×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тръмп като Волдеморт! Байдън се страхува да изрече името му


Тръмп като Волдеморт! Байдън се страхува да изрече името му
Ключови думи: тръмп, байдън, име, волдеморт
05 Септември 2023, Вторник, 11:20 ч.
Автор: Флагман.БГ

Президентът не е коментирал легалните проблеми на опонента си

 

Байдън рядко изрича името на Тръмп и отказва да му отвърне, когато му се отдаде възможност. Това кара някои демократи да се притесняват.

Когато преди малко повече от седмица Доналд Тръмп беше арестуван в Джорджия по обвинение в опит да осуети изборите през 2020 г., той пътува до затвора на окръг Фултън в Атланта с бляскав кортеж, направи си снимка, която влезе в световните новини, а след това бе обвинен за намеса в изборите от Министерството на правосъдието на президента Джо Байдън.

На следващия ден кампанията на Байдън пусна видеоклип, който да бъде разпространен в щатите, в които се водят битки.

В него се говори за абортите.

Привидното откъсване на президента от един важен и значим ден в политиката беше колкото целенасочено, толкова и предвидимо. То следва дългогодишна практика на Байдън - практика, към която той се придържаше след три предишни обвинения срещу фронтмена на Републиканската партия: Тръмп се опитва да убеди американците, че Байдън е злоупотребил с президентските правомощия, за да отстрани вероятния си опонент на изборите през 2024 г.

Но това не е просто приглушен подход към наказателните обвинения на Тръмп, който според помощниците на Байдън има за цел да покаже, че неговото министерство на правосъдието действа независимо от Белия дом. Байдън е възприел цялостна стратегия за сваляне на ръкавиците на Тръмп, като рядко произнася името му и отказва да отвърне на удара, когато му се отдаде възможност, предава dnes.bg.

Най-близките политически помощници на Байдън решиха, че той няма да се включва в ежедневната политическа борба до следващата пролет - което е отражение на тактиката, възприета от кампанията за преизбиране на бившия президент Барак Обама през 2012 г. - въпреки че това дава на бившия президент месеци наред, в които той до голяма степен няма да получи отговор на атаките. Това е политическа авантюра, за която някои съюзници на Байдън се притесняват, че може да има потенциално опасни последици.

"Това, което Тръмп направи, е толкова зловещо, толкова отвъд границите на допустимото, че според мен всички ние трябва да заемем много твърда, агресивна и враждебна позиция срещу него", заяви бившият републиканец от Демократическата партия Тим Райън от Охайо, защото Тръмп и 18 други обвинени заедно с него в Джорджия "буквално се опитаха да сложат край на Съединените щати такива, каквито ги познаваме".

"Тук трябва да има обединяващ подход", добави Райън. "Естествено е, че президентът ще оглави това", каза той.

Без силен отпор, каза Райън, непрестанните нападки на Тръмп срещу Байдън във връзка с четирите обвинения могат да проникнат в общественото съзнание.

Чък Роча, стратег от Демократическата партия, работил като старши помощник в президентската кампания на сенатор Бърни Сандърс през 2020 г., е сред демократите, които похвалиха стратегията на Байдън за посланията към обществото, но също така посочи риска от изчисленията в политическата игра.

"Трябва да можеш да направиш ясен контраст, а те разчитат, че Тръмп ще направи свой собствен контраст", каза Роча за Байдън и неговите помощници.

Екипът на президента има план той да промени посланията си след Деня на труда, за да направи по-"пряк контраст" с Тръмп, заяви съветник на Байдън. Поселдният често се е опирал на посланието за защита на демокрацията - включително във видеоклипа за представянето му на изборите, който започна с кадри от нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., но не назова конкретно Тръмп. Първата му предизборна кампания се фокусира върху възвръщането на "душата на Америка".

Усилията идват в момент, в който социологическите проучвания показват, че Тръмп и Байдън на практика са с равен брой гласове в хипотетичен двубой на общите избори, и след като някои демократи, включително бившият президент Барак Обама, предупредиха Байдън да не подценява политическите сили на Тръмп.

Досега Байдън се е придържал към силни критики към "крайните републиканци" и е споменавал бившия президент по време на кампании за набиране на средства, но не пред камерите.

Кампанията на Байдън също така наскоро закупи реклами на стойност 25 млн. долара в щатите, в които се водят битки. Рекламите се фокусират върху въпроси като абортите и икономиката. Тръмп беше сред образите, които се появиха в рекламите, които бяха широко похвалени от демократите.

"Едно от нещата, които ме окуражават, е, че те вече харчат пари. Излизат в ефир", каза един от стратезите на демократите, който поиска анонимност, за да говори по-открито за кампанията. Това, което е потенциално притеснително на този етап от надпреварата, каза стратегът, е липсата на наемане на служители в ключови щати.

Ключов аспект от стратегията на президента е да се опита да промени възприятието на избирателите за икономиката, казват сътрудниците. Проучванията на общественото мнение показват, че Байдън не получава висока оценка от избирателите по отношение на икономиката, а рейтингът му остава трайно нисък.

Байдън не се спира на Тръмп, дори когато говори с донори. По време на едно събитие за набиране на средства това лято името на бившия президент не е излязло от устата на Байдън, според един от участниците.

"Той никога не спомена "Т" - казва дарителят в текстово съобщение. "И никой не го е питал за "Т" (Тръмп).

В последния ден на март на южната морава на Белия дом, докато се придвижваше, Байдън избегна няколко въпроса за първото обвинение на Тръмп - а след това даде да се разбере, че изобщо не е склонен да говори за вероятния си опонент.

"Нямам коментар за Тръмп", заяви той.

А в началото на август, когато на Тръмп бяха повдигнати федерални обвинения в опит за подмяна на резултатите от изборите през 2020 г., Байдън, който беше на почивка в Рехобот Бийч, щата Делауеър, отиде на разходка с колело, а след това гледа филма "Опенхаймер". И Белият дом, и ръководителите на кампанията му отказаха да коментират обвиненията.

Белият дом и предизборния щаб на Байдън се ръководеха от убеждението, че президентът първо трябва да разкаже собствената си история, особено по отношение на икономиката. От тяхна гледна точка Байдън може най-добре да направи това като президент, като провежда официални събития, като това от миналата седмица за намаляване на цените на лекарствата за американците, борещи се с рак или диабет. Планът е той да прилага този подход до 2023 г., а след това да се насочи към кандидатстване през 2024 г.

"Той присъства тази година. Говори за постиженията си и за визията си", казва съветник на Байдън. "Това е основният фокус."

Съветникът уточни, че ролята на кампанията - а не на Белия дом - е да се противопостави на Тръмп. Те са предназначени да работят в тандем. Заместниците на кампанията на Байдън скочиха на първия републикански дебат миналата седмица на място в Милуоки, докато президентът пътува до града седмица преди това, за да говори за програмата си.

Байдън, който няма първична кандидатура, имаше само четирима служители в предизборния си щаб до юни, но според говорител кампанията вече наброява до няколко десетки служители. През цялото време кампанията работеше съвместно с Националния комитет на Демократическата партия, който по време на междинните избори през 2022 г. изгради инфраструктура, която според него все още е непокътната. Оттогава насам тя вече е добавила седемцифрен брой служители и операции в щатите, в които се водят битки, според Аммар Муса, говорител на кампанията. Последната също така продължава да участва в работата с избирателите, включително чрез текстови съобщения и обаждания, като използва мрежата от доброволци на настоящия президент, за да се свърже с гласоподавателите преди специалните избори в бойните райони на щатите тази година.

Междувременно Тръмп и неговите съюзници непрестанно и все по-често прокарват тезата, че Байдън е злоупотребил с поста си на вицепрезидент, за да обогати семейството си, а именно сина си Хънтър. Те твърдят, че Хънтър Байдън, който е обект на федерално разследване за укриване на данъци и притежание на оръжие, е получил специално отношение от Министерството на правосъдието на баща си. Опитаха се да подклаждат опасения сред избирателите относно втория мандат на 80-годишния Байдън, като го представиха като психически неспособен и повдигнаха въпроса за перспективата вицепрезидентът Камала Харис да поеме поста.

Част от мотивите на екипа на Байдън за мълчанието относно правните проблеми на Тръмп е мнението, че говоренето за обвинителните актове, освен че може да внуши връзка между президента и действията на Министерството на правосъдието, може да омаловажи сериозния характер на делата.

Мат Бартлет, републикански стратег и назначен от Тръмп в Държавния департамент, който подаде оставка на 6 януари 2021 г. заради реакцията на Тръмп на атаката в столицата, сравни някои от репликите на бившия президент по адрес на Байдън с "бързото каране на лодки" на тогавашния кандидат за президент на демократите Джон Кери на изборите през 2004 г. Това противоречиво усилие, в което се твърдеше, че Кери е представил невярно военната си служба, "определи и затвърди едно фалшиво настроение, остана неоспорено твърде дълго и след това не можа да бъде поправено", каза Бартлет.

Той отбеляза, че архитектът на атаката срещу Кери, Крис Ласивита, понастоящем работи в предизборната кампания на Тръмп.

"Белият дом трябва да има по-професионален и изразен подход към това, който да може да обясни и как и защо тези обвинения не са политически и са независими", посочи Бартлет. "В момента кампанията на Тръмп създава объркване относно подробностите и създава полемика за това, че е жертва. Това е преднамерен план, който за пореден път изглежда остава без отговор в публичното пространство".

Засега подходът на Байдън по отношение на съобщенията не е толкова различен от този, който републиканците са предприели срещу Тръмп. Никой не влезе в първичните избори, за да оспори бившия президент, което остави кандидатурата му без отговор и му позволи да затвърди подкрепата си в партията. Оттогава насам Тръмп канибализира медийното отразяване и укрепи позициите си в републиканското поле.

Множество демократи заявиха, че решението на Байдън да не коментира криминалните обвинения на Тръмп е правилно.

"Когато се случва катастрофа, не е нужно някой да стои отстрани и да казва: "Вижте тази катастрофа". Тя е очевидна", смята стратегът на демократите Том Бониър, главен изпълнителен директор на Target Smart. Демократите са прави, каза Бониър, да се съсредоточат върху проблемите и да критикуват "републиканските екстремисти", вместо да се забъркват в правната драма на Тръмп.

Данните придават известна достоверност на този път, като социологическите проучвания показват, че американците приемат сериозно обвиненията срещу Тръмп. В анкета, проведена по-рано този месец от Центъра за изследване на обществените отношения, 53% от анкетираните одобряват, че Министерството на правосъдието преследва Тръмп заради опита за отмяна на изборите през 2020 г.

Тези цифри са част от причините, поради които за Байдън е рисковано да атакува Тръмп на този етап, вместо да остави правната система да се развихри, отбеляза Патрик Мъри, директор на Института за социологически проучвания към Университета Монмаут.

"Знаете, че има малка група в центъра, която ще искате да спечелите, ако сте служител в кампанията на Байдън, особено в щати като Уисконсин и Пенсилвания", каза Мъри. "Няма нужда да давате повече кислород на атаките на Тръмп сега, така че оценките за икономиката да се втвърдят, когато мислите, че има шанс по пътя да успеете да смекчите тази оценка малко повече."

Но Райън, бившият конгресмен от Демократическата партия от Охайо, заяви: "Хората в центъра искат сила и искат силни лидери, а двете се нуждаят от лидери, които казват "не".

Аманда Лоудей, старши съветник на пробайдънската кампания "Обединете страната", изрази съмнение, че демократите ще погледнат назад след шест месеца и ще съжаляват, че не са говорили за Тръмп точно сега.

"Единствените хора, които ще съжаляват, че не са говорили за негативните качества на Доналд Тръмп, ще бъдат хората в републиканските първични избори - не Джо Байдън", каза тя. Що се отнася до социологическите проучвания, които показват, че Тръмп и Байдън са близки в момента в хипотетичен мач на общите избори, Лоудей посочи динамиката на изборите през 2020 г.

"По това време през 2019 г. същите анкети щяха да ви кажат, че няма как Джо Байдън да стане президент", припомни тя.

Джим Месина, който ръководеше кампанията за преизбиране на Обама, заяви, че е "мислил дълго и упорито" дали стратегията, която изпълни през 2012 г., е правилна за 2024 г., и смята, че е така.

"Дори ако Тръмп ежедневно удряше Байдън, на кого му пука? На колебаещите се гласоподаватели все още им остава една година, за да се събудят и да сравнят двамата вероятни кандидати.

"Наистина вярвам, че Байдън прави това точно както трябва", продължи той. "Съсредоточете се върху икономическите послания, събирайте пари и оставете републиканците да се нападат един друг".

Наташа Корецки, Джонатан Алън и Карол Е. Лий, Ен Би Си нюз

Прочети още на: https://www.dnes.bg/usa/2023/09/05/zashto-baidyn-riadko-izricha-imeto-na-trymp.581821

 


В категории: Политика


2
Коментара по темата
2.
Потресен
05.09.2023 15:37:26
0
3
Кой е тоя Волдеморт бе флегми. Ако става въпрос за злодея от Хари Потар той се казва Волдемор убитаци неграмотни!
1.
BELIYA DOM
05.09.2023 11:30:37
3
4
kaza dyado prudna i padna po stulbite.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради
В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори