×
София Парламентарни избори 2023 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как Русия се учи от грешките си, за да забави контранастъплението на Украйна


Как Русия се учи от грешките си, за да забави контранастъплението на Украйна
Украйна освободи много села, но плати твърде скъпо - със стотици жертви
11 Септември 2023, Понеделник, 21:30 ч.
Автор: Флагман

По оценки на САЩ руската армия е претърпяла големи загуби в условията на хаотичното настъпление

Три месеца след началото на украинското контранастъпление руските окупационни сили до голяма степен успяват да задържат позициите си, като често се учат от миналите си грешки, коментира в анализ за войната в. "Вашингтон пост".

Вестникът отбелязва, че руската армия е възстановила унищожените части, сменила ги е с нови и е премина от мащабни нападения към защита на силно укрепени фронтови линии, като е показала, че въпреки тежките загуби Москва е готова да се окопае за дълъг период от време и да изчака решимостта на западните поддръжници на Украйна да намалее.

Сравнително добре организираната руска отбрана показва завръщане към дългогодишната военна доктрина на Москва и свидетелства за промяна в сравнение с първите дни на войната, когато на висока цена Русия прекалено много напрягаше силите си, за да навлезе в територии, които не можеше да задържи, коментира "Вашингтон пост".

"Това е пример за адаптиране", смята Ян Матвеев, руски военен анализатор на "Фондацията за борба с корупцията", основана от лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални. "Те използват опита си от тази война", за да се борят с украинските сили до краен предел, твърди той.

Въпреки че украинските сили отбелязаха ограничени успехи в усилията си да прекъснат южната сухопътна връзка на Русия към полуостров Крим, според критиците притокът на западно оборудване и продължилото месеци наред обучение от страните членки на НАТО за водене на сложни маневри по време на контраофанзивата не са довели до значимия успех, на който Вашингтон се надяваше, като Украйна продължава да разчита на една остаряла тактика - обстрелване на руските позиции с артилерия.

Подновяването на руските нападения срещу окупирания преди това от Москва и отвоюван от Украйна североизточен град Купянск показа, че Русия все още може да напредва. Но според експерти тези нападения могат да бъдат определени като част от отбранителната стратегия - ход, който да попречи на украинските сили да се концентрират на юг, отбелязва американският вестник.

"Те го правят, защото фронтовата линия в Украйна е много дълга", каза в интервю за "Вашингтон пост" Андрей Беседин, ръководител на военната администрация на Купянск и изпълняващ длъжността кмет на града. "Те просто хвърлят войниците си в месомелачката", добави той.

Русия се е прегрупирала

По оценки на САЩ руската армия е претърпяла големи загуби в условията на хаотичното настъпление през миналата година, като някои нейни части са били почти напълно унищожени, отбелязва "Вашингтон пост".

Но тя успя да се възстанови въпреки признаците на нисък морал и объркване във висшите ешелони на военното ръководство след бунта през юни на наемниците от частната военна компания "Вагнер", коментира вестникът. Изтощените редици са попълнени с "частична мобилизация", чрез която в армията са призовани стотици хиляди мъже, както и с набиране на войници от затворите - тактика, възприета от частната компания "Вагнер".

Британското министерство на отбраната през пролетта изчисли, че Русия изглежда разполага с приблизително същия брой войници, както в началото на нахлуването - около 200 000 души, разпределени в 70 бойни полка и бригади, организирани в пет административни "окръга", защитаващи фронтови линии, които се простират на около 965 километра.

Според последните оценки на украинските власти около половината от руските сили са съсредоточени в североизточната част на страната, далече от центъра на контранастъплението.

Преди войната украинската армия наброяваше около 250 000 души, като имаше планове тя да се разшири. Както Русия, така и Украйна имат значителни загуби, като по-рано тази година американски и европейски официални представители изчислиха, че във войната са убити или ранени 120 000 украински войници, както и около 200 000 руски войници - цифри, които постоянно нарастват.

Традиционната военна теория предполага, че за да постигнат успех, настъпващите сили се нуждаят от поне три пъти повече войници, отколкото тези, които са в отбрана, посочва в анализа си "Вашингтон пост".

"Всички използват тези цифри и всички ги ненавиждат", каза Марк Кансиън, офицер от запаса на морската пехота и експерт по отбраната в Центъра за стратегически и международни изследвания, мозъчен тръст във Вашингтон. "Но в ситуация като тази с подготвена отбрана ви е необходимо повече от три към едно. Може да бъде шест към едно, 10 към едно", твърди той.

Загубите на руската армия са разпределени неравномерно. Докато Москва хвърляше войските си от някои части или цели военни окръзи в битка, тя задържаше други. Западният военен окръг на Русия, замислен като авангардна сила на страната срещу противниците от НАТО, пострада значително в началото на войната.

Части от този военен окръг, включително някога високо ценената Първа гвардейска танкова армия и Шеста смесена армия, участват в настъплението към Купянск, каза Каролайна Хърд, анализатор за Русия в Института за изследване на войната, вашингтонски мозъчен тръст. Изглежда, че изтощените части са били възстановени с наборни войници.

"Те са едва ли не параван за това, което са били", каза Хърд, като добави, че Първа гвардейска част миналата година се е оттеглила толкова бързо, че се е превърнала в "най-големия донор на танкове за украинската армия".

Въпреки това Южният военен окръг на Русия, който пое основната отговорност за защитата на окупираните територии в стратегически важната Запорожка област, бе държан в резерв в началото на войната и успя да посрещне контранастъплението на Украйна със свежи, но опитни сили.

Тези войници прекараха месеци, като се "окопаваха и подготвяха за точния вид отбранителни операции", които извършват, каза Хърд.

Южният военен окръг, отговарящ в рамките на Русия за територията, граничеща с Украйна и Грузия, е "развъдник" на иновации и се представя по-добре от другите окръзи, каза Чарлз Бартълс, анализатор за Русия в Службата за чуждестранни военни изследвания, изследователски център във Форт Ливънуърт в щата Канзас.

Русия до голяма степен е изпратила мотострелкови бригади, които се състоят от около 8000 пехотинци, заедно с тежко въоръжение като танкове и артилерия за защита на фронтовите си линии в южната част на страната. Според анализатори на публично достъпни източници отбраната на Русия съчетава неопитни части, съставени от освободени затворници, с по-елитни части от руския флот и формированията "Спецназ" или специалните сили.

Има съобщения, че 64-а мотострелкова бригада, част от 35-а армия от Източния военен окръг, е на първата отбранителна линия край град Орехов. Бригадата, свързвана с явни военни престъпления в киевското предградие Буча в началото на войната, бе удостоена с почетно звание от руския президент Владимир Путин през миналата година за "масов героизъм и храброст".

Според използващата публично достъпни източници разузнавателна организация "Черна птица" Русия използва специалните части, за да се включи като бързо подкрепление. Някои войници от тези групи, които са подчинени на руското военно разузнаване, са били прехвърлени по въздух до фронтовата линия в началото на контраофанзивата.

Сред тях са 22-ра специална бригада на "Спецназ", за която се съобщава в изтеклите американски класифицирани военни документи, че е претърпяла големи загуби, достигащи до 95 процента, в началото на войната - отчасти поради това, че Русия е разчитала на нея за фронтови операции. Не е ясно как е било възможно тя да се върне толкова бързо дори за частични операции, тъй като частите на "Спецназ" обикновено се нуждаят от години обучение.

Обратно към руската военна доктрина

Още миналата година руските сили "все още мислеха, че могат отново да преминат в настъпление и да завземат голяма част или дори цялата територия на Украйна", каза Кансиън. "Сега те се опитват да задържат това, което вече са окупирали", добави той.

В южната Запорожка област, която е център на контранастъплението, окупационните войски не са постигали успехи в продължение на цяла една година. Вместо това те прекараха месеци в изграждането на многостепенни укрепления, отбелязва "Вашингтон пост".

Този подход представлява завръщане към традиционна постановка на руското военно мислене - съсредоточаване върху обучението за отбранителни операции поради страх от нападение от Запада, коментира вестникът.

"Подготовката на този вид отбранителни позиции е нещо, което командирите разбират и което им е набивано в главите още от времето, когато са били кадети", посочи Дара Масикът, руски военен анализатор в американския мозъчен тръст "Ранд корпорейшън".

В статия от април в списанието на руския военен елит "Военна мисъл" се появи рядко срещано публично признание, че акцентирането на Русия върху нападението ѝ е струвал скъпо. Въпреки че в статията не се споменава Украйна, тя очертава една реалистична, дори песимистична тактика за защита на ключово важни райони срещу един "превъзхождащ" враг.

Александър Романчук, който е един от съавторите на статията, по това време е ръководител на военна академия в Москва. Оттогава той поема отбраната срещу контранастъплението в Запорожка област.

Целта на многостепенните отбранителни линии на Русия е да забави и изтощи украинските сили. Дори и да пробият фронтовата линия, те трябва да се сражават със свежи руски сили, укрепени на втора или трета линия, посочва "Вашингтон пост".

Вестникът отбелязва, че значителната употреба на противопехотни мини от страна на Русия е ключово важна част от нейната отбрана. Руските войски използват инженерната система за дистанционно миниране "Земледелие", която разпръсква мини от ракети, позволявайки бързо повторно миниране на разчистените райони, като създава също минирани окопи и подредени накуп мини, за да заблудят настъпващите сили.

Руските артилерийски части, които също са ключово важни за отбраната, се определят като усъвършенствани, способни да идентифицират нови цели и да предприемат нападения за броени минути.

Въпреки че руската армия може да е в състояние да организира компетентна отбрана, има признаци, че тя все още страда от пагубни недостатъци. Според Джеймс Ранд, военен анализатор в частната фирма в областта на сигурността "Джейнс", понякога тя организира нападения на ниво взвод, включващ само три танка и няколко десетки войници. Стратегията, макар и разумна, може да показва и липса на ресурси.

"Те изпитват голям недостиг от бронирани машини на разположение", твърди Ранд. Използващата публично достъпни източници разузнавателна организация "Орикс" съобщи, че е потвърдила загубата на 2296 танка от страна на Русия във войната, което е повече от половината танкове, с които тя започна.

След бунта на частната военна компания "Вагнер" структурата на руското военно ръководство изглежда остава объркана. Руският генерал Сергей Суровикин, възхваляван военен командир, бе изваден от строя заради предполагаемите си симпатии към "Вагнер", като бе отстранен от поста началник на военновъздушните сили миналия месец.

Оттеглянето на "Вагнер" отстрани от бойното поле до 20 000 опитни бойци. Експертите твърдят, че напускането на "Вагнер" е видно от разнородната смесица руски войници, които го замениха в източната част на Украйна, отбелязва по-нататък в анализа си "Вашингтон пост".

Според вестника сегашната стратегия на Русия може да се изправи пред нова вълна от предизвикателства. Макар и части като 58-а армия да са били със свежи сили, когато е започнала контраофанзивата, те са атакувани от месеци, посочи Масикът. Изглежда, че Русия е готова да "раздроби частите до степен, в която те вече не са боеспособни", коментира анализаторката на "Ранд корпорейшън".

Командирът на 58-а армия обяви миналия месец, че е бил принуден да напусне поста си заради критики към този нечовешки подход.

Възможно е Москва да е възприела тактика на изчакване, разчитайки да изтощи редиците на Украйна или нейните поддръжници да загубят вяра. Някои украински официални представители обаче твърдят, че Русия не се е отказала да завзема земи и Купянск е само началото.

"Ясно разбираме, че врагът не се е отказал от болезнените си надежди за окупация на целия регион", каза губернаторът на Харковска област Олег Синегубов.

Някои проруски военни фигури изглежда са съгласни с това, отбелязва "Вашингтон пост". Вестникът обръща внимание на думите на командира на проруските сепаратисти в самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Ходаковски, който написа в масово споделян пост в "Телеграм" миналия месец: "Не можеш да спечелиш, когато си в отбрана".

Източник: БТА


В категории: Войната в Украйна


16
Коментара
Флагман.БГ Синът на Динев става барета Синът на Динев става барета 30/09/2023, Събота 16:41 12
16
Коментара по темата
16.
така така
12.09.2023 07:58:53
11
15
Украйна от доста време е фира и не знам за какви офанзиви и настъпления пишете.. даже малкото човече наркоман зеленски се покри нещо от известно време
15.
Глупав "анализ"
12.09.2023 07:18:34
14
17
Войната свърши !
Капитулацията на украйната е въпрос на време и изцяло зависи от плановите на Русия.
Смляха ги като мелница жито.
Бавно, постепенно зърно по зърно.
Дамо в милницата Бахмут отидоха над 80 000.
А сега в това контранастъпление.
И всичко това срещу цялото НАТО само със затворници, наемници и доброволци.
От тук нататък Путин ще изчака да се договори с новият амер Президент.
И както Ковида изчезна за един ден така и войната ще изчезне в медиите за ден.
А жертвите.. Бог да ги прости !
Загинали заради чужди планове.
Зеленски е сатанист, гонител на Православието !
14.
До 10
12.09.2023 06:36:10
11
11
Русия дава изключително малко жертви,според повечето американски анализатори,съотношението е 1:8
13.
*********
12.09.2023 02:18:16
3
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
12.
Как се учи
12.09.2023 02:15:52
3
7
Никак
11.
1
12.09.2023 00:13:51
12
21
Мръсни тъпи орки чао сте бе капути Киев 3дни а въпрос на време е жуже до 2 3 месеца ще му светят маслото и тогава ще ревете кат вдовица за уй
10.
XX
11.09.2023 23:01:40
19
17
Русия също дава много жертви. Но да се надяваме да са 1:3. Един руски затворник срещу двама обучени в НАТО урки и един азовец.
9.
Защо
11.09.2023 22:29:52
2
18
Защо още няма регулация от страна на Държавата за автотенекиджийските услуги.Къде са тия келеши от Народното събрание или говорят глупости само.
8.
Петр 1
11.09.2023 22:29:26
22
33
Много ви се иска Русия да сгреши...Ама няма да ви се получи...!!!Направиха жестока хватка и бавно затварят клещите и душат укрите.Само не разбирам от кога наричате напредък това да стъпваш върху минирани полета,да губиш по 7-800 души наден,и с цялата си глупост да обявяваш пред света ,че си напреднал с 500 метра в някакво си село...Можеш да напреднеш в реална схватка,ако има насреща войници.Руснаците минираха достатъчно десетки хиляди километра ,а тези клетници укрите,верни до хипер глупост на своя откачен президент ,отиват безплатно и безотговорно да умрат....Мечката е умно животно.Тежко и горко на всеки,който я изкара от бърлогата и посред зима.Тогава е особено прецизна и мачка наред.
7.
123
11.09.2023 22:28:13
17
25
Поредната неграмотна във военностратегическо отношение статия. Явно автора не е пипал автомат и не е имал възможност поне да участва в някакви бойни действия. Истината:Русия бавно иметодично смила организираните в бригади украински войски и предаденото им западно въоръжение и техника. Украйна все повече се превръща в полигон на новите руски оръжия и военни технологии. Над 400000 убити и 3 пъти повече безвъзвратно загубени войници поради сериозни наранявания. Това е г-н Б. Божков истината независимо минусите които ще напишете автоматично.
6.
Хххх
11.09.2023 21:55:18
26
31
Флагман,какви стотици жертви? Стотици хиляди да,но стотици …хаха!Русия ползва една много интересно тактика,с която дава минимум жертви,настъпва леко,после се отдръпва,украинците се връзват и тръгват в настъпление.Руснаците пращат авиацията и всичко приключва!Едно и също всеки ден.Има много карти,гледайте ги,сравнявайте си информацията и с други информатори,и руски и украински и американски,и тогава пишете за жертви и загуби.Точно американците казват,че загубите са 1:8 в полза на руснаците,или за всеки убит руснак,умират 8 украинци.Какви загуби търпят руснаците? Смях!
5.
Z
11.09.2023 21:48:23
13
5
Дотам ...
4.
Svako
11.09.2023 21:48:00
21
26
Ма кво се учи на лельо руска, преди 3 часа влезе задължителна директива коли , каравани,колела с руски номер са забранени в Евросъюза. Огледай се малко. Чудото Китай приключи. Оня арабски разбойник,дето задмина Пригожин,насичайки журналиста Хашоги вика днес :
" Мечтата ни е след години и ние в Брикс да станем като в Европа"
Не знам дали пияните бляди се учат, ма тука нищо не научихте.
3.
Бако тш
11.09.2023 21:45:35
1
4
Ми не....
2.
Az
11.09.2023 21:39:31
27
27
ХАХАХАХА
ПОРЕДНАТА ПОРЪЧКОВА ПОВЪРНЯ
ИЗБЪЛВАНА ОТ евроГЕЙСКО МЕКОТЕЛО
ХАХАХА
СЛАВА РОССИИ
1.
Boli
11.09.2023 21:38:58
6
13
Ma fara
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тръмп: Ще застреляме всеки крадец (ВИДЕО) Тръмп: Ще застреляме всеки крадец (ВИДЕО) Вместо икономически национализъм, либералите ни предлагат ултраляв марксизъм Тя беше тв звезда, а днес е най-обикновена врачка Тя беше тв звезда, а днес е най-обикновена врачка Трансформацията е настъпила през януари, когато претърпя тежка операция на коляното Българите са купувачи на 80 % от баклавата в Одрин и 50 % от козметиката Българите са купувачи на 80 % от баклавата в Одрин и 50 % от козметиката Когато идват в Одрин, българите харчат между 1000 и 1500 лева за ден, изчислили са съседите  Това левче от соца вече струва два бона Това левче от соца вече струва два бона . Еднолевката е извадена от обращение в края на 1996 г., като дотогава българските пари са били обезпечени със злато Прадядо й беше комунистически диктатор, а тя е моден дизайнер и стяга сватба Прадядо й беше комунистически диктатор, а тя е моден дизайнер и стяга сватба След като завърши моден дизайн в престижния институт „Марангони“ в Италия, Андреа се върна в България и тръгна по стъпките на своята майка Щастливо събитие до дни очаква панелист на Гала Щастливо събитие до дни очаква панелист на Гала Георги Блажев скоро ще стане татко Да се забрани на руски автомобили да влизат в България, настоява Делян Пеевски Да се забрани на руски автомобили да влизат в България, настоява Делян Пеевски Депутатът обръща внимание на министрите, че изпълнението на всички решения на ЕК е от ключово значение за присъединяването на България към Шенген Как се издържа този участник от Игри на волята Как се издържа този участник от Игри на волята Елвиса се издържа с печалбите от играта, а не от родителите си, както на няколко пъти натъртиха други участници в рuалитито Областният управител на Бургас Пламен Янев търси ново решение за пропадащата крайбрежна алея към кв."Сарафово" Областният управител на Бургас Пламен Янев търси ново решение за пропадащата крайбрежна алея към кв."Сарафово" Трябва да убедим министъра на туризма, че този проект е важен за региона, каза Пламен Янев Помощта при бедствия зависи от общините, обявиха от социалното министерство Помощта при бедствия зависи от общините, обявиха от социалното министерство Казаното от министерството е важно в контекст на неясноти на местно ниво из страната относно темпа на средствата
Защо правителството на САЩ може да спре работа до 24 часа Защо правителството на САЩ може да спре работа до 24 часа До подобна ситуация се стига, когато Конгресът не успее да приеме някаква част от финансовото законодателство Мелания Тръмп предоговори брачното си споразумение Мелания Тръмп предоговори брачното си споразумение Насред слуховете за развод, които датират от години, към момента все пак е ясно – дори и да се случи това, бившата президентша ще излезе по-богата и уверена от разлъката Най-малко шестима са загинали при страшна катастрофа с автобус Най-малко шестима са загинали при страшна катастрофа с автобус На мястото на инцидента са изпратени много полицейски екипи, пожарникари, линейки Защо в СССР убиват откривателя на изкуствената кръв Защо в СССР убиват откривателя на изкуствената кръв Феликс Белоярцев създава животоспасяващия перфторан 18 кандидат кметове вече победиха – нямат конкурент 18 кандидат кметове вече победиха – нямат конкурент Повечето от тях са издигнати от ДПС, има и от местна коалиция, в която са ГЕРБ, “Обединени земеделци” и “Консервативна България” ООН се готви за 120 хиляди бежанци в Армения ООН се готви за 120 хиляди бежанци в Армения Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обеща да гарантира безопасността на арменците в Карабах, но каза, че неговият "железен юмрук" е оставил идеята за независимост на региона в историята Затварят за туристи една от световните топ забележителности Затварят за туристи една от световните топ забележителности Посещенията на Храма на кондора и Храма на Слънцето, както и Интиуатана, изваяна каменна структура, свещена за инките, са "временно затворени за посетители" B ĸaĸви вaлyти ocнoвнo ce paзплaщa Pycия пpи външнaтa cи тъpгoвия B ĸaĸви вaлyти ocнoвнo ce paзплaщa Pycия пpи външнaтa cи тъpгoвия Oт миниcтepcтвoтo yтoчнявaт, чe ocнoвнaтa вaлyтa пpи външнo-тъpгoвcĸитe paзплaщaния cи ocтaвa pyблaтa Гърция не помни такова наводнение: Водата в равнината Лариса е над 6 метра Гърция не помни такова наводнение: Водата в равнината Лариса е над 6 метра Много райони са без ток и вода, "Елиас" се оказа по-разрушителна от "Даниел" Футболист виси на мост, заплашва да се самоубие Футболист виси на мост, заплашва да се самоубие 22-годишният френски полузащитник пристигна в клуба от Локомотив Москва през 2022 година срещу сумата от 12 милиона евро
Емил СОКОЛОВ, политолог: Емил СОКОЛОВ, политолог: Хекимян ще трябва да отговори какво са му предложили и колко са му платили Виц на деня Виц на деня - Днес поставих ултиматум на началника си - или ми вдига заплатата, или напускам.
- Е, и какво?
- Ами, поспорихме и стигнахме до компромис... Той няма да ми вдигне заплатата, а аз няма да напускам.
Виц на деня Виц на деня Закон на алибито:
Ако кажеш на шефа си, че си закъснял, защото си спукал гума, на следващата сутрин ще спукаш гума.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Най-сигурният начин да заставите жена си да ви слуша внимателно е да говорите на сън.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече