
6
30
Нарочените за терористи араби, записали курс за управление на малки лекомоторни самолети.
След няколко занимания се качили на Боинги и го подкарали все едно са професионални пилоти.

Най-успешните измами са когато ти ги правят пред широко затворените ни очи !
2.
Червенокож дивак
11.09.2023 16:11:44
7
33
ПОРЕДНАТА КРАВАРСКА ИЗМАМА
1.
Брееей
11.09.2023 16:11:21
0
19
От статия за моста между Ахелой и Царево отодохте на 11/09 хаххаха
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Карнобатски студент спечели титла от Национален шампионат Карнобатски студент спечели титла от Национален шампионат Проблем: Все повече ученици употребяват алкохол Проблем: Все повече ученици употребяват алкохол Специалистите съветват да се потърси навременна помощ Кирил Петков катастрофира с кола на НСО Кирил Петков катастрофира с кола на НСО Не е ранен, но има пострадали от другия автомобил  37-ото Европейско първенство по карате киокушин ще се проведе във Варна 37-ото Европейско първенство по карате киокушин ще се проведе във Варна Мащабното мероприятие се организира от БКА – ИКО България, с председател световният шампион Шихан Емил Костов Хванаха криминоген от Средец с 9 гр канабис Хванаха криминоген от Средец с 9 гр канабис В раницата му ченгетата намерили буркан с глави суха зелена тревна маса Каквото е новото нормално: Детето ти да отиде училище преоблечени като котка и да мяукат в час по математика ли? Каквото е новото нормално: Детето ти да отиде училище преоблечени като котка и да мяукат в час по математика ли? Това, разбира се е голям купон, а и учителката е притисната от новите морални норми и няма да може да го изхвърли от стаята за да не бъде дадена под съд за дискриминация Скандални разкрития за федерацията по вдигане на тежести, парите отишли за екскурзии в Куба и Швейцария Скандални разкрития за федерацията по вдигане на тежести, парите отишли за екскурзии в Куба и Швейцария Извършени били много сериозни нарушения, което е причина за спряното финансиране от страна на Министерството на младежта и спорта към нея Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър Церемонията, с която ще бъде отбелязано началото на летния сезон у нас, ще започне в 18 ч., пред портите на Старинен град Несебър Брутално евтини череши на пазара в Бургас, но размерът им има значение Брутално евтини череши на пазара в Бургас, но размерът им има значение Климатичните промени донесоха и нещо хубаво по нашите географски ширини Спортна зала "Младост" ще е домакин на боксов турнир за Купа Бургас Спортна зала "Младост" ще е домакин на боксов турнир за Купа Бургас Домакин и организатор на проявата е боксов клуб „Роял“, входът е свободен
Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори