×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ДПС вече действа не „тихо и отзад“, а шумно и с Пеевски напред


ДПС вече действа не „тихо и отзад“, а шумно и с Пеевски напред
Някои анализатори обясниха метафорично, че ГЕРБ довела любовницата си ДПС вкъщи след брака си с ПП-ДБ
Ключови думи: Бойко Борисов, ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ
08 Септември 2023, Петък, 20:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: ГЕРБ

Партията на Доган постепенно получава все повече позиции в управляващото мнозинство

ДПС, изглежда, ще има все по-сериозна роля в управляващото мнозинство на ГЕРБ и ПП-ДБ. Такива са индикациите в началото на новия политически сезон след лятната ваканция.

В разговорите на лидерско ниво между ГЕРБ и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), които се провеждат периодично, в петък са се включили и представители на ДПС. Това разкри пред репортери председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Нека не „опаковаме“ срещата като лидерска или такава на коалицията; важното е, че днес се проведе среща между подкрепящите правителството партии, на която в много работен и делови порядък уточнихме важните приоритети така, както ги заявихме и в първия ден на новата пленарна сесия. Това са законите, които ще осигурят и второто плащане на Националния план за възстановяване и устойчивост. Това са законите, които ще направят възможни влизането на България в еврозоната. Ние по Шенген отговаряме на всички условия; знаете, че там решенията са политически, но въпреки това имаме воля да продължим да работим за това да убедим нашите европейски партньори, че отговаряме на всички изисквания“, заяви Атанасова.

Попитана ДПС били ли са на тази среща, тя отговори: „Да. Присъстваха колегите, които и без това участват в разговора за подкрепа на конституционни промени, защото тази сесия това ще е един от акцентите на работата на пленарната зала и на нас, народните представители.“

След въпрос на „Флагман“ ГЕРБ ли кани ДПС на срещите на мнозинството, Десислава Атанасова леко се засегна: „Ние сме колеги, които застанахме заедно зад конституционните промени. Няма никакъв смисъл в момента да отговарям на подобен въпрос, защото се уведомяваме по най-различен начин. Винаги инициатор е някой от управляващото мнозинство. В този смисъл, ако има въпроси, които касаят ГЕРБ, които касаят ПП, или въпроси, които касаят конституционни въпроси, форматът на уведомяване е различен.“

Припомняме, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ заедно имат достатъчно мнозинство за подкрепа на правителството. Те разполагат със 132-ма депутати.

Двете формации се съгласиха да излъчат управление въпреки тежкия конфликт през годините между тях.

Любопитна обаче е ролята на ДПС в тази игра. Преди кабинетът да бъде гласуван, председателят на партията Мустафа Карадайъ предупреди остро ГЕРБ да не подкрепя правителство с мандата на ПП-ДБ.

Няколко дни по-късно обаче при избора на Министерския съвет от Народното събрание Карадайъ и Делян Пеевски, който все повече се изявява като неформален лидер на ДПС, гласуваха „за“ кабинета с премиер Николай Денков. Останалите депутати от партията на Доган пък изобщо не участваха в гласуването.

А Пеевски и Карадайъ обясниха, че са били „за“, но не защото подкрепяли правителството, а защото искали приемане на конституционни промени.

Именно промените в основния закон въвлякоха „Движението за права и свободи“ в преговори с ПП-ДБ.

Отделно обаче винаги се виждаше, че представители на ГЕРБ и най-вече Десислава Атанасова водеше разговори, явно и по други теми, с хората на Доган в парламента в стаята на ДПС.

Някои анализатори пък обясниха метафорично, че ГЕРБ довела любовницата си (ДПС) вкъщи след брака си с ПП-ДБ.

Известни са дългогодишните партньорски отношения между формациите на Бойко Борисов и Делян Пеевски, които обаче никога не бяха официализирани в коалиция, докато Борисов бе премиер.

При разпределянето на парламентарните комисии в това Народно събрание ДПС получи несъразмерно голям брой председателски места, включително на ключовата бюджетна комисия в лицето на Йордан Цонев (както и на икономическата, транспортната, по околната среда и тази за младежта и спорта).

А при гласуването на държавния бюджет хората на Доган и Пеевски открито подкрепиха бюджета. Цонев пък обясни от трибуната на Народното събрание, че те не участват във властта, но подкрепят мнозинството, за да се противопоставят на проруските партии.

През 2020 г. Бойко Борисов обяви, че ДПС действали тихо и отзад.  Този път обаче Движението за права и свободи постепенно си извоюва позиции шумно и отпред и то начело със санкционирания за корупция от САЩ и Великобритания Делян Пеевски, който в предишните парламенти се появяваше на пленарните заседания само в изключителни случаи. Въпросът е защо ДПС сега е толкова важно, след като уж може и без него.


В категории: Политика


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
6
Коментара по темата
6.
до Флагман
08.09.2023 20:41:22
0
12
Защо са спрени коментарите под рекламата на сунгурларския кмет? Нали сега е времето да питаме и да решаваме за кого за гласуваме? Как да питам аз кмета, защо след като имаше еврофинансиране за пътната инфраструктура в община Сунгурларе, няма пари за ремонт на почти липсващите улици и пътища между и в селата Подвис, Есен, Владислав, Манолич... ? Кенов, община Сунгурларе кандидатства ли за тези европейски пари и какво ще направи за хората, живеещи в сунгурласките села, които са оставени на Бог?
5.
Пълна гавра
08.09.2023 20:27:32
2
19
Това че тази партия още съществува и лицето певски не е в затвора е пълна подигравка с народа и ясен признак че корупцията даже не си е сменила лицето
4.
бързат
08.09.2023 20:20:39
3
12
Бързат за второто плащане за да могат да окрадът парите. Схемата отдавна е разработена.
3.
OTVRATEN
08.09.2023 20:08:31
1
13
Na tazi snimka e vsi4koto zlo na stranata ni.
2.
Haha
08.09.2023 20:07:48
3
16
Ам Чи нали ДПС научиха новобранеца (тиквин) да краде . ДПС беше под прекритие поне досега . Макар че лидерът им обяви публично че той разпределя пицата . Ама някой хора са с плитка памет включително и т.н. медий . И те знаят това много добре !
1.
Хахахах
08.09.2023 20:04:24
2
19
Голямо изчегъртване а?! Малоумна и уродлива измет гласувала за кире фърфарата, асен тръбата и проДАй България Христа широката халка и потомствения изрод гейерал Гном хатанасов ХАХАХАХАХ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори